Како друштвото влијае на бракот?

• Креатор на темата Креатор на темата JustDe
  • Време на започнување Време на започнување
А со годиниве како сте, да не има некоја разлика па да немате теми толку за муабет, еве може тешко дека тој ќе влезе во женски теми ама има некои универзални теми а да не се поврзани со детето... спорт, политика, забава, шетање, патување...

и има еден фактор кој е присутен, да не си му за по дома пред мама и тато а да си има тој „забава“ што не е за во јавност... „јас ли да напуштам друштво“ а викаш го нема во 6 сабајле не е својствено за никого, а за татко на бебенце па ич...

Jas imam drugar koj otkako mu se rodi deteteto, bukvalno po 2-3 dena go nemase doma. Od rabota na pienje, od pienje na rabota i po malce spanje, se taka dodeka deteto ne napuni 2 godinki. Ama ne bese samo toa pricina. Zapravo pricinata bese podlaboka. Toj e turcin, intelegenten momak e, a od cudna pricina se ozeni so krajno neintelegentna zena, krajno sueverna, i ne posebno privlecna. On nikako nemozese da gi podnese retardiranite maabeti so i se slucuvalo na rabota na zena mu. Ne mislam na retardini slucki na rabota, tuku na retardiran nacin mu pristapuvase. Orle zorle sakase da mu privlece vnimanie. Zatoa coveko fino lepo si begase po kafani.
....Dakle poentata mi e: moze ima nogu pricini zaso doticnio maz se taka ponasa. Ako nekoja zena dosla tuka na forum da se zali i toa neznaci deka e prava. Nie nemozeme tuka da prosudeme kako stojat rabotite. Ama edno e bitno. Ocigledno e deka tie ne se eden za drug. I samiot i kazuval da se razdelat. Ama retko koja znae ima svoe jas i znae da gi prifakja stvarite takvi kakvi sto se. Tacka.Pecat. Tacka.

@JustDe

Тешко е од страна да се каже кој потег е правилен. Некако чуден ми е муабетот дека човекот од кога се родило детето се променил за 360 степени.

Поверојатно е дека воопшто не си го запознала. Зборувај со неговите и побарајте професионална помош доколку сте во можност. Ако може да се спаси бракот ок ако не скрати си ги маките навреме.

Во врска со односите 3-4 пати неделно е некој добар просек тоа еднаш месечно со напор или има друга или со пријателов се повеќе од пријатели.

Делот со муабетите ми е некако најстрашниот момент. Дали пред да стапите во брак ниеднаш сте немале караница? Не ми е јасно како такво бесрамно непочитување не ти било црвено знаме.

„Иди кај мајка ти“ или „Излегувај сама“ е некоја комбинација од детско и сељачко понашање.

И другиот дел „Јас таков сум“ и тоа дека он треба дозвола да ти даде е устави продолжение на ова погоре.

П.С Не е битно колку сте биле во врска туку колку време сте живееле заедно пред да стапите во брак.
П.С2 Некако не е на арно работава али крајната одлука е твоја. Ако маж ти е неспособен да комуницира и воедно не е свесен дека има должност кон тебе и кон детето тогаш можеби е подобро да се стави крај порано отколку подоцна.

Спрема описот на дотичниов,незнам што воопшто ја привлекло кај него.Ни ја клецал,ни ја почитувал а најверојатно не ја ни сакал.Сеа сигурно ќе ме цитира со реплика дека ја почитувал ја носел по кафичи со другари и ја бакнувал пред сите.Не,тоа не е почит.Тоа машко би го правело со секоја втора.Непочитување е кога некој не сака да те ислуша и да ти посвети внимание.Како може некој да ти кажува дека нем да бидете заедно и да ти се понаша вака идиотски а ти да си затрескан во него?
Голем дел од луѓево ја прават истата грешка,сфесно се пуштаат во ризик.
Решението сигурно нема да дојде на тој начин на кој што очекуваш т.е со мирно и љубезно однесување.Колку пољубезна и позатрескана си,толку по идиот ќе биде.

Јас во ваквите ситуации постапувам х3 поидиотски од партнерката.Доколку таа не ме почитува јас х3 нема да ја почитувам.Па што биде- биде.Или ќе и дојде паметот или не.Посекако сум Вин-Вин ситуација.Ако се опамети ќе биде подобро за двајцата,ако не...што кур барам со некоја што не ме почитува..
Во случајов би си заминал кај мајка ти,и нема да го ебам 2%.Под ова 2% подразбирам никакво внимание да не му посветуваш,како да не постои.Барем одреден период.Па ќе видиш какви ќе му се реакциите.
Спрема напишаното за него во погорните твои постови,ГАРАНТИРАМ дека и тој ќе ти прави 2% и ќе биде подујан и самобендисан и нема да те бара.Знаеш зошто?Затоа што знае дека твоето игнорирање е глума и дека кога тогаш ќе попуштиш и ќе се вратиш.Со други зборови веќе те зел под нозе што велат стари,а тоа е најлошото нешто за било која врска/брак.
Што побрзо си ја решиш ситуацијава,толку подобро.Ако планираш да го поминеш животот во нервози со него,бујрум.
Извини што вака поостар и погруб ми е текстот,ама таа е вистината и мора да се соочиш со неа.

Сум читал некои студии дека е многу лошо посебно за машко дете да расте само со Мајка...незнам лично никој. Ама психолози викаат дека статистички е многу лошо во научни студии. Се смета дека најголем фактор за насилство и сиромаштија кај црнците во САД се самохрани мајки. За МК незнам...ако има податоци воопшто.
Чисто информативно 28 од последните 29 бели масовни убици во Америка се растени без татко...што дефектно дете ќе биде тоа ама ај се само да е среќна мајката.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4886836/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508674/

Студиите кои покажуваат ризици за психофизичката состојба на детето кај самохрани мајки, тоа го поврзуваат со послабата финансиска моќ на родителот да го издржува детето како најголем импакт фактор. Tоа со црнците, може да се должи на лошата економска состојба на самохраниот родител, а не поради тоа што е самохран и што е „мајка“. Според грото студии, нема некоја разлика измеѓу дете (машко или женско) растено од самохрана мајка/татко, со финансиите/љубовта потребни за детето да расте ко што треба и дете израснато во брак на двајца ок родители.

Постојат студии кои покажуваат дека децата растени со еден родител кој се грижи за нив и може да ги издржува, растат во многу подобра околина, отколку деца во бракови во кои има насилство, караници и такви срања. Во име на вистината, има и студии кои стварно покажуваат дека земени сите фактори (ко оваа подоле), два родитела во просек, се подобри за детето од еден.

Ама има тука многу методолошки проблеми (во сите студии), односно дали се зема репортот на тој што се грижи за детето или и на детето, дали има фактори кои влијаат на разводот на родителите и воедно истите на развојот на детето и така натаму.
Уште поразглобени сите фактори ти се у оваа студија што иде у полза на фамилии со два родитела:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685438/

Како и да е, овие спротивни резултати и дискусии, се базираат на статистики и просеци и разликите не се толку јаки. Не е као дека ако детето расте со мајка му, ќе стане сериски убиец и дисфункционален психопат ко што го правиш. Може комплетно да расте со мајка му само и сто пути боље да му биде, отколку да расте у брак со расправии и други срања. Ти одма дефектно го напраи.

Еве ќе тргнам од себе. Ја сум растен со самохрана мајка, татко ми пиеше, се коцкаше и праеше тристо други глупости. Сто пути ми е помило што се развеле кога сум бил мал отколку да останеа заедно. Мајка ми е срце, ме растеше со љубов, се грижеше за све што треба и имавме поддршка од семејството (баба ми, дедо ми и други), финансиска, морална и све тоа. Колку што знам, не убивам педер луѓе по улица, иам нормални другари и све тоа.
Могуче е ако мајка ми не се разведеше, да растев со татко што ја тепа нејзе, мене, си има проблеми со луѓе на кои им дужи пари, да глеам како доаѓаат идиоти дома и ни праат проблеми и да го јадам курот ради тристо трауми.

Што мислиш ти, која ќе беше подобра опција за моето психофизичко здравје од двеве?

Последно уредено од модератор:
Значи ако браков е ваков тогаш дефинитивно (и за детето!) е подобро да се разведат отколку тоа да расте со родители во вакви односи.
Башка рачунајте жената може за 2-3 години ќе најде некој нов, значи не мора по секоја цена да значи дека детето стварно ќе израсне само со самохрана мајка (иако знам дека во Мк многу поретки се вакви ситуации со втор брак итн).

Иначе односов на мажот стварно не го разбирам, ај ете некои викате може е фаза и некои по добивање дете се менуваат па извесен период не можат по дома да седат, ама штом волку ич не покажува интерес кон сопственото дете и штом вака и вика „таков сум, ако не ти одговара мрш кај мајка ти, не ме замарај“ ондак мислам дека нема надеж дека ова е нешто што ќе се реши или нормализира, очигледно човеков од Х причини веќе нема хемија и интерес кон жената и браков и најдобро е да се стави крај на ова.

Мене за бебенцето ми е криво во даденава ситуација. За вас што сте се „избрале“ ради реда, да не ве оговараат у маало и низ град - ј****е се, баш ми е гајле.

Што не разбирате од односот на мажот не ми е јасно. Имаат луѓе психолошки притисок дека мора да се оженат/омажат и го праат тоа со таа цел. „Ќе останам неженет/немажена“ е најголемиот страв на животот. Од досегашново искуство, сум приметил дека на повеќе луѓе им е страв да не останат без партнер отколку да умрат....што е тежок апсурд.

Татко не се стануе со ......(ај да не сум вулгарен), туку со растење деца и спроведување на правилен пат. Јас имав еден колега што избегаваше дома да оди, ама со задржување на работа и измислување обврски заради тоа, а не со кафани и седење до 6 сабајле - тоа му беше филмот - незамарање со тоа дома...не само за детето, туку за све. Не се разделени со жена му, она го знае дека е таков и си тераат. Детето му порасна и после овој стана позаинтересиран затоа што почна да се нервира дека примитивната околина му го обликува карактерот на детето како што тој не сака и сега гледам дека поинаков му е настапот во тој поглед.

Тука давате примери со семејно насилство, кое колку глеам го нема, така да, не знам што е толку брзањето „разведи се, разведи се...:“ Напуштање е најлесна работа, ама требаат и пари за деца, а ако добро разбрав таа не работи.
Очигледно е дека друштвото не разбира до каде е дојдена работата и не верувам дека би го стимулирале у ова...мада има и такви волови без осет.

Мој совет е - штом имате дете, покажете флексибилност заради детето. Тоа не ви е криво што сте незрели луѓе (да, уште сте, не само кога сте стапиле у брак).

Можеби и поради детето е таков, може глупаво ова звучи, но слично и мене ме снајде. Почна да прави работи кои не ми личеа на него, а претходно две години во брак бевме. И одкога го добивме детето, почна по малку да се менува а маж ко маж не може да издржи тоа што жена може.Ако го почуваше детето еден саат мн му беше, и што се случи си купи мотор почна да шета, да не речам бега од дома, си најде ново друштво.
Но сега сме многу подобро, не знам или период или што беше, но помина.
Жената го измислила бракот а мажот потоа го измислил тркалото.....[DOUBLEPOST=1520330623][/DOUBLEPOST]
Здраво луѓенца :) Штотуку се приклучив во форумов, пред се бидејќи сакам да чујам мисења и да си помогнам себе си. Дали мислите дека доколку еден од сопружниците е со сингл друштво, може да промени нешто во неговото однрсување што ќе влијае на бракот?
Имам 8 месечно бебе и помалку од година во брак, и наместо сега да го осетам медот, мене ми виси на конец се.
Ќе објаснам подетално подолу.
Не брзај со разводи, заминувања, неверства.... за тоа секогаш има време а кога еднаш ке се направат, нема назад. Спомна дека имате многу малку секс, еднаш месечно и тоа на твое навалување... не било подобро ниту кога сте биле дечко и девојка, најчесто сакал да те гушне и да заспие. Би те прашал каков е и тој секс кој се случува еднаш во месецот, дали секогаш е успешен или често му се случува и тогаш да нема ерекција или има некоја половична ерекција...? Дали кога сте биле во врска често му се има случувано фијаско, односно и покрај тоа што сакал да имате секс, да неможе да постигне или да одржи солидна ерекција? Ова те прашувам затоа што сметам дека која и да е причината за неговото неприсуство дома, невообичаено е човек со здрава потенција да има секс еднаш месечно со сопругата, дури и да има некоја друга сепак мислам дека ке имате повеке секс, ако ништо друго ке сака да се оправда и да те убеди дека нема друга... Мислам дека и љубомората која ја покажува, на пример дека треба да се кажеш и оправдаш и кога одиш на кафе кај некоја комшика, потекнува од неговата нарушена самодоверба поради слабото либидо. Размисли на оваа тема. Можно е да избегнува да биде дома со тебе, па и по цели ноќи, баш поради тоа што мисли дека ке навалуваш на секс а тој нема да можи да ти го пружи а и самото твое присуство да му е непријатно баш поради тоа што се чувствува неспособен, слаб маж сексуално да те задоволи..... Детето секако дека си го сака. Пробај разговарај со него на оваа тема, кажи му дека го сакаш, пробај биди инвентивна и крени му ја сомодовербата... не го напаѓај и не го обвинувај. Купи му од аптека некоја вијагра или слично... убеди го дека тоа не е ништо страшно...

Последно уредено:
Жената го измислила бракот а мажот потоа го измислил тркалото.....[DOUBLEPOST=1520330623][/DOUBLEPOST]
Не брзај со разводи, заминувања, неверства.... за тоа секогаш има време а кога еднаш ке се направат, нема назад. Спомна дека имате многу малку секс, еднаш месечно и тоа на твое навалување... не било подобро ниту кога сте биле дечко и девојка, најчесто сакал да те гушне и да заспие. Би те прашал каков е и тој секс кој се случува еднаш во месецот, дали секогаш е успешен или често му се случува и тогаш да нема ерекција или има некоја половична ерекција...? Дали кога сте биле во врска често му се има случувано фијаско, односно и покрај тоа што сакал да имате секс, да неможе да постигне или да одржи солидна ерекција? Ова те прашувам затоа што сметам дека која и да е причината за неговото неприсуство дома, невообичаено е човек со здрава потенција да има секс еднаш месечно со сопругата, дури и да има некоја друга сепак мислам дека ке имате повеке секс, ако ништо друго ке сака да се оправда и да те убеди дека нема друга... Мислам дека и љубомората која ја покажува, на пример дека треба да се кажеш и оправдаш и кога одиш на кафе кај некоја комшика, потекнува од неговата нарушена самодоверба поради слабото либидо. Размисли на оваа тема. Можно е да избегнува да биде дома со тебе, па и по цели ноќи, баш поради тоа што мисли дека ке навалуваш на секс а тој нема да можи да ти го пружи а и самото твое присуство да му е непријатно баш поради тоа што се чувствува неспособен, слаб маж сексуално да те задоволи..... Детето секако дека си го сака. Пробај разговарај со него на оваа тема, кажи му дека го сакаш, пробај биди инвентивна и крени му ја сомодовербата... не го напаѓај и не го обвинувај. Купи му од аптека некоја вијагра или слично... убеди го дека тоа не е ништо страшно...
Сум пробала и за тоа да разговарам. Жена сум ти кажи ми ако има некаков проблем сакам да знам, мораш да разговараш со мене, кажи ми што е проблемот, до мене е до тебе е. Јас не сум приметила да има проблем со ерекцијата, и кога имаме сркогаш е супер. Последниов пат со оглед на тоа дека немавме доста долго време (2 месеци) траеше прилично долго за маж што немал односи толку долго, ама ајде пак се тешам постои самозадоволување и сл. Кога ќе почнам муабет на тема "друга" ме убедува дека нема (ваљда и да има логично не би признал) и кога би имал не би се ни враќал дома или пак не би барал да му спремам јадење јас после искачање , би јадел пиел спиел со неа. Незнам што да мислам, до некаде верувам дека нема друга, од друга страна ме јаде сомнеж. И многу битен момент што досега не го спомнав, ме има блокирано на фб и ги тргнал сите заеднички слики. И за тоа кога прашувам зошто, добивам одговор ете така, колку сакаш ти расправај се со мене нема да те одблокирам и крај. Причина за сомневање плус. За што и да побарам изговор е немам пари . И предходно се случувало да немаме па не било причина да прошетаме до золошка и да поминеме со потрошени 200 ден . За било каков проблем избегнува разговор. Јас сакам да разговарам и да се реши тоа што може да се реши ама неможам сама со себе да разговарам.

Сум пробала и за тоа да разговарам. Жена сум ти кажи ми ако има некаков проблем сакам да знам, мораш да разговараш со мене, кажи ми што е проблемот, до мене е до тебе е. Јас не сум приметила да има проблем со ерекцијата, и кога имаме сркогаш е супер. Последниов пат со оглед на тоа дека немавме доста долго време (2 месеци) траеше прилично долго за маж што немал односи толку долго, ама ајде пак се тешам постои самозадоволување и сл. Кога ќе почнам муабет на тема "друга" ме убедува дека нема (ваљда и да има логично не би признал) и кога би имал не би се ни враќал дома или пак не би барал да му спремам јадење јас после искачање , би јадел пиел спиел со неа. Незнам што да мислам, до некаде верувам дека нема друга, од друга страна ме јаде сомнеж. И многу битен момент што досега не го спомнав, ме има блокирано на фб и ги тргнал сите заеднички слики. И за тоа кога прашувам зошто, добивам одговор ете така, колку сакаш ти расправај се со мене нема да те одблокирам и крај. Причина за сомневање плус. За што и да побарам изговор е немам пари . И предходно се случувало да немаме па не било причина да прошетаме до золошка и да поминеме со потрошени 200 ден . За било каков проблем избегнува разговор. Јас сакам да разговарам и да се реши тоа што може да се реши ама неможам сама со себе да разговарам.
Многу е чудно. Го сакаш?

Родителите денес се изреметени...се им смета и се преоседнати со децата. Сигурно развод не е решение за тоа што некоја и смета што мажот излегува или што ти ја знам. Претеруваат жените...да се разведуваат парови бидејќи имаат проблеми во врската а тоа е лошо за дететот нема логика. Ко божем да го жртвувам бракот за да не видат како се караме пред децата...глупости во боја.[DOUBLEPOST=1520291192][/DOUBLEPOST]
Само студии значат нешто разговор не вреди тоа е анегдотално и има најниска вредност кога се докажува нешто. Со статистичар зборуваш :)

Ако си толку по студиите, прочитај ја докторската дисертација на Проф. Д-р Драгана Батиќ, со наслов “Ментално здравје на адолесценти на разведени родители“. Не знам дали ја има на македонски, на српски ја има.

Бришење слики и блокирње од фејсбук уште еден доказ дека има друга. Не дека е задолжително да се имаат двајцата за пријатели на тоа фб и да имаат заеднички слики, ама кога веќе имаат и едниот ги брише сликите и блокира, тогаш станува сомнително.

Следи го ти лично или некој друг, а со седење дома само сомнеж ќе имаш. Тој знае дека ти си дома, немаш пари да одиш некаде и е сигурен, дека не можеш да видиш каде е и што прави до сабајле.

Затоа и сеуште сум тука пробувајќи да ги средам работите. Он тоа го знае и си го зима здраво за готово.
Секогаш вреди да се бориш за семејството, иако состојбата, барем спрема она што го изложи, е прилично очајна. Имено, да резимираме:
- Не се прибира дома;
- Не посветува никакво внимание на детето;
- Никаво внимание на тебе;
- Секс- немате (не би го броел тоа еднаш во 2 месеци);
- Пари не дава (дури и ти вика снајди се за пари па излези)
- Не излегува со тебе со изговор нема пари ( а има пари за секој ден да биде во кафана до 6 наутро)
- Ти вика- ако не ти чини, собери си ги парталите и оди си (што во неколу наврати и си го направила);
- Прави банални работи (како што е бришење од фејзбук);
..........
Прилично очајна е работава, но барем физичко насилство нема (или има?) па имаш повеке веме за борба.

Си ја блокирал жената на ФБ и ги тргнал заедничките слики... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom