Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Со цела почит спрема тебе ама ти се правиш многу паметен. Одливот на кеш може да се прави преку купување (инвестиции) на софтвер и опрема од матичната компанија и ангажирање на блиски компании кои го собираат кајмакот таму. Јас во Телеком немам акции (и не сакам да имам) а ти сам си пиша дека имаш така да, со среќа. Напишав погоре во други постови споредба со останатите компании во период од 5-6 години. Акцијата на телеком е преполовена (мене тоа ме занима) додека на банките е х5. Тука на форумов секој си брани свое, јасно ми е :) И твоите забелешки се дека имале многу квалитет по ниски цени.. Ова како акционери на банка да кажат мали ви се каматните стапки, зголемете провизии не се исплати вака... А не знам кој квалитет со 5 ХД канали ? Сега имаш 4к технологија купи телевизор асален уклучи макс тв и ќе видиш каква слика имаат... Во однос на конкуренцијата се согласувам се малку понапред и малку поскапи ама релаен бенефит од нивните инвестиции јас не гледам, оптика има и телекабел и поефтина и побрза...
Не е битно колку БИЛА цената. Тоа сите го знаеме. И за ТЕЛ и за било која друга акција.

Тоа што го муабетиме е колку ЌЕ БИДЕ цената. А јас сум сигурен дека цената на ТЕЛ ќе порасне следната година ова време, барем за 10%. И дека дивидендата нема да биде под 20 ден.

....

На друга тема, поврзана со две наши големи банки, против кои моментално се води судски спор. Изгледа дека шансите да се изгуби спорот, а со тоа и да се плаќаат милионски обештетувања, се големи. Така барем тврди г-ѓа Тасева

http://www.transparency.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1275&Itemid=57

Цитат: „Од антикорупциски интерес може да се постави едно и едноставно прашање: дали било кој напор да се донесе странски инвеститор или да се убеди домашен инвеститор да започне деловен потфат во Република Македонија ќе вроди со позитивен исход со ваква барем досега за во аналите незаконита стечајна постапка.“

Добро прашање. Одговорот е прост: НЕ. Бидејќи е повредено првото и основно начело на слободната пазарна економија, а тоа е правото на сопственост.

Ми падна во очи и пресот на Окта, повторно поврзан со ФЕНИ.

https://www.alsat-m.tv/mk/окта-увозот-на-мазут-во-спротивност-со/

Ова искача цела јавна администрација работи за зделката на Анѓушев да се реализира до крај.

И после инвеститорите бегале. Не да ќе бегаат...

Член од
19 мај 2018
Мислења
17
Поени од реакции
27
Мислам дека текстот за продажба на Телеком објавен од Љупчо Златев е нарачан лош ПР. Дали за државата да се уплаши дека утре место со шваби, ќе си има работа со турци или Бугари. Или платил Вип, да украде корисници од Македонски телеком. Патем, во Грчка пред некоја недела Дојче го откупи последниот државен дел во Оте. Можеби целта е тоа да се случи и овде. А дека Дојче немал пари, Само Златев може да смисли или некој негов ментор. Не сум чул шваби нешто некаде да продале, особено не би продале на некој презадужен како Виваком, или пак недајбоже на Ердоган.

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Не е битно колку БИЛА цената. Тоа сите го знаеме. И за ТЕЛ и за било која друга акција.

Тоа што го муабетиме е колку ЌЕ БИДЕ цената. А јас сум сигурен дека цената на ТЕЛ ќе порасне следната година ова време, барем за 10%. И дека дивидендата нема да биде под 20 ден.

....

На друга тема, поврзана со две наши големи банки, против кои моментално се води судски спор. Изгледа дека шансите да се изгуби спорот, а со тоа и да се плаќаат милионски обештетувања, се големи. Така барем тврди г-ѓа Тасева

http://www.transparency.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1275&Itemid=57

Цитат: „Од антикорупциски интерес може да се постави едно и едноставно прашање: дали било кој напор да се донесе странски инвеститор или да се убеди домашен инвеститор да започне деловен потфат во Република Македонија ќе вроди со позитивен исход со ваква барем досега за во аналите незаконита стечајна постапка.“

Добро прашање. Одговорот е прост: НЕ. Бидејќи е повредено првото и основно начело на слободната пазарна економија, а тоа е правото на сопственост.

Ми падна во очи и пресот на Окта, повторно поврзан со ФЕНИ.

https://www.alsat-m.tv/mk/окта-увозот-на-мазут-во-спротивност-со/

Ова искача цела јавна администрација работи за зделката на Анѓушев да се реализира до крај.

И после инвеститорите бегале. Не да ќе бегаат...
Ај може невиде, те прашав претходно колку акции имаш во каменимост?
Да убрзам, имаш 0 пошто Маѓар има 100% е сега ако маѓар го продава каменимост а преку него купецот купува контрола во телеком, што имаш ти а и сите останати на форумов од превземањето на телеком?
Треба да убрзувам пак?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Од почесто тргуваните акции, КМБ ОХБ МПТ МТУР ТНБ СТБ РЕПЛ ТПЛФ СТИЛ СБТ ТЕЛ ТЕТЕ и АЛК (по овој редослед од најголем до најмал) имаат зголемена добивка за КВ1 2018 во однос на 2017кв1 . Неуспешни се ТТК ОКТА БЕСК ГРНТ и УНИ. Мала ревизија на овој КВ1 2018.

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ако Дојче телеком го докупи делот на државата е тогаш дивидендата ќе биде 0 и се ќе оди за "инвестирање" тогаш ќе имате супер голема ЕБИТДА (првенствено заради амортизација)и тие 2-3посто акции сопственост на физички лица ќе си останете со прстот во рака[DOUBLEPOST=1526747381][/DOUBLEPOST]
Од почесто тргуваните акции, КМБ ОХБ МПТ МТУР ТНБ СТБ РЕПЛ ТПЛФ СТИЛ СБТ ТЕЛ ТЕТЕ и АЛК (по овој редослед од најголем до најмал) имаат зголемена добивка за КВ1 2018 во однос на 2017. Неуспешни се ТТК ОКТА БЕСК ГРНТ и УНИ. Мала ревизија на овој КВ1 2018.
Стил има огромен скок не знам дали примети во првиот квартал оваа година имаат некои 80 посто од цела добивка за 2017та.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ако Дојче телеком го докупи делот на државата е тогаш дивидендата ќе биде 0 и се ќе оди за "инвестирање" тогаш ќе имате супер голема ЕБИТДА (првенствено заради амортизација)и тие 2-3посто акции сопственост на физички лица ќе си останете со прстот во рака[DOUBLEPOST=1526747381][/DOUBLEPOST]
Стил има огромен скок не знам дали примети во првиот квартал оваа година имаат некои 80 посто од цела добивка за 2017та.
КВ1 2017 версус КВ1 2018 ми е редоследнот СТИЛ има 30% поголема во 2018 кв1 во однос на 2017 кв1 добивка.

Член од
19 мај 2018
Мислења
17
Поени од реакции
27
За 90 м евра ЕБИТДА, во Теленор Бугарија, Питер Келер пред недела плати 1 милијарда евра . Зашто, како, он си знае. Мактелеком има 75 м ЕБИТДА, па кој сака нека рачуна. А ако сака државните да ги купи, мора и на сите останати да им понуди. Дури мислам дека да има сквизоут во Мк и тоа би направил како што направи Спаркасе во Инвест, Империјал во Ткс, Хајнекен во Скопска Пивара итн. Не е Дојче Орце. Прво поради негативен ПР не би направил срање. Особено бидејќи Пензиските имаат таму многу купено. Ќе го дрват на секое собрание и измеѓу собранија. Да повторам, не е Дојче Орце нити Доне. Второ не се ни акционерите веќе овци. Види што се случи со приоритетните во Стопанска, што му прават на Скопски Пазар, што му правеа на Макпетрол па ги исчисти со откуп на сопствени, Жито лукс со откуп на сопствени итн.

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
КВ1 2017 версус КВ1 2018 ми е редоследнот СТИЛ има 30% поголема во 2018 кв1 во однос на 2017 кв1 добивка.
Првиот квартал им е добар во 2017, подоцна останатите им се слаби па така коа споредуваш квартал со квартал излегува 30 посто,а ако продолжи тој тренд и во останатие квартали оваа година добивката на крај на 2018 би требало да е значајно поголема... Мада што знам бе овие челична индустрија дали се исплати да се инвестира

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Првиот квартал им е добар во 2017, подоцна останатите им се слаби па така коа споредуваш квартал со квартал излегува 30 посто,а ако продолжи тој тренд и во останатие квартали оваа година добивката на крај на 2018 би требало да е значајно поголема... Мада што знам бе овие челична индустрија дали се исплати да се инвестира
2017ма 2-4 кв беа слаби секаде така да многу компании ќе ги надвимат п/е на СТИЛ со овие бројки е окулу 130 со добивка за 2017та и со проектирана за 30%+ за 2018 п/е е окулу 90-100 а п/б 1.6. Не ми изгледа дека е многу атрактивен.

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Од почесто тргуваните акции, КМБ ОХБ МПТ МТУР ТНБ СТБ РЕПЛ ТПЛФ СТИЛ СБТ ТЕЛ ТЕТЕ и АЛК (по овој редослед од најголем до најмал) имаат зголемена добивка за КВ1 2018 во однос на 2017кв1 . Неуспешни се ТТК ОКТА БЕСК ГРНТ и УНИ. Мала ревизија на овој КВ1 2018.
Што УНИ? Лани 54,4м мкд годинава 62,6м мкд и ти викаш неуспешно? Ама битно муабет за макстил, лани 0,8м мкд годинава 1,2м мкд (на 14,6м издадени акции, а уни има 0,55м акции)... Трагедија

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Што УНИ? Лани 54,4м мкд годинава 62,6м мкд и ти викаш неуспешно? Ама битно муабет за макстил, лани 0,8м мкд годинава 1,2м мкд (на 14,6м издадени акции, а уни има 0,55м акции)... Трагедија
Грешка ми е УНИ...испаќа дека 70-80% од најликвидните акции имаат успешен кв1 2018. Додуше со раст на добивка од 15-20% би била некаде втора трета од позади од листата со 13 успешни акции.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Пред некоја година акцијата на уни беше 400ден, сега е над 2.000 е ова е раст а не како телеком од 500 ден на 250 ден. Не зборам за големина ебитда кеш флоу и сл. идеата ми е да уложам и за некоја година да направам х4 х5 не да собирам ситно некоја дивиденда.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Незнам што е со прилепска пивара работава дека е супер ефтина. гледам дека има продаја од 30м заработка еве 3м , а вреди моментално на берза 30милиони. Се збори има кеш у банка еве ке го подели преку дивиденда полека тие што се внатре ке имаат 5% поврат на оваа цена и е сосема ок. Ама дека ке стигне да биде 50м евра вредност со едвај 30 милиони продажба и заработка од 3м . Слично и со алкалоид отиде пазарната цена над проджбата сосема се заборавивме, подбуцнати од истите пред се хрватиски фондови кои не даваат да падне цената на они акции кај што имаат за излагање ги дуваат што е добро за сопствениците до кога најверојатно додека не продадат се. Еве ги со Гранит иста приказна не дозволија да падне и тоа се истите они од хпб претставени како аница стручњакович од мојновац.= која слушам редовно чита и преведува кирилица тука на кајгана

Член од
19 мај 2018
Мислења
7
Поени од реакции
23
Здраво. Некој да купува акции на светска берза? Искуство преку интернет берза, т.е преку мобилни апликации?

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Незнам што е со прилепска пивара работава дека е супер ефтина. гледам дека има продаја од 30м заработка еве 3м , а вреди моментално на берза 30милиони. Се збори има кеш у банка еве ке го подели преку дивиденда полека тие што се внатре ке имаат 5% поврат на оваа цена и е сосема ок. Ама дека ке стигне да биде 50м евра вредност со едвај 30 милиони продажба и заработка од 3м . Слично и со алкалоид отиде пазарната цена над проджбата сосема се заборавивме, подбуцнати од истите пред се хрватиски фондови кои не даваат да падне цената на они акции кај што имаат за излагање ги дуваат што е добро за сопствениците до кога најверојатно додека не продадат се. Еве ги со Гранит иста приказна не дозволија да падне и тоа се истите они од хпб претставени како аница стручњакович од мојновац.= која слушам редовно чита и преведува кирилица тука на кајгана
Koga ke doznaeš docna ke bide za vlez :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom