Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.364
Поени од реакции
8.938
Јас сум за Nova Makedonija/Makedonia, ова од естетски побуди, иначе сеедно ми е.

Грчката отстапка е веројатно тоа што нема да биде слеано новото име, и можно е да има уште нешто околу тие идентитетските заебанции...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Кaкo не,Мaлиќи знaеш кoлку шлепери цигaри дaвидoф дневнo увезувa a пишувa декa кaмиoнoт е тoвaрен сo тoaлет хaртијa?Зa виски. Џoни Вoкер дa не збoриме.Зa oружјетo преку екoлoг нa Дестaни и Брaун и Рут дa не збoриме
:cautious: ок.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.417
Поени од реакции
4.326
Заев и Ципрас се договориле за името на Македонија веројатно останува уште да се договорат уште за двете точки 1) промена на уставот и 2) севкупна употреба

1) Мислам дека не е голема работа и ќе помине кај нас тука
2) Е многу комплицирано..

Но прашањето е какво име е прифатено ? Ако црпнатиов има прифатено Gorna Makedonija и слични глупости без превод осеќам ќе има голем револт кај народот и огромни се шансите да има предвремени избори на кои дебело ќе го крка стапот. Друго ме интересира во “преговориве“ што отстапка до сега направија грциве ? :toe:
Какво и да е решението кое го договориле, тоа е сепак само решение кои им изгледа прифатиливо на Заев и на Ципрас, нешто како ,,добра основа за решение на проблемот,,.... Ниту Заев ниту Ципрас се во позиција да го решат проблемот, никој од нив нема доволно политичка моќ во сопствената земја за да нивниот договор биде прифатен и од останатите политички чинители во двете држави а без кои е невозможно да помине било какво решение. И затоа не треба да се драматизира и крева паника за тоа што Заев и Ципрас договориле, што и да договориле тоа ке биде само предлог кој незначи дека ке помине. Во деновите пред нас ке следува интересниот дел кога сите фактори во државата, на чело со дпмне, ке речат амин на решението... ке има и кај нас и кај грците некоја мала група незадоволни граѓани кои ке лаат а караванот ке си врви...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
кога може македонците да имаат словенски имиња зошто не може алабнците да имаат?
Аха, па реално не е дека не може да имаат... Ама традицијата не е таква.... Тешко дека самоиницијативно би си ставале имиња на словени кои ги сметале за окупатори... Баш да речеме во Османлиска окупација.... Мислам ништо не можело да ги натера....Ниту се изричито православни/христијански имиња, ниту се со некакво Илирско значење , како што се Агрон, Теута, Леонард, Адријан и сл..

T

Terroir

Гостин
Какво и да е решението кое го договориле, тоа е сепак само решение кои им изгледа прифатиливо на Заев и на Ципрас, нешто како ,,добра основа за решение на проблемот,,.... Ниту Заев ниту Ципрас се во позиција да го решат проблемот, никој од нив нема доволно политичка моќ во сопствената земја за да нивниот договор биде прифатен и од останатите политички чинители во двете држави а без кои е невозможно да помине било какво решение. И затоа не треба да се драматизира и крева паника за тоа што Заев и Ципрас договориле, што и да договориле тоа ке биде само предлог кој незначи дека ке помине. Во деновите пред нас ке следува интересниот дел кога сите фактори во државата, на чело со дпмне, ке речат амин на решението... ке има и кај нас и кај грците некоја мала група незадоволни граѓани кои ке лаат а караванот ке си врви...
Се согласувам со тебе. Поготово смешно во целиве преговори околу името е тоа што двајцата премиери кажуваат дека ќе се оди на референдум кој сигурно нема да успее ни таму ни тука. Единствен исход од преговориве ќе биде тоа што Грците ќе видат дека се на правиот пат (ние попуштаме, они ќе продолжат да не уценуваат) и нема да прават никакви отстапки додека ние ќе го добиеме од трите најголемото. Се на се голем дебакл за Македонија и нејзината дипломатија ќе биде ова..

Јас сум за Nova Makedonija/Makedonia, ова од естетски побуди, иначе сеедно ми е.

Грчката отстапка е веројатно тоа што нема да биде слеано новото име, и можно е да има уште нешто околу тие идентитетските заебанции...
Отстапка од Грчка страна било и тоа што првата буква од името ќе била голема :pos:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
метафорички подрум е тоа, а букфално на друг народ му стои тој епитет.
Neznam na koj narod mislis ama jas na vremeto koga random pripadnik na edno ugneteno malcinstvo vo edna republika koga ke go fatea vo tesno novinarite odma kako od puska izjavuvase:
Aaaa neznam ja toa u podrum bev. Neznam neznam.
Ova bese dosta popularno vo pocetokot na ovoj milenium plus minus nekoja godina. Iskreno nema da me iznenadis i da ne znaes posto najverojatno togas u podrum bese ;)

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Тоа што не знаеш кој е Димитрије Туцовиќ ( во дебар маало има улица именувано во неков спомен) кажува доволно. Има он и други сведоштсва но секако ти не знаеш, не се изненадувам.
Не знам како Димитрије е релевантен за дискусијава и работиве кои ти ги зборувам. Уште помалку и тоа што не знам дека имало улица именувана по него во Дебар Маало. Можеби заради фактот што не работам како таксист па да ги знам сите улици во Скопје, или уште повеќе заради фактот што не живеам таму.
Нејсе, гледам на каде оди дискусијава. Се жалиш дека немало доволно конструктивизам а уствари си добар спинер. Вешто ги избегнуваш работите кои не ти одат во прилог и ја сегментираш целата дебата. Следно што ќе следи, веројатно во момент на фрустрација, сето ова ќе го сведиш на лични препукувања заради недостаток на аргументи.

Во суштина злосторствата на релација Албанци - Македонци е тема која да сум на твое место воопшто не би ја отварал. Не ти оди во прилог ниту тебе ниту на твоите истомисленици. Ако зборуваш за настани кои што се случиле многу одамна, во различни околности од овие денес, за времиња во кои тие работи биле вообичаени, јас само би додал дека за вас тие работи и денес се својствени.
Во 21 век, време во кое живееме во божемна демократија вие живеете во продолжение на тие настани кои се одвивале пред 100 години, тој тренд кај вас не е запрен. Смилковско е само еден пример од низата кои што ги потврдуваат овие работи. На погрешна адреса ги пласираш твоите изливи на обесправеност и жртва. Можеби сеуште палат таму некаде на запад, но овде, помеѓу македонското население сте одамна прочитани ко селски буквар.

Не треба јас да давам докази, ти треба кога викаш дека албанците не плаќаат струја или данок, бурден оф прооф.

Наброј ми колку албански олигарси има?
Зошто ти се докази? Целава тема ти е еден голем доказ за работиве кои што ти ги зборувам. Повеќе од евидентно е, дел од секојдневието каде низ разни теми доаѓа до израз фактот дека сте неосновано привилегирани во однос на законите кои што треба да важат за сите граѓани подеднакво. Само во вашиот случај тие важат помалку, зависно за кој закон се работи, дали ви оди во прилог или не.

А кога станува збор за албанската олигархија и криминал, богами тоа е опсежна тема, уште една која не оди во прилог на твоите неаргументирани ставови за безгрешноста и невиноста на албанското малцинство и политичари.
2001 направивте војна за наводни права, за образовни установи на албански јазик. Баш ме интересира каква разлика тоа направи во секојдневието на просечниот албанец, во кои сегменти тој напредна откако ги доби тие права а наводно ги немаше пред 2001. Како албанските образовни установи до сега продуцираа квалитетен кадар и колку тој го подобри и придонесе за квалитетот на живот во државата. Јас и мнозинството еве не гледаме разлика, ќе се надоврзам и зошто, кога веќе ја спомениуваш албанската олигархија.

Нели ДУИ заедно со Али е во коалиција со секоја власт од 2001 па наваму. Денес имаме судски постапки кои се водат за криминал во државните структури. Се правеа незаконски бизниси, се местеа тендери, избори...дали ти мислиш дека албанскиот владеачки блок беше имун на овие работи, почнувајќи од 2001 па наваму? И дека за тој временски период немаше поединци од албанскиот владеачка елита, бизниси кои беа поврзани со албанскиот дел од власта и на тој начин се стекнале на незаконски начин со лична корист.
Тоа е незибежно со гаранција. Тоа што Али и компанија ги нема на снимките е веројатно политички договор измеѓу ДУИ и СДС.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
...дека ќе се оди на референдум кој сигурно нема да успее ни таму ни тука.
За таму сигурно, за овде не би се кладел. "Вољата на народот" е термин кој до сега е многу пати манипулиран, а во оваа прилика мислам дека нема да се дозволи некаква самосвест на народ што масовно се исселува да им наруши геостратешки позиции градени со години.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241
Mеѓу првите турски вазали во балканот се србите и вие, мислам Крали Марко за тоа се знае... немој сега да зборуваш за тоа...
И бил убиен од луѓето на Мирчеа Стариот, но не сум сретнал Македонците да се чудат зошто е убиен или да ги обвинуваат Романците за неговата смрт, како што вие се чудите зошто биле убивани вашите злосторници и арамии и за тоа да ги обвинувате соседните народи.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Севернa е нaјбoље ;) a Грците имaaт нaпрaвенo oтстaпкa штo дoзвoлиле терминoт "Мaкедoнијa" кoј е вo нивнa личнa сoпственoст дa се сoдржи вo нaшетo нoвo име :D
Разговориве/преговориве со Грција излегоа од рамките на резолуцијата на ОН од 1993 (мислам). Според неа, треба само да се разговара за надминување на разликите околу името. Сега се работи на многу подетални прашања.
Штом е така, требаше да се разговара и за проблемите што Грција ги прави со непочитување на НАЈОСНОВНИ човекови права на нашинците во Грција, кои себе се декларираат како Македонци. Па имотите на оние кои избегале во 1948, а на нивно место донесени турци-грци.
А не вака, секојдневно да не навредуваат Грците, а нашиве шупелки на чело со Заев да им се смешкаат и да изигруваат муртински кавалери. Ако е така, да видиме кој е кој. Тие живеат во првобитна заедница во однос на човекови права. Не знам дали на друго место во светот е забрането да имаш име какво сакаш, да зборуваш, да учиш... на мајчин јазик.
Ама, сакаме во НАТО и ЕУ. Сакаме, ама не значи дека треба да се проституираме.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
И бил убиен од луѓето на Мирчеа Стариот, но не сум сретнал Македонците да се чудат зошто е убиен или да ги обвинуваат Романците за неговата смрт, како што вие се чудите зошто биле убивани вашите злосторници и арамии и за тоа да ги обвинувате соседните народи.
Викаш оправдано е што палеле цели села и убивале цивили ако е за одмазда ?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983

На тешки маки се кутрите.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.938
Поени од реакции
50.771

почнаа да се нижат придобивките од корисниот договор со Бугарија и како нација, т.е граѓани да ги береме плодовоите од шармантната дипломатија... Тек чекам да видиме што е таа опција што ја прифатил Заев..

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Викаш оправдано е што палеле цели села и убивале цивили ако е за одмазда ?
Има ли случаи слични од пред нашата ера? Овие примери кои се спомнуваат ни Македонци, ни Албанци..... немало во денешен смисол.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.620
Поени од реакции
5.259
Не знам како Димитрије е релевантен за дискусијава и работиве кои ти ги зборувам. Уште помалку и тоа што не знам дека имало улица именувана по него во Дебар Маало. Можеби заради фактот што не работам како таксист па да ги знам сите улици во Скопје, или уште повеќе заради фактот што не живеам таму.
Нејсе, гледам на каде оди дискусијава. Се жалиш дека немало доволно конструктивизам а уствари си добар спинер. Вешто ги избегнуваш работите кои не ти одат во прилог и ја сегментираш целата дебата. Следно што ќе следи, веројатно во момент на фрустрација, сето ова ќе го сведиш на лични препукувања заради недостаток на аргументи.

Во суштина злосторствата на релација Албанци - Македонци е тема која да сум на твое место воопшто не би ја отварал. Не ти оди во прилог ниту тебе ниту на твоите истомисленици. Ако зборуваш за настани кои што се случиле многу одамна, во различни околности од овие денес, за времиња во кои тие работи биле вообичаени, јас само би додал дека за вас тие работи и денес се својствени.
Во 21 век, време во кое живееме во божемна демократија вие живеете во продолжение на тие настани кои се одвивале пред 100 години, тој тренд кај вас не е запрен. Смилковско е само еден пример од низата кои што ги потврдуваат овие работи. На погрешна адреса ги пласираш твоите изливи на обесправеност и жртва. Можеби сеуште палат таму некаде на запад, но овде, помеѓу македонското население сте одамна прочитани ко селски буквар.

Зошто ти се докази? Целава тема ти е еден голем доказ за работиве кои што ти ги зборувам. Повеќе од евидентно е, дел од секојдневието каде низ разни теми доаѓа до израз фактот дека сте неосновано привилегирани во однос на законите кои што треба да важат за сите граѓани подеднакво. Само во вашиот случај тие важат помалку, зависно за кој закон се работи, дали ви оди во прилог или не.

А кога станува збор за албанската олигархија и криминал, богами тоа е опсежна тема, уште една која не оди во прилог на твоите неаргументирани ставови за безгрешноста и невиноста на албанското малцинство и политичари.
2001 направивте војна за наводни права, за образовни установи на албански јазик. Баш ме интересира каква разлика тоа направи во секојдневието на просечниот албанец, во кои сегменти тој напредна откако ги доби тие права а наводно ги немаше пред 2001. Како албанските образовни установи до сега продуцираа квалитетен кадар и колку тој го подобри и придонесе за квалитетот на живот во државата. Јас и мнозинството еве не гледаме разлика, ќе се надоврзам и зошто, кога веќе ја спомениуваш албанската олигархија.

Нели ДУИ заедно со Али е во коалиција со секоја власт од 2001 па наваму. Денес имаме судски постапки кои се водат за криминал во државните структури. Се правеа незаконски бизниси, се местеа тендери, избори...дали ти мислиш дека албанскиот владеачки блок беше имун на овие работи, почнувајќи од 2001 па наваму? И дека за тој временски период немаше поединци од албанскиот владеачка елита, бизниси кои беа поврзани со албанскиот дел од власта и на тој начин се стекнале на незаконски начин со лична корист.
Тоа е незибежно со гаранција. Тоа што Али и компанија ги нема на снимките е веројатно политички договор измеѓу ДУИ и СДС.
Како бе нема врска Димитрије?
Амнезија имаш или што е проблемот? Нели ми побара пример каде е извршено злосторства над албанците во Македонија, јас ти најдов офицер србин кому му се гади од злостортвата. Ти изгледа се губиш во твоите долги постови.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom