Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување

Поголемиот објект е костурницата а помалото е црквичката ?
Некако вака од видеово и бидејќи знаеме дека биле во црквичката и гледајќи ги излезите од дворот, за да отидат таму кај што ги нашле а да не се вратат по истиот пат, или отишле да бараат некој, или ветерот бил прејак па можеби сакале привремно да се скријат или пак можеби сакале да ја разгледаат околината и се изгубиле. Бидејќи претпоставувам ако си влегол од еден правец во дворот а сакаш веднаш да се вратиш пак ќе го фатиш истиот правец. Можеби и во тој случај ќе залуташ при такви услови но не на сосема спротивна страна.

Ама, ама, Зоки е крив, нели @Almeida
Те молам, коментирај во теми што имаш барем малку познавање.
Твоето амнестирање на човекот што ја донел клучно погрешната одлука и целосно префрлање на кривица врз други учесници во акцијата, за кои уште не е разјаснето дали продолжиле заради курчење или да бараат други овци што тој москито ги пратил у смрт, е тотално аматерски и наивно. Можам да те едуцирам за совесно одење во планина ако сакаш...кога одам собирам ѓубре од други луѓе и го спуштам доле (чисто како илустрација за тоа од кои се аспекти ја доживувам и неизмерно почитувам природата и се восхитувам на нејзината моќ и убавина). Коментираш тенденциозно и ме предизвикуваш да пишувам постови со навреди, како оние што одма го спакуваа настанов у националистички контекст.
Не можам да ви доближам ко на мали деца дека настаните имаат логичен тек и се резултат на одлуките од старт. Сто пати ти напишав како се однесува човек во такви услови и не е работата секогаш да "се осети адреналин", како што пиша некој погоре - да, добро е тоа, ама е тотално неинтелигентно да не може да се процени дека некој ќе загине.
Што не го коментираш ланското зимско качување на Титов врв? Истиот Трансверзалец го објави на фејсбук како и секој настан, како поетско читање, па имаше две спасувања со хелихоптер, спиење на -20 под врвот и уште потенцијал за други срања. Да почнеме да праиме Ивенти на фејсбук за колективно самоубиство со интересни цитати и убави сликички? Тоа е ок за тебе.
Сега на москито кога ќе му истече казната, пријави се за "летна акција" во април, кога уште има по метро и пол снег. Ако си бил пред 5-6 години до средно Водно со кола - топ си кондиционо...и не ти треба опрема "богзнашто". И кога ќе висиш у некоја провалија, премрзнат, со скршеници и отворени рани - тогаш сети се дека ќе бидеш "20% недоволно опремен аматер што, јеби га, немал среќа, а таму те однел некој многу спремен тип во услови нормални за тој месец у нечиј извештај".
Ќе звучи шизофрено постов, прво ко Марион Кобрети, па после нешто друго - на планина 99% од луѓето одат за уживање. Јас одам за тоа. Ми го средуе паметот, ми ствара претходно некако чувство на одговорност (што да земам во ранец да не ми е вишок, да не ми тежи, да напраиш баланс некаков), за таму да се чувствуваш комфорно, да си расположен и за сам со себе и за луѓето што се со тебе - да не си им проблем. Билдаш кондиција и доаѓаш у момент кога физичкиот напор не ти значи ништо - само форми, бои, мириси, искуства, дружења, зезање....епа тие 1% (може и малку повеќе) ти праат ништо од ова да не испадне - викаат луѓе што не им е место таму, праат преценувања, импровизираат. По што убаво ќе го памтат овие луѓе, ова качување?
Вчера го гледав КОД (Снежана Созен и својот сензационализам со неоткривање ништо конкретно), ми остаи впечаток листата на водичи и кои ликови ја имаат лиценцата - би рекол чудо е што нема почесто вакви настани (за среќа). Федерацијата мора да добие легална сила и да стаи мораториум на овие акции и да се воведе ред. Движење само со книшки заработени со обуки, строго дефинирани временски услови под кои може да се оди на планина. Формирање служба за спасување со поголема флексибилност и способност за спасување. И основно што мора да се напраи е ревизија на одлуките за прогласување водич, па ако треба на добар дел од нив и тест за интелигенција да им се направи и нормално условите за добивање нови да се затегнат максимално. Конечно оној Угриновски ќе разбере ли колку одговорна работа има? Чоек што оперирал луѓе "као се борел за човечки животи" се понаша ко претседател на локално филателистичко друштво. Калина и Александар не се првите, а дајбоже да се последните, со тоа што не е што "дава господ", туку мора после ова да си ги средиме односите.

@Bafra како е друже, викаш врска немало тоа со облеката а ? Еве директно сведоштво од личност која била горе, и која веќе има искуство од планинарење

И сега се присетуваме што велат од Трансверзалец, како правила наведени за оваа тура

Друг интересен момент од интевјуто е и тоа што вели дека Калина цело време како последна од колоната, предлагала да се вратат.

Се повеќе и повеќе излегува на површина фактот дека воопшто не смееле да тргаат и акцијава морала да се одложи.
О
Предлагала да се вратат, па после нешто друго може предлагала, ко на пример.
"Погледнав нагоре. Ја видов Калина како се договара нешто со уште тројца планинари – веројатно тоа беа Дени и Благоја, кои се вратија, и Александар, кој не се врати, за жал."

Пред тоа се случувало ова.
"На 100-ина метри од врвот бевме среќни дека целата група се враќа назад со првите што стигнаа на врвот заедно со Зоки Москито, кој веднаш викна по нас: „Готово, толку, нема да се оди на врвот, страшно е, исто вака изгледа, ајде назад сите!“, вели Мирјана."

За на крај да се случи ова.
"Калина одеше со нас како трет водич на крајот од групата. Се зачудив кога се одлучи со уште тројца планинари да продолжи кон врвот. Двајца од нив се вратија, а Калина и Александар, едноставно, ги снемало во маглата…“, додава таа."
Твоето амнестирање на човекот што ја донел клучно погрешната одлука и целосно префрлање на кривица врз други учесници во акцијата, за кои уште не е разјаснето дали продолжиле заради курчење или да бараат други овци што тој москито ги пратил у смрт, е тотално аматерски и наивно. Можам да те едуцирам за совесно одење во планина ако сакаш...кога одам собирам ѓубре од други луѓе и го спуштам доле (чисто како илустрација за тоа од кои се аспекти ја доживувам и неизмерно почитувам природата и се восхитувам на нејзината моќ и убавина). Коментираш тенденциозно и ме предизвикуваш да пишувам постови со навреди, како оние што одма го спакуваа настанов у националистички контекст.
Не можам да ви доближам ко на мали деца дека настаните имаат логичен тек и се резултат на одлуките од старт. Сто пати ти напишав како се однесува човек во такви услови и не е работата секогаш да "се осети адреналин", како што пиша некој погоре - да, добро е тоа, ама е тотално неинтелигентно да не може да се процени дека некој ќе загине.
Што не го коментираш ланското зимско качување на Титов врв? Истиот Трансверзалец го објави на фејсбук како и секој настан, како поетско читање, па имаше две спасувања со хелихоптер, спиење на -20 под врвот и уште потенцијал за други срања. Да почнеме да праиме Ивенти на фејсбук за колективно самоубиство со интересни цитати и убави сликички? Тоа е ок за тебе.
Сега на москито кога ќе му истече казната, пријави се за "летна акција" во април, кога уште има по метро и пол снег. Ако си бил пред 5-6 години до средно Водно со кола - топ си кондиционо...и не ти треба опрема "богзнашто". И кога ќе висиш у некоја провалија, премрзнат, со скршеници и отворени рани - тогаш сети се дека ќе бидеш "20% недоволно опремен аматер што, јеби га, немал среќа, а таму те однел некој многу спремен тип во услови нормални за тој месец у нечиј извештај".
Ќе звучи шизофрено постов, прво ко Марион Кобрети, па после нешто друго - на планина 99% од луѓето одат за уживање. Јас одам за тоа. Ми го средуе паметот, ми ствара претходно некако чувство на одговорност (што да земам во ранец да не ми е вишок, да не ми тежи, да напраиш баланс некаков), за таму да се чувствуваш комфорно, да си расположен и за сам со себе и за луѓето што се со тебе - да не си им проблем. Билдаш кондиција и доаѓаш у момент кога физичкиот напор не ти значи ништо - само форми, бои, мириси, искуства, дружења, зезање....епа тие 1% (може и малку повеќе) ти праат ништо од ова да не испадне - викаат луѓе што не им е место таму, праат преценувања, импровизираат. По што убаво ќе го памтат овие луѓе, ова качување?
Вчера го гледав КОД (Снежана Созен и својот сензационализам со неоткривање ништо конкретно), ми остаи впечаток листата на водичи и кои ликови ја имаат лиценцата - би рекол чудо е што нема почесто вакви настани (за среќа). Федерацијата мора да добие легална сила и да стаи мораториум на овие акции и да се воведе ред. Движење само со книшки заработени со обуки, строго дефинирани временски услови под кои може да се оди на планина. Формирање служба за спасување со поголема флексибилност и способност за спасување. И основно што мора да се напраи е ревизија на одлуките за прогласување водич, па ако треба на добар дел од нив и тест за интелигенција да им се направи и нормално условите за добивање нови да се затегнат максимално. Конечно оној Угриновски ќе разбере ли колку одговорна работа има? Чоек што оперирал луѓе "као се борел за човечки животи" се понаша ко претседател на локално филателистичко друштво. Калина и Александар не се првите, а дајбоже да се последните, со тоа што не е што "дава господ", туку мора после ова да си ги средиме односите.
Многу пишуваш, не знам како не те мрзи или демек еве искусен си за сите области па чекај да ве научам. Ко прво ако висам во провалија а пред тоа некој ми кажал врати се, ќе мислам колку сум глуп што не сум послушал. Како второ, никого не го спасувале бидејќи во црквата немло никој.

:confused:

После сите бабури шо ги изеде и погрешни заклучоци уште продолжуваш... :confused: ти не ни знаеш за што правиш муабет од гнев/тага што до некаде ти е оправдано.

Групата била од ц.ц. 50, аматерите, полуаматерите и дел од искусните се живи и здрави. Крај на дискусијата.
Ако сака и по купаќи некој нека бил, негова желба, негова одлука ама ако се повреди негова е и сметката за плаќање. Појасно здравје, може да полемизираме до утре ама така е во пракса.
Твој избор ако идеш и со папучи, ама ако лизнеш и скршиш нешто, ќе си платиш за спасувачката акција или па со живот. Се друго, е барање оправдување за својата погрешна одлука а тоа е цинично.
После напишаново немаш право да збориш за тоа дали некој знае или не знае за што прави муабет.
Немоеш на некој да му речеш дека незнае за што праи муабет а притоа организирање на планинарска акција во вакви услови ја спореди со организирање на шопинг у солун, во поглед на одговорноста што ја имаат организаторите. После ваква глупост апсурдно е да делиш некому памет.
Тоа е едно, друго, и овде испиша пар глупости зашто не си можел да сфатиш просто прошитени реченици, ПРАВИЛАТА за оваа акција, поставени од самите организатори, односно трансверзалец, гласат дека ако некој не е соодветно облечен истиот нема да се искачува. Дали ова е испочитувано од нив ... НЕ, што значи од старт ги кршат сопствените регулативи, во пакет со тоа што не ни смееле да тргнат организирано нагоре.

Што се однесува до Калина и Александар, од сведоштвото на жената и нејзиното интервју, она кажува дека Москито на првите што дошле им рекол толку, горе е ужасно, а тоа горе е само 100 метри од врвот.
Работата е што во соопштението што они првично го вадат, велат дека како оделе нагоре, условите веќе станале неподносливи за планинарење, а Москито на женава и рекол дека горе е исто ко и тука, што значи и пред да се качат на врвот УСЛОВИТЕ ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ ВЕЌЕ НЕ ПОСТОЕЛЕ, и морале многу порано СИТЕ да се симнат доле.

Е ова е многу битен момент кој никој не го споменува (@Zarniwoop oва и за тебе важи ), трансверзалец го велат следново

3. Метеореолошки услови (види извод од хидромереолошки завод):
На самиот старт, временските услови биле релативно неповолни со ветер 30-40 м /сек.

Температура од -9 степени целзиусови и магла со видливост од 100 -150м. Овие метереолошки услови се вообичаени и очекувани за периодот и локацијата на акцијата.

Подоцна, метео-условите се влошуваат со ветер до 50 км на час и температура од -10 до -12 степени целзиусови и магла со видливост од 15 – 20 м. што веќе може да се смета за неповолни услови за зимско планинарење.

Зашто откако условите станале неповолни, ПРЕД да се стигне на врвот, они сепак се искачувале и стигнале ( зборам за првата група ), а и самиот зоран, пред да тргнат им го рекол следново
По информација за временските услови на турата кон врвот појдуваат 63 планинари предупредени од водичот дека во зависност од временските услови искачувањето може да биде прекинато во било кој момент.
Веќе 20 од нив се откажале, попатно, зашто Зоран како главен водич не ја прекинал акцијата порано, кога и во самото соопштение е наведено дека условите за зимско планинарење ( каде дел од учесниците немале соодветна опрема ) се веќе неповолни, зашто и самиот ризикувал ? Ова све црно на бело е сервирано, не е претпоставка, туку факт.
Точно е дека само калина и александар починаа, ама и факт е дека постоеле шанси и други да се изгубат, зашто турата морала да биде откажана пред да стасаат сите на врвот, потврдено и од првото соопштение и од учесник во самата тура. Тоа што никој од другите не починал, не значи дека не треба да сноси некој одговорност што турата не била прекината, нити пак откажана од сам старт. И сите да преживеале, за ова мора да се сноси одговорност, од кај тоа дека некој мора да умре па да се бара нечија одговорност, овде од старт се прават круцијални грешки, и истите продолжуваат да се прават и попатно, до самиот крај.

И на крајот доаѓа потрагата по нив, каде директорот на ски-центарот „Ворас“ вели дека информацијата дека се изгубени 2ца планинари ја добиле 2 часа откако постоело првичното инфо дека нив ги нема. Цели ебани 2 часа, така да и тука е направен огромен пропуст од организаторите, зашто они прво сами ги барале, а притоа и кога прв пат тргнале по нив ПРЕТПОСТАВИЛЕ дека се доле, па само пола час ги барале и се симнале мислејќи дека овие се стигнати.

О
Предлагала да се вратат, па после нешто друго може предлагала, ко на пример.
"Погледнав нагоре. Ја видов Калина како се договара нешто со уште тројца планинари – веројатно тоа беа Дени и Благоја, кои се вратија, и Александар, кој не се врати, за жал."

Пред тоа се случувало ова.
"На 100-ина метри од врвот бевме среќни дека целата група се враќа назад со првите што стигнаа на врвот заедно со Зоки Москито, кој веднаш викна по нас: „Готово, толку, нема да се оди на врвот, страшно е, исто вака изгледа, ајде назад сите!“, вели Мирјана."

За на крај да се случи ова.
"Калина одеше со нас како трет водич на крајот од групата. Се зачудив кога се одлучи со уште тројца планинари да продолжи кон врвот. Двајца од нив се вратија, а Калина и Александар, едноставно, ги снемало во маглата…“, додава таа."

Многу пишуваш, не знам како не те мрзи или демек еве искусен си за сите области па чекај да ве научам. Ко прво ако висам во провалија а пред тоа некој ми кажал врати се, ќе мислам колку сум глуп што не сум послушал. Како второ, никого не го спасувале бидејќи во црквата немло никој.

Алма барем на оваа тема си е топ со информациите што ги споделува, за разлика во една друга тема.

Е сега како искусен планинар зашто заклучоците му се разликуваат од другите искусни планинари не ми е јасно. Сите други кажуваат личен избор и лична одговорност.

Сто пати ти напишав како се однесува човек во такви услови и не е работата секогаш да "се осети адреналин", како што пиша некој погоре - да, добро е тоа, ама е тотално неинтелигентно да не може да се процени дека некој ќе загине.

Ама секој човек е различен, секој човек различно донесува одлуки.
Некои што од град не мрднуваат и за тебе ќе кажат ризикуваш многу. Еве и ти самиот како учесник во многу искачувања, кажа едноставно кога си горе се исклучуваш, друго е чуството, а посебно кога ќе ја постигнеш зацртаната цел.
Ене мајката со ќерката дури и се налутила зашто некои им е дозволено да отидат а нејзе забрането, во тој момент не ни помислила на опасноста туку едноставно да ја постигне зацртаната цел да го "ИСКАЧИ" (а не освои) врвот.

Не дај боже, значи не дај боже ти кога идеш на планина би го обвинил водачот доколку заглавиш негде а притоа ти напоменал не иди таму ?
И ти да си бил таму сигурен сум за 100метри и ти ќе продолжеше за да го "искачиш" врвот на таков рамен терен.

@Syn извини не знаев дека треба да ти се црта, сметав дека ќе сфатиш без разлика каде и да е организирана турата секој си сноси ЛИЧНА одговорност. Тука збориме за возрасни и оформени личности а не за деца од градинка што ги шетаат некогаш по улица. Барањето оправдување за своите одлуки, кажав е незрела работа а последиците од одлуката дал се позитивни или негативни се лично наши.

Ти верглај колку сакаш фактите остануваат, младите животи не ги враќаме и бидејќи си бил школски со Александар подобро ќе беше да кажеш каква личност бил, како што и @silmarillion направи.

@Syn извини не знаев дека треба да ти се црта, сметав дека ќе сфатиш без разлика каде и да е организирана турата секој си сноси ЛИЧНА одговорност. Тука збориме за возрасни и оформени личности а не за деца од градинка што ги шетаат некогаш по улица. Барањето оправдување за своите одлуки, кажав е незрела работа а последиците од одлуката дал се позитивни или негативни се лично наши.

Ти верглај колку сакаш фактите остануваат, младите животи не ги враќаме и бидејќи си бил школски со Александар подобро ќе беше да кажеш каква личност бил, како што и @silmarillion направи.
Од каде тоа дека секој си одговара за самиот себе, да беше така немаше самите организатори да поставуваат правила на игра, туку ќе беше идеме утре на врв, кој сака нека дое, zz, се глеаме на збирно место, и толку.
И разбери бе човек, Александар и Калина не умреле одма, умирале споро, цел ебан ден, зашто и потрагата дебело потфрлила, цели 2 часа не бил информиран директорот на ски-центарот, не може ова туку така да помине, само зашто овие се изгубиле.
Ова е организирана тура која прво, од старт требала да биде прекината, а не била, а потоа и на пола пат, каде условите веќе станале лоши и не биле поволни за планинарење, за ова е крив организаторот.

Од кај тоа дека секој за себе си одговара само, а организаторот е ослободен од одговорноста ? Па за ова зимаат пари, им се плаќа, како тоа немале никаква одговорност и секој за себе само си одговарал. Пак ќе ти кажам, да беше така, немаше да поставуваат и они правила на игра, а и во моментот кога некој ќе се изгуби, должни се како организатори веднаш да пријават, а не сами да бараат па откако ќе сфатат дека не ја бива така, да побараат помош. И александар и калина постоеше голема веројатност да се спасат, ако се реагираше навремено со потрагата.

@Bafra За таа тема сум цар, а за оваа признавам дека има многу работи што не ги знам и не ми се јасни коментаториве од фотеља што не осетиле мраз на лице, ама ај...
После коа ќе испадне дека субјективно бранат тетки, стрини - јас ќе ви бидам крив...ок.[DOUBLEPOST=1519195245][/DOUBLEPOST]@Zarniwoop За кои "сите области"? Зошто не пишувам у темине за кување? Од тоа што имам некакво искуство имам право да коментирам. Сакаш и планинарска книшка да ти доставам за да ти докажам?
Сакам сите вака што коментираат да отидат еднаш и да видат на што личи тој хаос па да дојдете овде муабет да праиме. Само еднаш.

Последно уредено:
Од каде тоа дека секој си одговара за самиот себе, да беше така немаше самите организатори да поставуваат правила на игра, туку ќе беше идеме утре на врв, кој сака нека дое, zz, се глеаме на збирно место, и толку.
И разбери бе човек, Александар и Калина не умреле одма, умирале споро, цел ебан ден, зашто и потрагата дебело потфрлила, цели 2 часа не бил информиран директорот на ски-центарот, не може ова туку така да помине, само зашто овие се изгубиле.
Ова е организирана тура која прво, од старт требала да биде прекината, а не била, а потоа и на пола пат, каде условите веќе станале лоши и не биле поволни за планинарење, за ова е крив организаторот.

Од кај тоа дека секој за себе си одговара само, а организаторот е ослободен од одговорноста ? Па за ова зимаат пари, им се плаќа, како тоа немале никаква одговорност и секој за себе само си одговарал. Пак ќе ти кажам, да беше така, немаше да поставуваат и они правила на игра, а и во моментот кога некој ќе се изгуби, должни се како организатори веднаш да пријават, а не сами да бараат па откако ќе сфатат дека не ја бива така, да побараат помош. И александар и калина постоеше голема веројатност да се спасат, ако се реагираше навремено со потрагата.

Епа добре дојде во реалниот свет: СЕКОЈ ЗА СЕБЕ ОДГОВАРА. Ти може да бараш одговорност од други за твојата одлука ама ако си дете. Кога си возрасен со среќа во добивањето на тоа што го бараш.

И дали Александар и Калина се придружувале до правилата, дали Александар и Калина (Слава им) послушале кога им се кажало се враќаме назад. Калина дури цело време претходно кажувала да се вратат (женската интуиција проработела) но што си кажале со Александар, Дејан и Благоја тоа ние нема да го дознаеме.
Значи ако послушале, немаше да полемизираме што и како. Животот е тоа, причинско последични ситуации. Ако направиш ова, Тогаш добиваш ова.

Го немало Александар еден од поискусните во групата и јас да сум бил на местото на Москито би направил со уште неколку други проверка до црквата и назад. Како што и претходно други кажаа толку време им требало и после пријавиле. Грешка направиле што не јавиле одма на таткото на Александар ама биднало веќе.
Не паѓај на финтите на директорот на спасителите за да отргне колку толку одговорност од нив. Не дека во такви временски услови каде прст пред око не се гледа е лесно, ама кога им кажале под карпа, од сликите се знае каде се карпите а и спасувачите го знаат теренот. Но штом Александар и Калина ја промашиле црквата и залутале, значи прегледност никаква, па иди ти ризикувај свој живот на слепо. Кажаа другите едно е кога имаш прегледност друго е кога се е бело, дува со 110км/ч плус снег паѓа, значи ни очи, ни уши ни допир ти функционира а човек без тоа што може :toe:

Со самото тоа што Александар бил жив и после 12ч на тоа невреме, збори за неговата издржливост, опрема, спремност и желба за живот. :cuc:
За жал изгледа падот од карпите била причината за трагичниот крај.

@Almeida царевите не ги банираат :P
Никој ниту бранам ниту осудувам. Сите донесуваме различни одлуки врз основа на информациите со кои располагаме, минато искуство а често и импулсивно. Кога шетам низ шума не дај боже ми излезе мечка или волк, шумарот ли да го обвинам или овчарски кучиња ...

@Bafra
доколку е така како што ти мислиш, секој за себе си одговара, немаше да биде покрената истрага дали има одговорност кај некој од организаторите, ова на наједноставен начин да ти исцртам дека си грешка, не е точно тоа што го тврдиш, секој за себе одговара.
Да, така е, ако се собере рандом група на луѓе и идат на некоја планина, а не кога за сето тоа има организирана акција од планинарско друштво, на кое треба да му платиш за да учествуваш во истата.

Да е така како што велиш ти, нит ќе имаше истрага нит ништо, едноставно секој си одговарал за себе и тоа е тоа, основа да посочуваш со прст кон некого немаше да има. Али како што гледаш, не е така, од старт е посочено дека Трансверазалец не ги почитувале правилата за зимско планинарење, и поради тоа од нив се бара одговорност, зашто организирале акција, која од старт морала да прекине, а тоа не било случај, потоа и на пола пат од истата, повторно, морало да се откаже поради ужасните услови, ниту тоа не било случај, туку се идело до сам крај ( првата група стасала до врвот а другата била на само 100 м).
Трансверзалец како организатор на оваа акција повело група од над 50 луѓе кои им платиле за да бидат дел од оваа организирана тура, дел од нив со слабо искуство, дел несоодветно облечени, у невреме кое многу лесно можело да биде фатално за голем дел од нив иако условите налагале целосно откажување на акцијата, услови кои биле игнорирани и на самиот старт, и попатно, кога веќе биле на пола пат до врвот, каде временската прилика била тродупло полоши од стартот и биле исполнети сите услови за откажување на акцијата.

Коментираш тенденциозно и ме предизвикуваш да пишувам постови со навреди
Всушност, ти си оној што предизвикува и затоа така ти коментирам.
Во секој втор пост во темава, успеваш на директен или индиректен начин да го обвиниш Зоки и/или да го навредиш него и Трансверзалец. Еднаш кажа, доволно е.
И не е битно дали е разјаснета причината поради која останале сами (во однос на тоа „кој е крив“), освен ако не е директна наредба од Зоки да одат/останат таму, што секако не е.
Сега на москито кога ќе му истече казната, пријави се за "летна акција" во април, кога уште има по метро и пол снег.
Ќе се пријавам ако имам соодветна опрема. Ја у октомври со малку снег се дупнав од лизгање на Шара со оваа патика-кондура, така да нема теорија да одам пак ако не земам нешто поасално за снег. За малку и мене ќе ме спасуваа, 500-600 метри пред Џинибег имаше една зафркната тесна патека, ќе паднев долу 3 пати.
Ми остаи впечаток листата на водичи и кои ликови ја имаат лиценцата - би рекол чудо е што нема почесто вакви настани (за среќа).
Ти си печен брат, и за Федерација, и за Асоциција, и за водич, и за правник да ги изрегулираш работиве... тебе на сфе треба да те стават одговорен.
Уф, низок удар. Ова значи дека за оваа тема немам ниту малку познавање? :(
Океј.
Мислам, ја и ти се расправаме за тоа кој е крив, не расправаме алпинизам и планинарство.

И, те молам збори ми повеќе за собирањето ѓубре на планина, уживање итн. релевантно е.

Џaбе бoш муaбети и препирaњa.Акo искусни плaнинaри дoнеле oдлукa и пoкрaј ризикoт гoлем декa ке прoдoлжaт сo искaчувaњетo,aпсoлутнo сaми си јa снoсaт oдгoвoрнoстa зa пoследиците штo мoжaт дa нaстaнaт.Дa биле некoи неискусни нa тaшaк тргнaти тoгaш е другo.Дa не прaвaм глупи спoредби aмa и тие штo имaaт зaгинaтo нa Мoнт Еверест се истo вaкa штo нa свoј ризик oдлучувaaт дa oдaт дo крaј и ги игнoрирaaт предупредувaњaтa зa временските услoви.Дури имa и тaкви кoи веќе се искaчиле сo бoци пa сегa прoбувaaт без бoци сo кислoрoд дa се искaчaт

@Bafra
доколку е така како што ти мислиш, секој за себе си одговара, немаше да биде покрената истрага дали има одговорност кај некој од организаторите, ова на наједноставен начин да ти исцртам дека си грешка, не е точно тоа што го тврдиш, секој за себе одговара.
Да, така е, ако се собере рандом група на луѓе и идат на некоја планина, а не кога за сето тоа има организирана акција од планинарско друштво, на кое треба да му платиш за да учествуваш во истата.

Да е така како што велиш ти, нит ќе имаше истрага нит ништо, едноставно секој си одговарал за себе и тоа е тоа, основа да посочуваш со прст кон некого немаше да има. Али како што гледаш, не е така, од старт е посочено дека Трансверазалец не ги почитувале правилата за зимско планинарење, и поради тоа од нив се бара одговорност, зашто организирале акција, која од старт морала да прекине, а тоа не било случај, потоа и на пола пат од истата, повторно, морало да се откаже поради ужасните услови, ниту тоа не било случај, туку се идело до сам крај ( првата група стасала до врвот а другата била на само 100 м).
Трансверзалец како организатор на оваа акција повело група од над 50 луѓе кои им платиле за да бидат дел од оваа организирана тура, дел од нив со слабо искуство, дел несоодветно облечени, у невреме кое многу лесно можело да биде фатално за голем дел од нив иако условите налагале целосно откажување на акцијата, услови кои биле игнорирани и на самиот старт, и попатно, кога веќе биле на пола пат до врвот, каде временската прилика била тродупло полоши од стартот и биле исполнети сите услови за откажување на акцијата.

НЕ сум правник па не знам како иде процедура, но штом има мртви лица, истрага ваљда мора да има. А што ќе се докаже ќе видиме. Баш тогаш изјави ќе дадат и Дејан и Благоја и Москито и останати, па ако излезе на виделина ќе бидеме на јасно.

Како што кажа и Анон, ако не добиле наредба а според мајката најверојатно на своја рака продолжиле сепак 100 метри се во прашање, рамен простор (а и да добиеле, нормално можеш да одбиеш) москито за ништо не е виновен.
Ако не е организирано, ако нема луѓе сам е уште поопасно да идеш. Прво ќе се замараш престој, превоз, па патека, па досадно итн итн. Нигде не пишува ви гарантираме за животот, затоа и луѓе се осигуруваат.
Сигурно неколку останале доле на почетокот откако виделе какво е времето, значи свој избор. Ако не си соодветно опремен и физичко подготвен и не знаеш што те очекува ќе си останеш доле со шоферот и ќе научиш за автобусите многу работи. А ако водиш инает, може ќе успееш може не, ама ЛИЧЕН избор.

Ќе ме извиниш ама веќе не ти реплицирам за да ти објаснам што значи ЛИЧЕН избор, не успевам да ти доловам па да не трошиме простор и време (сепак македонски имав 2ка :D ) . Баш да видиме дали ќе дознаеме што збореле пред да се разделат.

Тие што биле со нив веќе имаат дадено изјава и е наредено да не пишуваат коментари на интернет во врска со случајот. Нормално кога има истрага. Ако имаат изјавено дека по своја желба отишле таму нема што да се обвинува водачот.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Тие што биле со нив веќе имаат дадено изјава и е наредено да не пишуваат коментари на интернет во врска со случајот. Нормално кога има истрага. Ако имаат изјавено дека по своја желба отишле таму нема што да се обвинува водачот.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Знaчи у случaјoв се рaбoти зa искусни лицa,никaкo немoже дa биде крив вoдичoт пa дури и тoј дa ги убедувaл дa се кaчaт.Тие мoжеле дa oдбијaт.Се рaбoти зa вoзрaсни и искусни лицa.Тoј мoже дa oдгoвaрa зa другите кoи биле неискусни и кoндициoнo неспремни,сo несooдветнa oпремa и неoбучени a ги пoвел вo тaквa aвaнтурa.Мoже истo дa имa oдгoвoрнoст штo веднaш не ги известил службите,туку изигрaвaл спaсувaчкa службa,aмa и тукa незнaеме штo кaкo мoжеби пo некoј прoтoкoл тoј бил првo дoлжен дa ги пoбaрa вo некoј крaтoк временски периoд, a пoтoa дa ги извести нaдлежните

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom