Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Maкедонците денес имаат врска со античките Македонци.
Тоа науката го вели. Етнологијата.
На Скопје му требаше нешто као проектот 2014.

Сето погоре беше искористено за лично богатење на гомната и изведено како што не треба.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Тоа науката го вели. Етнологијата.
Да, во ран среден век денес не баш, шала на страна.
Културолошки сме "византијци" + "словенска" (северена) + отоманска (источна) култура како цел Балкан, со исклучок на Хрватска, Словенија.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.950
Поени од реакции
50.872
Безвезен и офуцан е муабетот за историја, култура, днк анализи и колку и како ние сме македонци. Промена на име треба да те вреѓа од човечки аспект, прашање на достоинство и образ е пред се.

Тоа што вмро го извулгаризираа и опсточаија патриотизмот и го сведоа на ниво на неизживеаност, појчана со параноја и хистерија највеќе донесе до тоа воопшто да има вакви дебати и прашања. Народ со образ, што држи до себе, ваков муабет не става на дневен ред, ама затоа народ труен во паранои, на кој му се продавала приказна дека светот е против него, додека позади грб му се крадел лебот е на све спремен денес.

Самото тоа што мислиме дека името ни е криво за тоа што сме во говнава во кои сме ни гарантира уште векови живеење во говна.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Редно беше да се најдат поголеми будали од Алмеида и Ставро.Браво.Трудеќи се на стотина страни со секакви постови долго време го држеа приматот,сега се погодија двајца со само по еден пост одма ги надминаа.Комотно Алмеида и Ставро може да му се приклучат на Лет3 пензионерски да уживаат.Новите момци грмат по темава.
Јас за разлика од вас чипуваните сендвичи кои самите себеси си се нарекувате некакви си патриоти ИМАМ СОПСТВЕН СТАВ и сум пред се човек а не чипуван сендвич како вас кој чита и слуша само партиски соопштенија и партиски пусулчиња од Грујо, Мицко и остала ДПМНЕовска тајфа ,,, јас во мојот живот никогаш не сум влегол во никаков партиски штаб, јас и ДПМНЕ и СДС ги множам со нула !
Епа неможе сите да бидат како вас патриотите само нешто се пењавите, кењавите, се пувате лево десно напред назад незнаете каков партиски став да изнесете и вас не ви е лесно и вие знаете дека треба и мора да се реши овој проблем со имево, но ви фуфка како ќе се исперете пред народот, не ви е лесно ем толкави напрчени патриоти ем име да мењаат античко име старо библиско не бидува тоа така !
И кои ти се тие Ставровци, Летковци и Алмеиди кои постојано ги цитираш, џигерот ли ти го извадија па толку се замараш со нив ... :D

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
... мене не ми е јасно за кого и пред кого се борат за двојазичност во МКД? албанците од МКД кога ќе се преселат или поточно привремено живеат во Европа ( Швајцарија, Шведска, Германија) ДОМА каде живеат во становите каде никој не ги гледа и слуша, зборуваат на соодветните јазици, но никако на албански, нивните деца дури не го знаат албанскиот јазик! :confused:
сега истиве, кога доаѓат во МКД, кога пазаруваат во маркетите или моловите меѓусебе, а посебно со децата зборуваат на германски, шведски, но никогаш на албански ...ама кога ќе му се обрати на Македонец тогаш му се „ослободува“ албанскиот јазик од уста ! :cujte:
ваму се тепа во гради за својата кауза, дава пари за каузата, се преставува како локален патриот албанец за двојазичност ќе се „испотепа“, а ваму од друга страна самиот никаде не го користи албанскиот јазик, а го тера Македонецот да го научи? :toe:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.419
Поени од реакции
4.329
... мене не ми е јасно за кого и пред кого се борат за двојазичност во МКД? албанците од МКД кога ќе се преселат или поточно привремено живеат во Европа ( Швајцарија, Шведска, Германија) ДОМА каде живеат во становите каде никој не ги гледа и слуша, зборуваат на соодветните јазици, но никако на албански, нивните деца дури не го знаат албанскиот јазик! :confused:
сега истиве, кога доаѓат во МКД, кога пазаруваат во маркетите или моловите меѓусебе, а посебно со децата зборуваат на германски, шведски, но никогаш на албански ...ама кога ќе му се обрати на Македонец тогаш му се „ослободува“ албанскиот јазик од уста ! :cujte:
ваму се тепа во гради за својата кауза, дава пари за каузата, се преставува како локален патриот албанец за двојазичност ќе се „испотепа“, а ваму од друга страна самиот никаде не го користи албанскиот јазик, а го тера Македонецот да го научи? :toe:
Исто ти е и со Македонците во странство. Посебно оние што таму се повеке години, нивните деца воопшто не го знаат македонскиот јазик.
Не те разбрв како тоа го тераат Македонецот да го научи албанскиот?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.691
Поени од реакции
16.900
Кои двојни стандарди ?
Ни ги дадоа нас, ние да ги судиме а што направивме НИЕ ?

Ги амнестиравме.
Друго ќе беше да тие ги амнестираа, тогаш ќе зборувавме за двојни стандарди.
доста млатите празна слама за обичен фуцк ин браин... албанското лоби во уса има платено одредени шефови во циа кој зацементирале таму догма дека албанците се на балканот стратешки интерес на уса... па ниту од Косово е некој осуден, скоро беше Франција го ослободи Харадинаи.. не гледај што ти продава магла некој новинар или друга белосветска ку*отресина, наредбите се добиваат тајно...
а ние не смеевме ниту да влеземе во Арачиново, брат љубе ѓоа се псуеше со кавиер по телефон а во пракса театар се правеше..
Да не одиме понатака, што е ова сега со Дивље насеље !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Што е битно за процесуирањето и казните за терористите КОЈ бил нарачател ????

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Исто ти е и со Македонците во странство. Посебно оние што таму се повеке години, нивните деца воопшто не го знаат македонскиот јазик.
Не те разбрв како тоа го тераат Македонецот да го научи албанскиот?

и јас не разбирам ! ама има некои што разбира, па нека објасни...

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Го читам воа идиотов, и не ми се верува, па проверувам 2-3 пати да не е некој кромид сајт... :facepalm::facepalm:

За да се оствари единство во домашните преговори, претседателот и опозицијата прво треба да ја признаат својата вина за погрешната надворешно-политичка стратегија и да се постројат зад современото решение: млада словенска нација и мултиетничка држава, чие име би произлегло од модерниот, а не од античкиот идентитет; јазикот и народот во латиничен превод од нашата кирилична азбука makedonski I Makedonci, и толку
http://fokus.mk/pretsedatelot-i-opozitsijata-treba-da-kapituliraat/

После ќе се чудиме зошто фамилијата 10 години маме ебаваше, и пак победуваше на избори. Па со вакви идиоти на другата страна, и баба ми, бог да ја прости, ќе победуваше.

Ццццц..

Па уште и вакви опаши ќе ми ги претставуваат како некакви интелектуални величини, па се обидуваат да ги користат како некакви креатори на јавно мислење, а они сироти изгубени во времето и просторот, 2 овци да им дадеш, 3 ќе ги изгубат.
А што е најтрагично, таква ни е 90% од "елитата", во државава.

V

viktora

Гостин
Мене ми изгледа дека сеуште немаат расчистно со сваровски судиите. (реално тешко ќе се искорени канцерот од 11 годишното владеење на дрпмне, ќе требаат минимум 11 години)
Ако, ќе почјакаме, тек се година и нешто на власт а за до на крај на мандат - ќе немаат никаков изговор.

Како може да е двоен стандард кога не ги ни судеа туку предметите ни ги дадоа нас, на македонскиот народ и држава да им суди (тоа е во наша полза).

Чекај, ти знаеш што значи двоен стандард ?
Што не ги вратија и предметите каде се судеа македонци?Сигурен си дека знаеш што е двоен стандард?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.419
Поени од реакции
4.329

и јас не разбирам ! ама има некои што разбира, па нека објасни...

Памфлет од ДПМНЕ што нема врска со реалноста. Убаво пишува само кој да разбере. Само го хушкаат и плашат народот. Дали го имаш прочитано законот или само памфлетот кој ти е постиран? Никаде во законот нема обврска за никого да научи албански јазик ниту некаква казна. Казните се однесуваат за непочитување на законот односно негово неспроведување а во истиот никаде не стои обврска да некој го знае албанскиот. Ако го прочиташ законот ке видиш во кои институции, во кои општини и како истиот ке се спроведува. Може да му се забележи на законот тоа што неговата примена ке кошта доста пари за преведувачи, двојни евиденции итн. Во законот никаде не е предвидена обврска за двојазичност во приватните фирми од што треба да ти биде јасно дека во партијата те лажат дека во дуќаните или било каде ке треба да се знае албански... За казните ете и во памфлетот јасно ти пишува дека казна ке се изрече на органот, одговорното лице во истиот или службеникот кој нема да го почитува законот а во законот е предвидено како треба да се постапува (со усно преведување, писмено преведување, двојазична евиденција, двојазични ознаки и сл), што значи никој нема да биде казнет ако незнае албански туку ке биде казнет ако не постапи согласно законот и не обезбеди превод усно, писмено, или спречи или не постави двојазични ознаки и слично.... како што предвидел законот. Не паѓајте на ефтина пропаганда и не коментирајте закони пред да ги прочитате и видете за што се работи.

V

viktora

Гостин
Памфлет од ДПМНЕ што нема врска со реалноста. Убаво пишува само кој да разбере. Само го хушкаат и плашат народот. Дали го имаш прочитано законот или само памфлетот кој ти е постиран? Никаде во законот нема обврска за никого да научи албански јазик ниту некаква казна. Казните се однесуваат за непочитување на законот односно негово неспроведување а во истиот никаде не стои обврска да некој го знае албанскиот. Ако го прочиташ законот ке видиш во кои институции, во кои општини и како истиот ке се спроведува. Може да му се забележи на законот тоа што неговата примена ке кошта доста пари за преведувачи, двојни евиденции итн. Во законот никаде не е предвидена обврска за двојазичност во приватните фирми од што треба да ти биде јасно дека во партијата те лажат дека во дуќаните или било каде ке треба да се знае албански... За казните ете и во памфлетот јасно ти пишува дека казна ке се изрече на органот, одговорното лице во истиот или службеникот кој нема да го почитува законот а во законот е предвидено како треба да се постапува (со усно преведување, писмено преведување, двојазична евиденција, двојазични ознаки и сл), што значи никој нема да биде казнет ако незнае албански туку ке биде казнет ако не постапи согласно законот и не обезбеди превод усно, писмено, или спречи или не постави двојазични ознаки и слично.... како што предвидел законот. Не паѓајте на ефтина пропаганда и не коментирајте закони пред да ги прочитате и видете за што се работи.
Бог да чува и да брани.Ти си жив пример дека и Бог понекогаш греши.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.419
Поени од реакции
4.329
А бе лешпар еден, ај цитирај ми одредба од законот кај што пишува дека мора да знаеш албански и дека ке бидеш казнет ако незнаеш па после барај му грешки на бог. Отвори законот и најди таква одредба. Неписмен.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Добро бе која ти е оваа логика ако не знаеш албански дека ќе плаќаш 5.000 евра казна?
Во ваква глупост ниту најголемата будала не би поверувал.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.419
Поени од реакции
4.329
Добро бе која ти е оваа логика ако не знаеш албански дека ќе плаќаш 5.000 евра казна?
Во ваква глупост ниту најголемата будала не би поверувал.
Не барај логика од сендвич, они се екстремно глупави и неписмени и веруваат и во такви глупости. Ако од штабот им јават дека магарето лета никој неможе да ги убеди дека не лета.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom