Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Проценката беше дека ако прашањето биде:
Дали сте за суверена и независна држава Македонијa?
-
референдумот нема да успее.

Правилна проценка.
Кога правиш проценка, не тргнувај од себе....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.860
Колку Македонци од пред Прва Светска знаеш ти што се презиваат на -овски и -евски?
А колку знаеш денес?

Ние си имавме писмо со кое си пишувавме со векови.

Но, директивата беше да се сменат некои карактеристики, со цел да се приближиме до Србите. Ние со векови го немавме правописот на Караџиќ. Сега го имаме. Ј, Ќ, Њ, Љ, се букви кои не одговараат на гласовите во нашиот јазик и се тука со нас само 50-тина години.

И ред други постапки на просрпската власт после 45-та. Не смееше да се дозволи да останат сличностите со Бугарите. Тие "сличности" се всушност наши карактеристики кои ноншанлатно ги отфрливме, како што отфрливме државност, национални симболи, име, а и територија богами.[DOUBLEPOST=1517172653][/DOUBLEPOST]
Кога правиш проценка, не тргнувај од себе....
Остај ме ти мене. Имате време за мене после.

Само кај нас беше такво идиотски склопено прашање. Но мораше, поради мизерниот национален капацитет на Македонецот. Да не беше така може сега наместо на Кајгана ќе се допишувавме на Krstarica.rs.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Колку Македонци од пред Прва Светска знаеш ти што се презиваат на -овски и -евски?
Цела моја фамилија од таткова страна, и пред 250 години се презивале исто, на -ски.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Каква врска има ова со тоа јас што те прашав?
Ај прочитај пак.
Значи има доста што завршуваат на -ски, а и тоа не е мерило за Македонштина или сл.
Не значи ако завршуваш на -ов -ев, дека не си Македонец.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.860
тропаш глупости, -ски -вски не е додавка последниве 50 години
Еве уште еднаш и за тебе и за неписменион:

Колку Македонци знаете од пред Прва Светска Војна што се презиваат на -овски и -евски? А колку денес?

(потполно истото што го прашав прееска, земете воздух отворете книгите и најдете ми колку такви има, меѓу нашите дејци и активисти или било каде по документи)
Колку имало тогаш, а колку денес?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Последно уредено:

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Македонскиот народ секогаш бил пасивен и индиферентен и „не се замара“ со политика бе брат, не е тоа од сега. Државата ја доживува како нешто апстрактно независно од него, веројатно под инецерција од преходниот систем и кога не функционира треба само да се пцуе и збори за тоа по дуќани, кафани, слави, да се јавува по утрински емисии а не и да се преземе нешто или барем да се анализираат вистинските причини за тоа пошто „што моеш да смениш ај“, настрана кланското доживување на партиите и што и функционираат ко биро за вработување. Прошлата гарнитура најуспешно го експлоатираше ова и тоа до најкрајни граници, до надреални ситуации и дури тогаш на еден дел им текна дека ова вака веќе не може, пошто ко од шала се уништуваа човечки судбини и беше јасно дека утре секој може да биде жртва, иако поголемиот дел сеуште си лежеше на брашното, а добар дал од првите го правеа тоа од лукративни причини затоа што намирисаа winds of change. Требаше 87323 пати над дозволеното да се загади воздухот до степен да ти течат солзи од очи и да ги осеќаш токсините во грло па 100 души да се соберат да протестираат за тоа, и дувна ветре се намали само на 43661,5 над дозволеното и толку, „ќути трај има и полошо“. На верната база на претходната власт не ни им сметаше воопшто претходно воздухот, дури секога критика кон власта иако дури и воздухот што сами го дишат, ја доживуваа како личен напад и предавство на државата. Овие сега иако има мало подобрување и поголема критика се свесни за пасивноста да си туркаат работи што не би поминале во нормална држава. А на вмро им се врати ко бумеранг што единственото успешно субвенционирање им беше тоа на лојалноста и послушноста, па кога се смени центарот на моќ добар дел само си ги свртија главите и сега овие глумат изненадени како тоа имало пасивност и отсуствувала критичка мисла, иако има некој напредок од претходно, далеку од доволен за некаква функционална демократија. Ама не може да е тоа, сигурно е од алуминиумот што не прскаат.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2007
Мислења
81
Поени од реакции
249
Makedonija ne e na Zaev i SDSM da izigravaat kumovi na Makedonija i nejzinoto ime. Uste pomalku na imeto na narodot. Odamna ja napustiv Makedonija poradi licni pricini(ne ekonomski) , custvoto na pripadnost kon mestoto na ragjanje, detstvoto, sekjavanjata, i posle 15 godini ostanaa. Sega imam drzavjanstvo na druga evropska drzava(Spanija), nesto sto ne me napravi Spanec,tuku ostanav MAKEDONEC (Vlav) . Custvoto na pripadnost, dostoinstvoto (Ne navleguvam vo temata Anticki ili Sloveni, bidejski ne sum Sloven, i sekoj ima pravo da se cuvstvuva kako sto mu nalaga licnosta i egoto), e nesto sto covekot go pravi gord na toa sto e. Glupost e druga drzava da ti kumuva i da ti kaze kako se cuvstvuvas i kako da se identifikuvas sebesi. Totalno ponuzuvanje i potcinetost e koga drug subjekt go definira tvoeto bitie. Grcija nastojuva kon Makedonija da izdejstvuva nesto sto nikogas ne se ostvarilo vo megjunarodnite odnosi, bilo vo mir ili preku vojna i osvojuvanja ....Na kraj kraeva ni porazenite kolonii vo kolonijalizmot ( porazenite zemji od Spanija ,Portugal, Anglija, Francija - cela Afrika i Juzna Amerika - sega nezavisni) nikogas ne go prifatija i ne se potcinaa na prisilnata dominacija,asimilacija, i prezentiranje dominacija i sila. Mnogu zemji se vo EU, sekoja so svoi doblesti i mani. Sto nauciv vo ovie 15-17 godini. Sekoj e odgovoren za sebesi. Nikade nekoj od nadvor nema da ti podari podarok na blagosostojba. Sekade sekoj treba da se snaogja vo zivotot sam za sebe.Dali ke uspee ili ne, zavisi od poedinecot. Spanija ima 25% nevrabotenost. Spanija e clenka na EU poveke od 35 godini. Mladite vo Spanija nemozejki da najdat rabota se iseluvaat vo Anglija Germanija itn. Spanija gi skoluva, izleguvaat so diplomi , isto kako sto mladite izleguvaat od Makedonija. Dali e vredno ponizuvanjeto , kako nekoja si vazal zemja(kolonija) na Grcija , i ponizuvanjeto na sekoj poedinec Makedonec, nekoj drug da mu kaze sto e kako se cuvstvuva , na koj jazik zboruva ? Jas mislam NE! Osobeno sto problemite na Makedonija ja ima vo site zemji na EU, i clenstvoto vo EU , ne e garancija na blagosostojba. Na kraj....sekoj ima svoj pat koj treba da go izodi. I od sekoj od nas poedinecno zavisi, dali toj pat e do uspeh ,ili do pronaogjanje izgovori, deka nekoj drug im e kriv za toa kade se, i sto postignale. Na kraj kraeva dostoinstvoto e nesto bez sto...covekot ne e covek. Pozdrav od Madrid

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.860
...Na kraj kraeva ni porazenite kolonii vo kolonijalizmot ( porazenite zemji od Spanija ,Portugal, Anglija, Francija - cela Afrika i Juzna Amerika - sega nezavisni) nikogas ne go prifatija i ne se potcinaa na prisilnata dominacija,asimilacija, i prezentiranje dominacija i sila.
Е ги најде кои да ги кажеш.
Сите тие денес, ако во нивните матични држави, не зборат на јазикот на колонијалистите (кој им е официјален btw) - нема да се разберат. И ред други работи кои не ги напоменувам, а кои укажуваат на лош пример.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.756
Поени од реакции
37.754
Nekoj go gleda li vasko i ova prodadenovo govedo manojlovski.
:D
аааааа превзедоа мерки, не му е закачен микрофонот за да го фрли... инаку гарант е под хемија, насмевката му е хаш, ама муабетот .... :facepalm:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom