Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.766
Поени од реакции
6.556
Ова + 0,1 е стварно слабо и лошо , но и до негде очекувано бидејки немаше капитални проекти и инвестиции ..

Јас го подржувам Заев да го реши проблемот со името бидејки тоа ја кочи Македонија од ЕУ и Нато ..
Заев цела енергија ја дава да се реши спорот , свесен е дека само така ке донесе инвестиции и зголемен економски раст ..

На пример и Грујо имаше подобар раст на БДП но берзата не мрдна 10 години , доаѓаме со заклучок дека влезот во ЕУ и Нато се побитни за инвеститорите на берза ..

Најбитно е да се реши ова со името , што се очекува да се потврди во овој период , а економијата секако ке се подобри било да е Сдсм или Вмро на власт ..

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ова + 0,1 е стварно слабо и лошо , но и до негде очекувано бидејки немаше капитални проекти и инвестиции ..

Јас го подржувам Заев да го реши проблемот со името бидејки тоа ја кочи Македонија од ЕУ и Нато ..
Заев цела енергија ја дава да се реши спорот , свесен е дека само така ке донесе инвестиции и зголемен економски раст ..

На пример и Грујо имаше подобар раст на БДП но берзата не мрдна 10 години , доаѓаме со заклучок дека влезот во ЕУ и Нато се побитни за инвеститорите на берза ..

Најбитно е да се реши ова со името , што се очекува да се потврди во овој период , а економијата секако ке се подобри било да е Сдсм или Вмро на власт ..
Све жутици на Берза...може не заебаваат овие олигарсите.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Дечко не сме на стадион . . . .
Ова е берза . . . се се враќа све се плаќа . . .
Да ги знаеш причините зошто берзата беше 6 години (2009 - 2014) на дно подобро за тебе . . . немаше СТИЛ да купуваш. . . Од такви како тебе кои купуваа 2006/07 РЖ и Стил берзата падна на тоа дереџе.
Тоа што купуваш Макстил значи дека немаш врска од инвестирање
, а сметководство ти е како нуклеарна физика далечно. јас се кладам дека Биланс на состојба незнаеш да протолкуваш.
Тоа што расте СТИЛ и РЖ многумина од нас не не радува . . . .
Гледаш дека оние поискусните те подјебаваат . . .
Немај гајле некој секогаш ќе направи пари на такви што купуваат СТИЛ . . .
Дај боже тебе да те промаши . . . И да ти останат паричките . . .
Тоа што си направил паричка на КМБ значи дека си го фатил трендот, а не дека ги разбираш работите . . .

p.s.
Никакво НАТО нема да ја покрене берзата, НАТО нема да те збогати . . .
Во моето време кога јас бев ултрас КОМИТИ беа патриоти имаа национална гордост . . . ти си во состојба сопствена мајка да продадеш, а камо ли име на државата за некоја паричка во џеб.
Ех и УЛТРАСИТЕ не се тоа што беа едно време :) .

Очекувајте КОРЕКЦИЈА, можеби од утре, ако продолжи зеленилото уште некоја недела корекцијата ќе биде пожестока, па може да се вратиме во 2008 година . . . Цела среќа што депозитите се со 0 камата, тогаш беа со 10% камата . . . .

Ова е за оние кои се политички заслепени . . .
https://telma.com.mk/ekonomijata-tapka-vo-mesto-bdp-vo-prv-kvartal-0-1/
а во Европа и Америка
https://makfax.com.mk/svet/еу-бележи-24-пораст-во-економијата-во-пр/
Задолжувањето расте со исто темпо +- како порано . . .
Ова на Грујо му се нема случено. Тој 10 години ја плескаше ЕУ во раст на БДП и тоа со 2-3% , а лани и оваа година губиме од ЕУ со 2-3% . . .
Ако растот му бил со стиропор, што не градат и овие стиропор, па нека има раст, задолжување и така расте . . .
Капитални инвестиции нема зошто администрација и влада ништо не работи . . . а не дека времето не се погодило . . .

[B]@Branchez[/B] слободно можеш да ме исфрлиш . . . Форумот брат ќе ти изгуби . . . Јас немам потреба од еуфорија, СТИЛ, НАТО . . . . имам убави позиции долгорочно играм и не продавам на секој месец дека. . . Моите 15% годишно се загарантирани . . .
Поретко ќе пишувам, не вреди да расипувам идила (политичка, берзанска, економска) . . . сега ме инспирира јакиот економски раст и зелената еуфорија!!

@MSE не се заебавај со зеленилото некој сериозно те сфаќа остави нека се намножат Ултраси !!

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Kucinja i macki rastat, stb vo minus, tnb go nema...:pos:
Има логика, исполнет е потенцијалот, слично е и со Телеком. Не вреди да се инвестира сега кај нив, освен убава дивиденда за една година (значително повисока од каматни стапки да се разбереме) они растеа (банките) х5 во минатите 5-7 години. Јас признавам не успеав да ја видам таа можност... Само со парите од дивиденда се враќаа парите, а х5 капитална добивка.

Не се чудете што Макстил расте, а на пример еден Алкалоид тапка од 7.900 до 8.200 скоро 6 месеци и повеќе. Не ги споредувам двете компании, не навлекувам никој на ништо, секој сам со свој памет нека си инвестира и носи одлуки.

Ако цената на челикот рипне (а тоа го предвидуваат на запад) ќе рипне и акцијата на СТИЛ она има неворјатна корелација (а и треба да има) со цената на челикот на светските берзи. Пример во јануари (кога почна ова со Трамп и челикот) имаше значаен раст на берзите на челик акцијата беше 168 ден, но паметам пред некоја година кога беше и 70-80 ден. Рж кули и слично не коментирам затоа што тој промет е незначителен и на дневна, а уште помалку на месечна или годишна основа, овие воопште не ги ни посматрам.

Последно уредено:
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.766
Поени од реакции
6.556
Искрено Макстил ке ја играм на еуфорија и бидејки е ниска акцијата, компанијата работи без застој има извоз во странство и мислам дека срамота е компанија како Макстил да биде 140 денари , во 2017 претходно прогласија и 20 години јубилеј и кажаа дека компанијата ја поминал кризата и сега е стабилна, како што кажав во оваа акција очекувам да ќарам највеќе на еуфорија од МСЕ во следниот период :) ..
Во следниов период каде и да одиграте мислам дека ке добиете , купувајте тоа што е ниско и ефтино , би требало деновиве да цвета зелено ..
Bosko 007
Ако не си ме прател еве што пишав за Макстил , дека ја купувам ради еуфорија и бидејки е ниска акцијата, знам дека изминатите години слабо имале профит но не секогаш тоа е клучно .. пример НЛБ 2017 беше најпрофитабилна компанија во цела држава но цената еве не рипа а све друго цела недела се качува ..

Јас пример не викам дека НЛБ е лош потег што си купил иако сега цената не рипа , но наредна година ако дадат 1.500 дивиденда акцијата ке се качи можеби и до 18.000 ..

Така да околу Макстил не се сложувам со тебе дека ми е глупост и незнам да тргувам , јас верувам дека во еуфорија при влез во Нато може да стигне до 300 и јас ке бидам дупло ќар на таа цена ..
Ако можеше 2008 да отиде 900 верувам во тие 300 сега(ке се кладиме ако сакаш ) ...

Јас знам дека ти си се изгорел 2008 и сега купуваш само на сигурно во банки 90% добар ти е потегот тоа ти е како во клад да играш на Баерн и Барса на 1.20 и 90 % добиваш (ретко киксираат )

Секој знае да купи на сигурно и чека сигурни пари , јас купив и Гранит и Макстил и нема да згрешам , ниски се акциите и мора да се качуваат и атрактивни се на берза :)

Јас не се правам паметен за берзава , нов играч сум и секако незнам све , само треба да знам кога да продадам и колку да ќарам !
Неможеш да ме правиш предавник ако сакам да се смени името и подобар живот и повисоки плати за овој напатен народ .

Ти го браниш Грујо и јавно пиша а он договарал тајно Република Македонија Скопје кое Грците не го прифатиле ..:busi::tvg:

Нема овде патриоти , патриоти беа 2001 што се бореа и загинаа за Мкд а после терористите седнаа во фотељи (едниот ставен од твојот миленик министер за одбрана )

На крај ке го славиш Заев кога Комер ке ти отиде 7.000 а Охридска 8.500 ради влезот во Нато(Заев) и ке се напуниш дупло пари од сеа :)
Правило - никад не го плукај тој што прави добро на тоа што си вложил (берза)(во случајов Заев ЕУ и Нато)

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Разочарувачки е податокот за БДП во првиот квартал ама тоа е кога земјата работеше на автопилот со погрешна насока две години додека беше политичката криза.

Сакав да прашам зошто има нагорен тренд кај Окта кога прочитав дека речиси нема простор за решение на нафтоводот додека не им измине ексклузивниот договор што е мислам догодина.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.766
Поени од реакции
6.556
Разочарувачки е податокот за БДП во првиот квартал ама тоа е кога земјата работеше на автопилот со погрешна насока две години додека беше политичката криза.

Сакав да прашам зошто има нагорен тренд кај Окта кога прочитав дека речиси нема простор за решение на нафтоводот додека не им измине ексклузивниот договор што е мислам догодина.
Па точно е тоа , градежништвото има влијание во БДП од 7 % а ради автопатот Кичево - Охрид кој бил стопиран ради што го утнале Вмро не е крив Заев , и уште еден Штип мислам застанат е ..
Во другите делови имаат напредок но треба уште работа за да стигне БДП што го ветуваат 3.2 , ке видиме што ке искочи сега е Заев на потег па да видиме што ке исполни

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Не се чудете што Макстил расте, а на пример еден Алкалоид тапка од 7.900 до 8.200 скоро 6 месеци и повеќе. Не ги споредувам двете компании, не навлекувам никој на ништо, секој сам со свој памет нека си инвестира и носи одлуки.

Ако цената на челикот рипне (а тоа го предвидуваат на запад) ќе рипне и акцијата на СТИЛ она има неворјатна корелација (а и треба да има) со цената на челикот на светските берзи. Пример во јануари (кога почна ова со Трамп и челикот) имаше значаен раст на берзите на челик акцијата беше 168 ден, но паметам пред некоја година кога беше и 70-80 ден. Рж кули и слично не коментирам затоа што тој промет е незначителен и на дневна, а уште помалку на месечна или годишна основа, овие воопште не ги ни посматрам.
А кој вика и дека ако рипне цената дека ќе прикаже добивка? if you know what i mean
П/Б 1,89
Еден АЛК (немам акции таму) со редовна дивиденда, секоја година поголема, со предвидлив, досаден раст на профитот секоја година, со сигурен пазар (за лекови нема зима) има п/б 1,35

Од други досадни фирми, МТУР (имам акции), 4,71 % дивидентен принос, со нула денари задолженост, со акции купено во фирми од МСЕ и удели во фондот на КМБ пари вложени пред бумов, да го наречеме, п/б 0,83

Има еден куп нешто поризични фирми, ама п/б барем им е далеку од 1

БЕСК п/е 13,83 п/б 0,24
FERS p/e 11,13 p/b 0,34
GRNT p/e 18,47 p/b 0,51

итн.[DOUBLEPOST=1528403745][/DOUBLEPOST]
Bosko 007
Ако не си ме прател еве што пишав за Макстил , дека ја купувам ради еуфорија и бидејки е ниска акцијата, знам дека изминатите години слабо имале профит но не секогаш тоа е клучно .. пример НЛБ 2017 беше најпрофитабилна компанија во цела држава но цената еве не рипа а све друго цела недела се качува ..

Јас пример не викам дека НЛБ е лош потег што си купил иако сега цената не рипа , но наредна година ако дадат 1.500 дивиденда акцијата ке се качи можеби и до 18.000 ..

Така да околу Макстил не се сложувам со тебе дека ми е глупост и незнам да тргувам , јас верувам дека во еуфорија при влез во Нато може да стигне до 300 и јас ке бидам дупло ќар на таа цена ..
Ако можеше 2008 да отиде 900 верувам во тие 300 сега(ке се кладиме ако сакаш ) ...

Јас знам дека ти си се изгорел 2008 и сега купуваш само на сигурно во банки 90% добар ти е потегот тоа ти е како во клад да играш на Баерн и Барса на 1.20 и 90 % добиваш (ретко киксираат )

Секој знае да купи на сигурно и чека сигурни пари , јас купив и Гранит и Макстил и нема да згрешам , ниски се акциите и мора да се качуваат и атрактивни се на берза :)

Јас не се правам паметен за берзава , нов играч сум и секако незнам све , само треба да знам кога да продадам и колку да ќарам !
Неможеш да ме правиш предавник ако сакам да се смени името и подобар живот и повисоки плати за овој напатен народ .

Ти го браниш Грујо и јавно пиша а он договарал тајно Република Македонија Скопје кое Грците не го прифатиле ..:busi::tvg:

Нема овде патриоти , патриоти беа 2001 што се бореа и загинаа за Мкд а после терористите седнаа во фотељи (едниот ставен од твојот миленик министер за одбрана )

На крај ке го славиш Заев кога Комер ке ти отиде 7.000 а Охридска 8.500 ради влезот во Нато(Заев) и ке се напуниш дупло пари од сеа :)
Правило - никад не го плукај тој што прави добро на тоа што си вложил (берза)(во случајов Заев ЕУ и Нато)
Може да ме "удостоиш" со одговор, зошто СТИЛ е "евтина" акцијата, неколку пати те цитирав/прашав?
Дека со 500 евра влог во Фершпед ќе купиш пола акција а вака имаш 200 ?[DOUBLEPOST=1528404184][/DOUBLEPOST]

Во 2015 имаше политичка криза цела година, имавме Диво Насеље, креирање вештачка хистерија дека денарот "само што не девалвирал", бдп растот е 3,8 %

Нагорниот тренд е кај (скоро) сите акции, по корекцијата ќе се види која фирма реално вреди која не.

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Факт е дека за два месеци Макстил порасна од 116 на 153 ден тоа е скоро 50% е сеа на хартија се согласувам дека фундаментите не им се баш најсјајни ама знаеш како и во фудбалот не победува секогаш тој што на хартија има подобра екипа, битно е кој како ќе изигра. Ако ми кажете ТНБ дека е супер, да супер е сите знаеме дивиденда стабилна, профит огромен ама лично сметам дека е близу својот потенцијал. Јас барам компанија која ќе е следната Пекабеско, Прелипска пивара да отиде х5 да прави профити и не преферирам дивиденди (таква лично не сметам дека е СТИЛ) Тетекс, Уни, Банките СТБ и ТНБ сите овие отидоа х5 и во (не)времето на пастирот (сакам да кажам дека тоа и не е најбитно кој е на власт) и во т.н. кризно време. Значи можности секогаш постојат треба само да се пронајдат. Македонија турист не знае што да прави со парите, нејзиниот примарен бизнис и стагнира.
Е сега не знам кој какви амбиции има... Ако некој е задоволен со 15% годишно, ич не мора да се замара со берза нека вложи во некој инвестициски фонд верувам ќе ги добие тие пари

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Може да ме "удостоиш" со одговор, зошто СТИЛ е "евтина" акцијата, неколку пати те цитирав/прашав?
Во 2015 имаше политичка криза цела година, имавме Диво Насеље, креирање вештачка хистерија дека денарот "само што не девалвирал", бдп растот е 3,8 %
Нагорниот тренд е кај (скоро) сите акции, по корекцијата ќе се види која фирма реално вреди која не.
Нема никој да те удостои со одговор. Зошто никој нема одговор, барем логички со бројки . . .
Гледај логика банките пораснале 5 пати, па сега и СТИЛ би требало да порасне 5 пати :) . Не е битно кој како работи мора линеарно да расте !!!
И ти @MSE иди сериозно дискутирај . . .
Не им симпатизираш партија пази ќе те исклучат !!!!

(мораше да те цитирам, вистински школо за инвестирање што бесплатно го делиш)

Сакате да се кладиме дека 3,2% планиран раст нема да се оствари, а и со тој раст ќе бидеме претпоследни. А знаете ли дека оваа година рекордно ќе бидеме задолжени??? А плус нема ни стиропор само продуктивни градби . . . Пастирот педер за оваа неспособност е крив!!!!
А пази само пред два дена рекордно ниво на странски инвестиции беа забележани . . .
БДП е најдобриот индикатор за состојбата на една економија.

bdp 2018.jpg [DOUBLEPOST=1528408470][/DOUBLEPOST]
Е сега не знам кој какви амбиции има... Ако некој е задоволен со 15% годишно, ич не мора да се замара со берза нека вложи во некој инвестициски фонд верувам ќе ги добие тие пари
Кој е тој фонд во МКД кој има принос 15% годишно?
Кажи едно име и јас одма ќе вложам пари. . .
Земи 5 последни години или ако сакаш од основањето на тој фонд како тебе ти одговара.
Наброј само еден фонд !!!

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Нема никој да те удостои со одговор. Зошто никој нема одговор, барем логички со бројки . . .
Гледај логика банките пораснале 5 пати, па сега и СТИЛ би требало да порасне 5 пати :) . Не е битно кој како работи мора линеарно да расте !!!
И ти @MSE иди сериозно дискутирај . . .
Не им симпатизираш партија пази ќе те исклучат !!!!

(мораше да те цитирам, вистински школо за инвестирање што бесплатно го делиш)

Сакате да се кладиме дека 3,2% планиран раст нема да се оствари, а и со тој раст ќе бидеме претпоследни. А знаете ли дека оваа година рекордно ќе бидеме задолжени??? А плус нема ни стиропор само продуктивни градби . . . Пастирот педер за оваа неспособност е крив!!!!
А пази само пред два дена рекордно ниво на странски инвестиции беа забележани . . .
БДП е најдобриот индикатор за состојбата на една економија.

Прегледај го приврзокот 191891[DOUBLEPOST=1528408470][/DOUBLEPOST]
Кој е тој фонд во МКД кој има принос 15% годишно?
Кажи едно име и јас одма ќе вложам пари. . .
Земи 5 последни години или ако сакаш од основањето на тој фонд како тебе ти одговара.
Наброј само еден фонд !!!
Прво: Не кажав дека Стил дека ќе оди 5 пати, а уште помалку затоа што банките отишле. Ми вадиш работи надвор од контекст. За стил и цената на челикот нивната корелација имам пишувано, да не се повторувам.
Второ: На сајтот од мсе имаш банер од илирика ЈИЕ со принос од 16% за 2017. Подетално не знам, никогаш не ме занимале инвестицики фондови (за почеток затоа што сакам повеќе од 15% p.a.)
Трето: Спомнуваш симпатизирање партии, па тој график што си го постирал е од прес на ДПМНЕ (бројките се тие)
За мене се што е помалку од 5% годишно за нас е неуспех (оваа година секако ќе биде неуспешна со раст од 2-3%) Ние не сме економски развиени, сите знаеме, и затоа е полесно да имаш повисоки стапки на раст (пр. Кина, Турција...) за разлика од развиените земји кои се блиску својот потенцијал.
7% раст по година кога некоја влада ќе оствари во низа од неколку години е тогаш ќе кажам дека ги бива и дека заслужуваат да ја водат економијата. А до тогаш јас нема да идеализирам и глорофицирам преродбеници и/или за животи.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Sto se odnesuva do stil generalno vo celicnata industrija kako I na berzava postojat ciklusi......moze 5-7 godini da se raboti so ogromni zagubi za da vo samo edna se ostvari odlicen profit kolku za 10 godini....toa e taka bar 5 decenii kolku sto mozev da procitam I pratam....fakt e deka stil raboti so kapacitet 30-40% momentno deka minco e "zabegan" I "obelezan" deka novi kinezi krojat politika ,no da ne se zaboravi deka stil stavi pod hipoteka za kredit pred x godini mislam vo stb na 500denari... ..I moe skromno mislenje e deka ako prodolzi trendot na up na celikot protkaeno so drugite desavki za 1-3 godini stil ke bide pak 400-600 na mse
Isto I rzlinjata gi imam (ama tie se poveke za pipka trepka I hobi mesto dremenje vo kladilnica) :)
Ps....sekoj so svoja glava posto nie sme skloni u na dalaveri I se dodeka ne profunkcioniraat instituciite na profesionalen plan mnogu vnimatelno

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.766
Поени од реакции
6.556
За Макстил уште еднаш ке одговорам иако одговорив и претходно само кој разбрал ..
Никогаш не бегам од одговори , ова е тема за дискусии и ги почитувам сите мислења но со факти ..

Значи Макстил го купувам ради ЕУФОРИЈА(можен влез во ЕУ и Нато) и мој став дека акцијата од 150 денари е ниска , ке повторам БРОЈКИ НЕМАМ и не викам дека компанијата работи нешто многу јако но сепак мислам вреди да се проба на оваа цена :) ..

Нормално ова е форум немаме сите исти мислења за сите компании , јас сметам дека од Макстил може да ќарам и мислам ке оди до 300 , дали вие се сложувате или не тоа е ваше право но ВРЕМЕТО ке покаже кој бил во право ..

Јас посакувам секој да ќари од срце, кога вложуваш пари тоа не е мала работа , не се бонбони па да ни биде сеедно ...

Место сите да кажете браво берзата живна конечно после 10 год се крена од пепел луѓето почнаа да вложуваат ради ЕУ и Нато има еуфорија , вие критикувате па ова било вештачки па кратко ке било па зошто рипале РЖЛЕ ова она o_O

Нас ни треба ваква еуфорија , ако немаше вакво нешто вие први ке кукавте гарант ке викавте ете ви џабе Нато и Заев ништо не се качува на берза ;)

Бидете оптимисти , без раз дали го сакаш Грујо или Заев ова е за поздрав и влијае позитивно на берзата , се надевам ке заврши све добро и конечно Македонија ке застане на здрави нозе , ако не влеземе ЕУ и Нато пропадна цела држава и берза , каков Мицковски какви бакрачи тогаш ни Господ нема да не спаси ..

Додека пишувам Грција излезе со соопштение дека договорот е на маса прифатен и готов се чека само саат кога Заев ке објави , одиме утре (веќе денес ) МБИ пак + 1 , добра ноќ :)

Последно уредено:
Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Pa I zaev I cipras daden im e tajmingI kazani im se nasoki.....nema valjda uste ednas nie makedoncite pa I grcite kako narodi povtorno da bideme kolateralna steta a ovie dvajca da si zapecatat politicka kariera.....saati SE vo prasanje pa dal toa resenie bide brzopotezno ili na rati....bas me zabole ....vreme e I ovoj narod bar malku da progleda zasto poleka ke go snema.....
Ps ete imame za zal I tuka likovi od samoilovata vojska sto im e ostaveno po edno oko. Pa totemiziraat likovi sto ne se dostojni ni za ime da im se spomne a ne pak da gi velicaat....za sreka I zakoravenite amebi namackani so puter na glava(uzegnatost) gi simnaa rozevite naocarcinja pa kolku tolku imaat pojasna predstava za nasevo opstestvo, economija,zivot....zivotot e nacnat ....dal ke se abortirame ili ke pocneme da ziveeme zavisi od samite nas ......se nadevam na vtorovo :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Citam i se cudam kakvi zakljucoci moze mozok da slozi samo za da nekomu mu se poklopi tezata.
Kako prvo faktot sto kamatite padnaa na vakvo nivo kazuva dovolno deka biznis se pomalku ima i ke ima i toa e nareceno kriza.
Vtoro namalenite kamati pridonesoa da se popolni veke napravenata dupka vo berzata od pricina sto realno istat bese ogromna .
Treto berzata ja kacija bankite so rekordni dobivki a ne realniot sektor sem oligarsite koi sto dobro plivaat .
Zakljucok nitu eu nitu nato ke pridonese za porast na berzata nitu gledame stranci kako kupuvaat na istata.
Ova opstestvo e duhovno osudeno cim nekoj moze da veruva deka gazot koga ke go dade pod kirija e uspeh namesto da producira fundamentalni vrednosti vrz koi moze da se gradi dobra idnina .
Berzata so indeks 4000 ke ima realna vrednost a korekcija i da ima e samo od nepoznavaci koi zalutale namesto vo oblozuvalnica na berza!!
Gledam nikoj ne spomnuva poim revalorizacija na kapital od pricina sto seuste nekoi likovi sakaat da si dokupat od firmata po peftini ceni !!

Kajgana Shop

На врв Bottom