Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
Точно е, гените се 90% кај забите. Јас имам на татко ми, ликот ниеднаш во живот не е на забар отиден а и како секој забар, не се ни замара со хигиена како што треба да се замара според професијата. Ги мијам два пати на ден плус навечер со конец и еве речиси 27 ќе правам и немам ни една пломба, но пак стојам на тоа дека генетиката е клучна.Гените играат многу улога кај забите, јас ги мијам цел живот 2-3 пати дневно, пасти најчесто лакалут, а до пред 1-2 години користев строго колгејт, ама пола ми се пломбирани.
Да фатев на баба ми ген за забите ќе немав криза цел живот, жената на 80 години со заби крши ореви и мака нема 2 или 3 заби има извадени во цел живот и ниеден поправен, а нема слушнато за четка и паста, сите други во фамилијата ми се со преполовени нивни заби уште од 35 години.
Патем, некој поинформиран да препорача подобра паста од лакалут, најчесто ја користам white&repair, ама не сум баш задоволен.
Инаку препорака за паста за заби - Сензодин. Не прави пена никаква, малце соленкаст вкус има ама според забариве е бр. 1 на пазарот. Татко ми ми ја донесе пред 7-8 години од некој семинар и како дете ја хејтав, си викав што е ова, ни пена ни ништо ама како чисти заби, десетка.