Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Добро е,договорот за добрососедство со Бг почна да се реализира.

За Бугарија ќе бидеме ФИРОМ а не Македонија за време на претседавањето со ЕУ

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Не дека името ќе направи разлика некому во животот, ама до толку ли неможат да најдат некое естетски посаглам име од Nova Makedonija (Нова Македониџа)? Грдо у пм, бар со превод да е. Грцине дај им прст до рамо ќе ти ја изедат раката...ај географска одредница да нема туку историска, ај да е за целосна употреба секаде, сега и без превод сакаат. Што компромис е тоа ебате, едната страна добива повеќе од што бараше. Знам дека иднината и перспективата се многу позначајни и сметам дека треба да се најде решение, ама треба малку усул...утре ќе им текни да бараат да им ги бациме патиките на граница за да влеземе во НАТО.
Не биди националист, сите ние сме граѓани на светот, ете место да губиме време на минатото со борба за некакво си „име“ или нација, уште помалку пак историја, ете не знам која од соседните земји воопшто се бори за такво нешто :icon_lol:

Еве, може нашите премудри и чесни лидери, на некои од дипломатските претставници на нашите големи „пријатели“ тука во ФИРОМ, да им дадат дадат можност да изберат број, по нивни критериуми, и место име да носиме бројка, како стока за на кланица, строго нивно е дискреционото право дали тоа ќе е едноцифрен, двоцифрен итн.

Решен проблем, и онака новото име немаат намера долго да трае, не барем како име на суверена и независна земја, ова е колку брзопотезно да ни ја стават јамката во НАТО, си ги отворија веќе картите.

Многу неветено а скоро пак реализирано. Како не превеслаа...[DOUBLEPOST=1515415530][/DOUBLEPOST]

Секоја чест на нашата дипломатија, кога бугарите ни го напикаа шо останува со грците ;)

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.946
Поени од реакции
50.857
За поздрав е спинот што умешно крие дека Нова Македонија за севкупна употреба е уствари Нова Македониџа, а не New Macedonia или барем Nova Macedonia, колку и да се ужасни и овие две варијанти.
Ми се свиѓа вака кога се нема дно во тазе ослободеното новинарство.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.682
Поени од реакции
16.885

Имаме ли МНР да ги потсети дека име ФИРОМ никогаш не е озваничено, тоа е измислена кованица од Грција, постои во документот на ООН само Fyr Macedonia [DOUBLEPOST=1515417467][/DOUBLEPOST]http://start.mk/article/271064/kradci-ili-kradci-vlegoa-i-vo-kukata-na-profesorkata-karakamiseva

ово криминален МВР срам и перде нема, гангстерајот царува во соработка со МВР..
не само што не е фатен убиецот на Јанушев туку се уште НЕМА ни Потерница...
Оваква криминална полиција нема никаде во светот

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Си пуштaaт прoбни бaлoни зa иметo пo телевизии,a нaрoдoт веќе немa силa блaгoдaрение нa пaртиите штo гo клекнaa нa кoленa тaкa дa тoa е тoa.Не oчекувaв искренo вoлку нискo дa пaднеме.А oвoј ѓуптинoт мoже бaрем нaсмевкaтa дa јa скрие,бaрем дa се препрaвa декa е премиер и декa не му е сееднo зa иметo

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
... Премиерот ја праќа предходно својата коњаница за создавање позитивна клима и терен во Атина т.е. заменикот Б.Османи кој како албанец ќе ни ги решава нашите национални проблеми? :yid:
па Б.Османи високите јавни функција ги доби токму што се бореле неговите против македонштината додека тој учел да ја почитува Хипократовата заклетва, а сега тој ќе оди да „ помогне за решавање на македонското прашање во Грција? “ :shook:
па тој ќе учествува во задавање на смртоносен национален удар на жална Македонија, човек не знае дали да плаче или да се смее...:pijanco:
и за да биде ова посета триумфална на сите медиуми укажуваат како кој знае каков пречек и воодушевување ќе му даде гркот Коѕијас, онака во пакет и кај нас и во Грција све тоа медиумски монтирано и напумпано, оти грците не само што не ги есапат албанците, туку не можат да ги смислат, па погледнете дали воопшто има некој албанец во Грчкиот Парламент...:neetaka:
со пописот од 2016 година Грција има 11 мил население, од кои 4 % се албанци „заведени“ и уште толку ги има на црно, ама никаде не се приметуваат во високи јавни функции, а најмалку да се пратеници во Грчкиот Парламент и сега албанец пратеник , заменик премиер од МКД ќе оди и ќе направи позитивен терен ем муабет со грчкиот министер за надворешни работи Коѕијас кој ќе сигурно „ќе падне во несвест од него“ :pos:

тие не ги есапат „своите албанците во својата држава“, па ќе есапат од МКД каде се 15%, а ги имаат сите права скоро сите министерски функции, па ќе oдат во Грција за да им „солат“ за македонштината? :facepalm:
па нивното залагање е да ја дотолчат Македонија, да не постои и да никне нивната Илирида, толку просто и едноставно планирано :pistoldz:
ама на жалост не идејно организирано од нив, оти немаат толкав интелектуален капацитет, туку од тој американино и затоа нема да успеат, оти употребата на туѓиот акал никогаш нема да даде бенефит за себе, напротив ќе им даде катастрофални последици, како од мајка Природа така и од Господ,кој е таму некаде горе! :anco:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.682
Поени од реакции
16.885
https://dosie.com.mk/archives/852
до просерување галамеа за расподелба на предмети
( а всушност тоа е небитно, ако судиитре судат по закон), за сега предметите да ги расподелува некоја дактилографка :facepalm:[DOUBLEPOST=1515427000][/DOUBLEPOST]

ако не му плаќа власта пичковски преминува во опозиција...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Џабе јадете го*на ... СДС никогаш нема да го сменат името, исто како што толку години тактизираа ДПМНЕ додека беа на власт истото сега со години ќе го прави и новата власт, тактизирање, тактизирање и глумење пред народот некакви си кобајаги преговори за името со посредникот Метју Нимиц појди ми дојди ми !
Ќе си шеткара новото министерче за надворешни по Вашингтони, Брисели и Атини кобајаги се преговара за името, месеците и годините ќе си минуваат, оваа власт ќе си остане цел еден мандат, па и два мандати, а влез во НАТО и ЕУ само на сон !
Не се будали СДС толку експресно вчера дојдоа на власт и веднаш да го решат спорот за името т.е. да го сменат името и да си го загрозат тронот (власта) !

V

viktora

Гостин
Оставете името.Три дена жив петел нема низ Скопје коли на прсти да изброиш но никако да паднат честичкиве испод 600.Кој член сереше дека дизелот најмногу загадувал па си посака желба да поскапел и на 100ден за литар?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Џабе јадете го*на ... СДС никогаш нема да го сменат името, исто како што толку години тактизираа ДПМНЕ додека беа на власт истото сега со години ќе го прави и новата власт, тактизирање, тактизирање и глумење пред народот некакви си кобајаги преговори за името со посредникот Метју Нимиц појди ми дојди ми !
Ќе си шеткара новото министерче за надворешни по Вашингтони, Брисели и Атини кобајаги се преговара за името, месеците и годините ќе си минуваат, оваа власт ќе си остане цел еден мандат, па и два мандати, а влез во НАТО и ЕУ само на сон !
Не се будали СДС толку експресно вчера дојдоа на власт и веднаш да го решат спорот за името т.е. да го сменат името и да си го загрозат тронот (власта) !
...точно! така и го замислија ова партија тактизирањето посебно од Фрчко во позадина во давање инструкции, ама СЕГА на сцена имаме нови промени во светски рамки и Премиерот, СЈО се „одбрани„ од американино токму за таква опција на промена и измена на државноста , ем опомена на регионот, ем депонирање на нуклеарниот отпад, ем пазар за собирање човечки органи ...итн
п.с.
не е убаво за Божиќ да се „јаде г*вна“ :(

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Може да лае Заев до сабајле околу небитноста на името за македонците кога е свесен дека без Вмро Дпмне ништо од есапот. Држете се кон економските ветување и дупете ги за тоа. Не сте ваљда глупи да ве лажат ако се одпишете од себе си дека ќе имате за некој процент повисока плата.

T

Terroir

Гостин
За поздрав е спинот што умешно крие дека Нова Македонија за севкупна употреба е уствари Нова Македониџа, а не New Macedonia или барем Nova Macedonia, колку и да се ужасни и овие две варијанти.
Ми се свиѓа вака кога се нема дно во тазе ослободеното новинарство.
Јас мислам дека ова Нова Македониџа што го кажуваш е тотална глупост што ни курир сендвичите не би поверувале во такво нешто

Од овие три што се појавија во јавност најверојатно прифатливо за Грците ќе биде Република Нова Македонија (eng. Republic of New Macedonia) а кај нас дали ќе помине и такво нешто на референдум не сум баш сигурен. Додека за Северна или пак Горна Република Македонија верувам дека има шанси да се изгласа на референдум

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Оставете името.Три дена жив петел нема низ Скопје коли на прсти да изброиш но никако да паднат честичкиве испод 600.Кој член сереше дека дизелот најмногу загадувал па си посака желба да поскапел и на 100ден за литар?
Неписмен беше еден сo мене се препирaше

Член од
12 март 2009
Мислења
20.682
Поени од реакции
16.885
Јас мислам дека ова Нова Македониџа што го кажуваш е тотална глупост што ни курир сендвичите не би поверувале во такво нешто

Од овие три што се појавија во јавност најверојатно прифатливо за Грците ќе биде Република Нова Македонија (eng. Republic of New Macedonia) а кај нас дали ќе помине и такво нешто на референдум не сум баш сигурен. Додека за Северна или пак Горна Република Македонија верувам дека има шанси да се изгласа на референдум
Не е глупост !! ако не доволуват да има и на англиски Нова или Горна или било каква Македонија, тогаш во светот каде не ја знаат ќирилицата наша, а тоа е освен Србија и може Блгарија ЦЕЛ свет, така ќе биде, ќе преведуваат Македониџа...
Исто како што Грците ја измислија а по нив и доста други ја усвојиа кованицата ФИРОМ.
И како сега на извозен артикл да НЕ смее фирмата да стави адреса на латиница ???
па и на документација !?
Што станува со Интернационалната поштанска кратенка ????
Еве летоска, не знам поради што, дали Виндовс што менував или од таму, адресата на ибеј ми се смени држава од FyrMacedonia во кратенка MK . Сега 4 месеци по ред ништо не добивам, може да е друго нешто, губење на пакетчињата, ама може да е и нејасна држава.... Друго е онлајн комуникација, ама ќе има огромни проблеми во секојдневниот живот...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Ja посакав да го стаат 100-ка, ама цитирај ми (не памтам) кај сум рекол дека дизелот највише загадувал.
Највише загадува домашното греење, тоа барем го покажа истражувањето на Финците.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom