Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-април 2018 година, изнесува 2.176.646.000 долари и бележи пораст од 31.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2.954.810.000 долари што е за 28.8 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=78

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-април 2018 година, изнесува 2.176.646.000 долари и бележи пораст од 31.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2.954.810.000 долари што е за 28.8 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=78
Најбитна е покриеноста на увозот со извоз. Тука сме слаби иако има некое благо подобрување. Ме мрзи да пишувам за макроекомски политики а и не сакам со партиски полтрони на форумов да се објаснувам. Едни постираат од курир колку се катастрофални политиките на новата Влада а молчеа 10 години или ја фалеа претходната власт. Другите критикуваа сега молчат. А баш затоа сме тука кај што сме, амеба ни е најадекватно име и за држава и за грб за се...

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ти човече имаш проблем со лажење . . .
Кој е спинер прочитај од линковите . . .
јули 2006 груевски добива мандат . . .

https://mk.wikipedia.org/wiki/Влада_на_Македонија_од_2006

НОЕМВРИ / 2007 Џонсон Мети носи одлука за инвестирање 29.11.2007 објавено во печат . . .
Тоа е година и пол како Груевски е премиер, ама нека ти биде и Јануари и Бучковски . . .
Само ти да си ми среќен па макар и лажеш . . . .

https://vecer.mk/makedonija/dzhonson-meti-investira-150-milioni-evra-vo-makedonija

http://www.dw.com/mk/џонсон-мети-ќе-инвестира-во-македонија/a-2977638

Ти постирај еден линк со јануари 2007, еве јас ти постирав 2 . . .

Еве да не биде на памет, каде бил Гранит 2010-2011

http://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=30654

Долг преку 20 М евра. Финансиски расходи, главно камати, 163М ден. Некои од кредитите со 15% камата!

Таа фирма беше во реална опасност да дефолтира. Во меѓувреме
Го исплатија целиот долг
Извршија откуп на сопствени акции
Поделија повеќе дивиденди
Ги обновија скоро сите средства за производство

Ете таму се парите. Многу видливи.

Тука (на форумов) е еуфорија само кога е зелено, а кога е црвено страшна ДЕПРЕСИЈА.
Тука народ сака да слуша само како ќе се обогатат, никако за корекции . . .
И верувај ќе има волна, добра година е :) .
Изгледа ти ке испаднеш пак лажго по незнам кој пат ке собереш тоа што плукаш. Еве ја најдов каде пишува кога е регистрацијаа на инвестицијата Фебруари 2007 десниот агол значи добри се секјавам дека Јануар 2007 објавија инвестирање кога грујо едвај Влада формирана беше изгласал неколку месеци, а не агенција за странски инвестиции да имат или промотири. А сега ти најди каде пишува дека Грујо ја донел оти испаѓаш потрчко на Ким Јон УН оној што има мит за него дека не оди по нужда.

http://investicii.prizma.mk/mk/inv/dzhonson-meti

Еве да не биде на памет, каде бил Гранит 2010-2011

http://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=30654

Долг преку 20 М евра. Финансиски расходи, главно камати, 163М ден. Некои од кредитите со 15% камата!

Таа фирма беше во реална опасност да дефолтира. Во меѓувреме
Го исплатија целиот долг
Извршија откуп на сопствени акции
Поделија повеќе дивиденди
Ги обновија скоро сите средства за производство

Ете таму се парите. Многу видливи.

Пак не си коректен. Прво даваш забелешка за долгот на гранит за 2008 откако ти укажав сега горе веке 2008 не важна па цитираши извештааи за 2011-2010.... И пак не ти е точен долгот иако си се потрудил да наведеш 20м. Незнам која ти е целта ама од двата поста и ревидираните лесно може да се провери дека кажувањето е далеку од она што го пишуваш. Зборуваш за долг а ставаш ставки од обврски за обртен капита... итн[DOUBLEPOST=1528130571][/DOUBLEPOST]
Најбитна е покриеноста на увозот со извоз. Тука сме слаби иако има некое благо подобрување. Ме мрзи да пишувам за макроекомски политики а и не сакам со партиски полтрони на форумов да се објаснувам. Едни постираат од курир колку се катастрофални политиките на новата Влада а молчеа 10 години или ја фалеа претходната власт. Другите критикуваа сега молчат. А баш затоа сме тука кај што сме, амеба ни е најадекватно име и з
а држава и за грб за се...
Тоа е точно и би додал дека мн битно е колку месеци изнесува покриеноста.

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
1. Браво за Комерцијална банка . . . Никако да сопре . . . денес допре 4600 денари + 162 ден. дивиденда . . . Тоа е вистинско богатство а 5 месеци :) . . . За разлика од некој што прават пари овде бројчаникот врти и не запира :) .

2. Сега го сфаќам другарот ДЕКИС зошто се откажал од форумов . . . Пред 10 месеци неможеше човек да ви ја извади СТБ од уста . . . А после првото официјално обзнанување дека е во процес на продажба . . . ШТАМА . . . никаков коментар . . . Па зар вредеа оние плукања пред 10 месеци кога се прешалтав од СТБ во КМБ ???? Па мислев дека знаете што правите, а Вие сте се коцкале . . .

3. Ги наплати ли Топлификација оние први 6,7 - 11 милиони евра ??? Ако уште не ја наплати првата пресуда, како ќе ги наплати овие нови пресуди ??? Јас и тогаш тврдев дека пари не гледате или додека наплатите ќе остарите . . .

4. Јас сум фан на Груевски од 1999 година кога стана министер за финансии. И не ќутам. Неговите ЕКОНОМСКИ политики секогаш ми се бендисувале. Мојновац е сведок, гласно сум го бранел и ќе го бранам . . . Тогаш немаше со кого да се спореди, а денес е полесно имаме репер . . . Грешел и тој, но тој барем работеше . . .

5. Извозот е зголемен благодарение на Џонсон Мети и фабриките во слободните индустриски зони. Тоа не е заслуга на новите економски политики . . . Која домашна фирма од македонска берза зголемила извоз . . . Освен Алкалоид и ФЗЦ можеби некој знае друга :) . . .
Да не беа тие индустриски зони извозот ќе ни беше 1/4 од денешниот. Покриеноста со увоз е далеку подобра од 2006 година . . .

6. Максимус ти не си вреден никаков коментар. Се инаетиш како мало дете. Играј си ти инвеститор со ТПЛФ, МПТ, СТБ . . . Таков копук не се раѓа . . . Не ме ставај во цитат повеќе . . Секоја дискусија со тебе е трошење време . . . . Јас да бев лажго немаше еден куп луѓе во инбокс да ми благодарат што направиле некоја пара, да ме среќаваат по собранија и да сакаат да разменат муабет. Јас до сега ништо немам згрешено и излажано . . . . За разлика од тебе јас сум крајно транспарентен . . .

Потег на годината.
Јас фан на Груевски, етикетиран вмровски полтрон. Излезе од СТБ на време ( 31 милиона ЕУР профит) и влезе во најкомуњарската банка КМБ (тогаш со 0 еур профит) и ЕКСТРА ПОГОДИВ . . . .
Тоа се вика кога логички расудуваш и политичката емоција не ти го засенува умот . . .

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
...

4. Јас сум фан на Груевски од 1999 година кога стана министер за финансии. И не ќутам. Неговите ЕКОНОМСКИ политики секогаш ми се бендисувале. Мојновац е сведок, гласно сум го бранел и ќе го бранам . . . Тогаш немаше со кого да се спореди, а денес е полесно имаме репер . . . Грешел и тој, но тој барем работеше . . .

...

Потег на годината.
Јас фан на Груевски, етикетиран вмровски полтрон.

...
Адолф Хитлер исто така грешеше, но работеше, и им донесе цели богатства на многумина, ене ги Сименс, Тисенкруп, Фолксваген и бројни други кои до денешен ден си цепаат економски низ Европа и низ светот.

Но цехот кој беше платен во човечки жртви беше малку преголем, всушност, било каков цех во човечки жртви е преголем и неприфатлив.

Како последица на цехот кој беше платен во човечки жртви, Германците поминаа повеќе од 40 години поделени во две различни држави, а Германија мораше да се возобновува од темел после Втората Светска Војна.

Бидејќи денес парите, а не топовите, ја диктираат светската политика и светската економија, начинот на кој пвеводбениците и нивниот пастир работеа не беше баш во корист на граѓаните на Македонија, а цехот кој Македонците го плаќаат и допрва ќе го доплаќаат, е премногу висок за задоволството на неколкумина.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Адолф Хитлер исто така грешеше, но работеше, и им донесе цели богатства на многумина, ене ги Сименс, Тисенкруп, Фолксваген и бројни други кои до денешен ден си цепаат економски низ Европа и низ светот.

Но цехот кој беше платен во човечки жртви беше малку преголем, всушност, било каков цех во човечки жртви е преголем и неприфатлив.

Како последица на цехот кој беше платен во човечки жртви, Германците поминаа повеќе од 40 години поделени во две различни држави, а Германија мораше да се возобновува од темел после Втората Светска Војна.

Бидејќи денес парите, а не топовите, ја диктираат светската политика и светската економија, начинот на кој пвеводбениците и нивниот пастир работеа не беше баш во корист на граѓаните на Македонија, а цехот кој Македонците го плаќаат и допрва ќе го доплаќаат, е премногу висок за задоволството на неколкумина.
И што акции имаш?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

И што акции имаш?
:)
Вистинско прашање и креативено описно решение за одговор . . .

Што ти е гајле, гледај си го твоето портфолио.
Нов опинок . . . . , од акции има Пастир, Хитлер, Преродбеници највероватно Чуповски . . . .
Има 7300 постови . . . кога успеал да научи економија при толку постови не ми е јасно . . .
Гарант има и фацебоок, инстаграм, вибер . . . . .
Имал ли некој корист од овој Дрекслер26 и од овие постови . . .

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.525
:)
Вистинско прашање и креативен описно решение за одговор . . .

Нов опинок . . . . , од акции има Пастир, Хитлер, Преродбеници највероватно Чуповски . . . .
Има 7300 постови . . . кога успеал да научи економија при толку постови не ми е јасно . . .
Гарант има и фацебоок, инстаграм, вибер . . . . .
Имал ли некој корист од овој Дрекслер26 и од овие постови . . .
Барем за тебе знаеме кој има корист од тебе - пвеводбеничкиот пастир и неговите следбеници. :)

B

Bafra

Гостин
@Dexter26 да не ме сфатиш погрешно, ама стварно не го тупи на темава со жолтици и пвеводбеници.

Ако имаш конкретно за фирма која е на берза бујрум. Имаш еден куп теми, таму слободно барај контрареплики.

@bosko007 Трендовите ги анализираш врз основа на приливи и одливи на капитал од МКД или појќе од муабети со брокери...

Јесте да сте фер со Декис, ама и ние сме (дел), ти кажував УНИ на 1.900 оти сакаше банки ама не ти фати око. Али КБ подобро испадна :D .

По тебе Амерички или Австриски капитал ќе биде доминантен кај нас ...

Член од
16 февруари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
27
Dosta ja tupite ....
Se imate zaglaveno Po bosh firmi I Sega Cacko vi e kriv..
Napravivte rast od Po 10-15% ili zaglavivte vo minus I Sega plukate Po lugeto koi otvoreno I dobronamerno go kazuvaaa svoeto mislenje, I istite za nekolku neseci napravija 70-80%.

@bosko007 sekoja cest !!!

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Dosta ja tupite ....
Se imate zaglaveno Po bosh firmi I Sega Cacko vi e kriv..
Napravivte rast od Po 10-15% ili zaglavivte vo minus I Sega plukate Po lugeto koi otvoreno I dobronamerno go kazuvaaa svoeto mislenje, I istite za nekolku neseci napravija 70-80%.

@bosko007 sekoja cest !!!
Тоа е тоа . . . . Немам што да додадам или одземам . . .
Тоа е Вистината . . . . А Вистината боли . . .
Некои од малодушност и суета ќе си умрат . . . .
Пре би да умрат отколку да се погледнат во огледало . . .
Правеле пари ???? Колку направиле ????
Подрага им партијата од Вистината . . .

@Branchez (како пример за администратор) го водам како мајка што води мало дете преку пешачки, за раче . . . де за СТБ кога купуваше на 930+, де за КМБ кога не купуваше, па кога му викав да не продава на близу 3200 . . . . . де кога Тевдовски најави дека ќе не даночи со 18% за капитални добивки и дивиденди . . . . а тој ни еден like да ми стави :D . . . дури и подметнува дека сум бил на митинг и економски став ми понижува . . . горно Македонска благодарност ти е тоа . . .

Со @MSE устата пена ни фати да ги баталите Топлификација и ХаџиМишев лоповот, па макар добиле 100 милиони во пресуди, ама никој благодарен . . . дури и лути што сме им рушеле сонови за 400% раст . . .

А кога форумов стана место за инаетење и забава . . . . И кога разни дувниветриња се битни експерти, а портфолио не откриле и играат на берза со пар илјади евра, а гласни се како милиони да вртат . . . . време е за пензија . . .

п.с.
Уживајте уште малку во зелена еуфорија . . . Да направите МНОГУ пари . . .
но внимавајте . . .
Се враќам наскоро . . . во корекција . . .
[DOUBLEPOST=1528156823][/DOUBLEPOST]
chitam mnogu pacienti tuka ......bosko prv da ja zeme terapijata :)
@bosko007 Трендовите ги анализираш врз основа на приливи и одливи на капитал од МКД или појќе од муабети со брокери...
Јесте да сте фер со Декис, ама и ние сме (дел), ти кажував УНИ на 1.900 оти сакаше банки ама не ти фати око. Али КБ подобро испадна :D .
Искуство, искуство, искуство, преданост, посветеност . . . бизнис . . .
За почеток играј контра од оваков опинок . . .
Кога лесно би се правеле пари на берза сите ќе купуваат акции . . .

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Porasna berzata nekoi akcii poletaa konecno i od pusta lakomost da se dokupi nesto poeftino odma so zagovori i crni magii :)
Uni si gazi i ovaa godina sto znaci logicno e da ide nakaj 3000 za site banki moze samo da se kaze deka ke rastat kako kvasec !! Na sto se temeli vasata pretpostavka deka ke ima korekcija ? Mozda ke ima posto makpetrol ke dokupuva od 15000 do 60000 a veke denes ima i 35000 ? Da mozda i MTUR ke ide nakaj 5000 konecno ako ne i poveke do kraj na godina !! Da da korekcija e mozna posto ALK za dva dena pominaa 8000 na 8100 toj glupak e sto opnal milion evra na ovaa cena ? Pa izgleda se sprema i korekcija vo TNB koga ke opne 20miliona za pola godina ili pak KMB so najgolema dobivka od postoenje na bankata ?
Danokot na kqpitalna dobivka si go napravi svoeto bolje pari vo akcii otkolku kamata od banka bar za ovie prvite nema danok !!

Kajgana Shop

На врв Bottom