Meстото на децата им е или да си седат дома со своите родители или да одат на гости кај своите роднини или нека одат на коледе но во своето маало, на својата улица, кај најблиските комшии нека отпеат некоја песна коледе-леде и нека земат некое јаболче и бомбонче во кесе, како што правевме ние кога бевме мали деца !
Собирањето на цели поворки од неколку илјади деца и марширање низ цел град во онолкави колони и одење на гости кај градоначалници и претседател на држава е се само не коледе !
Политичарите(и од ДПМНЕ и од СДС) заедно со религиските главатари и е*аа матер на традицијата, сега некои нови модерни и извитоперени традиции наметнуваат особено врз најмладите во државава !
Па уште медиумите го пренесуваат тоа толку бомбастично по телевизиите како да е нешто најнормално и океј !
Па ај до некаде и во ред е десничарска владеачка партија да организира и спроведува вакви ствари, но смешно е што и новата левичарска власт во државава продолжува да се движи по вморонскиот пат !
PIRATIC,
совршено не ме занима твоево ламентирање, туку прејди на моето прашање.
Еве го мојот пост во целост, а моето прашање (до тебе) е нагласено со болдување:
„...PIRATIC,
„намали„ троа...
Кон болдот; а дали масовната
индоктринација (изменето од модератор), која се врши токму врз децата уште од нивна најмала возраст, а која се однесува на оформување (на децата во) атеисти, така што насилно, преку (не)образовниот систем, им се наметнува атеизмот како (не)официјална (и безалтернативна) државна религија, не е проблем, но проблем е ако децата се образуваат во верски дух од нивни рани години?
Што вели твојата телесна премудрост за ваквиот „двоен аршин„ во односот и пристапот кон децата?...„.[DOUBLEPOST=1515427770][/DOUBLEPOST]
Почна и да се самоперсираш
Како и да е. Ти си жртва на злоставување (дали само индоктринација или сексуално е прашање, не е и неверојатно) во кругови на црквата и покушаваш тој лош терк по кој ти тргнал животот да го претставиш овде како „правилниот“. Ова е секуларна држава, со еднакви права за граѓаните без оглед на вера (и се друго), барем на хартија. Имаш толку многу слободно време, па одвои малку и за читање факти, освен тралалајки.
Almeida,
дали празнотијата е врв на твојата интелигенција?...[DOUBLEPOST=1515427996][/DOUBLEPOST]
Кога сме веќе кај религиите ... јас како Атеист сум религиски неутрална личност т.е. не гледам своја припадност кон ниту една религија и не сум адвокат на никого, ниту на Христијаните, ниту на Муслиманите, но приметувам некои работи кои не ми се допаѓаат и мислам дека медиумите, а и самиот систем намерно прави омраза и поделба кај населението !
Значи религиски фундаментализам си е религиски фундаментализам сеедно дали е Христијански или Муслимански ... ако некој Муслиман е религиозен и оди редовно по џамии се моли/клања, носи брада, жена му носи бурка, имаат цела чета деца по дома кои исто така ги воспитуваат според изворните учења на Исламот и таквото семејство или поединци од него ќе бидат окарактеризирани како терористи и џихадисти, а тоа што децата родени во Христијански семејства и средини исто така уште од најмали нозе им се сипува во главата традиционализам и христијанство тоа е нормално и многу прогресивно, зарем не е религиска индоктринација и пропаганда уште од најмали децата да се носат по цркви, да се учат како да се крстат, молат, постат, носат крстови и.т.н.
PIRATIC,
кон болдот; дал елаборисај ја категоријата „...религиски неутрална личност...“.
Наиме, која и каква е таа религиска неутралност, кога и самиот ја споменуваш религијата ккао феномен и конечно, како е можно постоење на религија и религии, кои не се насочени кон личностите?
Кон што се насочени религиите, кон камењата?
Ај да те читам...