Најекономично греење и ладење

Ayk

Член од
5 февруари 2015
Мислења
54
Поени од реакции
142
Jas "klima doktor" :) iskoristiv lani. Stara beko klima mirisase MNOGU loso. Mislam 450 bese od vero ova cudo. Za koli e nameneto i ispusta pena. Pustiv klimata na samo fan i ja narediv od gore vnatresnata so pena 2-3 pati. Okolu 2 saati terase ova i do kraj na sezona ne mirisashe. Siguren sum deka ova e prilicno los nacin ali jbg. ocajna situacija bese.

Dosta procitav za mirizbata i zaklucokot mi bese deka vo leto, pustas klima na ladenje nekoj saat i ja isklucuvas, vnatresnata kondenzira i ima dosta vlaga na nea. Odkako ja isklucis za brzo se zatopluva na sobna temperatura i imas vlazna i relativno topla sredina - idealna za bakterii, mufla, gabi...

Tek posle 6 godini koristenje go procitav upatstvoto i uvidov deka nekoj mislel na ova. Na dajlinskoto ima kopce x-fan. Razlicni proizvoditeli razlicno go imenuvaat ali gore-dolu site ja imaat funkcionalnosta. So ovaa opcija vo mod na ladenje, po isklucuvanje na klimata, vnatresnata prodolzuva da duva uste 10tina minuti bez da ladi so cel da se isusi.
Nema vlaga, nema bakterii, nema mirizba. Barem teoretski.

Ako se ladi cela sezona ova nema uloga ali vo sprotivno spored mene ova e mnogu bitno da se aktivira.

Plus na nekoi klimi opcijata mozi da e skriena. Pr zadrzi nekolku sekundi na fan kopceto vo mod ladenje. Strelec mi pisa nesto slicno za lomo mirror.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Треба да се најде со кое средство може да се чистат изменувачите лесно и сами да го правиме чистењето.

Сепак за тоа е форумот. А чистење треба да е препроста работа.
Deckive gi cistea vnatresnata i nadvoresnata 1.5 cas. Detalno gi perea poveke pati so pumpa so voda,pa gi prskaa so sprej, i na kraj gi svetnaa plastikite. Klimata bese iscistena ko za prodavanje ☺. I sto mene mi bese najbitno,ne isprljaa nisto okolu. Za 1 nedela dogaat kaj mene,si zemav kontakt,na koj mu treba neka pise poraka

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Zdravo i od mene posle podolgo vreme.Go pratev forumov ama nekako ne mi se dopagjase diskusijata pa ne sakav da se mesam.So klimite pominav odlicno kako sto kazav od Noemvri ne se izgaseni ili gi gasam za da isperam filtri ili koga e potoplo ja gasam pomalata.Za dekemvri smetka za struja 5800,za Januari 6000.Fevruarska ne e stasana seuste.Ne nabaviv merac na potrosuvacka na struja samo znam deka izmeriv na izduv 54-55 C.Doma vo dnevna ne e spustena temparaturata ispod 23C zosto postaveni se klimite preku den na 26 a navecer na 24C.Sega vo potopliov period 3.5kw e izgasena pa se toplam samo so 5.5Kw.Za cela zima imase problem samo koga se topese snegot bese golema vlaznosta pa pogolemata imase pocesto defrosti(od prilika na sekoj saat)Mozam samo da primetam deka iako se dvete klimi od ist proizvoditel razlicno raboti elektronikata:pomalata pravi poretki a podolgi defrosti i e potivka vo toa,a golemata kratki i pocesti so pogolema buka.Jas sum generalno zadovolen,sto imam los raspored doma toa e druga prikaska pa malce blokira izduv od klimite, gi remeti vnatresnite sondi i oscilira na temperatura.Generalno za dvete klimi dadov 68 000 den. so montaza e sega za sega sum vratil okolu 20000 den po moe.Znaci doma e toplo kako sto kazav nemozam da stedam deteto nesaka da odi vo gradinka i doma se cuvame i nemam mnogu opcii.Zdravje vo bliska idnina planiram nadvoresna izolacija i drug raspored na klimite pa bi stedel povekje.Pozdrav uste ednas do site na forumov spodeluvanje iskustva neka bide osnovnoto bez razlika koj sto ima ili posakuva od primarno ekonomicno greenje.Ubav den
Fala na odgovorot druze..

Член од
8 октомври 2015
Мислења
383
Поени од реакции
1.088
Sreken 8 Mart.jpg
СРЕЌЕН 8 МАРТ НА СИТЕ ЧЛЕНОВИ ОД ПОНЕЖНИОТ ПОЛ

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Zd

Zdravo i od mene posle podolgo vreme.Go pratev forumov ama nekako ne mi se dopagjase diskusijata pa ne sakav da se mesam.So klimite pominav odlicno kako sto kazav od Noemvri ne se izgaseni ili gi gasam za da isperam filtri ili koga e potoplo ja gasam pomalata.Za dekemvri smetka za struja 5800,za Januari 6000.Fevruarska ne e stasana seuste.Ne nabaviv merac na potrosuvacka na struja samo znam deka izmeriv na izduv 54-55 C.Doma vo dnevna ne e spustena temparaturata ispod 23C zosto postaveni se klimite preku den na 26 a navecer na 24C.Sega vo potopliov period 3.5kw e izgasena pa se toplam samo so 5.5Kw.Za cela zima imase problem samo koga se topese snegot bese golema vlaznosta pa pogolemata imase pocesto defrosti(od prilika na sekoj saat)Mozam samo da primetam deka iako se dvete klimi od ist proizvoditel razlicno raboti elektronikata:pomalata pravi poretki a podolgi defrosti i e potivka vo toa,a golemata kratki i pocesti so pogolema buka.Jas sum generalno zadovolen,sto imam los raspored doma toa e druga prikaska pa malce blokira izduv od klimite, gi remeti vnatresnite sondi i oscilira na temperatura.Generalno za dvete klimi dadov 68 000 den. so montaza e sega za sega sum vratil okolu 20000 den po moe.Znaci doma e toplo kako sto kazav nemozam da stedam deteto nesaka da odi vo gradinka i doma se cuvame i nemam mnogu opcii.Zdravje vo bliska idnina planiram nadvoresna izolacija i drug raspored na klimite pa bi stedel povekje.Pozdrav uste ednas do site na forumov spodeluvanje iskustva neka bide osnovnoto bez razlika koj sto ima ili posakuva od primarno ekonomicno greenje.Ubav den
Zdravo na site
da se nadovrzam na postot na Nkola
Koristam tundra 5.5 vo kukja od 65 kv slabo izolirana(samo stiropor fasada,visoko prizemje,tavan otvoren,dolu podrum i garaza)
smetkite za struja mi se dvizat od 5200 do 5950 najgolemata(prethodno koga se greev na drva idea do 3000)
za tundrata mozam da kazam deka do 0 stepeni e neekonomicna(barem kaj mene posto raboti kako on off klima)podesena na 24 stepena(vo3 brzina,a ima 123 auto i turbo brzini) i vo dnevnata imam stalno 23 stepena,vo spalna varira od 18 do 20
koga bese ladno 2-3 dena so snegot pravese po 4 ili 5 defrosti vo denot,megjutoa koga se topese snegot ili imase magla pravese defrost na tocno 55 minuti(defrostot traese od 3 do 5 min)
za toa kolku trosela samo klimata pojma nemam posto mi e bitna vkupnata smetka a so nea sum zadovolen,posto koga se greev na drva trosev 1,5 kubika drva vo mesecot ako gream 24 casa
sega da se nadopolnam za okolu servis i podrska na energija:
imam problem so ventilatorot na natresnata edinica,vo sred rapota nesto pukna i mislam deka srce ke me stegnese za malce posto sedev pod klimata
vo sred rabota se skrsija perki od ventilatorot i izletaa 4-5 parcinja plastika
ona sto me iritira e deka:se javiv vo energija i im kazav za problemot sto se sluci i nemozeme da se pogodime nikako za termin(posto nivniot servis raboti samo od pon do petok od 8 do 16 casot)a nie drugite rabotime i malce bodolgo
sega treba da cekam letovo koga ke zemam odmor oa da mi smenat ventilator:)
pozdrav

D

Deleted member 95595

Гостин
Zdravo na site
Koristam tundra 5.5 vo kukja od 65 kv slabo izolirana(samo stiropor fasada,visoko prizemje,tavan otvoren,dolu podrum i garaza)
smetkite za struja mi se dvizat od 5200 do 5950 najgolemata(prethodno koga se greev na drva idea do 3000)
za tundrata mozam da kazam deka do 0 stepeni e neekonomicna(barem kaj mene posto raboti kako on off klima)podesena na 24 stepena(vo3 brzina,a ima 123 auto i turbo brzini) i vo dnevnata imam stalno 23 stepena,vo spalna varira od 18 do 20
koga bese ladno 2-3 dena so snegot pravese po 4 ili 5 defrosti vo denot,megjutoa koga se topese snegot ili imase magla pravese defrost na tocno 55 minuti(defrostot traese od 3 do 5 min)
za toa kolku trosela samo klimata pojma nemam posto mi e bitna vkupnata smetka a so nea sum zadovolen,posto koga se greev na drva trosev 1,5 kubika drva vo mesecot ako gream 24 casa
imam problem so ventilatorot na natresnata edinica,vo sred rapota nesto pukna i mislam deka srce ke me stegnese za malce posto sedev pod klimata
ona sto me iritira e deka:se javiv vo energija i im kazav za problemot sto se sluci i nemozeme da se pogodime nikako za termin(posto nivniot servis raboti samo od pon do petok od 8 do 16 casot)a nie drugite rabotime i malce bodolgo
pozdrav
Zdravo, ne razbrav edna rabota. Velis deka do 0 stepeni ti e neekonomicna klimata, a malku podolu velis deka pojma nemas kolku troshi klimata od vkupnata smetka za struja? Togas kako zakluci deka e neekonomicna klimata?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Климата му е дефектна во случајов.

Инаку SCOP 4 кажува колку е ефикасна.

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Zdravo, ne razbrav edna rabota. Velis deka do 0 stepeni ti e neekonomicna klimata, a malku podolu velis deka pojma nemas kolku troshi klimata od vkupnata smetka za struja? Togas kako zakluci deka e neekonomicna klimata?
zatoa sto raboti kako on off klima pali gasi, a reper za smetkite mi se od proslata zima koga bese kamen ladno i se greev na drva
so samoto toa pali gasi bi trebalo da znaes deka vo start vlece poveke elektricna energija, nego koga odrzuva, eve sega vo momentov mi e stavena na 21,a vo dnevna e 22 stepeni na 4 metra od klimata i 1.2 metri visina mereno

Член од
12 ноември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
55
Zdravo na site
pozdrav
Pozdrav Orce i dobar den.Kako sto napisav imam doma i 3.5 i 5.5 Tundra i razlicno se odnesuvaat vo rabota.Vo vrska so defrostite pogolemata imase pocesti ama pokratki.I jas isto ne izmeriv potrosuvacka ama po smetkite e OK.Dekemvri 5800,Januari 6000 a stasa i za Fevruari 4100.Napisav deka EVN mi go zamenija strujomerot(gi bazdarele na 10 godini)vo Januari i mislam deka natpisaa nekoj kilovat pa sega ispravaat vo Fevruari ama sto e tuka e.Valjda ke go resis problemot so Energija dosega nemam slusnato los zbor za nivniot servis ako ne DPI Pozdrav

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
zatoa sto raboti kako on off klima pali gasi, a reper za smetkite mi se od proslata zima koga bese kamen ladno i se greev na drva
so samoto toa pali gasi bi trebalo da znaes deka vo start vlece poveke elektricna energija, nego koga odrzuva, eve sega vo momentov mi e stavena na 21,a vo dnevna e 22 stepeni na 4 metra od klimata i 1.2 metri visina mereno
Далеку од Он/Оф е било кој инвертер. Моторот не е АЦ па да влече на старт многу туку си е ДЦ и си повлекува колку што треба со софт старт.

Економијата се гледа на сметката, а не на пали гаси.

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Pozdrav Orce i dobar den.Kako sto napisav imam doma i 3.5 i 5.5 Tundra i razlicno se odnesuvaat vo rabota.Vo vrska so defrostite pogolemata imase pocesti ama pokratki.I jas isto ne izmeriv potrosuvacka ama po smetkite e OK.Dekemvri 5800,Januari 6000 a stasa i za Fevruari 4100.Napisav deka EVN mi go zamenija strujomerot(gi bazdarele na 10 godini)vo Januari i mislam deka natpisaa nekoj kilovat pa sega ispravaat vo Fevruari ama sto e tuka e.Valjda ke go resis problemot so Energija dosega nemam slusnato los zbor za nivniot servis ako ne DPI Pozdrav
druze me iritira toa sto nivniot servis raboti samo od pon do petok, ali salonot kade sto plakav koga ja kupuvav klimata raboti i sabota, ke se resi sigurno problemot ne mi e hitno posto i vaka funkcionira
pozdrav druze[DOUBLEPOST=1520786901][/DOUBLEPOST]
Далеку од Он/Оф е било кој инвертер. Моторот не е АЦ па да влече на старт многу туку си е ДЦ и си повлекува колку што треба со софт старт.

Економијата се гледа на сметката, а не на пали гаси.
verovatno gresam okolu ekonomijata ne tvrdam, taka mislev, kako sto kazav bitni mi se smetkite a ne merenjata

Член од
2 август 2014
Мислења
1.787
Поени од реакции
4.149
so samoto toa pali gasi bi trebalo da znaes deka vo start vlece poveke elektricna energija
Моторот не е АЦ па да влече на старт многу
Obajcata ste vo zabluda, pisuvav ednas za ova, najdete go toj post i ce se uverite deka pali/gasi kaj on/off klimite znaci vo najlos slucaj edna kutija cigari mesecno. Tocno e deka povlekuva povece struja koga se pokrenuva kompresorot, no toa trae samo 2-3 sekundi taka da ne e ni vredno da se spomnuva.
@orce6624
Nema ama bas nikakvo znacenje vrz potrosuvackata na energija toa sto raboti kako on/off, samo e bitno kolkavi se gubitocite na prostorijata, klimata samo gi nadoknaduva bez razlika dali raboti konstantno so pomala snaga (vrtezi) ili toa go pravi so pali/gasi.
Edinstveno e poprijatno vo prostorijata koga konstantno raboti, a i za motorot e pomalo opteretuvanjeto ako cesto ne se pali/gasi....

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Се сложувам дека симболична е потрошњата при палење, ама некои сметаат дека е којзнае колку.

Kajgana Shop

На врв Bottom