Македонска берза

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Да почекаме да видиме...
А до дек2018 може и да се шорта па нека даночат после на 0

Се пресметува на 70% од добивката, а 30% не влегува во даночната основа поради ризикот кој го презема инвеститорот. Дополнително капиталните загуби можат да се пребијат од даночната основа ама најмногу во рок од три години.
Пример: Во 2016 си имал капитална загуба од 20 000 денари, а во 2017 капитална добивка од 30 000 денари. Тие 20 000 ги одземаш од 30 000 и даночната основа ти е 10 000. После од тие 10 000 одземаш 30% заради ризик и ти остануваат 7000 даночна основа. На овие 7000 плаќаш 10% данок, т.е. 700 денари.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Се пресметува на 70% од добивката, а 30% не влегува во даночната основа поради ризикот кој го презема инвеститорот. Дополнително капиталните загуби можат да се пребијат од даночната основа ама најмногу во рок од три години.
Пример: Во 2016 си имал капитална загуба од 20 000 денари, а во 2017 капитална добивка од 30 000 денари. Тие 20 000 ги одземаш од 30 000 и даночната основа ти е 10 000. После од тие 10 000 одземаш 30% заради ризик и ти остануваат 7000 даночна основа. На овие 7000 плаќаш 10% данок, т.е. 700 денари.
[DOUBLEPOST=1522756707][/DOUBLEPOST]Taka bese samo da ne im tekne na ovie da napraat i beter , a po moe da se pametni kje ne oslobodat uste tri godini ama izgleda ne se.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Другар... спин спин спин...од твоите 51 мислење, 21 ти се за берзата од кој 17/21 ти се за ТПЛФ... по се изгледа тебе те плаќа некој да мрчиш да труеш и да спроведуваш агенди. Можете тоа на собрание да си ги мериѕе... или Бранчез ќе ве оддели у др тема па пишувај до утре...
На SE(ze)ZAM (Премиер) колку му се за ТПЛФ, 80 од 80 ? :D
Секако дека ќе "мрчам" за ТПЛФ, посебно кога некој прави пропаганда.
Е сега ако си спука пари 200 акции на пикот 2000-2200 јас не сум ти крив.;)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Kako uspea GRNT da napravi zaguba of 200M den za posledniot kvartal za mene e misterija.

Paricniot tek seuste e dobar, ama so vakov BU, do koga?

Ne e cudo da e zaradi stopiranjeto na avtopatot Kicevo-Ohrid. Koe, kolku sto znam seuste ne e otkoceno. Verojatno i Q1 of 2018ta nema da bide sjaen.

Uste nesto me maci: vo BS ima preku 600M cash i ekvivalenti. Arno ama, preku 400M otidoa vo novata dejnost, "investiciski fond". Prashanjeto e: od kade pari za dividenda? I kolkava ke bide?

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Еве го она што го дискутиравме, целокупниот енергетски сектор ќе има голема реформа

https://sdk.mk/index.php/naslovna/grad-skopje-ke-ja-prezeme-toplovodnata-mrezha-od-beg-najavi-shilegov/
Според ова, разврската е Град Скопје дистрибуција, малопродажба исто Град Скопје или некој близок до СДСМ, а производство кај Комерцијална Банка :icon_mrgr: кога ќе си ги реализираат хипотеките т.е топланите во 2020 истекува "грејс периодот" за враќање на главницата од заемот.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Се покажа на дело твојата субјективност и познавање, критикуваш едни а не се гледаш дека си ист, и на дотичниот му беше уочено исѕово како на тебе...
Јас ќе се секирам за мојте акции вие Слободно продолжете си заедно во мерењето за останатите немаш што да споделиш...

На SE(ze)ZAM (Премиер) колку му се за ТПЛФ, 80 од 80 ? :D
Секако дека ќе "мрчам" за ТПЛФ, посебно кога некој прави пропаганда.
Е сега ако си спука пари 200 акции на пикот 2000-2200 јас не сум ти крив.;)

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Се покажа на дело твојата субјективност и познавање, критикуваш едни а не се гледаш дека си ист, и на дотичниот му беше уочено исѕово како на тебе...
Јас ќе се секирам за мојте акции вие Слободно продолжете си заедно во мерењето за останатите немаш што да споделиш...
Во МТУР имам акции ама е досадна компанија нема што да се пишува.
Дивиденда дава редовно секоја година.
Задолжувања нема.
Доне како менаџер е тапа, наместо со парите да изгради некој ексклузивен хотел, да направи нешто, изиграва инвестициски фонд.
И то.
За МТУР.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Комплетно се согласувам со МСЕ, а целиот форум и понатаму е Топлификација :) .
Има ликови кои немаат усул . . . Не се откажуваат . . . Перат памет . . .
Но има и овци кои сакаат да бидат стрижени . . . Затоа оние првите трошат толку енергија . . .
Пари ни на повидок, ама камата ќе книжиме . . . .
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42954
Ова му иди како да фактурираш на пропадната фирма . . . Битно е да се ниша бродот а не да плови.

Другар не ми отворај уста за собранија како било, ако те плаќаат да го браниш лоповот Хаџимишев подобро не го "брани" само полошо правиш. ;)
Срамота и греота е што навлекувате сомови да се залетаат во ебениот ТПЛФ бе :facepalm:
Абе кога дошол некој да плаќа (на било каков начин) потрчковци да му го браните ЛИКОТ И ДЕЛОТО на копукот Хаџимишев по кајгани и мојнов-ци, ЈАДНА и БЕДНА таа фирма :popce:[DOUBLEPOST=1522716193][/DOUBLEPOST]
Блада нешто момакот не му замерај ;)
Дине (заменик претседател на управен сега) го дигна лаптопот на сред собрание :D коа видоа дека гласањето не им иде по нивно:D
Умрени акционери си ги впишуваат дека на Мишок му дале полномоштво(редовно е така), исто и акционери за кои мислат дека нема да се појават (пример има 1 или 5 акции или па има 20 акции ама е пример од Штип или од Битола)
Е арно ама за нивна несреќа се појави еден таков на кој му кажаа дека веќе дал полномоштво:pos: (а не дал)
Жива комедија.
Е тоа е вистината за Топлификација. И јас ги имам истите информациии иако не сум бил на ниедно собрание . . . Многу се јадни и бедни овие од менаџерскиот тим на Топлификација. Гз ќе дадат фотеља никако. За својот лоповлук и неспособност цело време некој им е крив . . . Абе луѓе Ќосето е мртво пред сто години, а ХаџиМишев никој неможе да го смени со години :). Вашите пари (инвестиции) исчезнаа и ако некој Ви е крив тоа е вашиот менаџмент . . . . Никакви ќосиња, нинџи, фамилии, руси . . . . Мора секогаш да има плашила . . . Абе пола од овие ликови се во затвор, а ТПЛФ е пред стечај . . . .

https://www.euscoop.com/en/2018/3/30/societe-generale-pulls-out

Според мене доколку дојде до продажба на банката цената би била околу 30% пониска од куповната цена што ја плати СоцГен за ОХБ, односно 8.157,00 - 30% = ~5.700,00 МКД.

Инаку, на 04.април се навршуваат 12 години откако Французите влегоа на пазарот и не постигнаа ништо посебно, не пенетрира ниту еден поголем француски бизнис во МКД, ниту имаа некаква забележителна пазарна улога.

Затоа, не би ме изненадило брзо да ја продадат ОХБ па дури и на некој домашен играч (на Халк или Шпаркасе на пример) оти за тоа нема да се мачат со добивање на дозвола од гувернерот, ниту со пазарна концентрација.
Убаво кажуваше Бошко007 за ОХБ дека ќе биде добра инвестиција,ама не му верувавме
Абе убаво збори Бошко цело време, но ретко кој слуша . . .
Кога зборував за КМБ сите будала ме правевте, а види ја денес каде е . . . а ќе видиш за година . . .
Зборував и за СТБ, а помалку за ТНБ, но и тогаш бев црна овца..
Денес ОХБ поминале 3044 акции, а јас го преспав денот :) . . .
Не сакавте ОХБ на 4800 е сега ќе го бркате возот место натанане раат да си влезете под 5000 ден.
Една шпекулација и ОХБ на небо, а до вчера као лоша банка беше . . . А од денес е топ . . .
Јас не се водам од тоа што е во тренд, тука од логиката за добри, просперитетни и ефтини фирми..

p.s.
Два дена како Д-р Аница и м-р Ока се присутни на форумот, а никој да не ги поздрави . . . Добродојде.
Е ова е тешка артилерија . . . Форумот добива на тежина . . . Ова се ликови кои влијаеле на мојот развој, позитивно и негативно зависи од толкувањето . . . Ми изгореле многу пари, но ме ојачале . . .
Благодарение на тоа школо сега мирно пловам . . . .
Ока друже кога на пиво во Бисер :) . . . .
Убаво што овој пат имаме интеграција на ликови . . . Вака попоштено е . . .
Штом Д-р Аница и м-р Ока се тука ќе искочат пари на овој или на оној начин . . .

Гриме и ти добродојде . . . Ако се пресели во Скопје ред е да дадеш ручек за ОХБ . . .
Хрватите не се избегани . . . бегаат фондовите (они се секогаш во гомна и гајле им е за туѓите пари), а физичките лица скоро и да не промениле состојба . . . Провери ППИВ, ПКБ, ОХБ . . .
Од хрватите треба само да учиме, а не да ги гледаме само како профитери . . .
На крај сите сме на берза поради профит.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Во МТУР имам акции ама е досадна компанија нема што да се пишува.
Дивиденда дава редовно секоја година.
Задолжувања нема.
Доне како менаџер е тапа, наместо со парите да изгради некој ексклузивен хотел, да направи нешто, изиграва инвестициски фонд.
И то.
За МТУР.
MTUR орчува пари во банка...на катастрофални камати. Затоа има пад на добивка. Дивидендата никад нема да згасне ама очекувам пад и 2018та на добивка а со тоа и дивиденда 2019та. Мислам дека ако ти е до дивиденда...Алк, ТНБ, ТТК па и РЕПЛ и КМБ се подобра опција.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
MTUR орчува пари во банка...на катастрофални камати. Затоа има пад на добивка. Дивидендата никад нема да згасне ама очекувам пад и 2018та на добивка а со тоа и дивиденда 2019та. Мислам дека ако ти е до дивиденда...Алк, ТНБ, ТТК па и РЕПЛ и КМБ се подобра опција.
Не само орочени пари.
Од овие 5 алтернативи, компании што си ги спомнал во 3 од нив и фондот :LOL: МТУР купил акции:
Во КМБ има 40 илјади и 390 акции.
Во ТТК има 12 илјади и 856 акции.
Во АЛК 2.948 акции.

И успат во Цементарница 155 акции :D

Во 2017 година МТУР фонд вложил 5 милиони ЕВРА во удели во инвестициски фондови :facepalm:
Кај не гради хотели, па и парите друг да му ги управува, па така и Амди Бајрам може да биде генерален на МТУР :D

п.с Еве една позитивна работа што сега ја видов и што позитивно ме изненади!

МТУР во 2017 има раст на остварени ноќевања од 24,04 % :aplauz:
Во 2016 имало 62 604 ноќевања.
Во 2017 имало 77 655. :цицки:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не само орочени пари.
Од овие 5 алтернативи, компании што си ги спомнал во 3 од нив и фондот :LOL: МТУР купил акции:
Во КМБ има 40 илјади и 390 акции.
Во ТТК има 12 илјади и 856 акции.
Во АЛК 2.948 акции.

И успат во Цементарница 155 акции :D

Во 2017 година МТУР фонд вложил 5 милиони ЕВРА во удели во инвестициски фондови :facepalm:
Кај не гради хотели, па и парите друг да му ги управува, па така и Амди Бајрам може да биде генерален на МТУР :D

п.с Еве една позитивна работа што сега ја видов и што позитивно ме изненади!

МТУР во 2017 има раст на остварени ноќевања од 24,04 % :aplauz:
Во 2016 имало 62 604 ноќевања.
Во 2017 имало 77 655. :цицки:
А најбоље е што пензиски фондови го сакаат многу МТУР...Значи ти уплаќаш во втор столб пензиски фонд на НЛБ (продаден на Сава осиг) за тој да купи МТУР а МТУР да купи други странски инвестиционен фонд а тој да купи во Бершир и Хатавај за да Ворен Бафет си игра на берза..или ако е македонски инвестициониот фонд пак тој да купи од МТУР за овој да орочи пари во НЛБ за таа да купи обврзници на влада на РМ и таа да дава за финансирање на дупка во ПИОМ :brlav:

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
p.s.
Два дена како Д-р Аница и м-р Ока се присутни на форумот, а никој да не ги поздрави . . . Добродојде.
Е ова е тешка артилерија . . . Форумот добива на тежина . . . Ова се ликови кои влијаеле на мојот развој, позитивно и негативно зависи од толкувањето . . . Ми изгореле многу пари, но ме ојачале . . .
Благодарение на тоа школо сега мирно пловам . . . .
Ока друже кога на пиво во Бисер :) . . . .
Убаво што овој пат имаме интеграција на ликови . . . Вака попоштено е . . .
Штом Д-р Аница и м-р Ока се тука ќе искочат пари на овој или на оној начин . . .

Гриме и ти добродојде . . . Ако се пресели во Скопје ред е да дадеш ручек за ОХБ . . .
Хрватите не се избегани . . . бегаат фондовите (они се секогаш во гомна и гајле им е за туѓите пари), а физичките лица скоро и да не промениле состојба . . . Провери ППИВ, ПКБ, ОХБ . . .
Од хрватите треба само да учиме, а не да ги гледаме само како профитери . . .
На крај сите сме на берза поради профит.
Многу беше лесно на МојНовац да се препознае кој шо поседува пошо пишуваа едино на тие теми. Ене уште и сеа чат-пат Хрватите ќе пишнат на ППИВ или нешто слично шо им преостанало непродадено :)

Ме изнервираа многу за оноа простачкото фалење дека добивале инсајдерски информации од некакваси брокерка од Фершпед-брокер мислам беше. Интегритетот на пазарот е исклучително важна работа за да не бега капиталот од државава, а долгорочно сите ќе имаме корист доколку нивото на учесниците на пазарот се поткрене.

За тој ручекот може да се судиме, ама еве ќе частам еден, можеби ќе треба да ми средиш у КМБ да купам некој преземен стан :) Може да идеме и коа копуциве од берза, НБМ или КХВ ќе организираат некоја дешавка, трибина, кур-се-тресе... Претпоставувам поискусните форумџии би имале што да кажат у такви прилики за претставување и заштита на интересите на малите инвеститори.

Kajgana Shop

На врв Bottom