Super, vi blagodaram na brzite odgovori, ama sega samo ushte poveke me zbunivte.
Kade mozam da najdam Jack Wolfskin ili Asolo? Jas sum kompleten laik za planinarska cevla ama otsekogash mi beshe vo plan da kupam i konecno dojde toj moment i da sakam da gi iskoristam tekovnite popusti. Ne znam dali ke bidne profesionalen planinar od mene ama za sega imam vo plan da trgnam na polesni turi. I zashto ne Planika? Najverojatno se vo momentov vo Germanski race shto ne bi trebalo da znaci deka zaostanuvaat vo kvalitet... Ostanuva eden broj pogolemi? Barem na toj stav se i prodavacite... Ne bi se potpirala mnogu na sovet od prodavaci bidejki niv im e rabota da prodadat po sekoja cena. Zatoa mi se dobredojdeni sovetite na forumov od iskusni planinari
Отиди во outdoor кај Мајка Тереза, Scout на ул. Максим Горки и Prosport во Соравија. Сите се во радиус од километар. Секаде продавачите се фини, ќе ти објаснат за тоа што ти е идејата, што да купиш, ама си се трговци, затоа пази. Сакам да ти кажам дека има трисезонски кондури кои чинат 12000 и зимски за 8-9000, а логично е зимските да се поскапи...во таа смисла зимскиот еквивалент на тие од 12 е уште поскап. Ако си почетник, почнуваш со летни тури, така е природно, градиш кондиција, собираш опрема, искуство, пријатели во тие кругови - гледаш кој е фушер, а кој е сериозен...и после дури идеш зимски. Зимските тури се 98% мазохизам и 2% оргазам, со тоа што некогаш може да биде без тие 2%, денот е многу краток, треба да си со група што е брза, сигурна, рационална, што знае како да се движи и што не импровизира.
Мој совет е, за кондури да напраиш анализа, па после да ги потрошиш парите. Лоши кондури може да те избркаат од оваа активност. Се гази по локви со вода, висока мокра трева, сипари, ронливи карпи - тоа, кондура или патика за на кафе не го трпи.
Понатаму со искуство ќе сфатиш дека летно време и добра треил патика со ѓон со крампони, ако се научиш да се движиш добро, врши работа, за суви денови. Ама ова е за понатаму...