По што заклучи дека не разбирам што е ЕБИТДА? Што е погрешно од тоа што јас го наведов? Во продолжение ја правдаш амортизацијата. Јас пишав дека е симтоматично како имаат толку голема амортизација. Кога би бил акционер би се запрашал дали навистина вреди таа опрема толку многу или можеби на тој начин се изнесуваат пари... Како и да е има институции кои се должни да се занимаваат со тоа. За воља на вистината аферите не им се непозната страна, ги има со нив колку сакаш. Изгубија и спор во судот во New York ако добро се сеќавам за корупција.Извини ама ти разбираш ли што е ЕБИТДА?
Ај за секој случај да ти објаснам. Тоа е оперативна добивка плус амортизација. Чист паричен прилив. Банките да, имаат голема оперативна добивка, ама многу мала амортизација. Тел има огромна амортизација од 60тина М евра поради брзото амортизирање на ИТ средствата. Заедно со оперативната добивка доаѓа до преку 70 М евра.
Со 10 да се дисконтира, а многу е, па пак искача преку 700 М евра.
Кој му е многу нека товари банки. Пошто таму немало ризик. Богдачува
400 ден е скоро x3 од бук. Абе во некоја еуфорија како во 2007ма може се е можно, на на пократки проекции за година две збориме не е можно. Вадиш од контекст муабети и споредби. ТПЛФ ја сметам за високоризична (и ја препорачувам на тие што сакаат да се коцкаат) и е потребено повеќе време за одредени проекции да се остварат. Додека Телеком сум ја ставал со Македонија Турист во пакет нискоризични како боље опција од штеден влог за некоја дивиденда. Ама дека ќе се продаде телекомот толку скапо (ако се продаде) ни на сон не сум помислил. Еве ќе покаже пазарот колку ќе падне акцијата сега после пресекот, како лани 230-240 ден ? Ако е телеком кока кола што е Алкалоид тогаш, и за колку милијарди би се продал???@ceasar малце е дволично од ТПЛФ да очекуваш 8000 и јаче (што е x2 од букот) а за TEL истото да викаш дека е многу
А на страна што од страна гледано (немам ни во ТПЛФ ниту во ТЕЛ) , ТЕЛ е КОКА-КОЛА за ТПЛФ.
Да тоа е за БЕГ, е сеа останува Тето да плати на ТПЛФ и со тоа да се пребијат овие две, некаде Тето должи со правосилна пресуда околу 11М и нешто кон Топлификација а ТПЛФ кон Тето 1М ЕУРBeg se spasi od stecaj si gi podmiril dolgovite prema Toplif. Dali moze nekoj poupaten da mi kaze za kolkava suma se raboti ?
не го разбирам постов, како ке шитне некој нешто кога и останатите акционери се дел од идеалниот дел без која емисија MKMTSK101019 не можно да се заврши трансакцијата, друга емисија на фирми у стечај и рекла казала нема инфраструктура да бидат дел од трансакција. Има само уште еден ссн тоа е златната акција на МК влада тоа е тоа.Aj zdravo zivo, me kanea nekolku pati da doprinesam na forumov pa eve prv post @Bubastis, a kolku akcii imas vo kameni most? Zasto mislite deka ova ke odi so javna ponuda do site? Bidete vnimatelni, ne bese gazda na tel dooel firma vo likvidacija? Madjar ke go shitne kameni most a vie ke vidite shipak, drzavata (mito i korupcija) ke go shitne delot na dve tri karipski ostrovcinja i nisto od javna ponuda... ubavo vi vika bole, banki glejte si, kb i ohb ako mislite deka vi kidnale (a ne se) znajte deka uni e seuste eftina, edna statija vo bugarski novini kako za ohb i ke vi letne pred nos pa potoa pak ke si placete
Во септември 2011та Алкалоид беше 3.960 ден, Комерцијална - 2.950, Телеком беше 500 ден. Алкалоид сега има вредност 8.100 -повеќе од двојно споредено со 2011-та, КМБ е 4.350 (постојат реални шанси да оди до 6.000). Додека Телеком вреди двојно помалку споредено со 2011-та. Ова се факти може секој да ги провери. Да не споредувам со ТНБ и СТБ за истиот период... они отидоа и х5 од тогаш.
Амортизацијата на Телеком е премногу голема, така извлекуваат кеш, без да мора да делат со државата и со останатите акционери. Затоа е така, додека кај банките полека се пополнува кредитниот потенцијал на населениото и имаат помал простор за раст на активата и затоа сега имаат повеќе пари за дивиденда. И да се согласувам со тебе и ја не преферирам премногу компании кои делат дивиденда. Пекабеско и Прилепска пивара исто така последниве 5 до 7 годинии направија огромен раст х5 и акцијата вреди, и реално имаат зголемено биланси тоа е видливо. Мене тоа ми е идеата, да најдам компанија која (не мора да дава дивиденда) ќе зголемува бизнис и ќе и расте цената на акцијата, која ќе биде следната ТНБ или СТБ или ПКБ или Пиварата. И да на крај Телеком тоа нема да биде, они се обична афилијација ништо повеќе. Нема да им мрдне вредноста на акцијата затоа што не инвестираат во ништо.Odgovorot lezi vo zgolemuvanje na vrednosta na firmite. Dodeka tnb toa vreme voopsto ne delese dividenda isto i stb, alk deli del no golem del reinvestira vo razvoj itn, telekom od sekogas sekoja godina pritisnat i od vladata deli dividenda (nekoi godini ipogolema od sto imase profit za godinat)... tie godini delese i po 60-70 denari(zatoa akcijata bese 500).. dodeka na drugite kompanii knigovodstvenata rastese - na tel stagnirase i se namaluvase. Vo uslovi koga nekoi banki imaat dva tri pati pogolema aktiva od pred 10 godini, a isto koga nekoi banki eve nekoj ja dade primer uni tolku brzo ja kacuvaat dobivkata, pazarniot udel i kapitalot +ima spekulacii a moze i vistini okolu prevzemanje, ne e potrebno da se kopa po nelikvini i spekulantski firmi(tuka voopsto ne mislam na telekom). Daleku od toa deka telekom ne vredi na ovaa cena no taa mi e akcija za koga ke fati slednata recesija..
E sega koga i stb i tnb delat golemi dividendi, se namaluva prostorot za rast na knigovodstvenata a i na biznisot, zatoa preferiram firmi vo period koga rastat i ne delat dividenda. Toj period za stb i tnb znacese rast od 150 na 1100 i od 1800 na 14.500 den. Navistina e steta sto kmb delese dividenda samo na nekolku privilegirani vo vid na nefunkcionalni krediti, inaku cela berza sega ke disese podobro, ostanuva da se nadevame deka od sega nema da pravat taka.
Е како не инвестираат во ништо, воведувањето на VDSL Интернет и ширењето на оптичката телекомуникациска мрежа не се инвестиции ?...
И да на крај Телеком тоа нема да биде, они се обична афилијација ништо повеќе. Нема да им мрдне вредноста на акцијата затоа што не инвестираат во ништо.
Со цела почит ама, пак да прашам, а разбираш ли ти што е тоа амортизација?Амортизацијата на Телеком е премногу голема, така извлекуваат кеш, без да мора да делат со државата и со останатите акционери. Затоа е така, додека кај банките полека се пополнува кредитниот потенцијал на населениото и имаат помал простор за раст на активата и затоа сега имаат повеќе пари за дивиденда. И да се согласувам со тебе и ја не преферирам премногу компании кои делат дивиденда. Пекабеско и Прилепска пивара исто така последниве 5 до 7 годинии направија огромен раст х5 и акцијата вреди, и реално имаат зголемено биланси тоа е видливо. Мене тоа ми е идеата, да најдам компанија која (не мора да дава дивиденда) ќе зголемува бизнис и ќе и расте цената на акцијата, која ќе биде следната ТНБ или СТБ или ПКБ или Пиварата. И да на крај Телеком тоа нема да биде, они се обична афилијација ништо повеќе. Нема да им мрдне вредноста на акцијата затоа што не инвестираат во ништо.
Со цела почит спрема тебе ама ти се правиш многу паметен. Одливот на кеш може да се прави преку купување (инвестиции) на софтвер и опрема од матичната компанија и ангажирање на блиски компании кои го собираат кајмакот таму. Јас во Телеком немам акции (и не сакам да имам) а ти сам си пиша дека имаш така да, со среќа. Напишав погоре во други постови споредба со останатите компании во период од 5-6 години. Акцијата на телеком е преполовена (мене тоа ме занима) додека на банките е х5. Тука на форумов секој си брани свое, јасно ми е И твоите забелешки се дека имале многу квалитет по ниски цени.. Ова како акционери на банка да кажат мали ви се каматните стапки, зголемете провизии не се исплати вака... А не знам кој квалитет со 5 ХД канали ? Сега имаш 4к технологија купи телевизор асален уклучи макс тв и ќе видиш каква слика имаат... Во однос на конкуренцијата се согласувам се малку понапред и малку поскапи ама релаен бенефит од нивните инвестиции јас не гледам, оптика има и телекабел и поефтина и побрза...Со цела почит ама, пак да прашам, а разбираш ли ти што е тоа амортизација?
Еве вака на кратко: амортизација е КНИГОВОДСТВЕНО обезвреднување на средствата за производство. Тоа не е финансиски расход, па да се одлевале пари итн. Напротив, во паричниот тек амортизацијата е прилив. Пак ќе повторам, кај ТЕЛ, поради природата на средствата, ИТ опрема, амортизацијата е многу висока, најчесто за 4 години (1/4 од набавната вредност годишно).
Неспоредливо е со банки и останати финансиски фирми. Банките имаат ниска амортизација прибидејќи средствата им се воглавно финансиски, а тие не се амортизираат. Може да се амортизираат недвижностите, ако ги имаат, ама тоа е бавна амортизација од некои 30 години.
Уште нешто: банките, и фирмите воопшто, не мора да ги поседуваат сите недвижности кои ги користат. Некои може и да ги рентаат.
За инвестициите: неточно е дека ТЕЛ не инвестира. Само во 2017та имаат инвестирано преки 2 МИЛИЈАРДИ денари, или некои 35М евра. А во последниве 5 години преку 10 МИЛИЈАРДИ ден. Тоа може фино да се види повторно од извештајот на паричниот тек. Па како ќе има толкава амортизација ако не се купуваат средства за производство?
Мислам со голо око се гледа дека ТЕЛ е технолошки далеку пред конкуренцијата, ќе кажам и на регионално ниво. Всушност, како акционер, тоа ми е една од забелешките на работењето: на овие ценовни нивоа на услуги, не сум баш сигурен дека има смисол толку да се инвестира во квалитет.
И трето: Дај Боже веста да е` веродостојна колку кредибилитетот на веб сајтот кој ја објавил.Прво веста за продажбата ја пласира сајт со никаков кредибилитет.
Второ споредувате компании од секторот телекомуникации со банки што немаат многу допирни точки.