Најекономично греење и ладење

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Се сложувам дека симболична е потрошњата при палење, ама некои сметаат дека е којзнае колку.
taka si mislev i jas deka na start ide so max pa posle namaluva[DOUBLEPOST=1520791087][/DOUBLEPOST]
Obajcata ste vo zabluda, pisuvav ednas za ova, najdete go toj post i ce se uverite deka pali/gasi kaj on/off klimite znaci vo najlos slucaj edna kutija cigari mesecno. Tocno e deka povlekuva povece struja koga se pokrenuva kompresorot, no toa trae samo 2-3 sekundi taka da ne e ni vredno da se spomnuva.
@orce6624
Nema ama bas nikakvo znacenje vrz potrosuvackata na energija toa sto raboti kako on/off, samo e bitno kolkavi se gubitocite na prostorijata, klimata samo gi nadoknaduva bez razlika dali raboti konstantno so pomala snaga (vrtezi) ili toa go pravi so pali/gasi.
Edinstveno e poprijatno vo prostorijata koga konstantno raboti, a i za motorot e pomalo opteretuvanjeto ako cesto ne se pali/gasi....
vo pravo si deka e poprijatno koga raboti celo vreme a ne pali gasi,za potrosuvackata pretpostavuvav taka posto ne meram kolku trosi samata smetka mi kazuva i sum prezadovolen od nea, zdravje letovo ke stavam izolacija i na tavan pa treba da bide uste podobro, fala za informaciive posto sum laik za klimi
pozdrav

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Пролетно чистење на ѕверот:

од кога ја купив (5 месеци) не беше исчистена, се изненадив колку прашина имаше на филтрите, а и на климата на внатрешниот дел. Малку влажна крпа, малку сува крпа... и пак е како нова.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Daikin ентри модел. Квадратура 35м2, зграда, само еден ѕид надворешен.
Почнато да се мери некаде во ноември, сликано денес 12 март.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Dali e preporaclivo i dali nekoj ima koristeno miris za klina uredi tie se kako parfimisani sungercinja se stavaat ke filtrite vo vnatresnata edinica.
Pa me interesira dali ima nekoj iskustvo so miris za klima uredi.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
228
Поени од реакции
203
zatoa sto raboti kako on off klima pali gasi, a reper za smetkite mi se od proslata zima koga bese kamen ladno i se greev na drva
so samoto toa pali gasi bi trebalo da znaes deka vo start vlece poveke elektricna energija,
nego koga odrzuva, eve sega vo momentov mi e stavena na 21,a vo dnevna e 22 stepeni na 4 metra od klimata i 1.2 metri visina mereno
Нема врска, клима најмалку троши кога не работи(дига цоп,,,, уаууу како звучам, како експерт). И он оф клима ако се земе просекот вклучи исклучи, па нека троши и 1,??? КВ на просек пак ќе дојде околу 0,700В. Ти што сакаш, инверторот да ти штеди и да ти дува млак воздух. Друже нема и паре и јаре.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Daikin ентри модел. Квадратура 35м2, зграда, само еден ѕид надворешен.
Почнато да се мери некаде во ноември, сликано денес 12 март.

300w просек за Нормври-Февруари?

Просек 1000 денари месечно за греење во 4те месеца? :) :)

Прекрасно, зарем не?

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Нема врска, клима најмалку троши кога не работи(дига цоп,,,, уаууу како звучам, како експерт). И он оф клима ако се земе просекот вклучи исклучи, па нека троши и 1,??? КВ на просек пак ќе дојде околу 0,700В. Ти што сакаш, инверторот да ти штеди и да ти дува млак воздух. Друже нема и паре и јаре.
ne be druze, ne mi bese poentata toa, jas sum zadovolen i nonstop so 1kw da raboti, klimata si e top, sakav da kazam, poekonomicna e ako celo vreme si raboti, i pak ke kazam kolku trosi u moment pojma nemam ne meram, ja gledam samo smetkata za struja, a toa deka nema i jaje i pare da znaes deka ima(u sporedba deka do lani se greev na drva, so klima mi e dzabe greenjeto)
pozdrav

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
1000 месечно еј... страва.

Замисли да си бил на панелки или електричен котел, 5000 ќе фатело. Страшно е да се замисли како уште се грее народ не нешто друго што не е клима.

Како за парите, така и за загадување и за замарање.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
1000 месечно еј... страва.

Замисли да си бил на панелки или електричен котел, 5000 ќе фатело. Страшно е да се замисли како уште се грее народ не нешто друго што не е клима.

Како за парите, така и за загадување и за замарање.
Пред тоа квадратурата беше над 45м2 ама бидејќи сум на приземје направивме два стана.
Прошлата зима ми трошеше на таа квадратура по 3000 денари месечно ама ем поладна зима ем недоволно јака за толкава површина па дуваше на максимум цело време. Имаше неколку дена да морав панелка да уклучам. Сега мислам дека е топ за ова квадратура, овие денови и скроз ја исклучуваме бидејќи е топло кај нас. Имам добра изолација, пвц прозори, од две страни има станови кој греат, под мене подрум, над мене стан.
Јас сум презадоволен.
И мое мислење е дека не треба да се фрлаат пари за "ѕвер клима", во ептен ладни денови кој се 3-4 во екстремни зими ќе се уклучи панелка.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
A moeto mislenje e deka Entry-Vlezen model, ne se kupuva za Dnevna soba od 33~45m2, tie "eftini" vlezni modeli se samo za vo spalni 10~20m2 ili potocno za pomosno-sekundarno greenje.
Takvi investicii vo "eftini 3,5ki" se startno preceneti i na prva ladna zima im studi vo 30~40m2.

A deka e taka dovolno kazuva NEaktivnosta na temava na Zeleniot i nepokazuvanje protrosuvacki i temperaturi vo proslata LADNA zima.....vazno go pregradil prostorot...."oti bil na prizemje"....ili.... ne mu postiga klimata vo ladna zima, sami procenete ;)
Nigde go nema so merenje potrosuvacka proslata zima....samo na topli zimi se javuva i siri dezinformacii vlezna klima+panelka = top solucija.
A smetkata za struja sto mu e zgolemena od greenjeto so panelkite samo vo edna takva ladna zima ke ja isplati pojakata klima.
Baska rondanje bucavost i macenje na takvi Entry modeli u pregolema kvadratura.
Jaka 3,5ka vo vakva topla zima lesno ke isturka i 80m2...primeri imate za toa i tuka i na drug forum....i toa bez kosristenje panelki. A vo najladna zima ke go ostvarat toa za sto i se nameneti ....da zgreat 40m2 i vo najladna zima, a ne ne samo vo zima so +7 prosecna Temp.
Ako samo ovaa zima ja zimame za reper togas site na On/OFF do -7C da se prefrlime i da si kupime po nekoja panelka.

Последно уредено:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Декември
Јануари
Февруари

Температури 23-24-25.
35m2 спрат од куќа, со повремено отварање кујна 10m2 без демит фасада, сменета дограма, Rehau Geneo 3- слојно стакло.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
A moeto mislenje e deka Entry-Vlezen model, ne se kupuva za Dnevna soba od 33~45m2, tie "eftini" vlezni modeli se samo za vo spalni 10~20m2 ili potocno za pomosno-sekundarno greenje.
Takvi investicii vo "eftini 3,5ki" se startno preceneti i na prva ladna zima im studi vo 30~40m2.

A deka e taka dovolno kazuva NEaktivnosta na temava na Zeleniot i nepokazuvanje protrosuvacki i temperaturi vo proslata LADNA zima.....vazno go pregradil prostorot...."oti bil na prizemje"....ili.... ne mu postiga klimata vo ladna zima, sami procenete ;)
Nigde go nema so merenje potrosuvacka proslata zima....samo na topli zimi se javuva i siri dezinformacii vlezna klima+panelka = top solucija.
A smetkata za struja sto mu e zgolemena od greenjeto so panelkite samo vo edna takva ladna zima ke ja isplati pojakata klima.
Baska rondanje bucavost i macenje na takvi Entry modeli u pregolema kvadratura.
Jaka 3,5ka vo vakva topla zima lesno ke isturka i 80m2...primeri imate za toa i tuka i na drug forum....i toa bez kosristenje panelki. A vo najladna zima ke go ostvarat toa za sto i se nameneti ....da zgreat 40m2 i vo najladna zima, a ne ne samo vo zima so +7 prosecna Temp.
Ako samo ovaa zima ja zimame za reper togas site na On/OFF do -7C da se prefrlime i da si kupime po nekoja panelka.
Зелениот го боли патика за твоето мислење. Мислењето е како газот, секој го има.
Јас ни продавам ни се замарам да докажувам а каму ли да дремам како ретардиран на тераса и да снимам.
П.С Не греела климата па сум го преградил станот, ќе се мрднам бе

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
@zelenko A tek da ti bese predimenzionirana klimata ,ke se prosirese u komshii i u horizontala i vertikala:tapp:
Shteta ali toa samo so gree nordic -276 drugive klimi se do +2 (y)
Da ne citiram koj ja ima kazano taa mudra misla .

L

lleeoo

Гостин
Зелениот го боли патика за твоето мислење. Мислењето е како газот, секој го има.
Јас ни продавам ни се замарам да докажувам а каму ли да дремам како ретардиран на тераса и да снимам.
П.С Не греела климата па сум го преградил станот, ќе се мрднам бе
:aplauz:
Ajjajajajajaja to majstore:)))

Kajgana Shop

На врв Bottom