Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Првин дефинирајте што е вашето учење. Пред некое време 121314 кажа дека било ,,протестантска глупост" тврдењето дека земјата е 8000 години стара а ти тврдеше дека таа цифра е црковен став. И ти и тој тврдите дека сте православни. Плус, безброј пати побарав од тебе објаснување на кој начин може да провериме дека баш вашите тврдења и толкувања се точни а на сите останати лажни, одговор не добив никаде, само објаснувања кој бил достоен кој не, каква била хиерархијата и слично.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Првин дефинирајте што е вашето учење. Пред некое време 121314 кажа дека било ,,протестантска глупост" тврдењето дека земјата е 8000 години стара а ти тврдеше дека таа цифра е црковен став. И ти и тој тврдите дека сте православни. Плус, безброј пати побарав од тебе објаснување на кој начин може да провериме дека баш вашите тврдења и толкувања се точни а на сите останати лажни, одговор не добив никаде, само објаснувања кој бил достоен кој не, каква била хиерархијата и слично.
Нашето (Црковното) учење е дефинирано одамна и за верните не е предмет на сомнеж. Се сомневаат само противниците на вистината.

Што кажал члeнот @121314, прашај го него.

Да се вратиме на моето прашање; како може еден Телемит да биде објективен?

Да бидам уште попрецизен; како може еден Телемит, кој е субјект, да биде објективен а да не користи мерна апаратура (рецимо; вистиномер...), односно, како може еден Телемит да биде објективен кон туѓите учења, а во исто време да биде објективен и кон својата идеологија, со иста објективна мерка и со исти мерила?

Прејди на одговарање и не ми „врти одоколу„, оти тоа веќе ги имам видено...Верувам дека пак не можеш да одговориш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нашето (Црковното) учење е дефинирано одамна и за верните не е предмет на сомнеж. Се сомневаат само противниците на вистината.

Што кажал члeнот @121314, прашај го него.

Да се вратиме на моето прашање; како може еден Телемит да биде објективен?

Да бидам уште попрецизен; како може еден Телемит, кој е субјект, да биде објективен а да не користи мерна апаратура (рецимо; вистиномер...), односно, како може еден Телемит да биде објективен кон туѓите учења, а во исто време да биде објективен и кон својата идеологија, со иста објективна мерка и со исти мерила?

Прејди на одговарање и не ми „врти одоколу„, оти тоа веќе ги имам видено...Верувам дека пак не можеш да одговориш.
Многу лесно може да се биде објективен, како ти го доживуваш Божественото е твоја работа, се додека не ми застануваш на мојот пат, се додека не шириш лаги и клевети за мене, се додека не го деградираш и омаловажуваш мојот начин на живот, немам проблем со тоа во што веруваш и на кој начин живееш.
И во вашите евангелија ви е порачано:

Матеј 7:
12. ”И така, сè што сакате да ви прават луѓето, правете им и вие така; зашто тоа е Законот и пророците.”

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Многу лесно може да се биде објективен, како ти го доживуваш Божественото е твоја работа, се додека не ми застануваш на мојот пат, се додека не шириш лаги и клевети за мене, се додека не го деградираш и омаловажуваш мојот начин на живот, немам проблем со тоа во што веруваш и на кој начин живееш.

Матеј 7:
12. ”И така, сè што сакате да ви прават луѓето, правете им и вие така; зашто тоа е Законот и пророците.”
Да, јас го чинам токму тоа што го вели евангелистот па од тебе барам да ми одговориш како што јас одговарам на твоите прашања.

Законот и пророците не ги знаеш, така да повикувањево на стихов ти е промашено, како многу пати претходно.

Но добро, како што добро и точно претпоставив; не знаеш да одговориш, а од другите бараш да сторат нешта кои самиот не можеш да ги изведеш.

Толку од Телемитската субјективна објективност.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Вие како верници не ни смеете да имате сомнеж во поимот „црква“ која е израмнет со идејата на божество“. Наместо старо-еонското слушање и прераскажување на сказни од повеќе субјекти собрани под идејата позната како „црква“ која е некаков авторитет на база на верување и стравопочит од „ништо“, а не на знаење и така продолжувајќи ја идејата на догматизмот.. почнете да изучувате она што сакате да го споредите со своето учење и начин на живот.
Ако најдете сличности, пробајте да бидат оние кои во вашата философија најмногу ви значат и ве прават подобри. И видете дали и тоа ќе функционира во вашиот начин на живот!

Со нивно изучување (на разните религии, учења, пракси, философии итн), споредување и практична примена во животот - само така правилно може да се измерат нештата. Тоа го нема кај верниците од стариот еон. Можеби нема апсолутна објективност (ако всушност постои такво нешто, не знам :) ) ниту кај повеќето луѓе кои се или се обидуваат да се дел од новиот еон...
Но...

Колку повеќе расне „универзумот“ на човекот толку подобро ќе ја согледува работата подобро, по-објективно, покритички да не кажам. Бидејќи човекот постојано расне и се развива. Човекот не е догма, да е постојаност, да е мртвило.
Бараме променливост, постојано растење... од мртва точка не се постигнува ништо.

Друго... јас во Телема пронаоѓам многу од учењата на стариот еон (во позитивна смисла на зборот), многу поразлично од твоето негативно глаголање и наоѓање врски со Телема само во негативна конотација (пракса на оцрнување на другите за да моето биде исправно).
Преку стариот еон, христијанството и исламот, наоѓам врска со уште постари учења, кои докажуваат дека низ времињата се предава постојано еден ист Закон. Но тоа е мое искуство, мое знаење, мој универзум. Тебе, кој што не ги знаеш методите, ниту симболите, ниту пак бараш знаење, ами само верување - не може да ти се докаже ништо ниту да ти се прикаже објективно како стојат работите низ историјата. Ти не бараш знаење, ти бараш да се расправаш и секому да му велиш дека е огревовен бидејќи... зошто?

Зошто бараш методи и начини од еден Телемит кога сето тоа е надвор од твојот универзум по твоја волја (ќе кажеме дека е по твоја волја)?

За да биде моето мерење објективно и за тебе, мораме да имаме пресечни точки на нашите универзуми и да ги споредиме. До тогаш, бесцелно зборуваме.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, јас го чинам токму тоа што го вели евангелистот па од тебе барам да ми одговориш како што јас одговарам на твоите прашања.

Законот и пророците не ги знаеш, така да повикувањево на стихов ти е промашено, како многу пати претходно.

Но добро, како што добро и точно претпоставив; не знаеш да одговориш, а од другите бараш да сторат нешта кои самиот не можеш да ги изведеш.

Толку од Телемитската субјективна објективност.
Појасно од ова здравје:

Матеј 7:
А дали било промашено повикувањето на стихот, ќе можевме многу лесно да утврдиме доколку ти дадеше одговор на кој начин да провериме и утврдиме чие толкување е точно а чие не. Такво нешто од тебе не видовме.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
@MIKI1 сеуште се расправате околу ова со @Ipsissimus чие толкување на библијата е промашено, чие не е?
И сеуште немаш одговор како православното толкување е највалидно, во однос на другите? Во однос на поединци како ги толкуваат и практикуваат стиховите (ако ги практикуваат воопшто)?

D

dARK_ElementaL

Гостин
Јас сеуште не добив одговор на моето прашање

Зошто религиите не го осудуваат Бог бидејќи не верува во ништо, а ги осудуваат луѓето атеисти кои наводно не веруваат во ништо?

П.С. Прашањево не важи само за христијаните туку и за другите што веруваат во сезнајниот бог, муслимани, евреи...

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас сеуште не добив одговор на моето прашање

Зошто религиите не го осудуваат Бог бидејќи не верува во ништо, а ги осудуваат луѓето атеисти кои наводно не веруваат во ништо?

П.С. Прашањево не важи само за христијаните туку и за другите што веруваат во сезнајниот бог, муслимани, евреи...

Кон болдот; ова е еден од твоите поглупави заклучоци...Веќе ти напишав дека Бог нема потреба да верува, оти Он знае.

Луѓето веруваат во Бога. Дури и демоните не верувааат, туку знаат.

Продолжуваш во ист манир; од грешка на грешка.

А најсмешен ми е твојов обид за извртување на твоите дописи, „као„ и ти го велиш истото што и јас, кога е во прашање толкувањето на одредени стихови.[DOUBLEPOST=1512385238][/DOUBLEPOST]
@MIKI1 сеуште се расправате околу ова со @Ipsissimus чие толкување на библијата е промашено, чие не е?
И сеуште немаш одговор како православното толкување е највалидно, во однос на другите? Во однос на поединци како ги толкуваат и практикуваат стиховите (ако ги практикуваат воопшто)?
Хепта,

не се напрегај без потреба. На брат ти Ипси во два наврати му одговорив кој и како толкува во Црквата и зашто токму Црквата толкува правилно, а зашто тие кои се надвор од Црквата толкуваат погрешно.

За разумните-доволно.

Одговор даден по трет пат би бил премногу за разбирање од ликови со изразен гениј.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хепта,

не се напрегај без потреба. На брат ти Ипси во два наврати му одговорив кој и како толкува во Црквата и зашто токму Црквата толкува правилно, а зашто тие кои се надвор од Црквата толкуваат погрешно.

За разумните-доволно.

Одговор даден по трет пат би бил премногу за разбирање од ликови со изразен гениј.
Прашањето не беше дали црквата толкувала или не правилно, туку како ќе провериме и утврдиме дека баш нејзините толкувања се точни а на сите останати погрешни. Одговор нема, да имаше ќе можевме да провериме и да знаеме а не да мораме да веруваме дека одреден стих значел нешто друго а не тоа што го пишува.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Прашањето не беше дали Бог имал потреба да верува или не. Туку зошто не го осудувате богот бидејќи не верува во ништо, а ги осудувате луѓето атеисти кои наводно не веруваат во ништо?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прашањето не беше дали Бог имал потреба да верува или не. Туку зошто не го осудувате богот бидејќи не верува во ништо, а ги осудувате луѓето атеисти кои наводно не веруваат во ништо?

Просто е; Бог Е Творецот на небото и на земјата (на духовниот и на материјалниот свет). Само Он Е праведниот Судија и Он суди по вера и по дела а не произволно.

Надвор од умот е дека створено и смртно битие може да Го осудува Бога.

Сите створени живи битија имаат своја претстава за Бога. Дури и демоните знаат за Бога. Само човекот не верува па уште на сето неверие, бараш од некого да Го осудува Бога.

Атеистите не веруваат во Бога, но си наоѓаат други нешта за замена на вербата во живиот Бог. Како што повеќе пати имам напишано, нема атеист кој не верува во нешта кои се запакувани под фирмата „...научно е докажано дека...„.[DOUBLEPOST=1512387217][/DOUBLEPOST]
Прашањето не беше дали црквата толкувала или не правилно, туку како ќе провериме и утврдиме дека баш нејзините толкувања се точни а на сите останати погрешни. Одговор нема, да имаше ќе можевме да провериме и да знаеме а не да мораме да веруваме дека одреден стих значел нешто друго а не тоа што го пишува.
Овде:

https://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-950#post-8247125

точно ти е опишано зашто не знаеш и како можеш да дознаеш.
Така, втор пат ти одговарам на исто прашање.

Ваљда е доволно...

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
За оние кои се потпираат на верувањето - доволно е ова твоево како одговор, но не и за разумните.

Сеуште ни велиш дека мораме да бидеме дел од црквата и безусловно да го прифатиме тој авторитет туку така и ќе видиме и провериме за валидното толкување на вашата света книга... Авторитет кој се потпира на што? На верување?

Со ограничување на истражувањата секако уште долго за тебе црква ќе биде авторитет. Добро е што за католикот, друга црква е авторитет.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За оние кои се потпираат на верувањето - доволно е ова твоево како одговор, но не и за разумните.

Сеуште ни велиш дека мораме да бидеме дел од црквата и безусловно да го прифатиме тој авторитет туку така и ќе видиме и провериме за валидното толкување на вашата сета книга... Авторитет кој се потпира на што? На верување?

Со ограничување на истражувањата секако уште долго за тебе црква ќе биде авторитет. Добро е што за католикот, друга црква е авторитет.
Хепта,

еве, ова го пишувам по мољонитти пат.

Во Црквата:
- веруваме за да знаеме и
- веруваме за да разбереме,
- а точноста од верувањето се потврдува преку духовниот опит.

Знаењето е поим кој произлегува од овосветвоните искуства, а колку траат овосветовните знаења, тоа е веќе познато за секој здраворазумен.

Црквата се потпира на неменливотo знаење кое Бог ни го објави, а не на минливо-менливите знаења од овој Свет.

Просто е; она кое е менливо, не е вредно да биде основа и потпора за нечие верување и надевање.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Под-точките со верувањето и знаењето може со нив да се фалиш пред луѓето кои се потпираат на верувањето, тука означуваат куп небулози и ефтин трик за оправдување на она "богот што ни даде".
Можеби дал богот, кој фалус се напнавте со авторитетот и се поделивте?
А со тоа ја започнавте вековната омраза помеѓу оние кои следат ист закон?
Црква со црква се мразите и поништувате. Какво знаење ќе ми даде? Дека другите се огревовени?
Црквите, сите различни христијански цркви се потпираат на еден ист закон. :bravobe:

Просто е: Човекот е бог на земјата, се е за него тука на земјата. Нема закон низ историјата помеѓу боговите од Египет, па евреите, итн па до сега а да не е потврдено тоа. Промената значи живот. Растење.
Но и да е бог, сепак е прашина во однос на универзумот.

Тоа што вие, свештенството, за една догма сеуште глумите мртви, а оние од црквата реално живеат поблудно и од курвите од времето на Вавилон, е заради вашето перцепирање на тоа што значи да си на Земјата, да се следи божествен закон, кој сепак се менувал низ историјата, и денес е променет, да се истражува и да се љуби животот.

Додека имате омраза помеѓу црквите, го делите едниот закон, а со тоа не докажувате никакво знаење.

Вистинска религија нема секти!

Kajgana Shop

На врв Bottom