Кајгана психолог

Член од
28 април 2012
Мислења
20
Поени од реакции
3
Првата реченица ти е...... :eek: :shook:
Имам страв од луѓе и немам самодоверба.
Почна ли? :) Јас искрено не верувам дека професорите треба нешто да ги прашуваш/да им кажуваш. Тие не те ни памтат која си. Ќе си одиш најрегуларно на факултет како и до сега. :)

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.024
Почна ли? :) Јас искрено не верувам дека професорите треба нешто да ги прашуваш/да им кажуваш. Тие не те ни памтат која си. Ќе си одиш најрегуларно на факултет како и до сега. :)
Ме памтат и тоа како.Кога ме видоа на предавања,по името ми се обратија.
Си направив кул муабет со колегите,па се надевам дека ќе продолжи во тој правец.

Член од
28 април 2012
Мислења
20
Поени од реакции
3
Ме памтат и тоа како.Кога ме видоа на предавања,по името ми се обратија.
Си направив кул муабет со колегите,па се надевам дека ќе продолжи во тој правец.
Аха. Јас барем мислам кај нас дека се незаинтересирани професорите, па затоа така си помислив.
Се едно, мислам дека разбираат дека секој од нас има некакви проблеми во животот, и не им е битно дали си презапишала или не :) Немој толку да си го ставаш тоа при срце, направи си муабет со колешките, пиј по некое кафе во бифе, и ќе видиш дека ќе се опуштиш. Со среќа во јануари. :D

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Ми се чини дека е до мене. Еве у последно време злато да допрам станува сребро, луѓе што ми биле блиски сега наведнуваат глава, се ставаш самиот себеси над нив и си лошиот. Модерново општество ќе ми остане енигма, ако не судиш по изглед, пол, сексуална определба и не те боли кур кој со кој си ја вара женска му, автоматски си социопат и еднорог на општеството. Се да ви ебам, како што викаат, сам па како најдобро знам.
Не е до тебе.
И најдобро е сам да знаеш кој си и што си. Мани и доблести, ама она објективно. Ако знаеш, после е полесно. Нема да најдеш секогаш такви/слични ко тебе, но не мора да ги судиш различните, live and let live е еден од подобрите рецепти за среќа.
Бидете си начисто сами со себе, барем јас досега со сите мои бубачки сум го сфатила тоа. Сам можеш да си помогнеш или одмогнеш. Перцепцијата за другите како те гледаат, или ти нив, па и не е толку битна.

Член од
6 декември 2017
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво!

Изработувам дипломски труд од Психометрија (дисципплина за мерење на психолошките појави). Потребен ми е примерок мажи, пошто имам премногу жени веќе во квотите.

Доколку некој милува да ги реши скалите, би му бил благодарен.

Линк до нив: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTQA-oj5TfvfbhY4duf8Xpt9fQ9Baw7o6KxnpOUTlgHZBdew/viewform

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Не е до тебе.
И најдобро е сам да знаеш кој си и што си. Мани и доблести, ама она објективно. Ако знаеш, после е полесно. Нема да најдеш секогаш такви/слични ко тебе, но не мора да ги судиш различните, live and let live е еден од подобрите рецепти за среќа.
Бидете си начисто сами со себе, барем јас досега со сите мои бубачки сум го сфатила тоа. Сам можеш да си помогнеш или одмогнеш. Перцепцијата за другите како те гледаат, или ти нив, па и не е толку битна.
Потполно се согласувам, мислам да станеш мајстор на самиот себе си, self-awareness е најдобрата особина што можеш да ја развиеш и подобриш за во секоја идна врска од било каков вид. Мислам дека ++ или -- како и да е на човечка особина може да направи значителен бекфајр доколку стане подлабока и се гледа како лонг терм, пошо нели потенцијалот на една вркса пак од каков и да е карактер е да раснете заедно од секаков аспект, но бидејки сте нели "слични", различностите се должат на посубјективен аспект, каде излегуваат емоциите, и остала срања што се тешки психологии и потенцијалот е многу помал. Може општеството да гледа како сте the A team, invincibles, и остало а потајно вие да знаете дека стагнира и се гледа крајот кој е недалеку од самиот почеток. И потоа почнува судењето и мислењето на заедничкото општество кое е површно но досадно и мора со дипломатски одоговори да објаснуваш или пак фино лепо да отераш у курац дека не ти се збори за тоа. :D

Член од
10 август 2015
Мислења
105
Поени од реакции
14
Здраво на сите. Четврта година сум гимназија и планирам да продолжам психологија, но имам многу неразјаснети прашања. Дали знаете со кој психолог би можел да се советувам или да одам на обичен разговор со психолог па би ми објасниле се што би сакал?

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.024
Родителите ми обрнуваат внимание само кога добивам добри оцени.Сега сум трета година на факултет и ептен ме напнуваат,иако сто илјади пати сум им рекла дека немам капацитет за да добијам 10 по сите предмети.Кога паднав некои испити,ми се дереа.Некои испити ги положив со шестки и тие се однесуваат како да се разочарани од мене.Имам и една осмица и две деветки и тие не му се доволни на татко ми.
Јас имам слаба меморија и постојано сум под стресови.Па,ај,оди,памти....
Се чувствувам запоставена од моите родители.Кога и да се обидам да им го предочам тоа,тие ми викаат и ми се лутат. Што да правам ?

Член од
30 август 2017
Мислења
998
Поени од реакции
1.434
Родителите ми обрнуваат внимание само кога добивам добри оцени.Сега сум трета година на факултет и ептен ме напнуваат,иако сто илјади пати сум им рекла дека немам капацитет за да добијам 10 по сите предмети.Кога паднав некои испити,ми се дереа.Некои испити ги положив со шестки и тие се однесуваат како да се разочарани од мене.Имам и една осмица и две деветки и тие не му се доволни на татко ми.
Се чувствувам запоставена од моите родители.Кога и да се обидам да им го предочам тоа,тие ми викаат и ми се лутат. Што да правам ?
Опушти си, ако твоите родители те држат со услов мислам треба да почнеш да живееш свој живот, најди си работа колку што можеш да се одржаваш, положи ги испитите од факултет и најди си чаре за животот... животот ти отвара секакви врати ако се трудиш со обвинување дека другите се криви ништо не правиме во животот... но да знаеш животот е тежок ке се најдеш во секакви ситуации што треба да правиш е да не се откажеш

Член од
15 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
15
Деконцентрација, слаба меморија, иритација, промени у расположение, постојан замор, спиење по 10 саати и више - не ми се стануе од кревет... сето тоа без посебна причина. Ај на почеток коа првпат ми се појави наведеново имаше причина, ама сеа пак... Се држам колку можам, знам дека е до мене, не е до околината. Барам чаре секој ден, па ќе видиме... Со Господ напред :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Деконцентрација, слаба меморија, иритација, промени у расположение... сето тоа без посебна причина. Ај на почеток коа првпат ми се појави наведеново имаше причина, ама сеа пак... Се држам колку можам, знам дека е до мене, не е до околината. Барам чаре секој ден, па ќе видиме... Со Господ напред :)
Земи одмор некаде на планина една недела ама исклучи се од се. Се работи тука за замор + стрес.

Член од
15 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
15
Земи одмор некаде на планина една недела ама исклучи се од се. Се работи тука за замор + стрес.
Пред година дена првпат имав паничен напад. Од тогаш навака не сум упраен ко шо треба, ко шо бев претходно. Значи анксиозност е според мене, иако не сум бил на лекар. Според симптоми и анализа на мојот живот, дека отсекогаш сум осетлив, уште од дете, бегав од конфликти, од предизвици, од домашни нормални расправии меѓу моите, и сл. Ми треба муабет со некој шо ќе ме разбере, а кој не осетил на своја кожа џабе е - не те разбира, не психолог шо сака нека е. Дајте мислење, се е добредојдено :)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Тебе тој корен ти е од детството и со бегање од тие работи само лошо си правиш. Стравот исчезнува со негово соочување. Поголема физичка активност, шетање некаде во природа и на свеж воздух, релаксирање на мирно и удобно место.
На крај имаш и стручни лица што се спремни да те сослушаат и советуваат и ќе ти дадат соодветен третман.

Член од
15 март 2009
Мислења
68
Поени од реакции
15
Тебе тој корен ти е од детството и со бегање од тие работи само лошо си правиш. Стравот исчезнува со негово соочување. Поголема физичка активност, шетање некаде во природа и на свеж воздух, релаксирање на мирно и удобно место.
На крај имаш и стручни лица што се спремни да те сослушаат и советуваат и ќе ти дадат соодветен третман.
Не бегам, туку напротив. Работам во кафич, постојано со луѓе сум. Намерно и почнав со таа работа, за да се соочам. Исто така и свирам во бенд, свириме по кафичи и ноќни клубови. Повеќе експонирање од тоа здравје... Ама ете, овие симптоми никако да се повлечат, некогаш поинтензивни, некогаш послаби... Имам многу работи да дополнам али у моментов не ми иде се така наеднаш... Треба да седнам да се изанализирам убаво и да напишам се на хартија, како се осеќам, шо ми се случува и сл. И да отидам кај професионалец, нема да можам да се изјаснам ко шо сакам у моментот. И затоа и нема да бидам разбран комплетно. Фала ти во секој случај @Forza Milan!!!

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.815
Поени од реакции
1.565
Абе ја имав и по 8 испити во сесија па што? Мислиш дека ако ти се сите 10 ке ти смени нешто во живот? Тоа пробај да им го објасниш на твоите ништо повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom