Jas ne mu davam sovet da zema nesto za da bide pod dejstvo, da halucinira, da se gubi i sl. Ne funkcioniraat ovie raboti na takov nacin, tuku ja olesnuvaat anksioznosta. Problem e sto moze da sozdadat zavisnost i da se sozdadi tolerancija na dozata ako se zemaat bez pauza. Kava moze da se koristi sekojdnevno. Za zavisnost da sporedime isto kako da pies kafe. Phenibut e nesto slicno kako Helex da se napies, samo sto Helex deluva na GABA(a) a Phenibut na GABA(b) receptorite.
Phenibut sozdava zavisnost pobrzo od Heleks i treba da se vnimava kako se upotrebuva.
Kratom moze isto da pomogni ama treba da se vnimava koja vrsta se konzumira, poveke na sledniov link:
https://ensobotanicals.com/using-kratom-for-anxiety/
Ovie suplementi treba da se koristat kako alatka koja sto ke dade nekoj ''push'', da ni pomogni polesno da se soocime so stravovite i fobiite, a ne kako nesto na koe sto ke se potpirame, pa ako ne e toa da ne mozeme da funkcionirame.
I najvazno pred da se se probaat ovie suplementi da se napravat detalni ispituvanja za zdravstvenata sostojba na licnosta, krvna slika, pritisok, hormoni, tiroidna i dr. Da se vidi vo kakva okolina se naogja licnosta. Da se proba promena na dieta, eliminiranje na kafe, alkohol, cigari, da se probaat nekoi klucni suplementi kako magnezium, vitamin c, d, b complex, omega3, turmeric, adaptogeni kako ashwagandha i rhodiola, 5-HTP, L-Theanine, L-Tyrosine,
St. Johns Wort (Kantarion).
Jas imam probano preku 20 suplementi bez nikakvo podobruvanje. Klasicni medikamenti za depresija i anksioznost od koi mesto da mi e podobro znacajno mi se vlosi sostojbata. So godini nemam pieno kafe, alkohol, cigari. Nikogas vo zivotot ne sum probal rekreacionalni drogi. Site mozni analizi sto gi napraviv mi se vo red, ama skoro otkriv deka imam nizok Progesteron (hormon) sto mozno e da ima nekoj udel vo anksioznosta. Momentalno brzo pocnav zemam turmeric i esencijalni masla sto mi gi pusti
@Psyside, da iskoristam prilika javno da mu se zablagodaram, ima vlozeno mnogu vreme i trud da mi pomogni. Problemot e sto imam nekoe cudo od organizam pa se sto probav do sega nisto ne pomaga. Sledno nesto sto bi probal se nekoj od trite suplementi (phenibut, kava, kratom) kako i Inositol i D-Ribose. I da ne sluzam jas kako primer, sekoj organizam e razlicen i sekoj organizam deluva razlicno na razlicni raboti.