Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Гените играат многу улога кај забите, јас ги мијам цел живот 2-3 пати дневно, пасти најчесто лакалут, а до пред 1-2 години користев строго колгејт, ама пола ми се пломбирани.
Да фатев на баба ми ген за забите ќе немав криза цел живот, жената на 80 години со заби крши ореви и мака нема 2 или 3 заби има извадени во цел живот и ниеден поправен, а нема слушнато за четка и паста, сите други во фамилијата ми се со преполовени нивни заби уште од 35 години.

Патем, некој поинформиран да препорача подобра паста од лакалут, најчесто ја користам white&repair, ама не сум баш задоволен.
Точно е, гените се 90% кај забите. Јас имам на татко ми, ликот ниеднаш во живот не е на забар отиден а и како секој забар, не се ни замара со хигиена како што треба да се замара според професијата. Ги мијам два пати на ден плус навечер со конец и еве речиси 27 ќе правам и немам ни една пломба, но пак стојам на тоа дека генетиката е клучна.

Инаку препорака за паста за заби - Сензодин. Не прави пена никаква, малце соленкаст вкус има ама според забариве е бр. 1 на пазарот. Татко ми ми ја донесе пред 7-8 години од некој семинар и како дете ја хејтав, си викав што е ова, ни пена ни ништо ама како чисти заби, десетка.

Сензодин има различни видови. Не се сите ист вкус има и што прават пена.
Добра е оваа барем за мене.
urtekram-toothpaste-with-mint-green-tea-75-ml-883537-en.jpg

Луѓе некој лек за воспалени непца да кажевте... :( По препорака на забарот пуштам крв додека ги четкам забите, и потоа чај од Жалфија чувам во устата, али не поминува маме му ебам. И Вентор се напив, и тоа не помогна...
Цела ноќ око не склопив :mad:[DOUBLEPOST=1523935365][/DOUBLEPOST]П.С. На едниот дел од забите кај што пуштив крв од непцата, таму ептен се воспали местото, целото се вцрвени и сега е како малце надуено. Да продолжам да пуштам крв на тоа место, или да го оставам да мирува? Од таму иде најголемата болка...
Дали стоматологот ти го исчисти забниот камен со ултразвук, обработи џебовите рачно, те премачка ли со некој аналгетик?
Ова со пуштањето крв првпат го слушам и не би ти препорачал. Не знам зошто некој додатно би го трауматизирал веќе многу воспаленото ткиво

Genetikata e menliva kategorija treba da znaete kariesot vo ovoj obem e bolest na denesnicata t.e na naviki na ishrana preterano meka lepliva (gluten) blaga kisela hrana.

Genetikata e menliva kategorija treba da znaete kariesot vo ovoj obem e bolest na denesnicata t.e na naviki na ishrana preterano meka lepliva (gluten) blaga kisela hrana.
Генетика е менлива?
Да ако само и само ако го подложиш твојот генетски материјал на генетски инжинеринг и добиеш потомци со алтерирана генетика.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Vidi mi doagaat babi i dedovci so zdravi zabi so minimalen karies a nivni deca i vnuci kasa popara ,prvite rasteni na selo kade se jade rzan leb grub i nelepliv za blago samo suvogrozje smokvi nema gazirani raboti a vnucive sprotivno od toa i se so 30 kariesi i sega e do genetika ishrana steknati naviki ?
Kariesot vo vakvi epidemiski razmeri e bolest na sovremeniot zivot.Sekogas imalo rasipani zabi no vo vakov razmer ne.
I da genetikata e menliva kategorija
Inace ne bi imalo evolucija

Vidi mi doagaat babi i dedovci so zdravi zabi so minimalen karies a nivni deca i vnuci kasa popara ,prvite rasteni na selo kade se jade rzan leb grub i nelepliv za blago samo suvogrozje smokvi nema gazirani raboti a vnucive sprotivno od toa i se so 30 kariesi i sega e do genetika ishrana steknati naviki ?
Kariesot vo vakvi epidemiski razmeri e bolest na sovremeniot zivot.Sekogas imalo rasipani zabi no vo vakov razmer ne.
I da genetikata e menliva kategorija
Inace ne bi imalo evolucija
Си ги заборавил предавањата генетика изгледа.
Еволуцијата е низ илјадници генерации.
А ние тука збориме за една две генерации (баби, синови, внуци...)

Дали некој се има оперирано на максилофацијална?
Имам отворен загриз и тој загриз ќе се решава ортодонтско-хируршки комбинирано.

Си ги заборавил предавањата генетика изгледа.
Еволуцијата е низ илјадници генерации.
А ние тука збориме за една две генерации (баби, синови, внуци...)

Zaprasaj se ako e cista genetika nemenliva t.e treba iljadi godini kako toa ti t.e nie sekoja generacija sme povisoki so 2-3 cm ako sme predodredeni genetski .

Zaprasaj se ako e cista genetika nemenliva t.e treba iljadi godini kako toa ti t.e nie sekoja generacija sme povisoki so 2-3 cm ako sme predodredeni genetski .
Тоа се нормални генетски варијации на потомството кои се случуваат со комбинирање на генетските материјали од таткото и мајката. Зар очекуваш да бидат буквално исти како родителите?
И не е точно дека секоја генерација е повисока за 2 см, инаку до сега сите ќе бевме џинови

Геномот на една индивидуа самиот по себе не е менлив во текот на нејзиниот живот.Во случај на такво нешто би имале нов деформитет секоја наредна година. Мутациите се случуваат и позитивните за опстанок се пренесуваат во наредната генерација. Модерниот човек во последните 200.000 години претрпел едвај минорни промени како сини очи, толеранција на лактоза и слично

Треба да вадам осмица со операција, се планирам за летово па дајте некоја препорака и совет ако сте имале ваква слична ситуација.

Треба да вадам осмица со операција, се планирам за летово па дајте некоја препорака и совет ако сте имале ваква слична ситуација.
Немој на лето оперативно, заврши си тоа во мајов.

Гените играат многу улога кај забите, јас ги мијам цел живот 2-3 пати дневно, пасти најчесто лакалут, а до пред 1-2 години користев строго колгејт, ама пола ми се пломбирани.
Да фатев на баба ми ген за забите ќе немав криза цел живот, жената на 80 години со заби крши ореви и мака нема 2 или 3 заби има извадени во цел живот и ниеден поправен, а нема слушнато за четка и паста, сите други во фамилијата ми се со преполовени нивни заби уште од 35 години.

Патем, некој поинформиран да препорача подобра паста од лакалут, најчесто ја користам white&repair, ама не сум баш задоволен.
Curasept[DOUBLEPOST=1524059900][/DOUBLEPOST]
Јас сега ги извадив горните умници на 10 дена разлика, ми беа излезени и без операција за три дена ми заздрави местото. Ако те советувале дека е потребно направи го тоа најбрзо, но прашај повеќе доктори најпаметно.

Последно уредено:
Eve mislenja od studii 2006 god kade se gleda pricina za visoko nivo na karies.

Attachments

• Screenshot_2018-04-18-21-36-59.png
    Screenshot_2018-04-18-21-36-59.png
    176,2 KB · Прегледи: 15
  • Screenshot_2018-04-18-21-36-15.png
    Screenshot_2018-04-18-21-36-15.png
    166,2 KB · Прегледи: 15

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom