Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
cekaj, sakas da kazes deka novata vlada potpisa dogovor od koj nemame korist posto neli se toa sme imale a za vozvrat se slozi da ja redefinirame istorijata so nekakvi kvazi komisii na bugarski dijalekt ili lokalen jazik, seedno... ovakov dogovor ni majmun ne bi prifatil ama dobro e sto neli 500ce ke zememe nekako, zajo veti, kako koj znae sega...

ne se sekiraj za smetkive, taka e u cel svet eve i vo aus si plakame dve u edna... i tuka taka privatiziraa pred 20tina godini i ni donesoa liberalizacija na pazarot. mene ova mi e viden film samo ovde toa 500ce e za prosecen rabotnik dve dnevnici pa ne e strasno i ne se zamarame ama vo mkd za nekoja godina ima da si se pcues sto si glasal za vakvi reformatori
Јбг , го нема повеќе господинот Груевски да не спаси.. :( :(

V

viktora

Гостин
Не дека СДС и Заев знаат економија и нешто ќе направат, него зборот ми беше за успехот на Грујо од 5% раст базиран на одливот на пари од буџет во фирмите на Мијалков Орце Грујо и Минчо. Да не случајно прогледа народов на тие 5%? Да не случајно типна стандардот? Мислам онака малце ручна со тоа бројките поготово ако појма немате, а немате, за што станува збор.
Со странските инвестиции бе бате.А не со затварање невини луѓе по затвори.Откако ви го спопикаа со ефтина тарифа и покачување на акцизите за нафтата вашите анализи и мислења се како магла.Те гуши па ќе исчезне.[DOUBLEPOST=1513669797][/DOUBLEPOST]
Време треба за да стане 500 евра просечна плата.
Со контиуниран раст на економијата неколку години може да биде исполнето тоа.
:pos::pos::pos:

S

silmarillion

Гостин
Растот на економијата во нашата држава нема никаква врска со платите и нивната состојба. Парите од таа "економија" се концентрираат на неколку места и нема ни приближно "фер" распределба. Малите и средни претпријатија ги нема на мапа исто ко средната класа. Висината на средната плата ја одредува исклучиво јавната администрација со пари позајмени од странски банки за кои приватниот сектор ја плаќа каматата. Неможеме да збориме за никаква економија, раст, дуинг бизнис и проценти, додека главниот работодавец во државата е државата. Државата преку своите апарати за партиски вработувања го диктираат пазарот на трудот, квалитетот што се бара и што се нуди.

"Растот" на економијата во време на Грујо е еднаков со "желбата" на Заев да ја среди економијата. Се додека викате дека требало време за да се избркаат 2/3 од администрацијата, приватните фирми кои ги товарат со непортребни казни и даноци во денови им се брои опстанокот. Фирми неможат да најдат квлаитетен кадар за плати што административците можат да ги сонуваат. Ама ги научи Грујо дека квалитет не се бара, и затоа ниеден од нив не пушта апликација за работа што се нуди во Македонија а се дава плата до 1000 евра нето. Јас го имам лично тој проблем на пример. Во земја која треба да важи за outsource земја да не можеш да најдеш кадар.

Со странските инвестиции бе бате.А не со затварање невини луѓе по затвори.Откако ви го спопикаа со ефтина тарифа и покачување на акцизите за нафтата вашите анализи и мислења се како магла.Те гуши па ќе исчезне.
:pos::pos::pos:
Бате ти ако знаеш што е странска инвестиција идам да го исечам на 3 пати по 20 сантима. Јеботе инвестиција у која им даваш земја без пари, ги ослободуваш од данок, им субвенционираш плати, а платите што ги даваат се ко у кинески sweatshop да работат, како што и се условите. Али што ти праам муабет на тебе ти мислиш дека невини луѓе се у затвор, тука нема што на даље да збориме ја и ти.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сега да се убдеуваме дали се или не се автентични, со теоретичар на заговори за некоја твоја интерпретација за наводна изјава на некоја судијка?
Еве ти од Германска лабараторија каде изјавуваат дека се автентични, а вина се разбира во судска постапка се докажува.

Види сега Грујо не е светец ама дека разговорите се или не се автентични тоа тешко можи да поверувам кога имаш програми како Lyrebird. Иако тврдат дека е во бета верзија и сега се пушта во комерцијална употреба ЦИА сигурно пред десет или петнаесет години ја има истат програма.

Lyrebird claims it can recreate any voice using just one minute of sample audio
5 comments
The results aren’t 100 percent convincing, but it’s a sign of things to come
By James Vincent@jjvincent Apr 24, 2017, 12:04pm EDT
Artificial intelligence is making human speech as malleable and replicable as pixels. Today, a Canadian AI startup named Lyrebird unveiled its first product: a set of algorithms the company claims can clone anyone’s voice by listening to just a single minute of sample audio.

A few years ago this would have been impossible, but the analytic prowess of machine learning has proven to be a perfect fit for the idiosyncrasies of human speech. Using artificial intelligence, companies like Google have been able to create incredibly life-like synthesized voices, while Adobe has unveiled its own prototype software called Project VoCo that can edit human speech like Photoshop tweaks digital images.

But while Project VoCo requires at least 20 minutes of sample audio before it can mimic a voice, Lyrebird cuts this requirements down to just 60 seconds. The results certainly aren’t indistinguishable from human speech, but they’re impressive all the same, and will no doubt improve over time. Below you can hear the synthesized voices of Donald Trump, Barack Obama, and Hillary Clinton discussing the startup:

https://soundcloud.com/user-535691776/dialog

https://www.theverge.com/2017/4/24/15406882/ai-voice-synthesis-copy-human-speech-lyrebird

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.389
Поени од реакции
24.543
Ама ги научи Грујо дека квалитет не се бара, и затоа ниеден од нив не пушта апликација за работа што се нуди во Македонија а се дава плата до 1000 евра нето. Јас го имам лично тој проблем на пример. Во земја која треба да важи за outsource земја да не можеш да најдеш кадар.
Da de pred grujo ne bese taka... abe decko ovoj problem si postoi od yu, uste togas imase luge vraboteni ko kafekuvarki, fakseri i sto ti ne. ovde so decenii si vladee prezaposlenost samo da se resi socijalniot problem.

MKD nema nikogas da bide outsourcing drzava u formata sto ti ja zamisluvas. Prvo sekoj sto e malku pokvaliteten ili e veke nadvor ili ima plan da ide. Tie sto ostanale a se kolku tolku kvalitetni se ili dovolno zafateni i nema da sakaat da ti rabotat pa ni za 1000e, realno toa ne e nekoja para, a i lesno moze na net da se najde takva rabota bez nekoj da mu visi na vrat ako veke ima nekoe pospecificno poznavanje. Vtoro mkd ne proizveduva DOVOLNO strucen kadar za nekoja pogolema bpo da se zainteresira. Za mali/sredni operacii sekogas ke ima problemi...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.984
Поени од реакции
83.349
Со странските инвестиции бе бате.
:vozbud:
Раскажувај ни за странските инвестиции на господинот Груевски, те молиме![DOUBLEPOST=1513679446][/DOUBLEPOST]
Види сега Грујо не е светец ама дека разговорите се или не се автентични тоа тешко можи да поверувам кога имаш програми како Lyrebird. Иако тврдат дека е во бета верзија и сега се пушта во комерцијална употреба ЦИА сигурно пред десет или петнаесет години ја има истат програма.

Lyrebird claims it can recreate any voice using just one minute of sample audio
5 comments
The results aren’t 100 percent convincing, but it’s a sign of things to come
By James Vincent@jjvincent Apr 24, 2017, 12:04pm EDT
Artificial intelligence is making human speech as malleable and replicable as pixels. Today, a Canadian AI startup named Lyrebird unveiled its first product: a set of algorithms the company claims can clone anyone’s voice by listening to just a single minute of sample audio.

A few years ago this would have been impossible, but the analytic prowess of machine learning has proven to be a perfect fit for the idiosyncrasies of human speech. Using artificial intelligence, companies like Google have been able to create incredibly life-like synthesized voices, while Adobe has unveiled its own prototype software called Project VoCo that can edit human speech like Photoshop tweaks digital images.

But while Project VoCo requires at least 20 minutes of sample audio before it can mimic a voice, Lyrebird cuts this requirements down to just 60 seconds. The results certainly aren’t indistinguishable from human speech, but they’re impressive all the same, and will no doubt improve over time. Below you can hear the synthesized voices of Donald Trump, Barack Obama, and Hillary Clinton discussing the startup:

https://soundcloud.com/user-535691776/dialog

https://www.theverge.com/2017/4/24/15406882/ai-voice-synthesis-copy-human-speech-lyrebird
sosros gi montirase tije rasgovori gospodinot gruevski si kaza ubavo deka se seceni lepeni prellepuvani i montirani ova samo sakat da go nabedat za da ne ja izdigne makedonija da bide pogolema od sosros deka rabotese 24/7 a ot site strani go napagaat nema koj damu pomogne nemautre fala damu kaze ajde nekane organizirat veke nie sme stitot a gospodinot gruevski e kopjeto

Последно уредено:
S

silmarillion

Гостин
Da de pred grujo ne bese taka... abe decko ovoj problem si postoi od yu, uste togas imase luge vraboteni ko kafekuvarki, fakseri i sto ti ne. ovde so decenii si vladee prezaposlenost samo da se resi socijalniot problem.

MKD nema nikogas da bide outsourcing drzava u formata sto ti ja zamisluvas. Prvo sekoj sto e malku pokvaliteten ili e veke nadvor ili ima plan da ide. Tie sto ostanale a se kolku tolku kvalitetni se ili dovolno zafateni i nema da sakaat da ti rabotat pa ni za 1000e, realno toa ne e nekoja para, a i lesno moze na net da se najde takva rabota bez nekoj da mu visi na vrat ako veke ima nekoe pospecificno poznavanje. Vtoro mkd ne proizveduva DOVOLNO strucen kadar za nekoja pogolema bpo da se zainteresira. Za mali/sredni operacii sekogas ke ima problemi...
Кој ти вика дека неможе?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
cekaj ti sakas da kazes deka momentalniot premier ni e lazgo i deka za da se docepa do vlast namerno ja izlazal nacijata?
ili sakas da kazes deka e glup i deka napravil gresni procenki i proekcii?
ili deka e nesposoben da si go odrzi zborot?
За вакви изјави денес се оди в затвор. Внимавај што пишуваш. И јас секој ден очекувам обвинение бидејќи неколку пати реков дека Заев испадна лажго и не достоја на зборот да си даде (најавена) оставка после изборниот пораз лани. Се надевам дека ќе можам да се договорам со „обвинителот“ на условна казна и понатамошно неспомнување на вакви работи.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.389
Поени од реакции
24.543
Кој ти вика дека неможе?
jas... ama posto ti si "pameten" ke te ostavam da se uveris samiot vo toa sto ti go napisav.

ti preporacuvam da prosetas malku da vidis kako funkcionira bpo industrijata vo nekoja od zemjite poznati po toa, ne mora do azija da ides polska ti e blizu...

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.439
За вакви изјави денес се оди в затвор. Внимавај што пишуваш. И јас секој ден очекувам обвинение бидејќи неколку пати реков дека Заев испадна лажго и не достоја на зборот да си даде (најавена) оставка после изборниот пораз лани. Се надевам дека ќе можам да се договорам со „обвинителот“ на условна казна и понатамошно неспомнување на вакви работи.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.984
Поени од реакции
83.349
И јас секој ден очекувам обвинение бидејќи неколку пати реков дека Заев испадна лажго и не достоја на зборот да си даде (најавена) оставка после изборниот пораз лани. Се надевам дека ќе можам да се договорам со „обвинителот“ на условна казна и понатамошно неспомнување на вакви работи.
Ич да немаш гајле. На селските будали никој не им зима ништо за озбиљно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom