Библијата

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
А Бог со своето совршенство не се ограничува за да неможеш да го достигнеш, можеш слободно да разговарш преку молитва во вера со Него за да бараш што ти е потребно во живото од Него.
E ubo de...vecer ko ke si praite muabet...da mu baras poveke IQ (se izgovara: AJ-KJU) da ti dade.

PS: Ne zaboravaj i za bratot po vera da pobaras ...Clenot Podole!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Алтер егото на М'ќи, со печатна грешка, отвара тема за книгата која ја сметаат како света и како таква која ги содржи сите тајни на светов (да, сум ја прочитал), а воведот наликува на класичнине троловски теми од „Љубов и секс“ (devojkami vcera mi rece deka saka da probame trojka so crnec, ssto da praam, pomagajte!....и после следат форумските мајтапџии). Тука нема некој вовед, нема некој сериозен збор...нешто нафрлано и тоа со акцент дека „биле поразени некои генијални умови“ како „главна придобивка“ од книгава и тоа е тоа.

Шо да ви коментариме на очајниов увод? Фасцинантно е како еден форумски фундаменталис добива прилика да ги исмева слободните умови и слободната мисла воопшто.
И сега заради аналогијата за тројката со црнецот ќе добијам опомена пред бан (у најбоља варијанта, а бан сигурно), а „просветлениве“ ќе го товарат форумов со „напредна мисла“ од пред 2000 години.[DOUBLEPOST=1531945604][/DOUBLEPOST]
Ако вие знаете што пишува во книга по ЗПО од трето одделение ќе знаете дека ќе треба да продужите со книгата за четврто одделение, а не да се враќате назад.
Almeida,

значи, не си мрднал од ЗПО за „трето„...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Бог сака да бидеме во заедништво со Него како со наш духовен Татко кој е Наш создател, како што Тој не создал така и не сака како Негови деца за да не бегаме со нашиот ум од Него. Затоа некогаш ние е тешко, некогаш кога се трудиме со сопствениот ум и сила можеме да погрешиме. А кога сне во заедништво со Нашиот Татко небенсен кога Му се молиме Тој ни го покажува Неговиот совршен план за нас. Предходно ако се научиме преку напишениот Неговиот Збор Библијата.

Интервенцијата од Бог е да те благослови во секоја област од твојот живот, дали студираш или работиш, тоа што е потребно да имаме заедништво со Нашиот Татко небесен.

Кога разговараме со Бог преку молитва и му ги предаваме нашите намери, тој не води по правиот пат за да ги извршиме делата кој тои самиопт ни ги приготвил.
Како се вклопува овде неговата улога како судија? Како се вклопуваат пеколот и вечното страдање?
Ако се потекнува од Бог, од кого потекнува тоа што тој ќе го прогласи за непотребно, погрешно, зло?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Almeida,

значи, не си мрднал од ЗПО за „трето„...
М'ќи,

библиотекава дома што ја имам, у која сме инвестирале цела фамилија, со генерации, твојот ум не може да ја исперцепира. Од времето од кое јас дома имам литература, ти можеш некој овчарски стап да најдеш у подрум евентуално (ако не сте го фрлиле за да забораите кои сте).

Фала, пријатно!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ipsiss,

по кој (неброен) пат го поставуваш истово прашање?...[DOUBLEPOST=1531947133][/DOUBLEPOST]
М'ќи,

библиотекава дома што ја имам, у која сме инвестирале цела фамилија, со генерации, твојот ум не може да ја исперцепира. Од времето од кое јас дома имам литература, ти можеш некој овчарски стап да најдеш у подрум евентуално (ако не сте го фрлиле за да забораите кои сте).

Фала, пријатно!
Almeida,

„инвестицијата„ ти е само во тојата гла‘а, на фантазерско ниво‘, без реално ефектуирање.

Да беше поинкау, цел Свет ќе се чудеше на твоите врвни мисловни домети, кои ги нема(ш), а како последица од непостоечкиот ама „...возвишен атеистички морал...„.

Ај здраво...

Panta Rehi

Евангелско Протенстантски Христијанин
Член од
8 јули 2018
Мислења
29
Поени од реакции
9
Да претпоставиме дека е негов син(што и да значи тоа) не е дојден сигурно да откупува гревови, туку да го покаже патот по кој се стигнува до рајот. Лесно е да веруваш во нешто....земи изоди го патот па после кажи како стојат работите, ако се осеќаш должен нешто на некого во секој случај.
Исус дојде на земјата токму за тоа за да го прими сиот грев наместо човештвото, иако за тебе можеби не ти е јасно тоа или не можеш да го примиш. А секако дека Исус дојде и да го покаже патот до Бог Таткото до Божјото царство.
Нашиот пат започнува токму од Исус Божјиот Син
затоа што во евангелито според Јован самиот ни кажува самиот Исус 2 Јас сум Патот, Вистината и Животот, никој неможе да дојде при мојот Татко освен преку Мене“.
Со исповедаѓе на нашите гревови и прифаќање на неговата жртва на крстот со вера доаѓаме до помирување со Нашиот небесн Татко тогаш Тој ни простува за се поради Неговиот Син и така продолжуваме во заедништво со црквена христијанска заедница да го следиме тој Пат кој е Госспод Исус служејќи му со верност..

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Ipsiss,

по кој (неброен) пат го поставуваш истово прашање?...[DOUBLEPOST=1531947133][/DOUBLEPOST]

Almeida,

„инвестицијата„ ти е само во тојата гла‘а, на фантазерско ниво‘, без реално ефектуирање.

Да беше поинкау, цел Свет ќе се чудеше на твоите врвни мисловни домети, кои ги нема(ш), а како последица од непостоечкиот ама „...возвишен атеистички морал...„.

Ај здраво...
M'ќи,

Самиот податок дека у тема за "света книга" (као шо си ја нарекуете), се распрааш ко селска баба, збори у шо "си инвестирал" у твојов патетичен форумски живот.

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
377
Поени од реакции
160
Како се вклопува овде неговата улога како судија? Како се вклопуваат пеколот и вечното страдање?
Ако се потекнува од Бог, од кого потекнува тоа што тој ќе го прогласи за непотребно, погрешно, зло?
Како судија воопшто не ни е наклонет, не мрази од завист. Вечното страдање можеме да го објасниме со бесмрттноста на душата (реинкарнација).
Ако материјалниот свет потекнува од бога, а истиот е чисто зло, веројатно имаме погрешна претстава за нашиот бог. Ако бог е андроген веројатно злото потекнува од неговата женска старна. Како со Ева во Генезата.:)[DOUBLEPOST=1531948713][/DOUBLEPOST]Ако богот на кој се молите не проколнал и протерал од рајот, каде се наоѓате себе си сега? Во чистилиштето или во пеколот?
Размислете добро кој е ваш вистински заштитник, на кој бог се молите и кој сакаше да ви помогне да станете како богови. Лукавиот е вешт измамник и манипулатор. :gjavol:

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
M'ќи,

Самиот податок дека у тема за "света книга" (као шо си ја нарекуете), се распрааш ко селска баба, збори у шо "си инвестирал" у твојов патетичен форумски живот.
Almeida,

зад мене стојат илјадници одговори на поставени прашања, за кои ти абер немаш и не можеш да ги одговориш, а зад тебе стои само „..возвишениот атеистички морал...„, од кој не познаваш ниту едно морално-етичко начело.

Просто кажано, зад тебе стои.......ништо.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како судија воопшто не ни е наклонет, не мрази од завист. Вечното страдање можеме да го објасниме со бесмрттноста на душата (реинкарнација).
Ако материјалниот свет потекнува од бога, а истиот е чисто зло, веројатно имаме погрешна претстава за нашиот бог. Ако бог е андроген веројатно злото потекнува од неговата женска старна. Како со Ева во Генезата.:)
Бог што мрази, се кае, тагува и слично неможе да биде апсолутно битие, неможе да биде господ, со такви атрибути тој се сведува на демијург, на бог од паганските пантеони каде има богови за се и сешто.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Исус дојде на земјата токму за тоа за да го прими сиот грев наместо човештвото, иако за тебе можеби не ти е јасно тоа или не можеш да го примиш. А секако дека Исус дојде и да го покаже патот до Бог Таткото до Божјото царство.
Нашиот пат започнува токму од Исус Божјиот Син
затоа што во евангелито според Јован самиот ни кажува самиот Исус 2 Јас сум Патот, Вистината и Животот, никој неможе да дојде при мојот Татко освен преку Мене“.
Со исповедаѓе на нашите гревови и прифаќање на неговата жртва на крстот со вера доаѓаме до помирување со Нашиот небесн Татко тогаш Тој ни простува за се поради Неговиот Син и така продолжуваме во заедништво со црквена христијанска да го следиме тој Пат кој е Госспод Исус служејќи му со верност..
Сакал да каже ако не си како него односно не си ти самиот Исус џабе везеш. Ретки се тие што биднале Исус а уште поретки се меѓу тие што веруваат дека Исус ќе им даде вечност.[DOUBLEPOST=1531950206][/DOUBLEPOST]
Вечното страдање можеме да го објасниме со бесмрттноста на душата (реинкарнација).
Вечно страдање е бесмртноста? :)
Тоа може да биде размислување на луѓе од типот на оние што рипаат од Камениот Мост со цел да се удават.

Panta Rehi

Евангелско Протенстантски Христијанин
Член од
8 јули 2018
Мислења
29
Поени од реакции
9
Само Бог има право да суди и да одреди каде човекот ќе оди после свршетокот на векот на земјата, тоа е сега нашиот избор бидејќи знеме штое лошо а што е добро.
Што ќе избереш благослов во вечен животот со Твојот Бог или проклество во вечна пропаст без Бог одвоен за секогаш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Само Бог има право да суди и да одреди каде човекот ќе оди после свршетокот на векот на земјата, тоа е сега нашиот избор бидејќи знеме штое лошо а што е добро.
Што ќе избереш благослов во вечен животот со Твојот Бог или проклество во вечна пропаст без Бог одвоен за секогаш?
Значи јас те прашувам: ,,Колку е часот?" Ти ми одговараш: ,,Трактор"
Одговори ми тоа што те прашав.

Kajgana Shop

На врв Bottom