Читав доста коментари дали население кое е христијанско во Македонија, Бугарија го третира како бугарско или не. Одговорот е и да и не. Официјално мислам на владата нема да кажат дека целото население е бугарско туку ќе се заложат за правата на бугарското малцинство во Македонија (апсурдно но вистинито),слично е и со народот во Бугарија. Повеќето се за тоа дека сме браќа,но има и доста кои мислат дека државјанство не треба да се даде на македонци зошто не придонесуваат за бугарската економија туку само земаат пасош за работа во ЕУ ( што е точно). Мал дел земаат зошто се чувствуваат како бугари ,за што и самите сме свесни. Друго живеејќи во Софија видов дека има и голема политичка рампа за издавање на државјанство, односно оска Заев Борисов,Јотова. А каде е ВМРО?? Никаде,се пикнаа во фотелја и ќутат. Нели беа патриоти? Ни митинг,ни изјави во весниците,ни ништо. Засега бараат јајце во влакно. Еве пример јас добив државјанство 2017 врз основа на дедо,н н татко ми татко,а татко ми кој подоцна аплицираше со истиот документ е ставен на дополнителна. Инаку документ е свидетелство каде пишува националност бугарин и дека бил офицер во армијата,да донесе документ од взходјашт??? Што понатаму да кажам.....секој со своја среќа. Лотарија,Политика или корупција??