Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.418
Поени од реакции
4.328
А што ви е тешко во 21век да воведете електронско гласање? Или што помалце да гласаат ви е целта? Достапноста е израз на слободни и фер избори. Ако ја морам да патувам 500 или поќе км тогаш тоа за мене не е исполнето. Од што се плашиш? Не се думај, нема да гласаме за Gornamakedonja.
Не дека се плашам од нешто ама сомнителни ми се патриотите кои не сакаат да го запалат карот и за Македонија да извозат 500 км. Да не зборуваме па да фатат авион и да дојдат овде за локални избори, како што на пример прават албанците од Кичево. Или да си дојдат ове за време на попис за да испаднеме повеке на број.... Добро е што барем изразувате желба да седнете на компјутер и да гласате. За срамота сте. Имате пратеници од дијаспората кои се бирани со помалку гласови од гласовите за некој претседател на куќен совет или месна заедница...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323
Не дека се плашам од нешто ама сомнителни ми се патриотите кои не сакаат да го запалат карот и за Македонија да извозат 500 км. Да не зборуваме па да фатат авион и да дојдат овде за локални избори, како што на пример прават албанците од Кичево. Или да си дојдат ове за време на попис за да испаднеме повеке на број.... Добро е што барем изразувате желба да седнете на компјутер и да гласате. За срамота сте. Имате пратеници од дијаспората кои се бирани со помалку гласови од гласовите за некој претседател на куќен совет или месна заедница...
Куре, ја дојдов да гласам во Кичево за референдумот. Ама некои прашања не заслужуваат одговор. Со тој памет ќе си бидеш ти прв Gornomakedonjec.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.418
Поени од реакции
4.328
Куре, ја дојдов да гласам во Кичево за референдумот. Ама некои прашања не заслужуваат одговор. Со тој памет ќе си бидеш ти прв Gornomakedonjec.
Секоја ти чест ако си дошол. Таквиот пример треба да го следат сите од дијаспората а не само да паламудат колку се они големи патриоти и да бараат вакво-онакво гласање. И јас гласав на тој референдум ама лебарките на државни јасли не гласаа и се еба работата....

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Патриотите од дијаспората се јаки само преку тастатура, барем такви се 98%, ти спаѓаш во овие 2% и ништо неможеш да промениш самиот, јбг.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Го боли стапот само затоа што 99% од народот исто така го боли стапот за државата.
им покажаа практично како ќе завршат тие што ќе се бунат... тоа беше исфорсирано сценарио на двете партии... единствено во тоа се сложија без забелешки... дека се спремни со крв да ги бранат своите позиции.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Каква стока живее во државава какво и да е името нема да соодветствува со племето што ја населува. Див исток да се вика пак е симпатично и не го доловува менталитетот овдешен. Економија и ред се воведува само со интелелкт кој го нема нити една партија бидејќи се исели. Јас лично имав другари со многу солидни примања на 27 год што се иселија од причина што неможеа да трпат неправди и да гледаат глупости и шерифи секој ден.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Каква стока живее во државава какво и да е името нема да соодветствува со племето што ја населува. Див исток да се вика пак е симпатично и не го доловува менталитетот овдешен. Економија и ред се воведува само со интелелкт кој го нема нити една партија бидејќи се исели. Јас лично имав другари со многу солидни примања на 27 год што се иселија од причина што неможеа да трпат неправди и да гледаат глупости и шерифи секој ден.
Абе во дргугите градови освен Скопје, нема еден нормален лекар бре, неможат една најобична скршеница да ти средат.
Тој факт укажува во каква насока ни оди државата.

Член од
30 декември 2014
Мислења
378
Поени од реакции
460
Мислиш на оние локалните референдуми во западна Македонија или оној на централно ниво? За локалните референдуми апсолутно се согласувам дека и те како требале да се земат во предвид при креирањето на законот за територијална организација на локална самоуправа.
Ама за централниот референдум (2004) организиран од паторот и неговите "патриотски здруженија", e тоа беше жива брука. Какви све глупости не изнакажа, ама истите зборови кои ги употребуваше последнава година ипол ги употребуваше и тогаш: федерализација, кантонизација, предавство и слични националистички проливи и глупости, додека од неговите штабови населението се убедуваше дека ако се гласало на референдумот "Албанците ќе бегаат од Македонија":popce::popce: Тогаш сите медиуми (освен Шител нормално) се прашуваа дали е нормално еден лидер на опозиција да користи таква реторика, додека пак на тогашната власт им беше смешна и забавна таа кампања, се сеќевам постојано тераа сеир кон вмро, а кампањата се одвиваше кога тогашната опозиција беше во полоша состојба одошто што е денес, од ДПМНЕ се отцепи Народна на Љубчо, де факто тогаш десницата се бореше за опстанок на политичката сцена во Македонија, па власта си смисли своја кампања "Некои прашања не заслужуваат одговор". Прво они мислеа дека паторот нема ни да успее да ги собере потребните потписи, ама околу тоа се согласи и партијата на Љубчо па успеаа. Таа реторика на власта беше многу погрешна, тогаш СДСМ и ДУИ ако сакаа законот да има широка поддршка кај сите заедници, требаа они сами да си го стават на референдум во кампања која тие би воделе да се гласа ЗА актуелниот закон. Инаку референдумското прашање на паторот беше веројатно најдебилното референдумско прашање во историјата на Европа: Дали сте да си остане во сила законот од 1996-та (инаку тој катастрофален закон од 1996-та кој предвидуваше ненормални 123 општини, некои општини со по 100-200 жители кои голем број од нив работеа со празна каса, го донесе токму СДСМ со што иронијата беше уште поголема). И нормално на референдумот излегоа рекордно ниски 25% граѓани. Пред некое време со @Dexter26 баш на оваа тема дискутиравме околу истиот закон и тој постојано ме убедуваше дека причината поради која граѓаните не излегоа на референдумот биле САД што баш во тој момент решиле да не признаат под уставно име, а јас еве ќе повторам дека ако граѓаните навистина имале волја да гласаат ќе си гласале ако си имале наумено, не може ниедна држава или велесила да има толкаво влијание па баш поради тоа што неколку дена пред референдумот не признаваат под уставно име граѓаните да ги фати таква еуфорија па да заборават на се и сешто вклучително и на референдумот. Не, ама навистина тоа со САД воопшто не држи вода, тоа испаѓа како стварно некој да ги прскал граѓаните со алуминиум. Боже па од стартот на кампањата се знаеше дека референдумот ќе пропадне. Иако точно е дека самата постапка при утврдување на територијалната организација не беше баш транспарентна од страна на тогашната власт и процесот не беше инклузивен.

Али приказната не заврши таму. По фијаското на референдумот, Грујо кажа дека еден ден кога вмро ќе се врателе на власт, ќе направеле сериозна ревизија во спорните делови на законот, посебно осврнувајќи се на Кичево кое ќе го врател на старите граници со што Македонците ќе биле побројни од Албанците. Али знаете што направи откако се врати на власт? Во 2008 година требаше да стапи на сила одредбата на законот која што се однесуваше за општините Вранештица, Другово, Зајас и Осломеј да се укинат и да се спојат со Кичево. Но тогаш ДПМНЕ во 2008-ма со законски амандман само ја одложи истата одредба да важи од 2012, наместо во 2008 како што првично што се предвидуваше. Па така Кичево во 2012 стана и те како "уште по албанска општина". И не беше случајно, во 2008-ма иако сите медиуми вклучително и А1 беа прилично наклонети кон власта, сепак цензурата сеуште не беше воведена и се уште можеа да се наречат слободни медиуми, што значи паторот и те како знаел дека до 2012 во Македонија ќе нема слободни медиуми и истата вест или беше изоставена или беше презентирана како правична, согласно европските стандарди.

Па оттука се поставува прашањето: Каде беа тие наводни "патриоти" од 2008 до 2012 да го бранат Кичево од припојување со престолнините на Ахмети, веќе непостоечките општини Зајас и Осломеј? Уствари чекај тогаш тој период паторот беше најсилен и сите закони што ги носеше си беа на место, вклучително и законот за јазикот кој го зборува 20% од населението (кој што патем предвидува многу посеопфатна употреба на албанскиот јазик со јасно дефинирани критериуми отколку сегашниов предлог-закон, ама нема предвидено глоби, па е како тоалетна хартија за некои општини), немаше никаква, ама никаква дебата.

Да се разбереме, немам никаков проблем ниту со законските текстови кои се носеа во 2008-ма година за организација на локалните граници и оној за употреба на јазиците, ниту имам проблем во најголем дел од сегашниот предлог закон за јазиците. Ама пак наводниве патриоти ми се ептен смешни како и сега и во 2004-та кои мислат/мислеа дека државата ќе пропадне и ќе се подели ако се донесат споменатите закони, така и од 2008-2012 кои не само што немаа проблем со овие законски текстови, туку имаа волја и да излезат на улица само да ги одбранат делата на паторот.

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Абе во дргугите градови освен Скопје, нема еден нормален лекар бре, неможат една најобична скршеница да ти средат.
Тој факт укажува во каква насока ни оди државата.
Епа затоа зборувам јас растев во Охрид. Во мојата улица од 20 куќи сите имаа од две до три деца. Сите скоро сосе деца се иселија од 98 навака. Сега од тие 20 куќи, 10 се празни а во другите 10 живеат пензионери. Само јас сум во Македонија и живеам во Скопје. Со што ќе ги вратиме тие луѓе назад? Овде во Ск не се осеќа многу тоа ама страшно е апокалиптично да паднеш на улица нема кој да те крене.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323
Од дијаспората се очекува да е ултрапатриотска, да фрла пари без повраток и да не очекува ништо и да иде за избори макар се и оддалечени 10000км од Македонија. А од друга страна самите Македонци во државата 27 години по ред гласаат антипатриотски партии кои ја уништија државата. Исто така непатриотски им се подсмеваат на дијаспорците и им негираат секакво право па и суштинското право које излегува од самото државјанство а тоа е правото на глас. Кои двојни стандарди тоа е невероватно. Ама тоа ни е проблемот. Еден со друг не се чувствуваме еднакви и немаме никаква емоцијонална поврзаност меѓусебе. Е така луѓе не може да постои нација. Убаво некој кажа овде дека личиме на племе и судеќи на однесувањето и не сме нешто над тоа. Имаме среќа што некако успеавме да дојдеме до своја држава. Ете како поклон. Други нации или народи како Курдите со децении се борат за своја држава против многу посилни сили и се сплотени. Е тоа ти е нација но немале тие среќни пет минути во историјата како ние.

Проблемот е друг, дека многу не гледаат, дека Македонија како држава има корист од дијаспората. За суштински прашања и референдуми како за името мора да биде вклучена. Верувајте дека тоа нема да биде на ваша штета, напротив.

Јас бев дојден на главниот референдум каде што можеше да се спречи новата териториална поделба. Нели се собраа над 150 000 потписи за тоа па мораше да се направи референдум но немаше кворум на крај. Пак ќе речам, оти некои прашања не заслужуваат одговор. Е сега од тој момент СДСМ за мене како партија умра. Од друга страна ДПМНЕ не беше толку немоќна да го стопира процесот ама се испазари. Црни Грујо место да носи браќата од Пустец да гласаат во Кичево на првите локални избори после спојувањето на кичевските општини, тој ги носи во скапан Центар. Место да спаси еден важен град на Македонизмот или град, во кој Македонското чувство е многу силно, тој ги носи во скапан Центар, каде што процентуално има најмногу шарени државноштетници и кој со тоа смешно фарбање во мозокот и немаат проблем Македонија да се вика ете Новогорнадолнамакедоња и во која на крај ќе владеат Албанците. Е за такви ги искористи браќата од Пустец и на крај го изгуби Кичево за секогаш и Центар кој и онака не вреди да се прави муабет. Тоа доволно кажува колку лажни патриоти беа на власт 11 години и со тоа вечно умре како пол. опција, барем за мене.

И на крај еден мит за Албанците да поправам малце. Прво, имаше многу Македонци од дијаспората кои беа дојдени во Кичево но немаше ништо организирано, сами идеа. Второ, за Албанците све беше организирано ама и тие не се толку расположени за викенд да се тегнат по автобуси низ Европа. Но, колку е точно не знам, им стигаа солидни закани дека тие куќи во Зајаз и околина ќе им бидат запалени. И на крај уште еден мит да разрешам. Вака како што е етничкиот состав во општина Кичево и да не иде никој, Албанците имаат такво мнозинство што без проблем можат да ја земат општината. Та грешка се направи одамна. Прашајте го Бучко за тоа, ќе ви објасни.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.666
Поени од реакции
88.537
Пак ќе речам, оти некои прашања не заслужуваат одговор. Е сега од тој момент СДСМ за мене како партија умра.
И за многу други Македонци другар... Затоа дремеа 11 години во опозиција, а сега ако се изглупираат со името (веќе се изглупираа со законот за јазици), и воведат нешто ко republika uppermakedonija, тоа ќе биде крах на партијата.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Епа затоа зборувам јас растев во Охрид. Во мојата улица од 20 куќи сите имаа од две до три деца. Сите скоро сосе деца се иселија од 98 навака. Сега од тие 20 куќи, 10 се празни а во другите 10 живеат пензионери. Само јас сум во Македонија и живеам во Скопје. Со што ќе ги вратиме тие луѓе назад? Овде во Ск не се осеќа многу тоа ама страшно е апокалиптично да паднеш на улица нема кој да те крене.
А најстрашно од све е кога ќе паднеш, а ќе те одминуваат....[DOUBLEPOST=1517469847][/DOUBLEPOST]
И за многу други Македонци другар... Затоа дремеа 11 години во опозиција, а сега ако се изглупираат со името (веќе се изглупираа со законот за јазици), и воведат нешто ко republika uppermakedonija, тоа ќе биде крах на партијата.
Како не ќе е крах..... Тоа е поентата на 2 партии, канализирање на незадоволството... исти режим е тоа.[DOUBLEPOST=1517470043][/DOUBLEPOST]
Од дијаспората се очекува да е ултрапатриотска, да фрла пари без повраток и да не очекува ништо и да иде за избори макар се и оддалечени 10000км од Македонија. А од друга страна самите Македонци во државата 27 години по ред гласаат антипатриотски партии кои ја уништија државата. Исто така непатриотски им се подсмеваат на дијаспорците и им негираат секакво право па и суштинското право које излегува од самото државјанство а тоа е правото на глас. Кои двојни стандарди тоа е невероватно. Ама тоа ни е проблемот. Еден со друг не се чувствуваме еднакви и немаме никаква емоцијонална поврзаност меѓусебе. Е така луѓе не може да постои нација. Убаво некој кажа овде дека личиме на племе и судеќи на однесувањето и не сме нешто над тоа. Имаме среќа што некако успеавме да дојдеме до своја држава. Ете како поклон. Други нации или народи како Курдите со децении се борат за своја држава против многу посилни сили и се сплотени. Е тоа ти е нација но немале тие среќни пет минути во историјата како ние.

Проблемот е друг, дека многу не гледаат, дека Македонија како држава има корист од дијаспората. За суштински прашања и референдуми како за името мора да биде вклучена. Верувајте дека тоа нема да биде на ваша штета, напротив.

Јас бев дојден на главниот референдум каде што можеше да се спречи новата териториална поделба. Нели се собраа над 150 000 потписи за тоа па мораше да се направи референдум но немаше кворум на крај. Пак ќе речам, оти некои прашања не заслужуваат одговор. Е сега од тој момент СДСМ за мене како партија умра. Од друга страна ДПМНЕ не беше толку немоќна да го стопира процесот ама се испазари. Црни Грујо место да носи браќата од Пустец да гласаат во Кичево на првите локални избори после спојувањето на кичевските општини, тој ги носи во скапан Центар. Место да спаси еден важен град на Македонизмот или град, во кој Македонското чувство е многу силно, тој ги носи во скапан Центар, каде што процентуално има најмногу шарени државноштетници и кој со тоа смешно фарбање во мозокот и немаат проблем Македонија да се вика ете Новогорнадолнамакедоња и во која на крај ќе владеат Албанците. Е за такви ги искористи браќата од Пустец и на крај го изгуби Кичево за секогаш и Центар кој и онака не вреди да се прави муабет. Тоа доволно кажува колку лажни патриоти беа на власт 11 години и со тоа вечно умре како пол. опција, барем за мене.

И на крај еден мит за Албанците да поправам малце. Прво, имаше многу Македонци од дијаспората кои беа дојдени во Кичево но немаше ништо организирано, сами идеа. Второ, за Албанците све беше организирано ама и тие не се толку расположени за викенд да се тегнат по автобуси низ Европа. Но, колку е точно не знам, им стигаа солидни закани дека тие куќи во Зајаз и околина ќе им бидат запалени. И на крај уште еден мит да разрешам. Вака како што е етничкиот состав во општина Кичево и да не иде никој, Албанците имаат такво мнозинство што без проблем можат да ја земат општината. Та грешка се направи одамна. Прашајте го Бучко за тоа, ќе ви објасни.
И дијаспората исто како и тукашните се целосно подложни на манипулација... така да исти курац е дали се гласа или не, апсолутно нема да направи никаква разлика... На крају крајева, ако треба нешто да напраат ќе го напраат, дали со изборен инженеринг или со нешто друго, тие гласот на народот никогаш не го слушале.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Овде во Ск не се осеќа многу тоа ама страшно е апокалиптично да паднеш на улица нема кој да те крене.
Аха, важи, не се осеќа...да почнам јас да ти кажувам. Од секој можен калибар, од ликови што парче правеа во школо, до бараби - све е фатено магла...а и тие што се останати само ја чекаат првата можна прилика. Во Скопје лажна слика ви формира поголемата димензија на градот, инаку исти к***ц е.

Да не зборам за млади луѓе што отидоа од овој свет од болести у години...

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Аха, важи, не се осеќа...да почнам јас да ти кажувам. Од секој можен калибар, од ликови што парче правеа во школо, до бараби - све е фатено магла...а и тие што се останати само ја чекаат првата можна прилика. Во Скопје лажна слика ви формира поголемата димензија на градот, инаку исти к***ц е.

Да не зборам за млади луѓе што отидоа од овој свет од болести у години...
Пак колку толку се движи народ не се празни улиците.[DOUBLEPOST=1517472657][/DOUBLEPOST]
А најстрашно од све е кога ќе паднеш, а ќе те одминуваат....[DOUBLEPOST=1517469847][/DOUBLEPOST]
Како не ќе е крах..... Тоа е поентата на 2 партии, канализирање на незадоволството... исти режим е тоа.[DOUBLEPOST=1517470043][/DOUBLEPOST]

И дијаспората исто како и тукашните се целосно подложни на манипулација... така да исти курац е дали се гласа или не, апсолутно нема да направи никаква разлика... На крају крајева, ако треба нешто да напраат ќе го напраат, дали со изборен инженеринг или со нешто друго, тие гласот на народот никогаш не го слушале.
За да те одмине некој прво треба да има некој. Мислам касно е веќе сега од таа пустина не барај аир. Затоа сум разочаран од сите до сега власти. Така да името веќе не игра никаква улога нема да врати никого назад. Гледаш секој месец рика по некоја позната компанија што работела 30 год уназад. Земи го Мариово за пример, ако сакаш и Париз крсти го сега куче нема таму.[DOUBLEPOST=1517473169][/DOUBLEPOST]

Друже да не беше приливот на девизи од дијаспората одавна ќе крахиравме.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Пак колку толку се движи народ не се празни улиците.[DOUBLEPOST=1517472657][/DOUBLEPOST]
За да те одмине некој прво треба да има некој. Мислам касно е веќе сега од таа пустина не барај аир. Затоа сум разочаран од сите до сега власти. Така да името веќе не игра никаква улога нема да врати никого назад. Гледаш секој месец рика по некоја позната компанија што работела 30 год уназад. Земи го Мариово за пример, ако сакаш и Париз крсти го сега куче нема таму.
Па тоа го викам од јас, од оваа гледна точка, најарно ќе беше да го смениме името во 1991.... Па ќе правевме стратегија некаква национална да се врати после тоа, ќе се боревме во НАТО и ЕУ институциите за тоа, како рамноправни, а не вака ем шуто ем боде или како морковот на јаже... Ем одиш кон нато и еу ем нестигаш.

А и како дојде времето, не ни имаме фајде сега да го смениме, изгубивме све што можеше да се изгуби, ја изгубивме државата во 2001, и станавме заложници на транзиционирани терористи....

Сега кој сака да живее во Македонија, да се собереме и да оформиме некое село во Нов Зеланд по име Македонија....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom