- Член од
- 19 декември 2014
- Мислења
- 566
- Поени од реакции
- 735
A zs na brat ti spored tvoeto korisnicko iskustvo za defrosti ne mu predlozi da koristi druga klima?
Вистина е дека се паднати ама кај овие елементите се намалени. Сето е префрлено во еден чип кој е практично бесплатен за производство, освен R&D.Цените на електриката и техниката се паднати 2-3 пати. LCD, Plasma,мобилни, лаптопи, се е далеку поефтино сега.
Затоа квалитетот е намален. Ретко кој уред сега издржува над 5-7 години. Времињата кога пример, пералната работеше над 20години одамна се поминати.Перални, фрижидери, бојлери, греалки, апсолутно ништо не е поскапено,
Има само не е исплатливо, со оваа ТП нема да згрееш ни една соба. Нецели 6KW на -2, а на -7?Eve eden slovenski oglas, LG therma V toplotna monoblok 9kw za 2890e. Ova e za 90-100m2 slabo izoliran objekt i do 150m2 dobro izoliran objekt.
http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/toplotne-crpalke/toplotna-crpalka-therma-v-monoblok-9kw-z-montazo-1308078249.html?aclct=1507197768
Ima li nesto ovakvo kaj nas?
Абе извини вака, без лоша намера ќе прашам, ама какво ви е тоа греење на 18 Ц !? Ако јас навечер ја ставам било која од двете клими на Ауто и на 18Ц ќе префрли на ладење и ќе лади цела вечерUpdate: Ноемвриската сметка дојде 2300. Прилично сум задоволен бидејќи климата воопшто не беше исклучена овој месец, само ја регулирав на 18ц од 00:00 до 17:00, и на 22-25ц од 17:00 до 00:00 (грубо земено), имаше и денови кога го уклучував и панелот во спалната, ама времето не беше нешто посебно ладно, освен можеби последната седмица. Пола месец декември не бев дома (од 6ти до 18ти), така да климата беше исклучена и декемвриската сметка нема да биде меродавна во пресметките, но откога се вратив (на 18ти), на овие минусни температури повторно нема да ја исклучувам и ќе ја работам горе-долу со истиот режим, па ќе видиме колку ќе биде декемвриската сметка. Планирам и да набавам мерач, но тој нема да стигне вероватно до крајот на јануари, така да и наредниот месец ќе се раководам со сметката.
Planira da zeme brat mi na prolet 5.5 kw klima neli i subvencii za inverter klima uredi ke davaat od 2018god a i plus vivax geci 3.5kw mu e mala ne mu postignuva vo salonot zatoa saka vivax geci da ja stavi vo drugata soba a vo salonot da si stavi 5.5kw vivax aeri 18btuA zs na brat ti spored tvoeto korisnicko iskustvo za defrosti ne mu predlozi da koristi druga klima?
Точно така. И јас не разбирам. 23 е минимум што смее да ставам и тоа во Спетември. Сега е повеќе од тоа.Абе извини вака, без лоша намера ќе прашам, ама какво ви е тоа греење на 18 Ц !? Ако јас навечер ја ставам било која од двете клими на Ауто и на 18Ц ќе префрли на ладење и ќе лади цела вечер
Минимум што сум ја ставил климата во ходник навечер било 20 Ц ама со iFill(Folow) и даљинско на тепих а другата во дневна минимум на 23Ц
И после економично било греењето на клими ! Ако го оставите инвертерот пола ден на 16 Ц а другата половина на 19Ц уште помалку ќе ви троши
Економично е една врло субјективна категорија За кого како...5.5кв грее 50м2 за тие пари се зема 25кв котел за 100-150м2 ако ставиш на дрва и 4 пати поефтино е по м2 од клими. Ако сакаш економичност клима најверојатно е најлошо можно решение. Само БЕГ е бетер од клима. Во станови ставаат зошто немаат избор и се чисти а економски не ги бива...
Тоа на 18ц не е греење туку одржување на температура додека нема никој дома. Не знам што прави климата на 18ц, дали лади или грее, но кога ќе дојдам дома температурата во собата е онолку колку што сум ја поставил. Загревањето од 18ц на 22ц не зема повеќе од 10 минути така да мислам дека овој режим на работа за мене е ОК. Ти ако сакаш цел ден оставај ја на 25ц, кој како милуваАбе извини вака, без лоша намера ќе прашам, ама какво ви е тоа греење на 18 Ц !? Ако јас навечер ја ставам било која од двете клими на Ауто и на 18Ц ќе префрли на ладење и ќе лади цела вечер
Минимум што сум ја ставил климата во ходник навечер било 20 Ц ама со iFill(Folow) и даљинско на тепих а другата во дневна минимум на 23Ц
И после економично било греењето на клими ! Ако го оставите инвертерот пола ден на 16 Ц а другата половина на 19Ц уште помалку ќе ви троши
Да економијата е субјективна. Ајде да ги направиме пресметките за кај тебе.Економично е една врло субјективна категорија За кого како...
Повеќе пати имам напишано. Имам 2 инвертера кои работат 24h x 30d во добро изолиран стан со ПВЦ 3X стакла итн итн.
Едната клима е подесена 20-25 а другата 23-28 во зависност од колку е саат(дење, ноќе), надворешна темп, луѓе во просторијата, активност(спиење, трчање мали деца, гледање тв)...итн итн
Помали од тие температури не доаѓаат во предвид, кој сака нека се лади, јас се ладам јули и август а сега се греам !
Мојата сметка за струја од 10 Ное 2017 - 10 Дек 2017 е на рамно 8.630 ден
Мојата сметка за струја од 10 Окт 2017 - 10 Ное 2017 беше 6.500 ден
и пред да ме праша некој и непотребно да реплицираме што друго спаѓа во таа сметка, дали жена ми пегла и пере и готви на скапа струја...
Мојата сметка за струја од 10 Сеп 2017 - 10 Окт 2017 беше 2.500 ден
Мојата сметка за струја од 10 Авг 2017 - 10 Сеп 2017 беше 2.100 ден
Ако греење во период од 10 Ное - 10 Дек, значи во период во кој имаше барем 15 топли дена. 10 свежи дена и 5 ладни дена и за кое треба да платите 8630 ден сметка за струја или реално минимум 6500 ден само од климите, за вас е економично, во ред економично е !
Ако сметате дека таа сметка е астрономска, да повторно во ред, астрономска е ! Такво е реалното греење со инвертери ! Без лага, без фалби, без полувистини, без демагогии, без проценти, без провизи, без комплекси дека мојот избор е нај нај ! Да повторам само за крај ! Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...
Имаме голем проблем со точностите. Народот страда од повеќе симптоми:Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...
Ова има поента...точно е што повеќе се грееш тоа повеќе клими ти се исплатуваат...ама дали имаш корист од тоа? дали имаш вистинска потреба од ова? Или е само непотребен ефект? И како влијае на работните часови на климите? е тоа е другата страна на паричката...најверојатно имаш повеќе корист од изолацијата и пвц одколку од климите. Да туриш клима на 28ц макс а надвор да е -10ц е...Економично е една врло субјективна категорија За кого како...
Повеќе пати имам напишано. Имам 2 инвертера кои работат 24h x 30d во добро изолиран стан со ПВЦ 3X стакла итн итн.
Едната клима е подесена 20-25 а другата 23-28 во зависност од колку е саат(дење, ноќе), надворешна темп, луѓе во просторијата, активност(спиење, трчање мали деца, гледање тв)...итн итн
Помали од тие температури не доаѓаат во предвид, кој сака нека се лади, јас се ладам јули и август а сега се греам !
и пред да ме праша некој и непотребно да реплицираме што друго спаѓа во таа сметка, дали жена ми пегла и пере и готви на скапа струја...
Ако греење во период од 10 Ное - 10 Дек, значи во период во кој имаше барем 15 топли дена. 10 свежи дена и 5 ладни дена и за кое треба да платите 8630 ден сметка за струја или реално минимум 6500 ден само од климите, за вас е економично, во ред економично е !
Ако сметате дека таа сметка е астрономска, да повторно во ред, астрономска е ! Такво е реалното греење со инвертери ! Без лага, без фалби, без полувистини, без демагогии, без проценти, без провизи, без комплекси дека мојот избор е нај нај ! Да повторам само за крај ! Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...
Јас потрошив 6500 на пелети за 100м2 10.00-20.00 на 19ц за последниот месец дена...имам кебе и облека со долги ракави...не на 28ц по гаќи ќе одам по дома...Да се разбереме греење на пелети се исплати само во објекти каде што се користи индустриска ел.енергија.За илустрација само,на работа додека бевме на топлификација(индустриска тарифа) сметките стигаа до 30000 месечно(патем измрзнавме), сега на пелети во просек околу 12000.Греење 06-16ч Т22-23ц.
Nisto ne se lazeme, toa se realnite smetki, ama i kazi deka realno si zgrean na konstantna temperatura bez da se ebavas so drva kako vo kameno vreme so na kraj bi cinele i poskapo. Ako bi se greel na drva garant dva kubika ke gi spickas na mesec a kade e rabotata i pluis smradot, prasinata po doma i zagaduvanjeto.Економично е една врло субјективна категорија За кого како...
Како за кого.19ц за најголем број од народов е ладно.Ако грееш на температура и време што е прифатливо за повеќето 22-23ц 08-24ч, колку би потрошил?Ќе рипне сметкава повеќе од дупло, да не речам трипати.А башка таа сметка ти е за надворешни температури претежно позитивни.Па рачунај сега колку ќе дојде, кога ќе фатат минуси.Јас потрошив 6500 на пелети за 100м2 10.00-20.00 на 19ц за последниот месец дена...имам кебе и облека со долги ракави...не на 28ц по гаќи ќе одам по дома...