- Член од
- 17 октомври 2017
- Мислења
- 855
- Поени од реакции
- 1.471
Не е битно колку БИЛА цената. Тоа сите го знаеме. И за ТЕЛ и за било која друга акција.Со цела почит спрема тебе ама ти се правиш многу паметен. Одливот на кеш може да се прави преку купување (инвестиции) на софтвер и опрема од матичната компанија и ангажирање на блиски компании кои го собираат кајмакот таму. Јас во Телеком немам акции (и не сакам да имам) а ти сам си пиша дека имаш така да, со среќа. Напишав погоре во други постови споредба со останатите компании во период од 5-6 години. Акцијата на телеком е преполовена (мене тоа ме занима) додека на банките е х5. Тука на форумов секој си брани свое, јасно ми е И твоите забелешки се дека имале многу квалитет по ниски цени.. Ова како акционери на банка да кажат мали ви се каматните стапки, зголемете провизии не се исплати вака... А не знам кој квалитет со 5 ХД канали ? Сега имаш 4к технологија купи телевизор асален уклучи макс тв и ќе видиш каква слика имаат... Во однос на конкуренцијата се согласувам се малку понапред и малку поскапи ама релаен бенефит од нивните инвестиции јас не гледам, оптика има и телекабел и поефтина и побрза...
Тоа што го муабетиме е колку ЌЕ БИДЕ цената. А јас сум сигурен дека цената на ТЕЛ ќе порасне следната година ова време, барем за 10%. И дека дивидендата нема да биде под 20 ден.
....
На друга тема, поврзана со две наши големи банки, против кои моментално се води судски спор. Изгледа дека шансите да се изгуби спорот, а со тоа и да се плаќаат милионски обештетувања, се големи. Така барем тврди г-ѓа Тасева
http://www.transparency.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1275&Itemid=57
Цитат: „Од антикорупциски интерес може да се постави едно и едноставно прашање: дали било кој напор да се донесе странски инвеститор или да се убеди домашен инвеститор да започне деловен потфат во Република Македонија ќе вроди со позитивен исход со ваква барем досега за во аналите незаконита стечајна постапка.“
Добро прашање. Одговорот е прост: НЕ. Бидејќи е повредено првото и основно начело на слободната пазарна економија, а тоа е правото на сопственост.
Ми падна во очи и пресот на Окта, повторно поврзан со ФЕНИ.
https://www.alsat-m.tv/mk/окта-увозот-на-мазут-во-спротивност-со/
Ова искача цела јавна администрација работи за зделката на Анѓушев да се реализира до крај.
И после инвеститорите бегале. Не да ќе бегаат...