Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.404
Поени од реакции
7.857
Овој твитот на Димитров, никој не вели оти е злонамерен туку е пишан во погрешен момент. Според мене не го личи еден министер за надворешни работи да објавува вакви несериозни твитови во време кога државата се соочува со една ваква деликатна ситуација. Твитов повеќе изгледа како објава на некој твитерџија која има за цел подбивање со моменталнава ситуација. Не го личи ни некој опозиционер да го објави, камоли пак висок функционер од власта.

Мене повеќе ми личи на несреќен обид за сарказам. Во смисол: "вие од Европа не знаете што пропуштате, ако не ни дадете датум за преговори нема да имате шанса да јадете од највкусните домати на светот" - ко демек не знам каква загуба е тоа. Звучи како хумор на сопствена сметка, кој што ненамерно ја отсликува нашата немоќ и очајна дипломатска позиција. Што впрочем се гледа и сега, немо гледаме од страна во исчекување на милоста на Франција и Холандија за тоа дали ќе се смилуваат да ни дадат датум за преговори в година.
Ова веќе е нешто конкретно со гестот, инаку покрај сето тоа шо го напиша од твоја лична гледна точка, кажи ми како тој твит му наштети на МКД дипломатија? Каде се негативните реакции, контрапродуктивни ефекти или било шо друго сем нечие субјективно гледиште дека тоа беше еден очаен, патетичен :blablab:
Ништо страшно уште помалку негативно, ако се земе во предвид дека ПР на претходната власт беше сведен само на перење мозок преку дузина медиуми со констатнто држење тензија, ова не е сјајно, далеку од тоа но барем е почеток за нешто поразлично. На крајот заклучокот е дека твитот не нанесе апсолутно никаква штета, напротив и имаше позитивен прием, меѓутоа вкусови се во прашање и сето тоа е исклучиво индивидуално гледиште. Ама се генерализира како да е дипломатски крах и се друго е резултат на тоа.

Она што ја прави целата ситуација уште потрагична е и фактот што само пред месец дена Грција беше најавувана како единствената пречка на нашиот пат кон ЕУ. Намерно или не јавноста остана неинформирана за случувањата внатре во унијата. Каква е таа успешна дипломатија која навреме не дошла за сознанија за намерите на Франција и Холандија? И уште повеќе, зошто не презела никакви дипломатски мерки, туку фокусот единствено им беше насочен да го протнат договорот со Грција. И сега се наоѓаме во една ситуација каде што глумиме затечени, со спуштени гаќи што се вели ни се смее цел свет. Важно збираме симпатии преку комичните твитови на Димитров.
Ова е веќе друга дискусија, направиле грешка во чекори со тоа шо пласирале такви информации, и за тоа некој мора да си сноси одговорност, премногу ветувања останаа празни. И пак да се навратам, како томато дипломатијата придонесе за ова ^

Кои се негативните ефекти ако воопшто ги има :icon_lol: каде е тој потсмев во цел свет?

Најди еден единствен саркастичен елемент во текстот од Политико, ајде,

Macedonia: Back us for EU, and we’ll send you fresh tomatoes
Historic deal with Greece to end decades-long name dispute opens possibility of Balkan country’s EU membership.

Macedonian Foreign Minister Nikola Dimitrov has offered anyone who supports starting EU accession talks for his country a “fresh” incentive.

“Whoever supports the start of the accession talks for Macedonia with the EU next week, we promise to send you a fresh package of Macedonian tomatoes by post,” Dimitrov tweeted Sunday, assuring potential backers it is “the tastiest tomato in the world.”


A decades-long dispute with Greece over its name had put Macedonia’s EU and NATO membership bids on hold for years. An agreement reached between Athens and Skopje earlier this month — which would rename the Balkan state the Republic of North Macedonia — now paves the way for Macedonia to begin membership talks.

The EU’s General Affairs Council — a monthly meeting of European affairs ministers from all EU member countries — is expected to discuss enlargement Tuesday ahead of an European Council summit in Brussels later this week.

EU countries mainly fall into two camps: those who favor enlargement and those who, like France and the Netherlands, stress security concerns and want to postpone discussions over new members until after Brexit and European Parliament elections next year.

The name deal, which was ratified by Macedonia’s parliament soon after it was signed, still requires the approval of the Greek parliament. Greek Prime Minister Alexis Tsipras faces significant resistance from the main opposition party, New Democracy, and members of his own Cabinet. Nationalists in both countries remain opposed to the name change.

Authors:
Gabriela Galindo

Не можеш на Запад да се наметнеш со патетика а немаш шо друго да понудиш, ич qr никој не го боли за проблемите кои ние ги имаме како народ, само патриотите едно лафеа по дома друго по надвор, битно крцка ќесето пуно паричиња ;)


Тоа доволно зборува за нивните квалитети да водат држава.

До сега сме имале секакви премиери кои биле лажови, лопови, простаци и секакви битанги. Али ваков премиер да излезе на телевизија и да кажува додека он дишел воздух македонски, да се колне во жена, во деца, во претци дека немало да се менува уставот и после половина година да излезе на телевизија без грам срам да каже дека се менува Уставот и името за домашна употреба и да убедува дека тоа е најдобро решение не сум го видел до сега. Вакво циганско и гнасно лажење од премиер ми е новост на нашата посрана политичка сцена.

Не знам кој нормален човек би му верувал во што и да каже после таа бламажа.
Бараа шанса да им се даде ја добија, ветувања куп реализација ептен малку, нема простор за изговори.

Друго е шо не верувам дека свесно лажел со изјавите кои ги давал, само шо некој го набедил наивно да верува, а сега сето тоа на брзина испливува на површина. Треба веројатно да си бара одговорност кај оние кои него му ветувале, уверувале и сл. Особено тоа стадо советници, експерти, кабинетчии итн. Или ќе почне да се бара одговорност за неуспесите или отсега нека се спремаат за дебакл на следни избори. И тоа дебакл кој нема да застане само со промена на раководство.

Е сеа тие треба да си го најдат оптимумот помеѓу администртивната фаланга и генерално државниот апарат, приватниот сектор и обичните гласачи, масивната партизација и кронизам на претходната власт не смее да се повтори.
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
ЕУ нема да не прими никогаш, заради 50% муслимани во бројот на новородени деца. Се друго се само тешења. Македонија, Албанија, Косово, Босна и Турција не гледаат ЕУ, па макар и станале технолошки, економски и воен лидер во универзумот.
Што е проблем ако се муслимани?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.217
Поени од реакции
25.975
Што е проблем ако се муслимани?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Тенденција во ЕУ е да се укратуваат права на муслимани отворено да практицираат религија (бучни минариња, бурки и слично) па дури и во најлибералните држави. Дека ќе примат доминантно муслиманска држава во клубот и да и поклонат право на вето, малце потешко.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.993
Поени од реакции
3.724
Ете и Франција попушти. Сега какви лајна за јадење им останаа на гомковиќи? Сега ке се крстат само на кловнот од водно, барем уште некој ден додека не сватат дека тој е небитна дупка на кавалот...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.955
Поени од реакции
15.973
ima druga rabota..sto praime ako Srbija vleze pred nas, a toa e izvesno...ke ima problemi, pak menuvanje istorija, sudir na interesi na Blgarija i Srbija...da ne pisuvam za tzv genocid vrz albancite koj nepromisleno go prifativme... a i okolu Nato izbrzuvame, ete eu clenki formiraat evropska vojska, koja nema da odi na drugi kontinenti[DOUBLEPOST=1530034615][/DOUBLEPOST]ima druga rabota..sto praime ako Srbija vleze pred nas, a toa e izvesno...ke ima problemi, pak menuvanje istorija, sudir na interesi na Blgarija i Srbija...da ne pisuvam za tzv genocid vrz albancite koj nepromisleno go prifativme... a i okolu Nato izbrzuvame, ete eu clenki formiraat evropska vojska, koja nema da odi na drugi kontinenti
 
Член од
30 декември 2014
Мислења
357
Поени од реакции
450
Нашиот Устав е срање. Сите проблеми во државава завршуваат со уставни измени. Што значи дека не го преживеа тестот на времето. А тие што учествувале во неговото донесување во 90тите не смее да им се дозволи ни домати да продаваат на пазар во име на државата, а не па да бидат консултирани како експерти.
Е сега баш да не претеруваме. Во актуелнава верзија со последните амандмани од 2005 и 2011та (2009та со непотребното спуштање на цензусот за претседателските намерно не го спомнувам) е некаде надпросечен за балкански услови. А во однос пак на најважната темелна вредност на секој Устав: човековите права и слободи, тука можеме навистина донекаде да се пофалиме, затоа и тој дел уште си стои од 1991. Во текот на преговорите претпоставувам единствено ќе се дополни со вклучување на родовиот идентитет и сексуалната ориентација, мада веќе тоа ќе биде инкорпорирано во новиот закон за антидискриминација, така да големи се шансите тој дел и понатаму да си остане ист.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.589
Аууу што дочекавме да читаме на форумов... Интелектуалната каста која се крстеше во ЕУ, почна да пљука по нејзе и по нејзините земји членки :pos:
Така не се доаѓа до европска цицка - фондови :D .

Ајде останува НАТО :P
Напротив, ова е реалната ситуација. Тоа што некој живеел во заблуда дека Грција е единствена пречка кон нашиот пат до ЕУ си е негова работа. Ова што Франција и Холандија ни го прават е потполно основано, ние ни оддалеку не сме спремни за почеток на преговори. Еве и да ни дозволат, тоа ќе биде утешна награда проследена со долг и трновит пат, полн со опструкции низ преговорите за членство. Наивно е да се очекува брзи преговори и бркање рокови. Реалноста е дека ќе водиме преговори паралелно со Албанија.
Еве пример Црна Гора е каде каде подалеку од Србија во преговарачкиот процес. Порано отпочна преговори од нив, подлабоко е во процест но не смеат никаде да мрднат без Србите, има да ги чекаат за заедно во пакет да влезат некаде после 2025. Залепени се една за друга како сијамски близнаци.

Истото ќе биде и за нас со Албанија, а моментот кога Албанија ќе стане членка на ЕУ подобро таквата Унија и да ја нема. Добро рече некој погоре, на ЕУ не и требаат дисфункционални земји со мнозинско муслиманско население, извор на проблеми и корупција. Ние сме во тој пакет моментално.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.672
Поени од реакции
28.095
"EU negotiations with FYROM/North Macedonia & Albania can start in 2019, depending on progress made by the countries"

Тоа е официјалниот заклучок. Кој е необврзувачки. Се друго се жонглирања.
Нели беше сaмo Фрaнцијa прoтив,a Хoлaнѓaните изглaсaa "зa" у пaрлaментoт?
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Не е проблем и у 2060-та да влеземе у ЕУ. Проблем е ако продужиме вака ко сељачишта.
Нема школуван народ да искористи нешо од тие предпристапни фондови. Има само апаши кои ќе не дозадолжат уште повеќе.
 
Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Напротив, ова е реалната ситуација. Тоа што некој живеел во заблуда дека Грција е единствена пречка кон нашиот пат до ЕУ си е негова работа. Ова што Франција и Холандија ни го прават е потполно основано, ние ни оддалеку не сме спремни за почеток на преговори. Еве и да ни дозволат, тоа ќе биде утешна награда проследена со долг и трновит пат, полн со опструкции низ преговорите за членство. Наивно е да се очекува брзи преговори и бркање рокови. Реалноста е дека ќе водиме преговори паралелно со Албанија.
Еве пример Црна Гора е каде каде подалеку од Србија во преговарачкиот процес. Порано отпочна преговори од нив, подлабоко е во процест но не смеат никаде да мрднат без Србите, има да ги чекаат за заедно во пакет да влезат некаде после 2025. Залепени се една за друга како сијамски близнаци.

Истото ќе биде и за нас со Албанија, а моментот кога Албанија ќе стане членка на ЕУ подобро таквата Унија и да ја нема. Добро рече некој погоре, на ЕУ не и требаат дисфункционални земји со мнозинско муслиманско население, извор на проблеми и корупција. Ние сме во тој пакет моментално.
Aj da ne preteruvame? Nie sme mnogu ponapredna od Albanija na pregovorite
Albanija ima 5 Early stage i 12 Some level of preparation dodeka nie imame 2 Early stage a 2 Some level of preparation.Taka sto nasite pregovori ke bidat mnogu pobrzi
Momentalno sme ponapredna duri od Srbija
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.217
Поени од реакции
25.975
Нели беше сaмo Фрaнцијa прoтив,a Хoлaнѓaните изглaсaa "зa" у пaрлaментoт?
Парламентот има консултативна улога во ова одлучување. Финалната одлука е пак на министерот денес, а премиерот во четврток/петок. Холандската влада очигледно не ја почитува одлуката на нивниот парламент и била против двете држави.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.589
Ова веќе е нешто конкретно со гестот, инаку покрај сето тоа шо го напиша од твоја лична гледна точка, кажи ми како тој твит му наштети на МКД дипломатија?
Никако, сепак сметам дека беше непотребен. Јас лично не гледам ништо генијално во истиот, кажав од кои причини. Ако бил дочекан со овации од странските медиуми, тогаш супер, Димиторов нека ги спрема гајбите со домати.
Исто, не гледам ништо генијално во водењето на дипломатијата од кога дојде СДСМ на власт, не дека предходните беа гуруа за дипломатија, напротив, не отсекоја од цела релевантна меѓународна сцена, не направија црна дупка во регионот што секој ја избегнуваше.
Засилувањето на дипломатската активност на СДСМ според мене не се должи на нивната способност за дипломатија, туку за нивната прагматичност кога станува збор за распродавањето на националните интереси. Договорот со Бугарија и овој со Грција е далеку од дипломатска победа, дело на умешни дипломати. Ако се преговараше сериозно тогаш требаше да се преговара да не се постигне ваков договор, овој договор е пример како не треба. За ваков договор секој можеше да испреговара во минатото. Јас не знам зошто ни требаа 27 години преговарање ако најдоброто решение било ова. Ваков договор можевме да добиеме во било кој момент.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.672
Поени од реакции
28.095
Парламентот има консултативна улога во ова одлучување. Финалната одлука е пак на министерот денес, а премиерот во четврток/петок. Холандската влада очигледно не ја почитува одлуката на нивниот парламент и била против двете држави.
Фaктички ние кaј нa стaклени нoзе,уште Албaнијa ни јa тoвaриле.Е бoгaми решиле дa не секнaт
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom