Греење со пелети

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Тие се демек најдобри ама ако така викаш... не ме чуди ништо
Јас користам спароу, исто како тебе искуство лани подобри годинава многу повеќе пепел прават и не горат како лани... а земав два тона. Сега има разни и секаде пробај види што ти фаќа око. Ми ги збореа некои шишарка хрватски биле демек ептен погодени и фагус македонски а тие тешко се наоѓале.
Сите кои ги спомна, освен Коларевич, ги има во Техно Ауто во Три Бисери.

http://tehnoauto.com.mk/peleti-greenje-na-peleti/

Или барем треба да ги има, не знам дали и колку имаат на залиха, јас сеуште ги горам ланските пелети од Bioenergy Point, ми останаа уште околу 30 вреќи, можеби има по уште некоја вреќа повеќе.

Наспроти поплаките кои ги читам на темава на форумов за Bioenergy Point, кога им правев годишно генерално чистење на внатрешните цевки на котелот годинава, немаше толку многу пепел како претходниве години.

Член од
12 февруари 2012
Мислења
227
Поени од реакции
25
Дечки помош при избирање на котел на пелети? се работи за до 160м2? треба да биде врзано на парно. нешто идеи предлози?

Член од
20 јули 2017
Мислења
18
Поени од реакции
4
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Сега ќе ви кажам потрошувачка кај мене
Значи 100 м2 чичка нова изолација и нови прозори со тројно стакло,куќа самостојна. Термостат во дневна на друг спрат од печка сетинг 8 часа на 19ц и 16 часа на 16ц. Не е многу топло ама нема деца и постари. Котел екоспар аурига 25КВ и парно со индивидуални вентили на секој радијатор кои многу не ги чепкаме. Пелети биоенерџи А2 троши 4 вреќи за 3 дена,последниве или 180ден вреќа 1.3 вреки 240 ден дневно...мислам дека е добро. Контрола е преку темп на воздух. Котелот гори 7 часа дневно одприлика за да одржуваа сетирана температура.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Сега ќе ви кажам потрошувачка кај мене
Значи 100 м2 чичка нова изолација и нови прозори со тројно стакло,куќа самостојна. Термостат во дневна на друг спрат од печка сетинг 8 часа на 19ц и 16 часа на 16ц. Не е многу топло ама нема деца и постари. Котел екоспар аурига 25КВ и парно со индивидуални вентили на секој радијатор кои многу не ги чепкаме. Пелети биоенерџи А2 троши 4 вреќи за 3 дена,последниве или 180ден вреќа 1.3 вреки 240 ден дневно...мислам дека е добро. Контрола е преку темп на воздух. Котелот гори 7 часа дневно одприлика за да одржуваа сетирана температура.
Шо сте бе вие Спратанци? 18 -19 степени е работна темепратура или температура во просторија во која има физичка активност а не седиш залегнат во кревет и си гледаш телевизија или шпарташ по компјутерот. Обично за нормална температура за во дневна соба во која немаш многу физички активности е 23-24 степени. Е сега колку луѓе толку табиети ама.......

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Шо сте бе вие Спратанци? 18 -19 степени е работна темепратура или температура во просторија во која има физичка активност а не седиш залегнат во кревет и си гледаш телевизија или шпарташ по компјутерот. Обично за нормална температура за во дневна соба во која немаш многу физички активности е 23-24 степени. Е сега колку луѓе толку табиети ама.......
Потрошувачката ми е поентата. Инаку на 23-24Ц уклучувам аиркондиш да се лади:P

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Потрошувачката ми е поентата. Инаку на 23-24Ц уклучувам аиркондиш да се лади:P
Па токму тоа и сакав да ти кажам. Ако не ти е мака пошто на твојот котел имаш опција да ја гледаш темпатурата на водата во котелот , кога ќе го запалиш на пример отприлика колку што се сеќавам би требало да биди околу 20 степени плус минус. Запримети за колку време ќе достигни на пример 45-50 степени( релативно многу брзо ) и после уште колку време ќе му треба да стигни до 60 на пример спредбено временски. Да не правиме мубает уште колку време ќе му треба да стигни до 65 или 70.
Оддамна помина кога се бафтав со нив но се сеќавам дека растот на темепратурата со временскот период воопшто не е линеарн. Ова уште повеќе доаѓа до израз кога просториите кои се топлат не се претходно загреани или се на некој 15 степени или помалце.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Иако сеуште не ги имаме потрошено Bioenergy Point пелетите од минатата година, сепак моите вчера купија 20 нови вреќи дрвени пелети 4U, класа А1.

http://www.on-tim.com.mk/peleti.html

Не знам дали навистина станува збор за пелети произведени по италијанска лиценца како што пишува на веб сајтот, но дефинитивно се произведени во Бугарија бидејќи така пишува на самите вреќи.

Иако изминативе 2 дена не го имам чистено каминот за да видам колку пепел останува од овие нови пелети, сепак можам да потенцирам дека котелот многу побрзо достигнува високи температури во споредба со Bioenergy Point и Forest Enterprises пелетите од бука, успева да достигне дури и температури повисоки од подесените, поради што доцни со исклучувањето откако ќе ја достигне подесената температура на водата во радијаторите.

Вчера котелот работеше повеќе од 8 часа, можеби и повеќе од 10 часа, исто како и денес, првата вреќа се потроши вчера, втората вреќа засега е потрошена до половина.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Дечки помош при избирање на котел на пелети? се работи за до 160м2? треба да биде врзано на парно. нешто идеи предлози?
Екошар аурика 25кв имам за истата површина супер грее ама софтверот му е хаос.[DOUBLEPOST=1514111322][/DOUBLEPOST]
Па токму тоа и сакав да ти кажам. Ако не ти е мака пошто на твојот котел имаш опција да ја гледаш темпатурата на водата во котелот , кога ќе го запалиш на пример отприлика колку што се сеќавам би требало да биди околу 20 степени плус минус. Запримети за колку време ќе достигни на пример 45-50 степени( релативно многу брзо ) и после уште колку време ќе му треба да стигни до 60 на пример спредбено временски. Да не правиме мубает уште колку време ќе му треба да стигни до 65 или 70.
Оддамна помина кога се бафтав со нив но се сеќавам дека растот на темепратурата со временскот период воопшто не е линеарн. Ова уште повеќе доаѓа до израз кога просториите кои се топлат не се претходно загреани или се на некој 15 степени или помалце.
Окулу 20-25 минути му треба од 20 до 55 ц.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Haos u stil na programiranje i upotreba ili ne raboti?

Sent from my E7s using Tapatalk
Програмирање е многу јусерунфрендли...па си земав термостат за во дневна од 1500мкд и преку него програмирам. Плус и краток е кабело за темп сонда и е во подрум кај што ми е гајле колку е темп.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Окулу 20-25 минути му треба од 20 до 55 ц
На уклучена пумпа при свртена водата низ радијатори? А ако не е тајна кога си го уклучил да грее колкава била температурата во собата чим максимум грееш до 19 степени?
Уствари сакав да ти кажам дека температурата на водата релативно брзо се крева до некои 50 степени па ако сака и камен ладно нека е во собите. После е заебаното додека стигнеш до да речиме 65-75 степени на температура на вода. Е тука е заебаното со потрошувачката било на пелети било на дрва или било што друго. Ако веќе правиме муабет за веќе постигната температура во собите и на водата во радијаторите и станува збор само за одржување на истата тогаш математиката е друга.

Kajgana Shop

На врв Bottom