Decki, ve molam za sovet. Planiram da kupam planinarsi cevli i mislta zasega od tooa shto probav mi ostana na Planika. Dali e tocno toa deka koga se kupuvaat cevli za planianrenje se gleda da se zeme eden broj pogolemi od borjot na nogata? Ve molam za sovet. Drugo shto probav beshe Silema i Regata, ama dosega Planika mi izgledaat kako najkvalitetni.[DOUBLEPOST=1517351577][/DOUBLEPOST]I shto mislite za Salomon? Iako vo prodavnicata mi rekoa deka bash tipicna planinarska Salomon nema...
Зимски или трисезонски?
Клучна разлика е можноста за монтирање на полуавтоматски дерези. Немој да фрлиш многу пари и да очекуваш да имаш зимска кондура, пошо клучно за движење во зима ти е монтирање дерези. А има модели кои според цената и изгледот ќе те излажат дека се зимски - прашај го продавачот и кажи што ти е идејата. И треба да знаеш да се движиш со дерези, има техники, со комбинирање со цепин. Назад има жлеб за дерези, ако се зимски.
Планика не купувај, мислам и дека веќе не се произведуваат во Словенија.
Што се однесува до големината, кога ќе купуваш, пробувај со дебели чорапи, какви би носел зимно време. Треба да земеш предвид дека нозете после извесно време потекуваат и се шират.
Salоmon не произведува планинарска опрема, они имаат патики за trail-running, што е сосема друга работа....некои модели за во плиток снег.
На наш пазар немаш многу избор. Salewa, Jack Wolfskin, Asolo....зависи колку си расположен да бидеш активен и колку сакаш да инвестираш. Планинарските кондури се многу, многу важен дел од опремата. Не би рекол дека со нешто можеш да импровизираш (со јакна, панталони, кацига), ама ако не ти држи кондурата суво, топло и ако те стега, а да не кажам и може да ти мрзне ако тргнеш некаде на подолго - тешко тебе....не смееш да импровизираш.
И нашите планини воопшто не се заебанција, зимно време се многу, многу сериозни, не ги потценувај.