Работа во Германија

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не не , јас убаво на почеток прашав, која е разликата од одење како студент и одење со виза и никој не се нафати да ми објасни, освен што ми кажаа дека е 6.5 евра нето саатница. Тогаш значи за 150 саати месечно ќе имаш 1025 евра, и ќе ти останат на крај 400 чисти. :D
Ти кажаа убаво која е разликата, ако одиш на студентска работа имаш помалку разни давачки кон Германија, ако одиш со виза не можеш само да им ја цедиш државата и трошокот за живот се зголемува. Убаво ти зборат не е ова Скопје па Карпош 3, 4, Аеродром, една цена за месечна за автобус и тоа е тоа. Од улица во улица се разликува животот не па во разни делови од Германија.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.475
Поени од реакции
4.632
Убаво ти зборат не е ова Скопје па Карпош 3, 4, Аеродром, една цена за месечна за автобус и тоа е тоа. Од улица во улица се разликува животот не па во разни делови од Германија.
Абе у право сте не викам не, али пак си има долна граница и горна граница и просек на трошоци. Месечна за автобус има од 40 евра за помалите места, до 100 евра за поголемите. Секако е јасно дека не може месечна за автобус да е од 40 до 500 евра. Така е и со трошоците за кирија. За еден човек во соба се движат од 250 евра па нагоре, али пак, сигурно ако имам 1200 евра плата, нема да давам 700 за смештај. Тоа ми беше муабетот џабе ми кажувате дека е различно секаде, тоа и јас го знам фала богу.
Скокнете ја темава у курац више нека иде.

*Фала за објаснувањето за разликата која е помеѓу три месеци и цела година. :D

И пак доаѓаме до заклучокот дека за 12 месеци се враќаат негде од 4000 до 6000 евра. Значи не може за 12 месеци да вратиш 200 евра, и не може да вратиш 20.000 евра :D Фала многу за математиките :)

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.804
Поени од реакции
2.373
94 евра плаќав за воз во Франкфурт до аеродромот, каде што работев. 700 не, ама до 400-450 ќе плаќаш максимум, сепак зависи од градот и на кој дел ќе си лоциран и плус колку луѓе ќе сте во соба. Плус зависи и тоа со расфрлањето, сепак не одиш само за да донесеш пари, туку и да прошеташ, да пиеш кафе, да излезеш навечер, да си купиш нешто. Џабе праиш математика од тука, кога може и да е заебано за саати, да те зезаат со ден одмор платен и така да ти ги полнат часовите кои ти се загарантирани, наместо на крај пред одење да ти бидат одмор. Многу зависи од шефовите и нивниот однос, но и твојот спрема нив.

Последно уредено:
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
И пак доаѓаме до заклучокот дека за 12 месеци се враќаат негде од 4000 до 6000 евра. Значи не може за 12 месеци да вратиш 200 евра, и не може да вратиш 20.000 евра :D Фала многу за математиките :)
da, toa e realno ako sakas da imas i malku zivot.

vidi, onaka kako muabet, imas tuka mnogu moznosti, posebno ako ti uspee da ostanes dolgorocno. moze covek da zivee lezerno bez stres, no covek ako ima zelba moze i kako rabotnik da zapecali pari, sekako najcesto so mnogu trud. ljugeto ne se svesni kakvi primeri ima. imam zapoznaeno i ljuge koi so godini rmbale 7 dena nedelno po 12-13 saata na den, takvi faci tuka vo gastronomija pecalat i 3.000 neto (ne se prijaveni na tolku i so toa saatnicata im iskaca recisi bruto=neto, no pretezno kaj "obicni" restorani, ne nesto kako mcd ili burger king), a takvite cesto i ke se piknat vo apartman so uste dvajca i za prestoj imaat togas samo po 150 mesecno. dodatno jadat i pijat besplatno na rabota i sposobni se od 3.000 plata da trgnat na strana 2.500. imas i hardcore verzija so zemanje pari od drzavata:
prijaveni se oficijalno na 800 evra bruto zaradi sto drzavata ja plaka kirijata deka neli covekot nema dovolno pari. a uste po hardcore verzija imam zapoznaeno vo eden albanec koj isto taka bese prijaven na mala bruto plata, no so razlika sto se preseli kaj rodnina za for free, a negoviot apartman platen od drzavata ko izdavase na crno za 400 evra mesecno, znaci ne samo sto ziveese bez da plaka pari iako na crno pecalese 3.000€, dodatno i uste imase prihod od 400 za isdavanje na drzavno subvencioraniot stan...

i posle nekoj vo makedonija ke pomisli deka e narkodiler bidejki kupil polovna kola za 40.000. ne, ednostavno e vreden i gi koristi dupkite vo germanskiot sistem.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.869
Поени од реакции
10.374
da, toa e realno ako sakas da imas i malku zivot.

vidi, onaka kako muabet, imas tuka mnogu moznosti, posebno ako ti uspee da ostanes dolgorocno. moze covek da zivee lezerno bez stres, no covek ako ima zelba moze i kako rabotnik da zapecali pari, sekako najcesto so mnogu trud. ljugeto ne se svesni kakvi primeri ima. imam zapoznaeno i ljuge koi so godini rmbale 7 dena nedelno po 12-13 saata na den, takvi faci tuka vo gastronomija pecalat i 3.000 neto (ne se prijaveni na tolku i so toa saatnicata im iskaca recisi bruto=neto, no pretezno kaj "obicni" restorani, ne nesto kako mcd ili burger king), a takvite cesto i ke se piknat vo apartman so uste dvajca i za prestoj imaat togas samo po 150 mesecno. dodatno jadat i pijat besplatno na rabota i sposobni se od 3.000 plata da trgnat na strana 2.500. imas i hardcore verzija so zemanje pari od drzavata:
prijaveni se oficijalno na 800 evra bruto zaradi sto drzavata ja plaka kirijata deka neli covekot nema dovolno pari. a uste po hardcore verzija imam zapoznaeno vo eden albanec koj isto taka bese prijaven na mala bruto plata, no so razlika sto se preseli kaj rodnina za for free, a negoviot apartman platen od drzavata ko izdavase na crno za 400 evra mesecno, znaci ne samo sto ziveese bez da plaka pari iako na crno pecalese 3.000€, dodatno i uste imase prihod od 400 za isdavanje na drzavno subvencioraniot stan...

i posle nekoj vo makedonija ke pomisli deka e narkodiler bidejki kupil polovna kola za 40.000. ne, ednostavno e vreden i gi koristi dupkite vo germanskiot sistem.
Вреден е тој што рмба секој месец и дава илјадници на државата, примерот ти е апаш и криминалец. Не е тоа дупка во системот, тоа е кривично дело за коешто уште не е фатен. Затоа секој што е чесен со малку мозок ќе си ги собери парталите и ќе фати Австралија, Канада или САД. Се накоти овде багра, од Афганистанци до Балканци, се со цаки и финти, вредни луѓе. Ќе им пукне филмот и на Германците ќе пуштат гас кај и да е.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.439
Поени од реакции
39.056
@KaWa имаш европски пасош или одиш преку некоја студентска програма? Јас почнувам со работа некаде околу 25ти февруари, пред некој ден имав и интервју преку скајп. Неможам уште да ти кажам од прва рака како ќе се одвиваат работите, али според договореното и според мојот начин на живот математиката ми изгледа и повеќе од задоволителна.
Искрено не сум високо образован специјалист во одредена област, али имам познавање од разни работи. И шо е најинтересно тоа се работи за кои што германскиот пазар има дефицит и огромна потреба од работнички кадар со изненадувачки големи плати, па од тука сум оптимист.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.859
Поени од реакции
5.714
еве ОДЛИЧЕН пример колку е тешко да дојдеш со смештај во Германија, во поголемите градови кај што побарувачката е брутално голема, а понудата брутално мала...

колона од 50 метри за посета на стан од во Хамбург, во саботата попладне...
станува збор за стан во еден од најпознатите квартови во Хамбург, Ајмсбител, на прв спрат од 48 квадрати, со две идентични соби, тоалет, кујна и балкон... цена на киријата е 585 евра без струја и греење...

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Прочитале 585 евра месечно за стан од околу 50м2 во Хамбург и тоа убаво место и нормално дека сите трчаат да го видат и ќе има колони.

Еве неколку сајтови каде има огласи за издавање на станови

https://www.immonet.de/
https://www.immowelt.de/
http://www.immeo.de/

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.475
Поени од реакции
4.632
Па искрено според мене и не е нешо вау кирија 600 евра за стан од 60 квадрати без сметки, сметките стај ги максимум 200 евра, 800 кирија за најпознат кварт у Хамбург. У Штутгарт истата квадратура со сметки е над 1000 евра :)[DOUBLEPOST=1518482574][/DOUBLEPOST]@Del Boy одам преку контекст за ова лето, па ќе видиме како ќе биде. Слушнав позитивни искуства од лани па се надевам ќе се повторат истите :)

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
Вреден е тој што рмба секој месец и дава илјадници на државата, примерот ти е апаш и криминалец. Не е тоа дупка во системот, тоа е кривично дело за коешто уште не е фатен. Затоа секој што е чесен со малку мозок ќе си ги собери парталите и ќе фати Австралија, Канада или САД. Се накоти овде багра, од Афганистанци до Балканци, се со цаки и финти, вредни луѓе. Ќе им пукне филмот и на Германците ќе пуштат гас кај и да е.
znam deka takvite ustvari se kriminalci, zatajuvaat danok i ne gi plakaat davackite koi bi trebale da gi platat, baska nekoi dodatno uste lapaat pari od drzavata, no ne samo cesni ljuge se vredni, ima i vredni kriminalci. inaku sami se krivi germancite koga toleriraat takvi. znaat koi se tie koi pretezno gi pravat tie prevari, sepak poslednite godini na golemo nosat uste povise so takov mentalitet i site tie i ke ostanat dolgorocno bidejki vo germanija gi nemas zakonite za da gi isteras.

zaradi toa i na site koi doagaat im kazuvam kako funkcionira sistemot, preku glava mi e (ne samo na mene) od istite faci koi se zbogatuvaat i ne gledam logika makedonec koj ke dojde navamu da rmba za minimalec i so toa da finansira prevaranti koi so slicen trud na kraj dobivaat 2-3 pati povise.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.859
Поени од реакции
5.714
Член од
22 јануари 2017
Мислења
184
Поени од реакции
151
Pozdrav, imam zakazan termin na 1 Mart vo ambasada. Mi stasa dogovorot od rabotodavecot, potpisan se kako sto treba. SEzonska rabota e. Od 8mi mart do krajot na oktomvri. Sto mislite, dali posle podnesuvanjeto na dokumentite na 1vi Mart ke stasa vizata do 8mi?

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.859
Поени од реакции
5.714
Pozdrav, imam zakazan termin na 1 Mart vo ambasada. Mi stasa dogovorot od rabotodavecot, potpisan se kako sto treba. SEzonska rabota e. Od 8mi mart do krajot na oktomvri. Sto mislite, dali posle podnesuvanjeto na dokumentite na 1vi Mart ke stasa vizata do 8mi?
под 1 најмногу зависи од тоа колку ти е комплетна и исправна документацијата и дали ги имаш сите потребни документи и под 2 зависи и од ЗАВ за колку брзо ќе ти ја одобри работната дозвола... ако ти е се како шо треба од прилика од 7 до 10 дена... иако се зависи од човек до човек и никој не може со точност да ти каже..

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Член од
1 март 2018
Мислења
2
Поени од реакции
1
zdravo sakam da prasam podnesov baranje za viza so dvajca drugari na 14.02. niv im stigna poraka i bea gi zemaa vizite a mene uste nisto ne mi stignalo a imame isti dogovori site.
dali nekoj znae sto e rabotava zosto uste cekam jas?

Kajgana Shop

На врв Bottom