Македонска берза

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Da ama sporeduvas slon i mravka bukvalno, rafinerii, vadenje na nafta, benzinski, solarni elektrani, gasni centrali kako teto imaat nekolku itn itn . Nis bila sekogas mnogu poveke od samo benzinski pumpin, t.e 10x pogolema od mpt a i pazarot isto taka... isto me plasi ako se prezeme mpt deka nema da bide cenata ista za oilko(andreja) i ostanatite obicni smrtnici.. pod uslov nekoj da saka da ja kupi(a prethodno imase oficijalna ponuda pomala od momentalnata cena na berza). Ja i davam 1500eur slicno kako sto rece ako e fer da nema malverzacii za andreja poise a drugite pomalku i nekoj saglam sto saka da ja kupuva ama...

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Da ama sporeduvas slon i mravka bukvalno, rafinerii, vadenje na nafta, benzinski, solarni elektrani, gasni centrali kako teto imaat nekolku itn itn . Nis bila sekogas mnogu poveke od samo benzinski pumpin, t.e 10x pogolema od mpt a i pazarot isto taka... isto me plasi ako se prezeme mpt deka nema da bide cenata ista za oilko(andreja) i ostanatite obicni smrtnici.. pod uslov nekoj da saka da ja kupi(a prethodno imase oficijalna ponuda pomala od momentalnata cena na berza). Ja i davam 1500eur slicno kako sto rece ako e fer da nema malverzacii za andreja poise a drugite pomalku i nekoj saglam sto saka da ja kupuva ama...
Очекувам со кешот од гама (кога државата ќе ги исплати) да влезат во нов бизнис, како што велиш можеби соларна енергија, можеби како тето гас за топлина и струја... Одлична преспектива имаат и шанса за нешто повеќе. Фудбалски имаат 2-0 треба само да не оплескаат сами на крај :)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Очекувам со кешот од гама (кога државата ќе ги исплати) да влезат во нов бизнис, како што велиш можеби соларна енергија, можеби како тето гас за топлина и струја... Одлична преспектива имаат и шанса за нешто повеќе. Фудбалски имаат 2-0 треба само да не оплескаат сами на крај :)
Андреј ке земе кеш за Гама и ке го инвестира заедно со акционерите. Двапати да провери човек дали е 1 ви Април. Тој закон за трговски друштва смени да ували категорија командитно друштво да го стопи Макептрол , а сега ке земе и ке дели со акционерите. Јас можам опклада да ставам со кој сака дека во МК скоро сите се хоштаплери од МСе ама овој е Генерал Хоштаплер кој бил бар на едно собрание ке го потврди истото.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Андреј ке земе кеш за Гама и ке го инвестира заедно со акционерите. Двапати да провери човек дали е 1 ви Април. Тој закон за трговски друштва смени да ували категорија командитно друштво да го стопи Макептрол , а сега ке земе и ке дели со акционерите. Јас можам опклада да ставам со кој сака дека во МК скоро сите се хоштаплери од МСе ама овој е Генерал Хоштаплер кој бил бар на едно собрание ке го потврди истото.
Не викам евентуалниот кеш од гама да го подели на акционерите како екстра дивиденда, туку да служи како средства за нови инвестиции на Макпетрол. Ајде милион или два ама на пример 50 м еур да пренесеш во друга компанија каков хоштаплер и да си не е лесно :)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Не викам евентуалниот кеш од гама да го подели на акционерите како екстра дивиденда, туку да служи како средства за нови инвестиции на Макпетрол. Ајде милион или два ама на пример 50 м еур да пренесеш во друга компанија каков хоштаплер и да си не е лесно :)

И јас немислев на дивиденда, баш мислев како што напиша за инвестиции дека нема да ги даде туку ке завршат на друго место. За тоа дека се 50м дека тешко ке се скријат ич не се секирај они секоја година истотот го прават со 700-800м евра колку што е обртот на компанијата,па за 50 ич не е проблем да најдат уште некоја рафинерија у азија што ке прави наместо био дизел, био вазелин.

Ниедна власт него не го пипа, а тие што му даваат полномошто на собрание да владее 30години дури мораат да си го платат сами на нотар, кога го заверуваат истото до тамо е стравот.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
И јас немислев на дивиденда, баш мислев како што напиша за инвестиции дека нема да ги даде туку ке завршат на друго место. За тоа дека се 50м дека тешко ке се скријат ич не се секирај они секоја година истотот го прават со 700-800м евра колку што е обртот на компанијата,па за 50 ич не е проблем да најдат уште некоја рафинерија у азија што ке прави наместо био дизел, био вазелин.

Ниедна власт него не го пипа, а тие што му даваат полномошто на собрание да владее 30години дури мораат да си го платат сами на нотар, кога го заверуваат истото до тамо е стравот.
Знам дека е зезнат играч, но сепак (типувам) верувам дека ќе влезат во инвестирање на фотоволтаици (соларна енергија) немам инфо, но очекувам затоа што искочи како доста исплатлив бизнис плус новиот закон за енергетика, либерализација на пазарот на струја...отвара добри можности, тоа е добар бизнис "само" требаат многу милиони

Секоја компанија на МСЕ си има свој "оилко" (не оправдувам ниедна!) и така ако велиш излегува дека не се исплати никаде да инвестираш...
Со сите мани, ама еве Телма ја средија личи на нормална ТВ (иако јас не гледам ТВ) се сеќаваш каква беше пред неколку години правеа вицови за неа. Новите бензински им се најсовремени, само влези во една ќе се увериш. Гледам дека имаат инвестиции, но се согласувам дека треба поголема контрола и притисок од останатите акционери за подобри резултати.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
@ceasar искрено дали е исплатлива опција фотоволтаици компанија да иневстира јас сум скептичен веке и генерално цената на струјата паѓа не е како порано, некој овде постираше дека зк пелагонија ги продава централите за струја што значи или веке не толку рентабилно нема да се плака субвенционирано или некоја друга политика бркаат позната за нив долговите на акционерите капиталот кај новиот газда.

тоа горе исто важи и се слагам дека секоја компанија си има оилко дали е градежништво, храна каде и да погледнеш тука имаше документи за откуп на сопствени акции на пекабеско каде менаџменто читам ке откупувал акции ако не се лажам на цена до 6000денар а на берза е веке 13000 зошто сакаа некој да ги сетира сопствените акционери за 7000денари очекуваат ли нешто, се отворени прашање разлика не е познат десет години им растат приходите а добивката од оваа година оди надоле каде е разликата од турноверот.

само Андреј е генерал за сите.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Kako i da e,jas si dokupiv nešto petokot MPT na 44000.Jbg da ne ispadne deka samo naprazno zborime..:LOL: Ima ovde i za Andreja ima i za mene. :)
Štom Andreja kupuva za sebe ovde mora da vredi.. :)
IMG_20180624_182107_128.JPG

IMG_20180624_184551_946.JPG

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Pa 2007ma dostigna do 170000.
Sega počnuvam da prodavam na 60k,a zavrsuvam na 100k.Što e sigurno sigurno e..
:zloo:
Ovaa euforija kako što gledam ke potrae...nema korekcii voopšto.Novi igrači vleguvaat sekojdnevno,a i što ke štedat po banki za 1% kamata koga ovde za eden den rasne 6-7%.
A interesno ke bide koga ke pocnat stranci da kupuvaat za koi slusam ima dosta najavi. :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: MSE

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Па затоа и прашав пред некој ден како е трендот со странците, претходните месеци оние беа главно на продажна страна а купувачи беа наши, види плиток ни е пазарот со малку пари се прави бум. Реално компанија како МПТ вреди мин. 200М еур поделено на акции излегува скоро 2.000 евра по акција тоа сите го знаеме. Банките ги достигнаа цените од 2007ма ама со тоа што делеа јаки дивиденди (доминантниот спопственик си го земаше пленот)

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Pa 2007ma dostigna do 170000.
Sega počnuvam da prodavam na 60k,a zavrsuvam na 100k.Što e sigurno sigurno e..
:zloo:
Ovaa euforija kako što gledam ke potrae...nema korekcii voopšto.Novi igrači vleguvaat sekojdnevno,a i što ke štedat po banki za 1% kamata koga ovde za eden den rasne 6-7%.
A interesno ke bide koga ke pocnat stranci da kupuvaat za koi slusam ima dosta najavi. :)
borver, ти си? :LOL:

п.с почнаа гужви по брокерскиве куќи?

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
аахахах Наче т.е Намќор сум само за ТПЛФ кога се работи, го заменувам, ќути стварно да не дојде тој баксуз, сега кога ни тргна :LOL:

Не можам да сум Наче, среќа и донесов на МСЕ со ников, процвета :icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1529885741][/DOUBLEPOST]
Nace ti si? :D Jali Dimgeš si? :LOL:
Димгеш мора да е Иреал ;) хинт: Хрватска Хрватска Хрватска
Во 1948 кога имав акции во КМБ ...уствари НЕ...и тогаш Лазо му рече на Киро :kezec:

Kajgana Shop

На врв Bottom