Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.413
Поени од реакции
9.039
ц) албанскиот назив со болд напишан
:pos::pos::pos:
Very, very disturbing... and ilegal to...
Цитирај ми го законот каде тоа е дозволено или кај вас важи:

„Oној Албанец кој е глув, слеп и нем за албанскиот криминал и непочитување на Уставот и законите, ќе живее сто години во мир“?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Не мислиш дека во духот на некој соживот ќе беше фино двата натписи да бидат со иста големина? Не мислиш дека се работи за најефтина провокација?
Мислам дека треба да бидат со иста големина, ама искрено не гледав кон тоа како провокација, најискрен сум, не викам дека не е.
Ако не потенцирам во секој пост, не значи дека *немам работа и во мој двор*.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
„Oној Албанец кој е глув, слеп и нем за албанскиот криминал и непочитување на Уставот и законите, ќе живее сто години во мир“?
... а бе доста со тоа ,,Албанец,, , во држава Албанија има Албанци, во држава Македонија има Македонци, а @puno е само Македонец од Македонија со албанско потекло и нема врска со Албанец кој е од државата Албанија! (y)
п.с.
и ако се оди наназад едно 2, 3 генерации ќе видиш дека неговите прабаба и прадедо сигурно имаат македонски имиња исто како Талат Џафери ;)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187

Не знаев дури дека е регулирано со каква големина на фонт треба да се напише. Ако по закон е со ист фонт да се напише и јас сум за.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Мислам дека не мораш да се чудиш зошто држава не ја чувствувам како своја. 91 изгласавте устав кој не ја прикажуваше реалната слика на државава, игнорираше значителен дел на население, нивните културни и економски потреби не постоеа во тој устав.
И затоа ти и твоите сонародници 10 години подоцна, 2001 година, одлучивте да ги земете работите во свои раце и на "културен" и "цивилизиран" начин да се изборите за вашите културни и економски потреби.

Сега економијата во западниот дел од државата цвета, постојано се отвораат нови бизниси. Културниот живот е како никогаш предходно. Се компонираат нови песни на албански јазик кои ги воспеаваат културните дострели на албанците во државава. Се формира албански фолклорен ансамбл и сето тоа од парите на албанските даночни обврзници. Се слуша Бах, Моцарт, Бетовен...
Нивото на криминал е сведено на нула. Наставата во училиштата се одвива во најсовремени услови а албанските ученици редовно освојуваат први места на натреварите по знаење ширум регионот и Европа.

И сега кога се тоа е остварено остана уште двојазичноста, за конечно Албанскиот народ во државава да достигне Нирвана. Совршенство.

Јас ти барам податок или линк нешто, ти ми спомнуваш струја и Арачиново, не знам, не сте свесни колку сте нереални и стереотипизирате во оваа доба. За гревота сте.
Абе тоа секако има уредни податоци за тоа колкав е степенот на подмирување на даночните обврски на албанците во Македонија. Сигурен сум дека сте на прво место. Македонците за инат ете не ги објавуваат, па не можам да те удостојам со одговор во форма на табели, статистики...
А за линкови од медиуми. Ти тоа сериозно? Па зарем тоа за тебе се релеванти информации во оваа медиумска неслобода?

Многу се расфрлате со тоа терминот, стереотипи. Ако мнозинството народ, кој припаѓа на одредена етничка заедница, е склон кон одредени девијантни однесувања, кои не соодвестуваат со општо прифатените норми на однесување, во тој случај не може да станува збор за никакви стереотипи туку за менталитет.
Значи не се работи за стереотипи, такви сте по природа, таков ви е менталитетот.

ќе пријавуваме за секое прекршење на законот за двојазичноста.
Не се сомневам во ова. Вие сте општо познати по тоа што не можете да трпите неправди и непочитување на законите.

Дали вие ќе ги почитувате законите и уставот?
Како не? Еве уште сега барам по интернет курсеви по албански јазик. Само слабо некако во Прилепов. Некоја препорака?

Законите и уставот нарочито, во оваа држава се светиња. Прашај ги Талат и Заев, тие најдобро ќе ти кажат, чуварите и бранителите на уставниот поредок. Она некни, кога се носеше законот за јазиците, тоа беше факултетски пример како се тоа треба да изгледа, по устав и по закон.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
прво понудата на другата кинеска фирма не е 155 милиони поефтина... друго нема доказ за мито туку само тврдење за нанесена штета на буџетот, нова формулација на СЈО кога НЕМААТ доказ за МИТО..... а како сега поминаа дузина крупни работи без електронска лицитација, ископ на јаглен во РЕК, набавка на шкоди од посредник(спонзор на СДСМ ), преку овластениот увозник, а и други работи... Дури сега закон извадија дека не е битна најниска цена, значи СДСМ си го легализира крадењето на Тендер..
Ќе видиме дали е штетата 155 милиони и ако не, како дошле до таа фамозна бројка. Башка тоа што само површински не известуваат нас, со цел да не и наштетат на истрагата. И понудата мора да биде евидентирана. Не секогаш има врска цената, треба да се задоволат и останатите критериуми, како рокот, квалитетот на материјалот и не знам што уште не, како составни елементи на огласот, па потоа комисија или надлежното министерство да одлучи кој ќе ја врши дадената задача. Тоа е процедура.
И мене ме чуди што нема покренато обвиненија против дел од раководството на ДУИ, каде слушнавме за злоупотреба на службени простории, против ДПА кои исто така бурно реагираа на бомбите, па ни против СДСМ кои не се така чисти како што се прават, иако по секоја логика на нештата своите разговори не ги предале или предале евентуално дел каде има приватни разговори се со цел тие да испаднат жртви.
Сега веќе има неколку илјади сведоци за случаите на СЈО, од кои сводоци имаше и за тоа дека разговорите потекнуваат од нашата тајна служба. Мене не ми е проблем тоа што некој бил прислушкуван, проблем ми е тоа што и за оние што постојат црвсти докази дека сториле кривично дело, а притоа можат да влијаат на сведоците и доказите, а сите тие беа и на високи државни позиции одреден временски период, не се во притвор или пресудите им се крајно смешни (само условна казна!). Секој обичен смртник да стореше 1% од тоа, ќе јадеше максимална казна затвор и ќе беше деградиран. Тоа што крупните риби можат да пливаат слободно, и да се гостат со ситните, е вина на нашето политизирано судство кое за 180С си ги смени одлуките по падот на режимот на Груевски. Зборуваме за истите судии.
Дали сметаш дека после сево ова Никола е невин? Или само се обидуваш да вагаш со цел неговата вина да не изгледа така голема и сето ова ние да го заборавиме. Ние ја изгубивме ликвидноста. Економскиот раст е 0%, квалитетот на населението опаѓа, луѓето бегаат кон подобро организираните општества, а нас не хранат со евтин национализам. Јас знам каде може да лежи нашиот евентуален напредок, ама кога сите играчи на масата сакаат само да крадат, треба да дојде некој кој ќе ја модернизира нашата демократија и нашиот политички систем. Истата нека почне со праќање на цела генерација политичари, кои претходно сториле кривично дело секако, на доживотна робја, па следните кои ќе дојдат малку да се замислат. Богатењето без оснос на штета на народот кои со 200-300 евра живее, носи едни исти партали со децении и верува во тие идеали, за потоа ти да го понижиш и да бараш 20 гласа за работа, или да го уцениш со слика на гласачко ливче за 50 евра е крајно засрамувачки. Ете Села доби неколку и успеаа да го ресетираат. Човекот започна да размислува како каур, па уште и законот не им го гласаше. Шо мислиш, дали истиов лек ќе ги опамети и другите? Не е битна бојата на дрес, зборувам како еден лоповски колектив. :)

J

jakovdi

Гостин
Последно уредено од модератор:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.331
Мислам дека треба да бидат со иста големина, ама искрено не гледав кон тоа како провокација, најискрен сум, не викам дека не е.
Ако не потенцирам во секој пост, не значи дека *немам работа и во мој двор*.
Горнамакедонија/Maqedoniae е Epërme
на албански НЕ ОДИ никако Споено[DOUBLEPOST=1521323420][/DOUBLEPOST]
Ќе видиме дали е штетата 155 милиони и ако не, како дошле до таа фамозна бројка. Башка тоа што само површински не известуваат нас, со цел да не и наштетат на истрагата. И понудата мора да биде евидентирана. Не секогаш има врска цената, треба да се задоволат и останатите критериуми, како рокот, квалитетот на материјалот и не знам што уште не, како составни елементи на огласот, па потоа комисија или надлежното министерство да одлучи кој ќе ја врши дадената задача. Тоа е процедура.
И мене ме чуди што нема покренато обвиненија против дел од раководството на ДУИ, каде слушнавме за злоупотреба на службени простории, против ДПА кои исто така бурно реагираа на бомбите, па ни против СДСМ кои не се така чисти како што се прават, иако по секоја логика на нештата своите разговори не ги предале или предале евентуално дел каде има приватни разговори се со цел тие да испаднат жртви.
Сега веќе има неколку илјади сведоци за случаите на СЈО, од кои сводоци имаше и за тоа дека разговорите потекнуваат од нашата тајна служба. Мене не ми е проблем тоа што некој бил прислушкуван, проблем ми е тоа што и за оние што постојат црвсти докази дека сториле кривично дело, а притоа можат да влијаат на сведоците и доказите, а сите тие беа и на високи државни позиции одреден временски период, не се во притвор или пресудите им се крајно смешни (само условна казна!). Секој обичен смртник да стореше 1% од тоа, ќе јадеше максимална казна затвор и ќе беше деградиран. Тоа што крупните риби можат да пливаат слободно, и да се гостат со ситните, е вина на нашето политизирано судство кое за 180С си ги смени одлуките по падот на режимот на Груевски. Зборуваме за истите судии.
Дали сметаш дека после сево ова Никола е невин? Или само се обидуваш да вагаш со цел неговата вина да не изгледа така голема и сето ова ние да го заборавиме. Ние ја изгубивме ликвидноста. Економскиот раст е 0%, квалитетот на населението опаѓа, луѓето бегаат кон подобро организираните општества, а нас не хранат со евтин национализам. Јас знам каде може да лежи нашиот евентуален напредок, ама кога сите играчи на масата сакаат само да крадат, треба да дојде некој кој ќе ја модернизира нашата демократија и нашиот политички систем. Истата нека почне со праќање на цела генерација политичари, кои претходно сториле кривично дело секако, на доживотна робја, па следните кои ќе дојдат малку да се замислат. Богатењето без оснос на штета на народот кои со 200-300 евра живее, носи едни исти партали со децении и верува во тие идеали, за потоа ти да го понижиш и да бараш 20 гласа за работа, или да го уцениш со слика на гласачко ливче за 50 евра е крајно засрамувачки. Ете Села доби неколку и успеаа да го ресетираат. Човекот започна да размислува како каур, па уште и законот не им го гласаше. Шо мислиш, дали истиов лек ќе ги опамети и другите? Не е битна бојата на дрес, зборувам како еден лоповски колектив. :)
Крадење имаше секаде и во сите периоди, но СЈО е само политички марионета, абер нема од борба против корупција.
Парадоксално е додека траат постапките новата власт Легализира Крадење, се укинува критериум најниска цена, се укинува и тендер... симптоматично е сега со шкодите за МВР, НЕ СМЕАТ да се жалат ни Порше ни другите учесници зошто зделката ја доби спонзор на СДСМ, пријател на министерот. Се поднесе пријава против Ставридис веднаш ја укинаа Антикорупциска за неколку членови од вон Скопје кој направиле минорни дубари а Мега крадењето на Ставридис е сега Легализирано. А сега и Филипче почнува со големо крадење..
Не правдам никого, но јасно е дека СЈО и ОЈО работи селективно

Последно уредено:
Член од
23 април 2014
Мислења
99
Поени од реакции
178
http://maktel.mk/News.aspx?id=101877

Не можам да си простам и се срамам што ја сметав оваа болна фаца за некорумпирана личност која се бори против неправди, во време кога многу му слугуваа и му се плашеа на грујо и фамилијата. Иако се гледаше дека е полуписмен, го почитував оти им плескаше се во фаца на претходните арамии. Али од ко дојде оваа власт очигледно си доби тоа што цело време барал најверојатно. Ни на крај памет ми немаше паднато тоа. А сега кога ги читам работите што ги пишува косата ми се крева од глава. Човече, "Талат треба да потпише на двете места и чао пријатно." Не верувам што читам буквално. Тој Талат што сега го збориш, во 2001 ги масакрираше оние кои наместо тебе држеа пушка и ти го бранеа домот. ДПНЕ само крадеше, а ДУИ гледаа од страна и им викаа немојте, немојте, а? Интервју со Бекир Асани.. Пајакот ја истепа полицајката. Не ми се верува до кое дереџе сме дојдени. Најмногу боли што од своите добиваш нож во грб. Не, ова не е нож во грб, ова е секира, меч, копје. Квислинзи што и јавно сега излагаат како такви, со лопата да ги риниш. Еве зошто никогаш нема да не биде, дефинитивно.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.738
Поени од реакции
49.292
Кој е овој шизофреничаров АлеХандер Ружин?
повели, запознајте се преку овој мини хорор-документарец.

Иначе син на Нано Ружин и олицетворение на урбаната граџанска покондуреност...

B

Bafra

Гостин
Мислам дека не мораш да се чудиш зошто држава не ја чувствувам како своја. 91 изгласавте устав кој не ја прикажуваше реалната слика на државава, игнорираше значителен дел на население, нивните културни и економски потреби не постоеа во тој устав.
Јас ти барам податок или линк нешто, ти ми спомнуваш струја и Арачиново, не знам, не сте свесни колку сте нереални и стереотипизирате во оваа доба. За гревота сте.
Сега ќе не има во почитувањето на законите, ќе пријавуваме за секое прекршење на законот за двојазичноста.
Дали вие ќе ги почитувате законите и уставот?
Убаво пишуваш ама резултати од тоа се 0. Како економски ќе се оправите, како културолошки ќе напреднете ...

Еве го Косово се е по теркот на домицилното население и по тебе има ли напредок како што очекуваа тие таму ... Што добија а колку жртвуваа...

Земја ко нашава не е возможно да опстои со вакви делби и барања. А кога ќе дојде време и вие и ние ќе си кркаме стапот. Ама битно јазикот сега е бил важен за економски и културолошки напредок.

Гледам Чаир, Тетово и остали места кај што сте мнозинство ги направивте Швајцарија.
Убаво кажа во еден пост дека СФРЈ ве држеше затуцани (за што си во право) ама човече никако да напреднете. Место Германија да ја копирате и донесете, вие Бејрут.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.158
Поени од реакции
30.294
Па во Југославија пред војните на 90 - тите имавме подобар статус во Македонија отколку после осамостојувањето.[DOUBLEPOST=1521319434][/DOUBLEPOST]
ц) албанскиот назив со болд напишан
:pos::pos::pos:
Very, very disturbing... and ilegal to...
Da, zatoa sho site imaa pristoen zivot i site ekonomski bea zadovolni i nemavte mnogu vreme da ne zamarate so vasiot nacional shovinizam.
Plus, kako ste imale podobar zivot koga albanski nikade osven po doma nemavte? Sea i ti nisto ne ti se pogoduva...
Ne znam sho sakate, ama vie se ponashate kako razgaleno dete sho nonstop place i zamara a nema koj da mu vlepi shamar da go vospita.
Eden den cela makedonija ke ja imate na raspolaganje, i pak ke vi bidat zenite robje, pak ke gradite zidini okolu kukite i pak ke se kolete.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.909
Поени од реакции
23.313
Не знаев дури дека е регулирано со каква големина на фонт треба да се напише. Ако по закон е со ист фонт да се напише и јас сум за.
Od kaj bi znael koga vo podrum bese ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom