Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Sega veke koga sme iskreni jas epten se nasekirav sto go bolelo ili sto mislel za mene nekoj ropak prilepski ama onaka kao si pravime muabet ;)

Ок војводо, ај сеа не досадувај важи? Пролив невиден си. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.376
Поени од реакции
8.966
Линк од објава на Фејсбук нa Здравко Савески од Левица

Отворено писмо од група професори вработени во Средното училиште „Здравко Цветковски“ во Скопје. Поради страв од реперкусии, не го објавуваат самите.

Во писмото се зборува за огромен непотизам од страна на директорката на училиштето, за злоупотреби на финансиските средства, за кршење на правата на вработените, за нејзина непримерна поддршка за националистичките протести на „Тврдокорните“...

Наводи кои мора да ги испитаат надлежните органи и, ако се точни, да бидат преземени соодветни мерки. Писмото било пратено и до Министерството за образование и наука.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
Линк од објава на Фејсбук нa Здравко Савески од Левица

Отворено писмо од група професори вработени во Средното училиште „Здравко Цветковски“ во Скопје. Поради страв од реперкусии, не го објавуваат самите.

Во писмото се зборува за огромен непотизам од страна на директорката на училиштето, за злоупотреби на финансиските средства, за кршење на правата на вработените, за нејзина непримерна поддршка за националистичките протести на „Тврдокорните“...

Наводи кои мора да ги испитаат надлежните органи и, ако се точни, да бидат преземени соодветни мерки. Писмото било пратено и до Министерството за образование и наука.
колку се сеќавам на времето ГУЦ беше легло на националистички инциденти помеѓу учениците, како е сега ситуацијата ??

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.376
Поени од реакции
8.966
колку се сеќавам на времето ГУЦ беше легло на националистички инциденти помеѓу учениците, како е сега ситуацијата ??
Поим немам, ти си во ДПМНЕ, прашај ја директорката на ГУЦ.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
Поим немам, ти си во ДПМНЕ, прашај ја директорката на ГУЦ.
не сум бил никогаш во ниедна партија ( освен по наредба во КПМ од 1979-1987, а и таму само обичен член) така примедбата ти е тролање... а ГУЦ е легло на национализам уште од пред 30-на и повеќе години...јасно е и кој се овие што се бунат, иако е во ред да се испитува законитоста на работата на било кого. Но очигледно е што им е поентата, сакаат да се зголеми вработувањето по рамковен клуч до максимум, не само во државни установи има притисоци и врз успешни приватни фирми.. јасно како бел ден

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Не ја бива веќе. Време е за револуција!

Ќе пукне тиквата кај и да е.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Така е бе војводо, смрт или слобода!
Друже, не сум војвода ниту пак нешто друго. дпмНЕ и сдсШ се најголемите предавнички партии во историјата на Македонија.
Секогаш ќе си ја бранам државата во која сум роден и израснат. Никогаш во животот не сум излегол на протест, бидејќи не сум сакал да им ги слушал лагите ни на едните ни на другите. Тука како што гледам, сите се за дпмНЕ или за сдсШ. Јас штом сум единствениот тука што не ги сака и двете партии, не ме прави војвода.
Сега за сега, Левица и Единствена Македонија ги гледам како опција.

Иначе, има нешто инфо за тоа кои ќе бидат кандидатите за претседател?
Или премногу рано е да си погодуваме?

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Знам дека е старо... ама добро е да се потсетиме!

Грдото лице на граѓанинот?!?

Ја дури сега сватив на што мислел... сватија ли куртоноидите? o_O

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Друже, не сум војвода ниту пак нешто друго. дпмНЕ и сдсШ се најголемите предавнички партии во историјата на Македонија.
Секогаш ќе си ја бранам државата во која сум роден и израснат. Никогаш во животот не сум излегол на протест, бидејќи не сум сакал да им ги слушал лагите ни на едните ни на другите. Тука како што гледам, сите се за дпмНЕ или за сдсШ. Јас штом сум единствениот тука што не ги сака и двете партии, не ме прави војвода.

Така е, ти си единствениот тука што не ги сака двете партии, само Единствена Македонија му е мајката.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.164
Поени од реакции
836
Знам дека е старо... ама добро е да се потсетиме!

Грдото лице на граѓанинот?!?

Ја дури сега сватив на што мислел... сватија ли куртоноидите? o_O
Заев е најголемиот Балкански куртоноид,тој е гмизавец кој мисли дека е човек,самиот си кажа дека е таков-кичмоведач,со такви ликови не се гради држава,истово го мислам и за некои ликови од дрпмнеовското крило на вмро-дпмне[DOUBLEPOST=1517980124][/DOUBLEPOST]
Па не е де. Нашата комплетна неспособност ја прави ЕУ неопходна опција. Ние не сме способни да водиме држава. Не треба да се срамиме да си го признаеме тоа, оти тоа е реалноста. Затоа ЕУ е толку битна за нас.

Ете Груевски од 2008 навака имаше прилика да покаже дека може Македонија да функционира и без ЕУ и НАТО да ни висат на глава, видовме што се случи. Покажа дека очајно ни се потребни да ни висат над глава, да ни менуваат пелени и да ни дробат попара за ручек.
Малку полтронско ми делува твоево размислување,м ожеме итекако без ЕУ и НАТО ама прво треба да се ослободиме од домашниве лопови и манипулатори кои глумат чесни и наивни политичари

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619

Твоите дела и љубовта кон Македонија се од непроценливо значење, заслужуваш да бидеш запишан во историјата на оваа држава, за да може идните генерации да се едуцираат од твоите непроценливи дела за оваа држава.
Браво легендо, само продолжи така!

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ме интересирa сaмo кoј ке пoнесе oдгoвoрнoст зa изгубени 30тинa гoдини вo изoлaцијa и мрaк?Кoгa се рaстурaше Југoслaвијa сaмo Мaкедoнијa и Слoвенијa испoлнувaa услoви зa членки нa ЕУ,a Мaкедoнијa беше дури и пред Слoвенијa.Тoa име не чинеше 30 гoдини тaпкaње вo местo,и aкo веќе гo менувaме мислaм декa требa пoдoбaр тргoвец oд Зaев дa си нaјдеме,некoј кoј ке мoже дебелo тoa дa гo нaплaти, a не кaкo oвoј кo претседaтел нa земјoделскa зaдругa дa не престaвувa
Не. Словенија имаше највисок бдп во Југославија. Главниот изговор за кавгата на последните седници на Савез комуниста беше нерамномерната распределба на парите. Парите од даноците и приходи од извоз одеа во Белград, а реално Словенија имаше производство што одеше за извоз. Словенците отворено викаа „или следете не економски или чао!“. Ова не е рекла-казала. И ден денешен човек да вози низ поранешна Југославија, и со лузните од војните, па се гледа нерамномерната развиеност на одредени региони. Главната разлика е меѓу нив и сите останати е организацијата и вољата за работа. Словенија е држава што е репер во Европа, а за Балканов е поим недостижен. И да престанеме да се лажеме за наше „лидерство“ во некаков регион.Таков беше текот на настаните, такви беа приоритетите на надворешните фактори...Словенија, Хрватска, учкарите беа поагилни, Босна е хаос што никогаш никој нема да го опраи, Црна Гора е посебен случај (меѓутоа, многу мудро контролиран) и ние сме утепани и заспани. Има нешто што не сме го помислиле никогаш, а не е толку нереално. Да не беше ЈНА ангажирана на запад, да не беше Бугарија тазе излезена од тврдокорен комунизам, исцедена, сиромашна, поразена (исто и Албанија) и грците да беа малку повеќе испровоцирани - имаше такви добри услови баш на наша територија да се раскурцаат на почеток на 90-ти години и да истераат уште една балканска. Ние ќе си бевме неми посматрачи и ќе се тепавме меѓу себе.
Со жалење констатирам дека од оваа територија не искочила ниту една идеја, самосвест, гордост, веќе повеќе од пола век. Ако некогаш тоа било ВМРО, она автентичното со вистински космополити и филозофи би ги нарекол, ако КПМ успеала да извади тоа што извадила со игра на вистинската страна, победничката - прогласила прва македонска држава - после тоа све е мувла, ќоро, сакато.
Не беа изгубени 30 години - тие беа тест дали сме способни да се саморегулираме - очигледно дека не сме.

Заев ќе го наплати ова сигурно, ама лично. Толку време е актуелно ова со името, а не слушнавме ништо за возврат, макар и лага (што најчесто е).
Останува јасно зошто толку години во политикава егзистираат исти ликови и покрај недостатокот на лична харизма, способност и моќ да поведат нешто конкретно. Не се ни трудат со некаква идна „придобивка“ - „Дојдов и сменив име на автопат“ - ок, и мене ми е докурца од името на автопатот, ама дел од кој план е тоа? Утре ќе дојде некој и ќе го врати ако ништо не се реши. Ако си мудар ќе го стаиш како „голема болка и загуба“ во некој нареден договор утре и ќе бараш нешто за возврат на тоа, а реков и порано - да не ги трошеше паторот тие џокери позицијата на муртинскиов ќе беше многу поповолна...ама тие ни се судбината.
Не 20%, што рече вчера silmarillion,на следни избори не смее 2% од народ да им излезе да гласа...нека си е**т мајката.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom