Што ќе ни понудат нато и еу?
Што добро ќе добиеме од членството во тие две зла?
Нато нуди воена заштита, сигурност на територијалниот интегритет и целовитост на државата. Членството во Нато би ја стабилизирало државата и би го зацврстило курсот кон една страна. Нема повеќе да има кокетирање исток-запад. Нема закани за поделби и распад на државата. Влажните соништа на нашите соседи кон територијални претензии и распад тука би завршиле. Од друга страна покрај безбедносните аспекти нуди и поголема сигурност, политичка стабилност а од таму и поголемо раздвижување во економијата. Странските инвеститори својот капитал го насочуваат кон држави кои се стабилни политички и безбедносно, држави кои имаат перспектива за развој во иднина.
Бенефитите од членството во еу покрај горенаведените, на краток рок нема многу да ги почувствуваме. Тоа во голема мера зависи и од подготвеноста на државата во моментот на пристапување. Државите од големото проширување во 2004 од тогаш па наваму континуирано бележат добри економски резултати. Полска, Чешка, Словачка, Словенија, Балтичките држави...кажи ми, што му фали моментално?
Па и Бугарите и Романците, сигурно повеќе корист видоа сега кога се внатре од колку додека беа надвор.
За нас лично можеби е малку доцна. Да се случеше членството пред 10ина години сега ќе беа можеби други прилики за државата, вака штетата е веќе направена.
Она што јас постојано го велам е дека членството во ЕУ нуди избор за младите, поволен за нив а неповолен за државата, зошто? Затоа што ти повеќе нема да имаш потреба да трчаш по штабови на разно-разни партии кои ќе те лажат со вработување во јавна администрација. Нема да те заебава газдата со минималец плата додека тој вози најнов модел на мерцедес и ти вели: "Јас те ранам, ако не ти чини замини бе, оди на друго место ако ти е поарно" а ти знаеш дека сегде е исто. Вака додека вадиш бугарски и се пишуваш бугар, пасошот в џеп, му покажуваш мидл фингер на газдата и одиш да бараш работа во најбогатиот сојуз на држави во светот. Што и да најдеш таму ќе ти биде подостоинствено од тука, можеби ќе рибаш и гомна ама и овде истото сега го правиме, само разликата е што таму ќе рибаш за пари додека овде тоа го правиме бесплатно.
Е сега државата ќе си пати од преголемата миграција и недостаток на млади. Меѓутоа тоа си се последици на работењето изминативе 27 години, Еу не ни е крива оти сме некадерни.
Друго, нема да ни се случуваат криминалии од епски размери. Политичарите ќе размислат двапати пред да ја преселат пола држава на приватни сметки во странство.
Државата ќе добива пари од европски фондови наменети за развој на неразвиени подрачја кои имаат за цел пеглање на разликите помеѓу богатите и сиромашните. Со други зборови ќе се гради инфраструктира со европски пари а не со кинески кредити.
Во такви едни услови никој не вели дека веднаш од наредниот ден ќе ни протече мед и млеко по улиците. Ќе помине време додека се средиме. Тоа повторно ќе зависи од нас. Бизнисите ќе добиваат помош за развој. Вие ако сте способни сами ќе се развивате. Не можете да очекувате ЕУ за се да се грижи, да ви среди економија, судство, здравство, образование. Еу вас ви дава прилика и средства сами да се изборите внатре за своето место, тоа е разликата.
Трета опција би имало ако некоја силна надворешна сила им даде ветер во грб.
Ако некоја силна надворешна сила и даде ветар во грб на таквата опција како што велиш ти, нели би било логично тогаш таквата опција да работи за интересите на силата која и дала ветар во грб а не за интересите на државата која би требало да ја застапува?[DOUBLEPOST=1515668384][/DOUBLEPOST]
brat mnogu zborvis malku kazuvas, jas samo prasav dali e toa spasot,ti veke nekolku strani istoto pa istoto, dolgi dosadni postovi i nisto precizno, te prasav dali spored tebe e spasot e da smenime ime, nacija i jazik, ti ne odgovars tuku prodolzuvas pak istototo. Eve za mene na primer e prifatlivo Severna Makedonija ( bez razlika sto i toa mi smeta ama nekako ke go progoltam) so makedonski jazik i makedonci kako narod, bez nikakvi dodavki i objasnuvanja, aj sega ti, za tebe prifatlivo e Nova Makeodnija so bugarski jazik i bugari kako narod ?
А бе јас не ти сум Нострадамус па да ти кажам што ќе биде ако биде. А ви преџвакувам по сто пати едно исто оти немате капацитет да разберете што ви зборувам. Правите спинови, селективно бирате делови кои вас ви одговараат и ја вртите дискусијата во круг. Ако имаш нешто конкретно да напишеш тогаш пиши и зошто не сум во право, дај аргумент, доказ за она што го зборуваш а не едни исти излитени фрази преземени од порталите кај нас ги верглате како факти и пробувате со тоа да бидете интересни.