Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ovoj rast e igracka vo sporedba so toa kolku e jak bankarskiot sektor !!! Morase da dojde do realni vrednosti I da se popolni ovaa dupka narecena makedonska berza!! Izvestajot na narodna banka pokazuva deka biznisite se dobri I se akumulira capital a ovaa kamata na oroceni sredstva samo obekava deka I tamu kade sto ne e nivelirana realnata vrednost mnogu skoro ke se popolni.Edinstveno resenie za site nas e osloboduvanje na stegite I polabava monetarna politika za da moze da se osvojuva regionot vo sportivno ke dojde do prepumpuvanje ? NATO ne e vinoven za rastot na berzata nitu pak ke ima nekoja korekcija I strasno mi e zal sto nekoi luge ne bea svesni za ovoj rast pa gi iznenadi ;) Na primer MTUR so 20 miliona na ziro smetka kosta 30 miliona total na ovaa vrednost I nekoj kazuva deka e prenapumpana :) I jas sakam da mozam da ja kupam na 3000 denari ama nemaaaaa !!

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
@Maksimus, незнам дали се правиш луд, но јас ти цитирам закон каде што во некој случај имателите на приоритетните акции одлучуваат (не одлучуваат само обичните) за зголемување на капиталот, што бешепоентата на вашето реплицирање на нашите постови.

Како што кажа, приоритетните се веќе дел од трајниот капитал. Како што реков НБГ треба да го направи ова пред продавање. Одлуката за конверзија треба да ја донесат и обичните и приоритетните. Конверзијата треба да биде согласно номиналната вредност. И веќе не реплицирам оти гледам секој коментар се спинува во друга насока.[DOUBLEPOST=1516608550][/DOUBLEPOST]

По твојата математика, ти треба СТБ да ги продаваш по 201.1 денар акција. Впрочем тоа е номиналната вредност на акцијата (чисто споредба на твоето кажување). Едно е номинална, друго книговодствена вредност. не коментирам веќе :)
Статут не е закон тој е интерен акт на банката кој се менува по неколку пати годишно по предлог на сопствениците. Конверзијата на партиципативни во обични не е зголемување на основна главнина освен ако не ве исплатат прво со една одлука па да емитуваат нова емисија, ако така направат ке исплатат по 400денари, а ке треба да ги купите по 850денари. Ова идеално и теоретски , практично исклучително тешко бар вас нема да ви се исплати а ниту ни на грците.

ГОЛЕМА срекја за сите љубители на приоритени е што оваа акциј е уште 600денари па не чекајте навалте сигурно ке се збогатите ич да не ви чуе кој што мисли ако направите наместо изгубите пари. Јас ја ценам таа акција на фер цена од 150 денари под услов да не паѓа дивидендата.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Да не најави СТБ дивиденда па толку скокна? :) 970, машала, оди накај 1000+ како кога беше најавена првата мрсна денда.

Или јуни е преблиску па мин. 10% кеш за 5 месеци се чини солидна инвестиција?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Јас ја ценам таа акција на фер цена од 150 денари под услов да не паѓа дивидендата.
Не е 150, туку 400 и нешто ситно, ако некогаш решат да ја повлечат толку е максимумот што треба да го платат,
пример некој купил пред 10 години, зимал дивиденда по 10 денари, ја чува уште 10 години и зима по 15 просек и потоа му ја земат по 400 и нешто ќе биде во профит некој 250 денари,
се разбира тоа не е ништо спрема тоа што ќе го заработат обичните, ама таа акција не вреди 150.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Штета што и двајцата немате STBP, за сега да ја продадете на 600 и да остварите одлична капитална добивка :masa:

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Не е 150, туку 400 и нешто ситно, ако некогаш решат да ја повлечат толку е максимумот што треба да го платат,
пример некој купил пред 10 години, зимал дивиденда по 10 денари, ја чува уште 10 години и зима по 15 просек и потоа му ја земат по 400 и нешто ќе биде во профит некој 250 денари,
се разбира тоа не е ништо спрема тоа што ќе го заработат обичните, ама таа акција не вреди 150.
пишав јас погоре дека ке добијат 400 денари ако бараат испалта и намалување на основната главнина тоа не е проблем, јас ја ценам 150 денари ако тоа не се случи и остане вака статус кво наредната декада.
Штета што и двајцата немате STBP, за сега да ја продадете на 600 и да остварите одлична капитална добивка :masa:
имаш понуда на 650 не чекај евтино е по тоа што го кажуваш, ете сепак некој како нас продава.

B

Bafra

Гостин
Како можат да ти ги земат приоритетните акции ?? Што досега не ги одземале, не им платиле по 300,400 и поништат ?

Продаваат на 650, цели 8 акции мислам беа. Да беа бар 20 јас ќе ги купев :D

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Како можат да ти ги земат приоритетните акции ?? Што досега не ги одземале, не им платиле по 300,400 и поништат ?

Продаваат на 650, цели 8 акции мислам беа. Да беа бар 20 јас ќе ги купев :D
Nekoj kupi 194 deneska po 600 den. Izgleda ne go cita forumov pa se zaeba.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Дали добивте потврда за платен данок на дивиденда од ОХБ? Кај мене уште нема стигнато.

B

Bafra

Гостин
https://energypress.eu/elpe-depa-privatizations-take-steps/

https://energypress.eu/elpe-firm-okta-dominating-fyrom-market-gets-bonus-prize/

Part of this effort includes the implementation, as of January 1, of a delayed directive stretching back to 2009 concerning storage costs of required fuel reserves. Until now, these storage costs have been covered by petroleum firms without any compensation. Given its dominant market share, OKTA has shouldered a considerable part of this cost. Fyrom’s new administration has decided to implement the aforementioned directive, which will rid OKTA of the considerable storage costs it has been forced to cover. :aplauz:

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Koja e "fintata" so MTUR? So 3-4 hoteli koj realno i ne se konkurencija na najdobrite hoteli i 1-2 koi sto ne rabotat, a akcijata si odi nagore:)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Koja e "fintata" so MTUR? So 3-4 hoteli koj realno i ne se konkurencija na najdobrite hoteli i 1-2 koi sto ne rabotat, a akcijata si odi nagore:)
Па и АЛК замина на P/E преку 15, и никому ништо. Глупаво е, и не ја перцепирам МСЕ како томбола, како некои други овде, но сепак нелогичните движења на толку мал пазар, во краен случај можеби и не се нелогични. :rolleyes:

Kajgana Shop

На врв Bottom