Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Последен пат кога проверив темата не беше "Берик Дрндарион - Грујовиста или Шарен куртон".

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Последен пат кога проверив темата не беше "Берик Дрндарион - Грујовиста или Шарен куртон".
Неам ја пробем никаков таква да биде темата.
Мене ми е ОК у ова друштво.

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
Пријатели, искам да ви споделја нешто което ми прави силно впечатление като страничен наблјудател.
Чудно ми е как с'дбоносни решенија, като смјана на името, закона за езиците, минават толкова лесно при вас???
Нјама протести ,стачки!!! Нјакакво необјаснимо спокојствие, да не кажа овчедушие.
В БГ за далеч по тривиални нешта, като например строежа на втори лифт на Банско, Истанбулската конференција, протестират много по силно и бурно.
Липса на гражданско обштество ли е незнам, вие кажете. Не че при нас е много силно, но в МК мај хептен го нјама.
Другото което ме впечатлјава е тоталната липса на в'зможност за коментари в онлајн медиите в Македонија. Нјамам објаснение, ако вие имате, кажете ми причината молја ви, интересно ми е зашто.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Нема платформа, нема мигранти
https://youtu.be/LPSBrHA0ihI?t=24s[DOUBLEPOST=1517167651][/DOUBLEPOST]
Другото което ме впечатлјава е тоталната липса на в'зможност за коментари в онлајн медиите в Македонија.
Тоа се вика демократизација и европеизација на медиумите, само небањатите медиуми дозволуваат коментари.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Пријатели, искам да ви споделја нешто което ми прави силно впечатление като страничен наблјудател.
Чудно ми е как с'дбоносни решенија, като смјана на името, закона за езиците, минават толкова лесно при вас???
Нјама протести ,стачки!!! Нјакакво необјаснимо спокојствие, да не кажа овчедушие.
В БГ за далеч по тривиални нешта, като например строежа на втори лифт на Банско, Истанбулската конференција, протестират много по силно и бурно.
Липса на гражданско обштество ли е незнам, вие кажете. Не че при нас е много силно, но в МК мај хептен го нјама.
Другото което ме впечатлјава е тоталната липса на в'зможност за коментари в онлајн медиите в Македонија. Нјамам објаснение, ако вие имате, кажете ми причината молја ви, интересно ми е зашто.
Не прскаат со алуминиум

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Не е ова првпат така да биде.
Ние имавме амнестија на воени злосторници кои вршеа воени злосторства врз Македонци од религиозна/етничка побуда.
Немаше никакви протести за тоа. Си видел ли ти некој некаде во светот да амнестира воени злосторства? Па уште врз својот сопствен народ.

Пред тоа, поодамна, имавме промена на знаме. Од знамето беше тргнат национален симбол и стана анационално. Тогаш имаше протести. 60 луѓе дојдоа.

И ред други примери, не послаби од овие два.

Исто така, националната идеја и патриотизмот во изминатиов период, во Македонија, беа сурово искористувани како маска за лично богатење, на сметка на народот и земјата. Минатата власт направи патриотизмот и националната идеја да загубат многу во очите на јавноста.

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
Не е ова првпат така да биде.
Ние имавме амнестија на воени злосторници кои вршеа воени злосторства врз Македонци од религиозна/етничка побуда.
Немаше никакви протести за тоа. Си видел ли ти некој некаде во светот да амнестира воени злосторства? Па уште врз својот сопствен народ.

Пред тоа, поодамна, имавме промена на знаме. Од знамето беше тргнат национален симбол и стана анационално. Тогаш имаше протести. 60 луѓе дојдоа.

И ред други примери, не послаби од овие два.

Исто така, националната идеја и патриотизмот во изминатиов период, во Македонија, беа сурово искористувани како маска за лично богатење, на сметка на народот и земјата. Минатата власт направи патриотизмот и националната идеја да загубат многу во очите на јавноста.
Добре, но каква е причината??
Страх?
На вас като Македонци, трјабва да ви е јасно зашто е така.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Другото което ме впечатлјава е тоталната липса на в'зможност за коментари в онлајн медиите в Македонија.
Демократија и европеизација на медиумите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Добре, но каква е причината??
Страх?
На вас като Македонци, трјабва да ви е јасно зашто е така.
Националната идеја 50 години беше гушена на сметка на југословенствто, кое за многумина беше еднакво со просрпството. Па менуваме писмо, презимиња и др., за да не личиме на вас, а всушност идиотите не сфаќаа дека со тоа не личиме на себеси. Националната идеја кај Македонецот за целиот овој период беше на многу ниско ниво.
Македонските власти (и народ) неволно се отцепија од Србија. На референдумот мораше да измислуваат прашање кое ќе помине кај просрпски настроеното население, кое мнозински баш и не сакаше да се отцепи од Србија. (Хрватска и Словенија тогаш веќе беа расчистиле)

Еве ти уште еден пример, уште втора половина на осумдесети (отприлика пола деценија пред распадот) во Дубровник и на други хрватски приморски места можеше да се види HR налепници на колите. Половина на деведесети (пола деценија по распадот) во Македонија еден куп коли сеуште имаа YU налепници.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Националната идеја 50 години беше гушена на сметка на југословенствто, кое за многумина беше еднакво со просрпството. Па менуваме писмо, презимиња и др., за да не личие на вас, а всушност идиотите не сфаќаа дека со тоа не личиме на себеси. Националната идеја кај Македонецот за целиот овој период беше на многу ниско ниво.
Македонските власти (и народ) неволно се отцепија од Србија. На референдумот мораше да измислуваат прашање кое ќе помине кај просрпски настроеното население, кое мнозински баш и не сакаше да се отцепи од Србија. (Хрватска и Словенија тогаш веќе беа расчистиле)

Еве ти уште еден пример, уште втора половина на осумдесети (отприлика пола деценија пред распадот) во Дубровник и на други хрватски приморски места можеше да се види HR налепници на колите. Половина на деведесети (пола деценија по распадот) во Македонија еден куп коли сеуште имаа YU налепници.
Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право на влез во иден сојуз на суверени држави на Југославија?

Дај не бладај, те молам.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.757
Поени од реакции
37.761
... првиот „патриотски потег“ во МКД беше на КГ заедно со БЦ кога дадоа 150 000 македонски државјанства на дојденците чиј нивни наследници - деца пораснати, денес на функција не силуваат во здрав разум ... ПОСЛЕДИЦА ?
:sekcza:

одсекогаш биле тука со над 20% ...а бе со милионски бројки ... па сега ако гледаме со која прогресија отидоа тие 150 000 х најмалку три деца да се искористи бенифитот за трето дете :D ....машала и милионско можеби дошло, ај донт ноу, затова требит попис, зш немит попис? :toe:

член на форумов напиша:
член на форумов напиша:
Македонскиот народ секогаш бил пасивен и индиферентен и „не се замара“ со политика бе брат, не е тоа од сега. Државата ја доживува како нешто апстрактно независно од него, веројатно под инецерција од преходниот систем и кога не функционира Прошлата гарнитура најуспешно го експлоатираше ...На верната база на претходната власт не ни им сметаше воопшто претходно воздухот, Овие сега иако има мало подобрување и поголема критика се свесни за пасивноста да си туркаат работи
...проблемот на Македонецот најчесто тој што треба да е промотор на државата (повеќето) е оти историјата што ја знае за МКД и толку ја коментира и овде виртуелно и надвор во реалити, е од 2004 година навака?

...инаку све е исто, јас би рекла дежаву ситуација само истото го кажува помладокот каде каде без харизма, без стил па и без убавина како предходниот ! (y)

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право на влез во иден сојуз на суверени држави на Југославија?

Дај не бладај, те молам.
Проценката беше дека ако прашањето биде:
Дали сте за суверена и независна држава Македонијa?
- референдумот нема да успее.

Правилна проценка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom