Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
ne zborvam jas za hitler,nego za ovie glupacive sto bea na vlast do pred 1-2 godini.
За ДРПМНЕ ?

Исти кур како СДСМ, немаат ама баш никаква поврзаност со комунизмот како идеологија се работи за акционерски друштва.

П.С: инаку некој како Ќосета прв би ги сотрел двата табори, штосот е што споменикот на Ќосета е поставен како симболика, како порака (исто како спомениците на УЧК - маркирање на територија) тоа не чини (покрај очигледните дупки и фабрички, ментални сообраќајки).

Никој немаше да се буни и за Ацета наш ако не беше толку мегаломански и да беа исперени толку пари преку историски личности, тоа е најдолно, нај да не кажам на кое ниво.

.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
За ДРПНЕ ?

Исти кур како СДСМ, немаат ама баш никаква поврзаност со комунизмот како идеологија се работи за акционерски друштва.
za tie sto dozvolija govna od tipot na verus,zajko i rada da igraat kurtasak denes,veke koga bea rezim barem da gi napolnea kanalite so "govna" a ne da im se dava sansa denes da igraat kurtasak.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
za tie sto dozvolija govna od tipot na verus,zajko i rada da igraat kurtasak denes,veke koga bea rezim barem da gi napolnea kanalite so "govna" a ne da im se dava sansa denes da igraat kurtasak.
Фала Грујо, патриоту наш, спасителу наш, што ги уапси Верушевски, Зајев, Шеќеринска...

Исто ќе биде после оваа влада; како не ги уапсија Грујо, Мијалко, Ставревски итн.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Фала Грујо, патриоту наш, спасителу наш, што ги уапси Верушевски, Зајев, Шеќеринска.
grujo samo govna izede nisto drugo,zatoa sega kaj da e ke zamine za sutka,sto bi rekol milenko "ili ke zatvoras ili ke te zatvorat" taka da negoviot red pomina za zatvoranje, sega moze samo da ceka da go zatvorat.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.421
Поени од реакции
4.332
Makedoncite vo dijasporata imaat ednakvo pravo da odlucuvaat za identitetot i imeto na drzavata. Kolku sakaate negirajte. Moze samo da se spekulira dali voopsto bi imale Makedonska drzava bez dijaspora ili vo kakva sostojba bi bila taa bez nea (moze i poloso!). Ne zboruvam samo za dijasporata vo denesnoto vreme tuku od krajot na 19. vek do denes. Ima dosta znacajni licnosti vo Makedonskata istorija, mislam naa ta od 19. vek navaka koja e klucna za nasiot nacionalen identitet, koi dolgi godini bile del od emigracijata. Iako denes nemame istaknati lideri vo dijasporata taa kako celina e mnogu vazna za Republika Makedonija imakji predvid kolku pari godisno od dijasporata odat vo Makedonija. Makedonskata dijaspora e najgolem stranski investitor na Republika Makedonija so milijarda evra godisno. Investirame vo podobar zivot na nasite rodnini oti najgolem del od parite sto se prakjaat se za taa namena. Za razlika od drugite "stranski investitori" ne ni barame da ne plakjame danoci i komunalii i sto ne. Samo barame toa sto na sekoj Makedonski gragjanin mu e garantirano pored ustavot. Kolku i da ne odrekuvate, nie sme del od Makedonskata nacija kako sekoj Makedonec vo Republika Makedonija.
Праќале некогаш кога оделе на печалба, кога оделе на неколку години а потоа се враќале и живееле овде. Сега никој не оди на печалба. Сега секој оди и не се враќа. И нема на кој овде на праќа пари затоа што е заминат со целата фамилија. Тие иселеници неможе да имаат исто право да одлучуваат со некој кој се вари во ова тенџере. Па дури и за името на државата. Зошто некој кој заминал одовде во 62 година би имал исто право да одлучува со некој кој цел живот живее овде и секоја одлука се однесува директно на него и неговата кожа? Некој кој заминал во 62 и го заборавил и јазикот, децата негови никогаш и не го научиле јазикот а неговите внуци се викаат Џон и Џејмс и на карта неможат да ја најдат Македонија, да имаат исто право да одлучуваат со некој Трпе и неговите деца и внуци кои цел живот се овде и било каква одлука се прекршува и реализира преку нивниот грб? И ако сакате да зборувате за праќење пари и инвестирање земете пример од иселениците од Албанска националност, погледнете како ја купија цела западна Македонија, погледнете дека таму има села од хациенди а во кои нема ниту еден човек, но битно имотот е купен. Нашите иселеници и тој имот што го имаат го продаваат а не пак ли да купуваат овде имот само заради национален интерес а после лапрдаат на портали како Албанците ја завладеале цела западна Македонија.... па купувајте имот бре луѓе, купувајте не продавајте, покажете национална свест па после зборувајте и барајте право и вие да одлучувате.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.719
Поени од реакции
16.935
Легално прибавени се снимките од евро за вицето?
снимките се легални, одбраната на Заев пред 2 години ги призна , првата нивна реакција беше дека се работи за разговор не и дело, т.е. може да биде обвинението само за обид..
Арно ама сега му направија на кривосудствоте невиден фуцк ин браин, СЈО буквално ги силува судиите и се водат расправи по снимки а обвинетите немаат право ни да ги преслушаат тие нелегални снимки што се земени како доказ ( што само по себе е апсурд)..
Кој к*р треба да се разгледува разговор за ружење на дивоградба ?? Па или е дивоградба или не е.
Сега 90% криминалци ќе речат дека намерно се осудени, делото не е битно..
Невидена мизерија, поголема и од времето на Бранко кога 660 судии во една ноќ изгласаа...

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Праќале некогаш кога оделе на печалба, кога оделе на неколку години а потоа се враќале и живееле овде. Сега никој не оди на печалба. Сега секој оди и не се враќа. И нема на кој овде на праќа пари затоа што е заминат со целата фамилија. Тие иселеници неможе да имаат исто право да одлучуваат со некој кој се вари во ова тенџере. Па дури и за името на државата. Зошто некој кој заминал одовде во 62 година би имал исто право да одлучува со некој кој цел живот живее овде и секоја одлука се однесува директно на него и неговата кожа? Некој кој заминал во 62 и го заборавил и јазикот, децата негови никогаш и не го научиле јазикот а неговите внуци се викаат Џон и Џејмс и на карта неможат да ја најдат Македонија, да имаат исто право да одлучуваат со некој Трпе и неговите деца и внуци кои цел живот се овде и било каква одлука се прекршува и реализира преку нивниот грб? И ако сакате да зборувате за праќење пари и инвестирање земете пример од иселениците од Албанска националност, погледнете како ја купија цела западна Македонија, погледнете дека таму има села од хациенди а во кои нема ниту еден човек, но битно имотот е купен. Нашите иселеници и тој имот што го имаат го продаваат а не пак ли да купуваат овде имот само заради национален интерес а после лапрдаат на портали како Албанците ја завладеале цела западна Македонија.... па купувајте имот бре луѓе, купувајте не продавајте, покажете национална свест па после зборувајте и барајте право и вие да одлучувате.
a ti na primer ( i mnogu drugi koj ste za promena na ime i identitet) ako si spremen da prifatis promena na identitet, samo da mozes polesno da zamines od drzavata,zosto na primer ne se pisis bugarin i taka ekspresno ne zamines od drzavata, sto mora da cekas nekoj od dijaspora da se slozi so tebe za spomenata promena,ednostavno e,zemas bg pasos i fakas granica.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Него мене ме загрижува што се крчка зголемување на старосната граница за во пензија и придонесите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.417
Поени од реакции
24.144
Ajde veke koga pocna da se rasfrlas so istoriski fakti , cisto me interesira sto mislis ti za ova kako deklariran komunist( ne komunjar) . Od koga SDSM stanaa akcionersko drustvo, koga se prefrlija od komunisti vo komunjari? Ne deka e nekoja tajna deka SDSM e direkten naslednik na KPM i toa bukvalno, samo sto go promenija imeto prvo vo SKM-PDP pa vo SDSM.[DOUBLEPOST=1519374272][/DOUBLEPOST]
Него мене ме загрижува што се крчка зголемување на старосната граница за во пензија и придонесите.
Ic da ne te zagrizuva. Sekako verojatnosta da dozivees do penzija e mnogu mala :).

V

viktora

Гостин
Да де знам краја на 80-тите е и 31 декември 1989 :D
Драматиката мора да ја има нели.... Размислувал да стане НАТО во крајот на 1989, кога веќе е неминовен падот на варшавскиот пакт, па и на самиот Советски Сојуз... Дали знаеш во каква беда беше Бугарија тие години, све ќе се прифатеше за малку надеж, поготово тој Тодор Живков кој ве држеше во таа беда сакал на крај да излезе спасител, па еве и ти го тинтраш затоа што ПОМИСЛИЛ можност за зачленување во НАТО 1989 и тоа според некој документарец во кој самиот тој така вика и ти му веруваш... И прашањето е дали помислил на НАТО после убиството на Чаушеску или пред тоа ...

Да му доделуваш витешка улога на Живков за членството на Бугарија во НАТО е трагикомично и тоа баш дека е 21 век и дека има достапни информации.

Ние од првиот ден на независноста сме определени за ЕУ и НАТО, уште пред Бугарија јавно да се определи.. И што фајде од тоа??[DOUBLEPOST=1519367016][/DOUBLEPOST]
Не Скендербег дел од Скопје 2014, тој е дел од Shkup 2014 прави разлика!!!
1519366086657.jpg

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.417
Поени од реакции
24.144
a ti na primer ( i mnogu drugi koj ste za promena na ime i identitet) ako si spremen da prifatis promena na identitet, samo da mozes polesno da zamines od drzavata,zosto na primer ne se pisis bugarin i taka ekspresno ne zamines od drzavata, sto mora da cekas nekoj od dijaspora da se slozi so tebe za spomenata promena,ednostavno e,zemas bg pasos i fakas granica.
Toj odma bi zel bugarsko drzavjanstvo i so dve race bi se potpisal deka e Bugar ama za zal dedomu na vremeto otepal nekolku Bugari i gi zakopal vo nekoja niva ili taka pokraj patot pa ovaj ater za dedomu. Ili od strav koga ke nosi vo konzulatot dokumenti za poteklo da ne ne izlezi povekje koga ke naucat koj mu bil dedo :cautious:.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ajde veke koga pocna da se rasfrlas so istoriski fakti , cisto me interesira sto mislis ti za ova kako deklariran komunist( ne komunjar) . Od koga SDSM stanaa akcionersko drustvo, koga se prefrlija od komunisti vo komunjari? Ne deka e nekoja tajna deka SDSM e direkten naslednik na KPM i toa bukvalno, samo sto go promenija imeto prvo vo SKM-PDP pa vo SDSM
Од самото создавање на СДСМ.

Инаку тоа дека СДСМ е директен наследник на КПМ (пост Анте = апсурд) ми е нешто слично на ДМПНЕ = ТМОРО, ВМРО и сл. пост Илинденско востание.
Значи, не се работи за ребрендирање.

"Плурализмот" и "демократијата" (нешто што јамајка се труди да објасни но промашува 100км) ти ги донесе овие А.Д. (преку врските од бившиот систем и приватизацијата).

Да се надополнам - генерален спонзор; простилукот на македонскиот народ.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.611
Поени од реакции
22.347
Za dzabe se trudis da objasnuvas - jasno e. Makedoncite odnosno lugjeto so Makedonsko drzavjanstvo imaat ednakvi prava pored ustavot. Ustavot ne deli na takvi koi ziveat vo Makedonija i takvi koi ziveat nadvor. Ednostavno samo poradi ova ti propagja argumentacijata. Na primer pravoto na glas. Ako ima izbori ili referendum, seedno, sekoj Makedonski drzavjanin ima pravo da ucestvuva. Razlikata e samo vo toa deka ednite treba 100 metri da odat do izbirackoto mesto a drugite na primer iljadnici kilometri. Zatoa dijasporata bara polesen pristap do izbiracko mesto (elektronsko na primer) za da moze polesno da go iskoristi i onaka zagarantiranoto pravo. Sfakam deka nekoi kako tebe imaat protiv oti demek odlucuvale za tvojata idnina. E ako de, togas Albancite neka odlucuvaat za tvojata idnina a ne tvojte sonarodnici Makedonci. Ocigledno e albanofilstvoto na mnogu Makedocni sto Albancite gi pocustvuvaat pobliski nego Makedoncite od dijasporata. A prasanje kako identitet ili ime na drzava mislam e tolku vazno prasanje sto sekoj Makedonec mora da odlucuva. Nemas nikakvo pravo da go osporuvas pravoto i dijasporata da odluci za toa. Toa sto dopustivme da stasame do vakva situacija e druga tema ama kazuva kakvi politicari birame a za toa dijasporata nema nikakva vina. Ednostavno ne gledam kako Makedonija od vnatre moze da se promeni, nema kapacitet i volja za toa.

Inace simptomaticno e sto drzavata udira po Makedoncite vo Makedonija i dijasporata a na Albancite sve im se dozvoluva. Kako nekoj ko tebe sto pluka po dijasporata ne se angazira za toa da spreci Albancite od dijasporata da bidat popisuvani na popis? Ili toa e ok za tebe? Ja ne znam Makedoncite od dijasporata da pravele takvi dalaveri.

A za toa sto Albancite se prosirija vo zapadna Makedonija razmisli dali krivicata lezi vo dijasporata? Nie ne gi prodadovme imotite kako prvo. Kako vtoro drzavata i vladite dosega rabotat na toa zapadna Makedonija da se Albanizira. Tie lugje sto ti gi glasase vo minato. Ne mozes da ja krivis dijasporata za toa tuku naselenieto vo Makedonija e odgovorno za toa. Toa potvrduva deka vo Makedonija nema kapacitet da go smeni pravecot. Neli nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor. Sto mislis, dali referendumot za teritorialnata podelba ke bese uspesen ako dijasporata bi imala moznost elektronski da ucestvuva na referendum? Znaci i ova sranje so koe se odluci Albanizacijata na zapadna Makedonija bese odluceno od lugjeto koi ziveat vo Makedonija. Kako sakas vrti, za procesot koj se desi od 1990ta do denes odgovornost nosat lugjeto vo Makedonija a ne dijasporata. Vie gi biravte, vie molcevte, vie odlucivte referendumot da bide neuspesen. Sekoja cest za isklucocite koi fala Bogu gi ima, ama za zal se malcinstvo.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.421
Поени од реакции
4.332
Каде прочита дека сакам да заминам од државата? Напротив, немам таква желба. Напишав дека не сакам за државата да одлучува некој кој не живее во неа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom