Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Ако е тоа официјален јазик, ќе треба да се учи во основните училишта. Во секое основно училиште во Македонија ќе треба да однесеш учители. Тие што се во Македонија нема да бидат доволни, па ќе треба да увезете од Косово и од Албанија. Така ќе дојде до комплетна албанизација на целата територија на Македонија. Со тој закон албанскиот јазик треба да се прогласи за официјален на цела територија на Република Македонија. Ако се направи тоа, со Македонија е крај, вели академик Ѓорги Поп-Атанасов од Македонската академија на науките и уметностите .
Тој е постојан член на Одделението за лингвистика и литературна наука при Македонската академија на науките и уметностите, а тесна специјалност му се македонска црковна книжевност, библистика, херменевтика, црковна химнографија, хагиографија.

Кога институциите во нашето соседство и од светот ќе кажат, ќе напишат дека старите ракописи што ги изложуваат се македонски ракописи?

– Изгледа ќе напишат кога ние ќе станеме добри Македонци. Бидејќи ние не сме добри Македонци. На едно место напишав дека кај дел од етничките Македонци националната свест е на катастрофално ниско ниво. На Балканот сите соседи, сите држави успеале кај своите народи да изградат силна национална свест. Кој Бугарин се смета за Србин?! Тој е Бугарин и готово! Србин е Србин, Албанец е Албанец. А од Македонец можеш сè да направиш само Македонец не можеш да направиш. Да го видам дедо Стефан, ќе му речам: „Дедо Стефан, ние треба да се потпреме само на својот народ. Бидејќи народот е црквата. Но, треба да се погрижиме на тој народ да му ја зајакнеме националната свест. Ако имаме свесни Македонци, цврсти Македонци, непоколебливи Македонци, тогаш ќе ја зачуваме државата, црквата, ќе ги зачуваме и идентитетот и јазикот“. Оти на сите соседи, па и на овие од Запад, и на овие во Америка им пречи македонскиот национален идентитет. Кога ќе го збришат идентитетот, сè друго паѓа. А, ако нема Македонци, нема македонски јазик. Зошто да има потреба да има македонска држава? Нема македонска црква, нема книжевна традиција, нема ништо. На сите им пречи идентитетот. Ние треба да си го зачуваме идентитетот.

Предлог-законот за употреба на јазиците, и покрај сите реакции, влезе во собраниска процедура…
– Го читав тој предлог-закон, тоа не е закон за јазици. Има 32 или 34 члена и секој член почнува со: „Јазикот што го зборуваат најмалку 20 отсто од населението, јазикот што го зборуваат најмалку 20 отсто од населението, јазикот што го зборуваат најмалку 20 отсто…“ Секој член почнува со таа реченица. Значи тоа е закон за албанскиот јазик. А со тој закон албанскиот јазик треба да се прогласи за официјален на цела територија на Република Македонија. Ако се направи тоа, со Македонија е крај.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Имаш доказ или линк нешто за оваа тврдење или така викаат кај твоето маало?
Абе сигурно вас во Арачиново сите сметки за комуналии и даноци ви се подмирени, се плаќате на први во месецот и ептен ви е страв оти ако не платите ќе ви ја исклучат струјата или не дај боже ќе ви стави пломба даночната инспекција на локалната чајџилница заради неиздавање на фискална сметка.

Back in the reality...
Кај вас пола од броилата на бандери ви стојат онака за украс.
Да дојде екипа за исклучување на струја или пак даночна инспекција, пола село ќе се мобилизира со тешко вооружување и ќе ги блокира сите влезови во селото. На CNN ќе врти ударна вест: "Македонскиот окупатор му ги скратува основните човекови права на мирољубивото албанско малцинство". Можеби така и треба. Не како кај мене во градов. Му дава кредит за самовработување на некое рандом бате да отвори свој бизнис и после не цел месец му праќа инспекција, му наоѓа 20 денари непријавен промет, му рока казна 3000 еура и пломба на врата.

Вас албанците главниот проблем ви е што државата не ја чувствувате за своја, не ви работи чувството за заеднички придонес и за општото добро на сите граѓани кои живеат во нејзе, вклучувајќи ве и вас. Вие законите на оваа држава, кои треба подеднакво да важат за сите граѓани, ги доживувате како акти на опресија.
Кога станува збор за барање права тогаш сте први. А кога станува збор за почитување на законите кои што треба да ги овозможуваат таквите права, тогаш никаде ве нема.
Го толкувате законодавството како што ви одговара. Имате селективен однос. Законите кои се однесуваат на вас, како овој сега што е за двојазичност, мора по секоја цена да се почитуваат и да се имплементираат. Останатите закони кои не ви се по воља веднаш ги квалификувате како анти албански.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
државата не ја чувствуватe за своја, не ви работи чувството за заеднички придонес и за општото добро на сите граѓани кои живеат во нејзе
tie gledaat samo kako i kako da ja degradiraat i miniraat ovaaa drzava kazuvam i pak ke kazam ovie nema da zastanat se do momentot ne ja dobijat taa sto ja baraat golemata zajko zaldno veruva deka so ovie mozi da izgradi sozivot ke pokaze vremeto ke bide kasno,, tie nema da minat 3 g ke odat na referendum i kako st bese so kosovo ,krim ,katalonija kako sto ednostrano proglasija pretsedatel na sobranie i kako sto go proturkaja zakonov ke si konstuiraat i telo koe ke go sprovede referendumot vo nivnite opstini ke si e uspesen i baj baj ke ni recat[DOUBLEPOST=1521242874][/DOUBLEPOST]iskreno so netrpenie go cekam toj den 25 godini zaloznici ostanavme na 300 000 albanci

V

viktora

Гостин
Треба сите да испаднеме и да ги блокираме да не смеат со месеци од дома да испаднат крв им ебам предавничка.
http://infomax.mk/wp/протест-и-пред-домот-на-татјана-претно/

Него ме интересира муабетот на Христјан демек ќе видите во Мај кога ќе се активираме со протести.А бе торко еден до Мај и федерализација ќе изгласаат.Да се чудиш кој од кого помрднат е.На крај ќе испадне дека Хорхе е најнормален од сите.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.198
Поени од реакции
16.338
каква мизерија кај заев и сите негови подлизурковци во упорните тврдења дека председателот мора да потпише Закон а кој е донесен само со обично мнозинство..
АЛО, вратете се барем 10 години, Бранко само 2008 стави ВЕТО 4 пати !!! ДПМНЕ и Дуи имаа тогаш 2/3 мнозинство, можеа да го испичкараат ( импичмент) ама сепак не го сторија тоа

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
kakov hristijan kakov grujo negovijot apaslok ni dojsoja do ova deredze , za razlika od nego cesto ismejuvaniot horhe fikusot od vilata na vodno ispadna 1 000 000 000 000 pati pomakedonec od drugive koi se kriea lani na 27

Член од
12 март 2009
Мислења
20.198
Поени од реакции
16.338
http://republika.mk/894746

Османи очигледно не го интересира колку ќе ги чини граѓаните на Македонија донесувањето на Законот за јазиците, со оглед на тоа што не знае колкави се финансиските импликации кои очигледно ќе ги има применувањето на овој Закон.

Вкупно 130 илјади административци треба да се подготват за обуки.

очекувам едно 50000 административци да преминат во други приватни сектори и или да се иселат во странство , а на нивно место ќе дојдат албанци и тоа од Косово и Албанија...
ајде Аферим на здравје бричење

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
od 2001 g nie sme kapitulirana drzava kade sto vladeat krminalci kodosi vrtiveri zalosno e sto ni ja ukradoa nasata mladost ni gi unistija zivotite ne nateraa srekjata da ja barame nadvor od nasite ognista na gurbet kaj golemite vazali , uste po zalosno e sto ovie sega sakaat da im ja unistat i perspektivata na nasite deca da ne asimiliraat do taja mera da ne postoi ni traga ni gas od naseto postoenje

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.386
Поени од реакции
7.021
Груки да беше на местото на Заијев ќе слушавме само штурци - тоа ми е муабетот а не колку бил штетен или дали е за инает. Никој несака ваков закон.
Доста бе веќе, ко пролив си досаден. Знаеме дека се исти. Грујо е минато. Не го донесе он законот, Заев го донесе. За некоја година државата на пола ќе ја исечат, ти уште за Грујо ќе збориш и ќе се вадиш дека не се буниш пошо и другиве истото ќе го направеле.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.198
Поени од реакции
16.338
Станавме садомазохисти.Сам себе се казнуваш а останатите те жалат.Покрај французинот и овој академик кој се борел за правата на албанците веќе 30 год почна да не сожалува.
http://vecer.mk/makedonija/britanski-akadenmik-deciden-zakonot-za-jazikot-e-seriozna-greshka-shto-kje-se-vrati
Ако 2008 под притисок на албанците ( и амбасада) е наметнат неуставен закон, со +20 области на двојазичност од тие предвидени во уставот, тоа НЕ дава ПРАВО за понатамошно кршење на Уставноста. Впрочем Уставен Суд може и треба и Законот од 2008 да го поништи, без обзир што 10 години постои.
Патем има и други неуставни закони, ете законот за ПИОМ со НЕУСТАВНА полова дискриминација која поодамна ја нема во ЕУ а и други држави.
Пази сега до кај оди правниот дебилизам, се воведе бесплатен автобус не за пензионери, туку за стари лица, ама и тука се импактира половата нерамноправност од законот за ПИОМ !!
Политичките хохштаплери исто така сакаат пак да воведат полова дискриминација и во служењето задолжителен воен рок.
Како мислиме да одиме во ЕУ кога не си го поштуваме сопствениот Устав !!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Доста бе веќе, ко пролив си досаден. Знаеме дека се исти. Грујо е минато. Не го донесе он законот, Заев го донесе. За некоја година државата на пола ќе ја исечат, ти уште за Грујо ќе збориш и ќе се вадиш дека не се буниш пошо и другиве истото ќе го направеле.
Така е Грујо не е на власт и држвата ќе ни ја исечат на пола.
Камо вака да те имаште кога ги амнестираа од плажите во Грција.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom