Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
И кога нема да изгласаат ќе биде "ама сакаа ете видиш има и видео доказ дека сакале" очај од епски размери !!! Јоци е шизофреничар, мицковски е пион, членството е сендвичи, штабски глувци и така натака. Со брзина на светлина патува заев у непознатото од каде нема враќање. Бар цимери да ги стават со груо, ептен ќе ми се направи ќеиф.
Како си сигурен дека нема да изгласаат?
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.571
Поени од реакции
20.840
Како си сигурен дека нема да изгласаат?
Јас не ја отворив темава, ти ја отвори, прво кажи како си ти сигурен дека ќе гласаат па ќа је ти одговорам како што е редослед. Уствари не можеш да одговориш освен ако иван исцелител не ти предвии што ќе се случува во иднина. Едно знам а тоа е дека на терен црно му се пишуе на заев, и дека сепак оние анкети каде има 12312312312391230-89091232312 % повеќе подршка од лидерот на опозицијата е чиста лага ;)
 
B

Bafra

Гостин
Прво треба да научиш што значи поимот "аргумент" а потоа да го употребуваш. Немаш аргументи или пак да не правиме муабет за реални ситуации во реален живот туку си изгледал неколку клипчиња од либертаријанци, (се кладам на Стефан Молинју иако не мора да значи), книга не си прочитал во животот, некој газда и локомотива на економијата секако не си, никогаш нема да возиш Астон Мартин, нормално се движиш во кругови кои се далеку од претприемачите од клипчињата кои ги гледаш, ама што ти прави пуста фантазија, сакаш да го гледаш светот од призмата на богатите иако не спаѓаш во таа класа. А тоа ти е почеток на ментална болест, кога си замислуваш дека имаш исти интереси со Џеф Безос.

Може да не упатиш на некои примери за успешни стартапи или барем класика отварање фирма со ортаклук, кредити подигнување нешто, било што само да нема партија и држава замешано, да видиме како е тоа во реалноста.

Или барем да дадеш пример како шивачка на нејзини 47 години ќе подигне кредит, каква кредитоспособност има со нејзини примања, има на шалтер на банка да прават интересни фаци, им се појавува шивачка за да земе кредит за почнување бизнис, замислувам таква сцена само што не е за смеење.
А може нешто ќе ни кажеш за истата за преквалификација, од каде пара, 2 месеца е назад со струја, вода пола година, на рабуш во колонијал 5000, реална состојба, како ќе оди 80км далеку секој ден на некој непостоечки курс, било како, измисли нешто ако треба.

Во тие видеата од по 10 минути не ти кажуваат дека трудот се овозможува од човек, значи човечко битие и не смее да се изедначува со капиталот по значење, затоа што капиталот нема ниту емоции, ниту треба да јаде, да пие и да биде во работоспособна состојба, не можеш да имаш секс со капиталот, не може да споделиш мака и да направиш муабет со него.
Ако повеќето луѓе во едно општество имаат консензус дека примањата мора да бидат доволни за физички опстанок на едно човечко битие и одржување на работоспособност без компромитирање на здравствена состојба тогаш мора да има законска минимална плата.
Пазарот тоа нема да го овозможи тука уште 200 години, нити е ова некаква состојба на голи прерии и секој почнува од нула како во САД во 18.век, парата е веќе завладеана од политика и олигархија и нема враќање, треба да се мисли што понатаму во реалноста.

Една од причините што не мрднува стандардот напред 27 години е тоа што нема потрошувачка која ќе го стимулира растот, која ќе генерира нови работни места, а нема затоа што добивката (не профитот, бидејќи од него се одзема трошокот за плати) е поделен на таков начин како што е, не знам таму џини индекс, РМ на последно место во Европа или како и да беше, во друштво на Буркина Фасо.
Ако си играме општество (а си играме 27 години) тогаш ќе немаме правила на игра за оние кои го најмуваат трудот и многу нормално што сите ќе сакаат или да заминат или на државно. Тие се резултатите на "претприемачите" тука.

Извини што ја сведувам дебатата на лично ниво, немам цел да навредам, намали со тоа видеата, за твое добро, верувам дека си добро детенце :)
Па па па
:blablab::blablab::blablab:

Затоа е ваква Македониа, затоа не уште 27 туку уште 270 години ќе си бидеме дно, со вакви сонувачи.

Ваш живот, ваш избор, вие сте интелектуална класа.
Јас ќе си терам берза, ќе си терам приватната фирма, ќе си бидам глуп. А што јас читам и што гледам, би споделил со тебе за да се увериш дали се јутуб клипчиња или нешто реално и вредно, ама зашто па со бисери да хранам секого :P

Пишувајте тука уште 5.000 страни, како прави Македонци кои 500год не мрднале со прст, чекајќи во надеж Бог ќе им сработи или пак политичарите ќе ви донесат млеко.

Па уште и сам си кажуваш дека има олигархија и јас сум бил ментален :pos:
Сам си кажуваш дека САД успеале од НУЛА, пак ја ментален :pos:
Сам потврдуваш дека таа 47годишна нема друга вештина, нема друго место кај да работи и да донесе дома 200еур, дека не може ни кредит да добие, дека единствена опција за да преживее и колку толку да помогне во домашниот буџет е да работи кај тој со џипот и јас пак ментален :pos:.

А со тоа што си добил толку лајкови од сонувачи јасно ми е на каде иде МКД.

Среќно со Курто и Мурто, а ние глупите ќе си возиме џипови јбг, се трудев да објаснам каде е сржта на проблемот за подобро општество и за моите деца, ама очигледен е капацитетов на граѓаниве во МКД.

Многу глупи овие западњациве, почнале со капитализам, наместо социјализам и рамномерна распределба. Тоа ти е исто ко во школо сите да имаат 5 ки, нели еднаквост и праведност :aplauz:

Јутуб клипчиња и ментален :pos:.

Кога ќе умреш, ти не си свесен дека си мртов, не те боли, па ти е гајле, ама на тие околу тебе им е тешко. Исто е и со глупите, не се свесни, а тие околу мака мачат да им укажат кај грешат. Јбг можеш да им земеш, ама дадеш :neetaka:


Лорде еве почна затоплувањето, спремете се за воведување на нови акцизи, нови давачки, така ќе го намалиме (y) сите точакот под дупе.
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
Треба да намали бидејќи по други теми пишува дека не постоело глобално затоплување.
Глобалното затоплување е природен цикличен процес. Тоа се гледа преку топењето на мразовите и подигање на морското ниво. Па така на пример морското ниво пред 20000 години било 130 метри пониско. Британија на пример била споена со Европа, Средоземно и Црно море не биле дел од светското море туку имало остатоци од претходни циклуси, попут мртво и касписко море. Базенот на Средоземното море е поплавен пред 14000 години ми се чини, а на Црното море пред 7000. На дното на Црното море се пронајдени голем број населби...

Тоа што еколозите немаат појма од геологија и за затоплувањето ја криват само цивилизацијата е друг муабет.

Чисто да кажам, пошто спомна...
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Митингот беше за проверка на членството, за таа цел успешен, дека овој митинг или пораките пратени таму ќе привлечат неутрални гласачи тоа тешко
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.217
Поени од реакции
16.728
Неутралните дадоа шанса пред две години, веројатно нивните гласови беа пресудни и тешко дека ќе излезат да гласаат на наредните, најмалку два изборни циклуси. А секој со две чисти у глава, не би излегол повеќе да гласа у наредни 50 години.
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.571
Поени од реакции
20.840
Митингот беше за проверка на членството, за таа цел успешен, дека овој митинг или пораките пратени таму ќе привлечат неутрални гласачи тоа тешко
а за рефередум за името ќе се гласа или ќе оставиме да не шитнат сосе партали ?
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.742
Поени од реакции
5.016
а за рефередум за името ќе се гласа или ќе оставиме да не шитнат сосе партали ?
Сум размислувал, а зошто не го продадат името, онака за кеш...и дадат пари на секој кој има државјанство на пример по 500че 1000ркичка итн. И ние на чисто и Грците на чисто...вака ЕУ НАТО не е сигурен дијл незнаеш што добиваш нема гаранции. Прво пари па име. Ако си проститутка барем за кеш работи!
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.537
Поени од реакции
28.959
Сум размислувал, а зошто не го продадат името, онака за кеш...и дадат пари на секој кој има државјанство на пример по 500че 1000ркичка итн. И ние на чисто и Грците на чисто...вака ЕУ НАТО не е сигурен дијл незнаеш што добиваш нема гаранции. Прво пари па име. Ако си проститутка барем за кеш работи!
klientot ni e malku zaborchen pa ne moze taa taktika.
 
E

Epsilon

Гостин
jas ovoj pat glasav za SDSM, iako koga bev mal tatko mi go ispustija od rabota bidejki, a tvrdea so sigurnost deka bez razlika na partija, nacionalnost, verska opredelba ce ima po eden vraboten, za nova godina nie doma se mislevme so da jadime utre, a jas sonuvav za koletce i red drugi raboti, kako i da e nemam vreme za srce paratelen post sea okolu SDSM, tuku jas kako neutralec si rekov aj mozhebi ce se izborat sarenive za nesto novo vo drzavava, ama nekako ne mi deluva taka... mi deluva kako samo nie neutralcite im pomognavme da pobedi plaviot tim i da jadat od medot duri ima.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.957
Поени од реакции
15.973
bravo za sdsm, za nepolni 2 godini so famoznoto SJO, zakonot za dvojazicnost i nemanjeto crveni linii vo pregovorite-uspeaa da go opraat vmro od mrtvite.
ova ni mijalkov ne go moze so miljardite ukradeni.
https://www.facebook.com/joci.jocik/posts/10216184854193994?notif_id=1528057961308971&notif_t=notify_me
има една друга покрупна работа што кај нас не се гледа, се прават сите будали... Криминални Закони, т.е. немање Закон за заштита на немоќни поединци и мали фирми од грабежи на посилните... се фатиле за Миалков а такви има од 90 навака дузина , тнр Олигарси, уште на времето ги прикажуваше еднооки...
тие се над законите и се секогаш со секоја власт..
Но не само елитните олигарси, има и дузини поситни .. ОЈО, СЈО и слични се занимаваат со прекршување на тендерски постапки, а никој не земал да го разгледа КРИМИНАЛНИОТ ЗАКОН кој со децении дозволува некој за бадиала да стекне голем државен имот или државна фирма, а што е уште пострашно се ограбуваат и приватни граѓани, мали акционери... за возврат ограбувачите се донатори на политички партии
Никој не се замислил како тоа само кај нас може да опстои грабежот на урбаната мафија, која со децении ги ограбува купувачите... пази сега, во услови на хипер продукција на станови упорно опстојува системот на профажба на стан во градба, криминал озаконет од самата држава... купување мачка во вреќа..
Патем, еден пример, урбаната мафија е таа која си има држава без обзир кој е на вцласт; малкумина забележија дека срушената дивоградба Космос излезе на пазар со нискки цени, т.е сакаше со ниска понуда да ја обори цената на м2 стан..
ако беше политички реванш против Фиат можеа да му срушат дел од ФОН или да му блокираат работа на ФОН( кој е исто дивоградба)
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom