Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
албанскиве интелектуалци што повеќе го `бранат` законот, законот повеќе тоне. прво се пробува со повторување како расипана плоча, ако тоа не пројде се почнува со лични навреди кон соговорникот. тоа се вика bear favour. или на нашки`аман не ме брани веќе`

Член од
30 мај 2012
Мислења
2.005
Поени од реакции
3.057
Пак ќе се отвара дискусија во празно околу ова? Изјавава на крај е за мало дете: гледајќи и на смртта во очи му го земал ножот и го прободел неколку пати во најранливиот предел на телото. И пред тоа бил удиран со тупаници, стапови и семоќниот нАсер и покрај тоа што биле татко му и Ангел успева да му го одземе ножот и да го избоде неколку пати и да избега. Капа до под. Вие сте најобилни планинари и безрбетници, полноглавци и што ти уште не, секоја чест на тие 1% кои се цивилизирани и паметни, сите останато сте исти ѓубриња кои секогаш на крајот сте обесправени и малтретирани. Па добро бе пичка му матер како не се најде некој паметен во оваа куртон и банана држава да даде власт и сила да ви се пресуди на начин каков што самите правите да заслужувате. Секој ден се повеќе губам надеж дека воопшто ќе биде држава од Македонија но на дното од душата чувствувам дека Господ ќе ве казни еден ден и за сите овие работи што ги правите, а пред светот глумите како сте угнетувани. Да не отвараме дискусија околу Ангел посебно дека ниту на камери се гледа што точно се случува горе, а ете ви како паѓа Ангел и умира во рацете на својот татко како што кажавме и предходно. На форумов има членови кои се во сродство со убиениот матурант Ангел и знаат се до детал како било и подобро воопшто да не правите сценарија како и што било кога ништо не знаете и како кучиња го браните убиецот кој доби само 14 години затвор. Се надевам дека татко му на Ангел ќе му пресуди после тие 14 години на убиецот како што заслужува. Нема полошо нешто од тоа твојот син матурант да го гледаш како ти умира во раце од најголемиот непријател без причина. Само татко му и мајка му си знаат како им е и ден денес. Сигурен сум во едно нешто, ова нема туку така да остане и да биде заборавено бидете сигурни во тоа.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Сега ми е појасно зошто толку ни ја бива владата, имаш советници како овој шо гостуваше пред малку, Цацко, Боки 13 ... брат Љубе со што животот ќе дојде во Македонија.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Пoсле 30 гoдини oд легендaрнaтa изјaвa нa Ибрaхим Ругoвa уште вo бившa Југoслaвијa "Зa oлoвку се бoримo" си дoбијa третa држaвa.Тaкa пoчнaa еве кaде стигнaa.

Член од
22 јануари 2017
Мислења
184
Поени од реакции
151
Има нешо дебата? Не сум во тек денес со настаниве.
Имаше со иЗмет рамадани, ќе биди ставена вероватно покасно на yotube каналот на канал5. Доминација во секоја смисла на зборот, албанецов еден факт и аргумент не искористи, само плачеше. Се во се +18 дебата, го понижи.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.910
Поени од реакции
30.883
Имаше со иЗмет рамадани, ќе биди ставена вероватно покасно на yotube каналот на канал5. Доминација во секоја смисла на зборот, албанецов еден факт и аргумент не искористи, само плачеше. Се во се +18 дебата, го понижи.
Абе поразителен факт е за нас кога гледаш кој е во влада и ни ја води државата.

Член од
30 мај 2012
Мислења
2.005
Поени од реакции
3.057
Што повеќе дебати следам од проф. Доктор Апасиев се повеќе сум убеден дека му нема рамен во дебата и тв дуел. Дајте му го Муртинецот или Николче да гледаме +18. Со вакви козари како Рамадани не ги ни сметам за дебати со Апасиев.

V

viktora

Гостин
http://lider.mk/makedonija/video-tv-21-objavi-voznemiruvachki-snimki-od-ubistvoto-na-angel-petkovski-pred-4-godini/

За прв пат по четири години се објавуваат дел од снимките од случајот „Матурант“, на кои се гледа убиството на матурантот Ангел Петковски. Тој почина на рацете на неговиот татко, на 19 мај 2014. Нему му беше нанесена тешка повреда со нож, во пределот на градите, од неговиот врсник Насер Ештрефи, по физичката пресметка зад Европската очна болница, во скопската населба Ѓорче Петров.

Според исказите дадени во суд, околу 17 часот Насер го украл велосипедот од домот на матурантот, за потоа таткото и синот да го бркаат се додека не го пречекале кај шеталиштето на реката Вардар. Дедото на Насер, Иљми Нухиши, вели дека тепачката траела 26 секунди.

„Тој ме фати за врат и ме удри со тупаница од зад грб. Кога почнав да бегам, другиот ме удри со стап по глава и ме бутна. Ме удираше без престан. Тогаш сфатив дека се татко и син, бидејќи му велеше удри го тато, удри го. Сакав да станам и да избегам, но ме удираа. Му го земав ножот, гледајќи и на смртта во очи, го земав ножот, замавнав со раката нагоре, од каде што доаѓаа ударите. Без да гледам, вториот пат почувствував крв во рацете и избегав. Ова го кажа мојот внук пред судот каде што беа присутни и роднините“, реле Иљми Нухиши, дедото на Насер.

Според снимките од безбедносните камери по конфликтот, матурантот Ангел и неговиот татко Сашо се враќаат кај автомобилот, но поради нанесената повреда на Ангел се упатуваат кон болницата. Поради крварењето, Ангел губи свест и паѓа на земја. Сега, 72-годишниот дедо на обвинетиот, Иљми Нухиши, вели дека неговиот внук сам се предал во полиција и изјавил дека делото го извршил во самоодбрана, одземајќи му го ножот на Ангел.

„Јас барам правда, зошто да биде 14 години во затвор. Тој го уби, но пред тоа тие сакале да го убијат внук ми. Господ не сакал да биде убиен, но државата му го зема здравјето со 14 години затвор. Да видат дека момчето не е виновно, не е така како што е осуден. Момчето не го направи тоа намерно, дури немал ни нож со себе. Јас барам случајот да се преквалификува во самоодбрана“, Иљми Нухиши, дедото на Насер.

За случајот наречен Матурант, во судскиот процес кој траеше помалку од 14 месеци, во Основен Суд Скопје, обвинителот Дарко Јакимовски, покрена обвинение за убиство на 18 годишното момче. Судијата Илија Трпков му изрече казна од 14 години затвор на Насер Ештрефи, кој сега се наоѓа во затворот Идризово. Предметот е предаден на второстепен суд, но во пресудата на 18 февруари 2016 година од Апелациониот суд се вели дека на Насер, обвинет за убиство, не му се намалува казната. Според родините, случајот е испратен во Врховен суд, но од таму, сè уште нема епилог.

Значи краен заклучок според изјавата е дека дечкото се самоубил за да има после тоа немири во ѓорче и национална нетрпеливост. Он ништа не зна бил у сутерен и така натака. Алмир бил убиен и протестираа инаку ќе протестираа и за Ангел ама не беше албанец плус каур ем тоа е ... она лицемерие што постои кај сите албанци нели @puno Еве ти видео да видиш како изгледа убиство и како паѓа како покосен на асвалтот со лицето и повеќе не станува. Се додека се делите на албанци и македонци, напаѓате македонци зашто не се албанци, освојувате територии убивате раселувате силувате малтретирате тепате крадете пљачкате дилате лишувате од слобода луѓе и така натака, па и сите држави насилно да ги земете и да создадете најголема албанија нема никад да ве биде пошто вие сте дно во човековата гранка, односно дарвинова гранка која недостасува.
Викал "удри го тато".Шпонов, му го земал ножот и почнал да боде од каде доаѓале ударите.Ако е така онда татко му требало да го прободе а не Анѓел нели он го тепал.
А да го ебам дедово и цала нивна фамилија по список.Се жртви се нема шанси шип.тар нешто лошо да направи.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
40.993
Пак ќе се отвара дискусија во празно околу ова? Изјавава на крај е за мало дете: гледајќи и на смртта во очи му го земал ножот и го прободел неколку пати во најранливиот предел на телото. И пред тоа бил удиран со тупаници, стапови и семоќниот нАсер и покрај тоа што биле татко му и Ангел успева да му го одземе ножот и да го избоде неколку пати и да избега. Капа до под. Вие сте најобилни планинари и безрбетници, полноглавци и што ти уште не, секоја чест на тие 1% кои се цивилизирани и паметни, сите останато сте исти ѓубриња кои секогаш на крајот сте обесправени и малтретирани. Па добро бе пичка му матер како не се најде некој паметен во оваа куртон и банана држава да даде власт и сила да ви се пресуди на начин каков што самите правите да заслужувате. Секој ден се повеќе губам надеж дека воопшто ќе биде држава од Македонија но на дното од душата чувствувам дека Господ ќе ве казни еден ден и за сите овие работи што ги правите, а пред светот глумите како сте угнетувани. Да не отвараме дискусија околу Ангел посебно дека ниту на камери се гледа што точно се случува горе, а ете ви како паѓа Ангел и умира во рацете на својот татко како што кажавме и предходно. На форумов има членови кои се во сродство со убиениот матурант Ангел и знаат се до детал како било и подобро воопшто да не правите сценарија како и што било кога ништо не знаете и како кучиња го браните убиецот кој доби само 14 години затвор. Се надевам дека татко му на Ангел ќе му пресуди после тие 14 години на убиецот како што заслужува. Нема полошо нешто од тоа твојот син матурант да го гледаш како ти умира во раце од најголемиот непријател без причина. Само татко му и мајка му си знаат како им е и ден денес. Сигурен сум во едно нешто, ова нема туку така да остане и да биде заборавено бидете сигурни во тоа.
Брат што очекуваш, тв21 ја прави репортажава, нормално дека ќе ги бранат и ќе прават се за да испадне дека уште еден угнетен планинар е во затвор на сметка на тираните-Македонците.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
На страна се', јас не знам само кој татко при ЗДРАВ РАЗУМ му вика на синот „ај сине оди земи нож и ќе одиме да го БРКАМЕ оној кој ни провали дома и ни зема точак“.

Член од
25 ноември 2017
Мислења
236
Поени од реакции
246
Џафери со двоен потпис ќе го издрибла Иванов

И сеа борците за слобода и демократија откако ги продолжија практиките на rezimod, се покакаа на се со ред вклучително и Уставот, сеа за закон кој нема врска со европско законодавство а за да се убрза постапката му беше ставено ЕУ знаменце, и за кој во повеќе наврати беше кажано дека не може да се носи без квалификувано мнозинство, одат со уште поголема пиздарија иако во досегашната пракса ниту еден закон не стапил на сила без потпишан Указ од Претседател на МК. Ептен шверцерски.
Настрана фактот шо еден куп аргументи има во јавноста за неговата противуставност.
Хорхе сеа има полно право да одговори со преседан на преседан и верувам има поддршка од мнозинство граѓани за таков чекор.
Хорхе има подршка од народ , ама нема муда.Што не е ни чудно ако се земе во обзир од кој обезмуден народ потекнува.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
На страна се', јас не знам само кој татко при ЗДРАВ РАЗУМ му вика на синот „ај сине оди земи нож и ќе одиме да го БРКАМЕ оној кој ни провали дома и ни зема точак“.
Вo прaвo си 100% a знaеш ли штo ке тврдеa пунo и дaрдaн дa беше oбрaтнo?Ете тoa гo имaaт oни a гo немaме ние.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Вo прaвo си 100% a знaеш ли штo ке тврдеa пунo и дaрдaн дa беше oбрaтнo?Ете тoa гo имaaт oни a гo немaме ние.
Знам што ќе тврдеа, истото го велам и за детево што го згазија во Куманово. Истото би го прашал и неговиот родител, при здрав памет со цело семејство со него, жена и дете/деца он земал се тепа и објаснува политики. Сврти се на страна, собери си опашката и отиди си на крај краева.

Две ситуации каде што родителот е виновен (според мене) а завршуваат со (за огромна жал) трагичен крај, во двете ситуации децата страдаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom