Nema da ti vrate dokumentite ako ne plates za dejstvijata so gi e izvrsil do sea..InaceИмам случај каде што адвокатот го влечка случајот две години, се понаша како да ја брани спротивната страна, а притоа јас му немам платено, дали имам право да го откачам и да му платам кога судењето ќе заврши?
Како странка/ властодацец имаш право во секој момент да го откажеш полномошното дадено на адвокат и да го пренесеш на друг адвокат.Имам случај каде што адвокатот го влечка случајот две години, се понаша како да ја брани спротивната страна, а притоа јас му немам платено, дали имам право да го откачам и да му платам кога судењето ќе заврши?
А може ли да ми објасни некој искусен за застарување на долгот согласно член 364 побарување на закупнина од Законот за облигациони односи за следново.
По поминатиот рок од три години ( рокот за застарување) дали застарува комплет долгот и во никој случај со ниукаков чекор не може да и ги бараш парите однсоно треба да го бришеш од списокот на должници и да го водиш како чист односно како да ги исполнил сите обврски, или пак со застарувањето од 3 години застарува само правото на побарување на закупнината по судски пат?
Мене првото и второто ми се едно те исто. Ти можеш да бараш и у суд да ти се плати долгот и ако должникот не каже „чекајте малце другари, поминаа 3 години“ судот ќе го задолжи да ти плати.Vtoroto...pobaruvanjeto si stoi samo se gubi pravoto na sudska zastita po prigovor na dolznikot..ako podnese tuzba doveritelot sudot ne go interesira zastarenosta, odnosno ne vnimava po sluzbena dolznost tuku mora dolznikot da podnese prigovor za zastarenost po sto sudot ja otfrla tuzbata.
Daleko e of isto..so ke bide ako posle zastarenosta imat drug obligacionen odnos kade dolzniko e doveritel..moze stario doveritel odnosno nov dolznik da rece slusaj bate ti mi duzes za onaj obligacionen odnos sea ke napraeme prebivanje..i uste milion primeri ima u koi ne e isto..Мене првото и второто ми се едно те исто. Ти можеш да бараш и у суд да ти се плати долгот и ако должникот не каже „чекајте малце другари, поминаа 3 години“ судот ќе го задолжи да ти плати.
Зошто викам дека првото и второто ми се исто, зошто ти на друг начин освен со тужба и не можеш да си го бараш долгот.
Пребивањето е сосема друга ситуација. Прашањето не беше мислам за ситуација „што би било кога би било“ туку за наплатување на тоа конкретно побарување. Освен со тужба како можеш на друг начин да го наплатиш конкретното побарување ?Daleko e of isto..so ke bide ako posle zastarenosta imat drug obligacionen odnos kade dolzniko e doveritel..moze stario doveritel odnosno nov dolznik da rece slusaj bate ti mi duzes za onaj obligacionen odnos sea ke napraeme prebivanje..i uste milion primeri ima u koi ne e isto..
Пребивањето е сосема друга ситуација. Прашањето не беше мислам за ситуација „што би било кога би било“ туку за наплатување на тоа конкретно побарување. Освен со тужба како можеш на друг начин да го наплатиш конкретното побарување ?
Ti nemas postaveno nikakvo prasanje. Samo davas konstatacija deka nema razlika pomegu prviot i vtoriot slucaj sto ne e tocno. Slucajot koj go kazav e eden od nacinite so koi ke se namiri pobaruvanjeto. Ako misles na nacinot da ti bide isplaten dolgot od dolzniko diretno trebalo da ne dozvoles da zastare..otkako zastare nemozes..ama toa he znaci deka ako te sretne na pato deka nemoze da ti gi zeme..kete fane za sija ke gi zeme..so mu Mozes? Nemas povredi, nemas osnov za gonenje poradi krazba..Пребивањето е сосема друга ситуација. Прашањето не беше мислам за ситуација „што би било кога би било“ туку за наплатување на тоа конкретно побарување. Освен со тужба како можеш на друг начин да го наплатиш конкретното побарување ?
Нормално дека немам јас поставено прашање зошто моето беше одговор на поставено прашање од друг член, на кое и ти претходно си одговарал...Ti nemas postaveno nikakvo prasanje. Samo davas konstatacija deka nema razlika pomegu prviot i vtoriot slucaj sto ne e tocno. Slucajot koj go kazav e eden od nacinite so koi ke se namiri pobaruvanjeto. Ako misles na nacinot da ti bide isplaten dolgot od dolzniko diretno trebalo da ne dozvoles da zastare..otkako zastare nemozes..ama toa he znaci deka ako te sretne na pato deka nemoze da ti gi zeme..kete fane za sija ke gi zeme..so mu Mozes? Nemas povredi, nemas osnov za gonenje poradi krazba..
Pa ne e praven nacin ama koga ne bi postojal zastareniot dolg bi bilo razbojnistvo..vaka si go zema svoeto.Нормално дека немам јас поставено прашање зошто моето беше одговор на поставено прашање од друг член, на кое и ти претходно си одговарал...
Иначе темава е за ПРАВЕН совет. Ја ова низ призма на право го глеам. Тоа шо ти го кажуваш "ќе го начека ќе го фати за врат и ќе му ги земе парите" не е баш правен начин за наплаќање на долгот.
И да, се согласувам дека не треба да се дозволи да дојде до застареност, никаде не го ни оправдував тоа.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Е тука и претходното шо го кажа за кражбата си голема грешка. Кривично дело ќе си постои, единствено можеби како олеснителна околност да се земе нешто, ама кривично ќе си биде одговорен човекот во таков случај.Pa ne e praven nacin ama koga ne bi postojal zastareniot dolg bi bilo razbojnistvo..vaka si go zema svoeto.
Mn spamirame bezveza. Procitaj go kr delo razbojnistvo i vidi dali parite so ke GI zeme se tug podvizen predmet..ne se tug sigurno...Е тука и претходното шо го кажа за кражбата си голема грешка. Кривично дело ќе си постои, единствено можеби како олеснителна околност да се земе нешто, ама кривично ќе си биде одговорен човекот во таков случај.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Не. Ама во договорот најверојатно ќе пишува дека за секоја промена си должен да ја известиш банкатаСакам да земам кредит овај месец но планирам да го менам работното место за два то три месеца, дали би имал последици врз кредитот ?
Не може да го бараш долгот со тужба, ама може на пример да го фатиш некаде на премер пребивање, или некоја неопходна услуга и кога било да му кажеш да ќе ти ја направам ова услуга ама долгот да ми го вратиш.Мене првото и второто ми се едно те исто. Ти можеш да бараш и у суд да ти се плати долгот и ако должникот не каже „чекајте малце другари, поминаа 3 години“ судот ќе го задолжи да ти плати.
Зошто викам дека првото и второто ми се исто, зошто ти на друг начин освен со тужба и не можеш да си го бараш долгот.