Купопродажба на недвижности во Скопје

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
citam nekoi mislat deka dolgorocno moraat da rastat cenite na nedviznostite, no problemot vo makedonija e sto cenite za stanovite bea prenapumpani, pa potrebno e prvin naglo da padnat za posle postepeno da rastat. jas so godini na site koi gi poznavam im davav sovet deka vo makedonija e poisplatlivo da se zivee pod kirija bidejki cenite za kupuvanje ne stojat vo nikakva logicna relacija so ekonomijata i koga togas ke padnat. togas site se lazea so primeri od zapadna evropa ili "metropoli" od balkanot, no ne sfakaat deka cenite koi se spomnuvaat se isklucok. germanija ako ja zemam za primer cenite do pred 20 godini bea preniski vo sporedba so standardot, imase togas duri vo poatraktivnite gradovi nedviznosti za 700-800€ od kvadrat (polosite naselbi). sega cenite se porealni i vo atraktivnite gradovi prosecna cena za kvadrat e okolu 3.000€, no ima i kup mesta kade sto kvadratot se uste e okolu 1.000€, a ima i otepani gradovi kade sto kvadraten meter za stara gradba e ispod 500€. koga zboruvam za otepani mesta mislam gradovi/naselbi kade sto nevrabotenosta e nad 10-15%.

sega pravete sporedba so skopje: koja logika ima vo skopje m2 da e i 800€, koga za taja cena moze da se dobie i stan vo posiromasen grad vo germanija kade sto nevrabotenosta e sepak na daleku pomalo nivo, ima dobra socijalna pomos + tie sto rabotat imaat vo prosek 6-7 pati pogolema plata? sekako zivotot vo germanija e poskap, ama ne do tolku, bas nedviznostite ja pravat najgolemata razlika, a ostanatite troskovi se slicni.

potpirajki se na moeto iskustvo so nedviznosti (a go imam i toa ne vo mala mera) mojata prognoza e deka cenite vo makedonija ke pagaat i ponatamu. na ekskluzivni lokacii (na primer strog centar negde blisku do plostadot) mozno e cenite da se drzat odnosno vo idnina i da se pokacat, no prilicno siguren sum deka na site drugi mesta dnoto se uste ne e dopreno.

pred se zal mi e za tie koi zemaa golemi krediti bidejki ako dojdat vo situacija da ne mozat da go isplatat kreditot ke im go zemat stanot i kako kapak ke im ostane uste dolg. takvo scenarijo imase pred nekolku godini vo spanija. se gradese naglo, kupuvaa site so krediti stanovi so prenapumpani ceni, pa na kraj stan koj go kupija za 200.000€ vredese samo 70.000 i bidejki posle 5-6 godini samo mal del bese isplaten mnogu ljuge ostanaa so dolgovi od 100.000+ a i bez sopstven stan. taja kriza najvise ja pogodi srednata klasa i siromasnite bidejki nivnite nedviznosti bea so najnerealni ceni, dodeka eksluzivnite nedviznosti (vo strogite centri, na ostrovite i pokraj moreto) koi se vo race na bogatite imaa samo mal pad odnosno nekoi duri stanaa poskapi.
Со чист кеш ризикот(0% кредит) ти е многу мал. А треба да има сериозна катастрофа за да изгубиш пари на долг рок.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Со чист кеш ризикот(0% кредит) ти е многу мал. А треба да има сериозна катастрофа за да изгубиш пари на долг рок.
Kako be nema rizik, 10%+ godisno paga cenata. Sega go svrte muabetot bez krediti. Ama i vo toj slucaj ke go jades stapot.
Eve pred nekoj den prijatel go prodal stanot vo karpos na vtor sprat top lokacija za 770e, i vika sreka so go prodal so meseci nikoj ne se javuval. Vika od 1000e do tamu doslo. Kolku e toa zaguba? Gi pratam vo lisice stanovite, veke i po 700e moze da se naceka.

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
ako ima nekoj dovolno kesh za da kupi stan togas IMHO mnogu glupavo bi bilo so tie pari da kupi nedviznost vo makedonija. i da ne saka rizik i da mora da bide nedviznost popametno e da se kupi negde kade sto verojatno vrednosta ke se zgolemi odnosno povise bi se zgolemila. kako za primer sega ako se kupi stan za 100.000€ vo skopje mislam deka e mozno za 5 godini da vredi samo 80.000, dodeka na drugi mesta za 5 godini postoi sansa da vredi 120.000+. baska sto prihodite od kirijata bi bile pogolemi i posigurni. vo makedonija em kiriite se niski, em golem e rizikot nekogas da ne se plati (im se ima sluceno na nekolku ljuge koi gi poznavam, pa aj posle trcaj po sud za dolg od 300 evra), a i verojatno e izmegu da stoi nekoj period i prazen.

no kako sto kazav glupavo e tolku kapital na toj nacin da se potrosi. aj nekoj da ima 1.000.000€ na smetka pa da bara nesto bez rizik za del od parite da bidat sigurni (kako sto kazav pre na drugo mesto bi kupil), inaku ima mnogu poisplatlivi varijanti.

Член од
14 февруари 2018
Мислења
23
Поени од реакции
9
ako ima nekoj dovolno kesh za da kupi stan togas IMHO mnogu glupavo bi bilo so tie pari da kupi nedviznost vo makedonija. i da ne saka rizik i da mora da bide nedviznost popametno e da se kupi negde kade sto verojatno vrednosta ke se zgolemi odnosno povise bi se zgolemila. kako za primer sega ako se kupi stan za 100.000€ vo skopje mislam deka e mozno za 5 godini da vredi samo 80.000, dodeka na drugi mesta za 5 godini postoi sansa da vredi 120.000+. baska sto prihodite od kirijata bi bile pogolemi i posigurni. vo makedonija em kiriite se niski, em golem e rizikot nekogas da ne se plati (im se ima sluceno na nekolku ljuge koi gi poznavam, pa aj posle trcaj po sud za dolg od 300 evra), a i verojatno e izmegu da stoi nekoj period i prazen.

no kako sto kazav glupavo e tolku kapital na toj nacin da se potrosi. aj nekoj da ima 1.000.000€ na smetka pa da bara nesto bez rizik za del od parite da bidat sigurni (kako sto kazav pre na drugo mesto bi kupil), inaku ima mnogu poisplatlivi varijanti.
пример,каде би купил,и зошто таму ?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Скопје е чудо и толку што се продаваат становите, па во последниве 2 години на годишно ниво се градат над 2000 станови, отепаната економија и ниските камати на депозитите им дојдоа во корист изминативе години, па сите што имаа заштедено по некоја илјадарка инвестираа во станови демек да не ги чуваат под перница. Дополнителна предност беше што го направија Скопје главна атракција во државава, сите дојдоа тука на школување/работа и затоа се продадоа толку станови, помодарството е опасна работа, а и многу изразена кај нас.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
пример,каде би купил,и зошто таму ?
Генерално јужниот сосед е место каде не губиш на недвижност!
Второ, ако имаш време и воља да ја менаџираш таа недвижност за 10-15 години ќе ја отплатиш.
За други дестинации незнам, знам дека и Франција е ок за инвестиција ама нас ни е далеку![DOUBLEPOST=1522436695][/DOUBLEPOST]Е сега малку е оффтопик, ама да сме на јасно, настрана купуваат луѓе на кои не им треба кредит!
Иста шема како Скопје вложување на вишок средства!
Давачките се 9,5% или 30% зависи од возраста на градбата. Приходите се движат од 5% до 15% годишно, пак зависи од многу работи, местоположба, спремност да се менаџира и среќа истотака.
30%-35% од приходите одат на тековни расходи, ресто е твое.
Не се многу повисоки давачките од овде, сразмерно со заработката па и пониски се.
Имам познат(не е од Мк) кој апартманчето за 5 години речиси 60-70% го исплати ама тоа е исклучок, не правило.
Не се пониски цените од 2011, туку не продолжија да растат како што се очекуваше, поради кризата во Русија.
Имаш привид на пад на цени, поради огромниот број на стари недвижности со над 50-60 години и неповолна катност, кои например во Солун можеш да ги најдеш за 300-400 евра квадрат.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Второ, ако имаш време и воља да ја менаџираш таа недвижност за 10-15 години ќе ја отплатиш.
За други дестинации незнам, знам дека и Франција е ок за инвестиција ама нас ни е далеку![DOUBLEPOST=1522436695][/DOUBLEPOST]Е сега малку е оффтопик, ама да сме на јасно, настрана купуваат луѓе на кои не им треба кредит!
Давачките се 9,5% или 30% зависи од возраста на градбата. Приходите се движат од 5% до 15% годишно, пак зависи од многу работи, местоположба, спремност да се менаџира и среќа истотака.
Не се многу повисоки давачките од овде, сразмерно со заработката па и пониски се.
Имам познат(не е од Мк) кој апартманчето за 5 години речиси 60-70% го исплати ама тоа е исклучок, не правило.
Не се пониски цените од 2011, туку не продолжија да растат како што се очекуваше, поради кризата во Русија.
Имаш привид на пад на цени, поради огромниот број на стари недвижности со над 50-60 години и неповолна катност, кои например во Солун можеш да ги најдеш за 300-400 евра квадрат.
Особено со политичката ситуација што ја имаме со таа држава, мала е веројатноста дека ќе ни направат некакви ригорозни забрани со оглед на тоа што им влеваме огромни суми во туризмот секоја година, но сепак има простор да се заострат односите, па да не може ни да си го видиш станот.
Потребно е да се има „европски (читај бугарски)“ пасош или може и со македонските да се изврши купопродажба и упис во нивниот катастар?

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Особено со политичката ситуација што ја имаме со таа држава, мала е веројатноста дека ќе ни направат некакви ригорозни забрани со оглед на тоа што им влеваме огромни суми во туризмот секоја година, но сепак има простор да се заострат односите, па да не може ни да си го видиш станот.
Потребно е да се има „европски (читај бугарски)“ пасош или може и со македонските да се изврши купопродажба и упис во нивниот катастар?
Па не знам колкава е опасноста да ти одземат нешто, реално ни овде не сме баш 100% сигурни дека ќе остане како што е.
Мислам дека може и со Мк документи, повеќе би било проблем како да направиш трансфер на средствата!
Му одговорив на Рефус а он го избришал постот, па мојот пост испадна како ничим изазвана тирада:D

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Па не знам колкава е опасноста да ти одземат нешто, реално ни овде не сме баш 100% сигурни дека ќе остане како што е.
Мислам дека може и со Мк документи, повеќе би било проблем како да направиш трансфер на средствата!
Да во право си, тука глумиме „држава“, реално може и ова да не постои.
Сепак за инвестирање во туѓа држава мислам дека е најдобро да се направи детално истражување на нивниот правен систем, има голем потенцијал доколку нема проблеми околу упис, уплата и купопродажба, околу трансферот со методите што јас ги знам за префрлање на средства во други држави се губи одреден процент од 2% па нагоре.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Да во право си, тука глумиме „држава“, реално може и ова да не постои.
Сепак за инвестирање во туѓа држава мислам дека е најдобро да се направи детално истражување на нивниот правен систем, има голем потенцијал доколку нема проблеми околу упис, уплата и купопродажба, околу трансферот со методите што јас ги знам за префрлање на средства во други држави се губи одреден процент од 2% па нагоре.
Да, треба да се погледне од сите страни работата.Психолошки сеуште е малку трики!
Правно нема пречки а и трансферот не е проблем, дури и кеш да носиш помалку, без особени загуби ќе пројдеш!
А треба да се гледа малку и патриотски на тоа;), колку повеќе наши инвестиции таму, толку поголемо наше влијание! Сега е смешно ама во иднина може и не!
Пола Солун и Халкидики веќе зборат руски:D

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Бројкиве вариираа плус минус 200% неможе ништо да се пресмета...а и не очекував корисна дискусија па да не се замарам го избришав постот за Скопје. Сори.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Бројкиве вариираа плус минус 200% неможе ништо да се пресмета...а и не очекував корисна дискусија па да не се замарам го избришав постот за Скопје. Сори.
Друже, па и во Скопје имаш цени од 500 до 1200 евра, исти андрак ти е сметката!
Ти сакаш чиста сметка? Епа нема, има да се отепаш од пресматки и разглабање на мал милион фактори, кои влијаат на таков вид инвестиција!
Прашај ги луѓето што инвестирале во Топаана па и Бутел пред 30 години.

И

Име И Презиме

Гостин
Kako be nema rizik, 10%+ godisno paga cenata. Sega go svrte muabetot bez krediti. Ama i vo toj slucaj ke go jades stapot.
Eve pred nekoj den prijatel go prodal stanot vo karpos na vtor sprat top lokacija za 770e, i vika sreka so go prodal so meseci nikoj ne se javuval. Vika od 1000e do tamu doslo. Kolku e toa zaguba? Gi pratam vo lisice stanovite, veke i po 700e moze da se naceka.
Извинете што ке упаднам у муабетов вакаа.Чудно е да се бара Хх сума за стан само поради локацијата.Да, битна е но не пресудна.Стар стан што бара реновирање неможе да биде како нов .Така да полека се пеглааат цените. За реновирање на стан од метар2 под 200 еу нема саглам.
Инаку никогаш не би вложил во стан за кирија во Скопје.

Член од
15 ноември 2017
Мислења
21
Поени од реакции
6
Извинете што ке упаднам у муабетов вакаа.Чудно е да се бара Хх сума за стан само поради локацијата.Да, битна е но не пресудна.Стар стан што бара реновирање неможе да биде како нов .Така да полека се пеглааат цените. За реновирање на стан од метар2 под 200 еу нема саглам.
Инаку никогаш не би вложил во стан за кирија во Скопје.
за под кирија само 30-40м2 станови земени под 900е/м2 а 150еура/месец може и се исплати
ама за стар стан тешко ..
него како иде реновирање на стари станови јас разбрав околу 100е/м2 ама 200е е веќе скапо

И

Име И Презиме

Гостин
за под кирија само 30-40м2 станови земени под 900е/м2 а 150еура/месец може и се исплати
ама за стар стан тешко ..
него како иде реновирање на стари станови јас разбрав околу 100е/м2 ама 200е е веќе скапо
Не сум економист но 40к еу за 150 да се заработи е лошо.
Зависно какво реновирање ке се прави, според мене темелно би чинело 100 - 200 еу (паркет,струја инсталација,санитарија ...)
Стојам на онаа старата изрека "колку пари, толку музика".

Kajgana Shop

На врв Bottom