Сакам да знам!

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.454
Поени од реакции
4.571
Само прашав пошо другарче ми се пожали, гледам дека и други случаеви биле така. Јас немам таков проблем, затоа што немам ниеден роднина во странство (брат ми е у фаза на стабилизирање за комотен живот во централна европа, ако се среди у скоро време ќе му се придружам хахах). И се си мислев дека јас немам среќа да ми се погоди некој роднина, али изглеа и среќа било тоа уствари. Ужасни сме како народ и ми се гади искрено од балканскиот менталитет и понашање, колку и да се гушкаме у кафана или пред зграда, џабе е све кога највише ќе ти требаат ќе те одјебе :D

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Стварно ли луѓето кои веќе се спасиле и заминале од државата, се толку себични и не сакаат да им помогнат на своите роднини и пријатели? Имам неколку примери слушнато, каде некој роднина или пријател се преселил пример во Германија или Шведска, и нејќе ни да чуе да му помогне на некој што очајно му требаат пари (не да му прати, да му најде работа таму или бар да му понуди сместување дур се снајде)? Имал некој друг ваков пример до сега ? :D
Се е тоа до луѓето. Има такви кои би ти помогнале, има такви и кои би те одбиле на секаков начин. Лично искуство сум немал, но член од нашата фамилија/роднина сакаше да замине во Словенија и неговите поблиски роднини му викаа може, дојди, за на крај да му кажат немале услови или место, не знам што таму за да го откачат. А истите кога ќе се вратат тука во Македонија верувам дека ќе тропаат на неговата врата за сместување.

А до некаде и ги сфаќам дел од тие кои те одбиваат. Ако си избегал во странство за подобар живот, од што ти се смачило од роднини, пријатели и лицемерната монотонија, секако дека не би сакал повторно да ги гледаш.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Автобуски превоз од мкд до словенија (по можност љубљана или марибор)?
Истото со воз?
Патувал некој, искуства, цени?

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.046
Поени од реакции
2.135
Истото со воз?
Brat mi pred nekoi 4 godini patuvaa so drugari do Ljubljana za Nova godina, hoteli tamu si rezerviraa preku Booking i avtobuskiot prevoz mislam deka go najdoa preku nekoja agencija, e sega neznam tocno da ti kazam, samo toa me drzi do sekavanje zatoa sto mnogu vreme ima pominato, taka da rasprasaj se sekako imaat linija barem ednas nedelno.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.454
Поени од реакции
4.571
Како е можно некој да не знае како се пишува некој збор, а го користи доста често при изговор, дали тоа било на македонски или на англиски? Некој место некои, шумка, најак со едно Ј, фторник и слични на нив зборови. Исто така е лошо, многу често гледам на Фејсбук ми излегуваат на почетна, кога ставаат статуси или hashtag на англиски од типот на Hapy birthday , hapy holidey, colegue, monts, coleges? Зошто е толку тешко да се научи некој збор како се пишува? И зошто воопшто се бламираат тие што не знаат добро англиски а секој втор статус или коментар им е пишан на англиски јазик? Логично , правописот им е боже сачувај. :tapp:

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.922
Поени од реакции
41.894
Истото со воз?
Мора да е автобус? Еден куп комбиња имаш што одат на таа релација плус празници и Струмичани си одат за Словенија/Италија
Околу 50е е во еден правец. Среда и сабота поаѓаат.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.646
Поени од реакции
791
Истото со воз?
Имаш секој ден автобуски превоз до Љубљана и Марибор сите превозници кои одат за Италија односно Австрија види на www.sas.com.mk

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Brat mi pred nekoi 4 godini patuvaa so drugari do Ljubljana za Nova godina, hoteli tamu si rezerviraa preku Booking i avtobuskiot prevoz mislam deka go najdoa preku nekoja agencija, e sega neznam tocno da ti kazam, samo toa me drzi do sekavanje zatoa sto mnogu vreme ima pominato, taka da rasprasaj se sekako imaat linija barem ednas nedelno.
фала брате, се распрашав денес, најдов група на фб која е активна.

Мора да е автобус? Еден куп комбиња имаш што одат на таа релација плус празници и Струмичани си одат за Словенија/Италија
Околу 50е е во еден правец. Среда и сабота поаѓаат.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
за Италија конкретно не најдов али добро е и за таму да има некоја група, најдов за Словенија и да, бараат по 50еур во правец, што е добра цена.
https://www.facebook.com/groups/mkpirej/about/

Имаш секој ден автобуски превоз до Љубљана и Марибор сите превозници кои одат за Италија односно Австрија види на www.sas.com.mk
Фала Mishko ќе погледнам и таму :)))))

Член од
28 јули 2010
Мислења
232
Поени од реакции
41
Дaли некoј знaе кaде се пријaвувa стрaнец и дaли смее тoј сaм дa си се пријaви зa крaтoк престoј? Кaде и кaкo сo кaкoв дoкумент?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.758
Dali moze da se plati jsp bilet so Vip Pripejd broj??

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk 2

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.854
Поени од реакции
1.606
Дaли некoј знaе кaде се пријaвувa стрaнец и дaли смее тoј сaм дa си се пријaви зa крaтoк престoј? Кaде и кaкo сo кaкoв дoкумент?
Го пријавуваш ти во полициска станица дека е кај тебе има еден формулар таму го даваат да се потполни и тоа е тоа.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Дечки,ако има некој од вас кој има напишано есеи,пејпери,семинарски на Македонски и на Англиски јазик...,ќе може ли подетално да ми објасни како треба да се конструирани/структурирани ?
Какви се правилата ?

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
До колку часот можат да се подигнат резултати во Државна болница?[DOUBLEPOST=1515031596][/DOUBLEPOST]До колку часот можат да се подигнат резултати во Државна болница?

Последно уредено:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.854
Поени од реакции
1.606
До колку часот можат да се подигнат резултати во Државна болница?[DOUBLEPOST=1515031596][/DOUBLEPOST]До колку часот можат да се подигнат резултати во Државна болница?
Мислам дека може до кај 20.

Kajgana Shop

На врв Bottom