Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Не ојт баш така глатко.
Јас имав паузирано поради обврски две години и тоа баш кога бев во најдобра форма, еве скоро две години откако почнав повторно со вежбање и не можам да ја вратам истата мускулна маса, тежините ги кревам истите што и тогаш.
На истите вежби со иста тежина претходно? Неможеш одреден мускул да вратиш или општо секаде ? Си имал повреда? Чудна ситуација. Да не си бил почист па мислиш дека си имал повеќе мускул.
Не би се сложил дека не важи и при мускулна маса. Секад послем пауза 2-3месеца комплет аут од тренинг и исхрана, чим се ставам на режим одма брзо се враќам на почетокот и со сила и изглед. Одморот е чудна работа, чудно е во врска со силата што чим се вратам на старата сила, одма послем тоа удирам ПР скоро на секој лифт( при кој што сум заглавил пред тоа со месеци на одредена тежина ). А приметив сега со планиран делоад тренинг циклусот многу подобро иде него да би вежбал 5+ недели без одмор.
Дилоуд е есенцијален дел од секоја програма.

При моториката и изведувањето на вежбите тоа држи вода.
А кај враќање на мускулна маса не ти игра улога (освен што ќе дигаш за пократко време поголеми тежини и ќе ги правиш правилно вежбите).[DOUBLEPOST=1512230868][/DOUBLEPOST]
Си стигнал до одредено плато, треба да смениш нешто или пак премногу очекуваш.
Првите килограми се качуваат најлесно, понатаму се потешко и потешко ќе ставаш мускул, особено кај природни вежбачи, генетски граници :)
problem mi se smenite na rabota,odam cela nedela treta pa cela nedela vtora i cela nedela prva. koga sum vtora smena odam vo 1 sato na postojka i nemam vreme za nisto.teretanata otvora vo 11 koga ke odam koga ke jadam koda da spremam jadenje i taja cela nedela pauziram od pon. do petok pa sabota nedela pram trening. prva i treta odam sekoj den na trening. 8 sati sum prostum i to mislam deka najmnogu me koci i vtorata smena baska. sekoj den brojam kolku grama vnesuvam jgh masti i proteini pocnaja ulaf da me prat hahaha. se nadevam do juni ke se sredam use malce. kako so spomna pogore posle odmorot ne e bass isto treniranjeto go osejkam to samo nejkev da povervam :)

На истите вежби со иста тежина претходно? Неможеш одреден мускул да вратиш или општо секаде ? Си имал повреда? Чудна ситуација. Да не си бил почист па мислиш дека си имал повеќе мускул.

Дилоуд е есенцијален дел од секоја програма.
Бев 78кг со сите стомачни извадени, летово бев 82кг без стомачни но рацете ми беа исти како кога бев 78кг, рамото сеуште не можам да го вратам како тогаш, грбот ми е помал, трапезот исто, нозете слично.
Повреда имам на кичмата, единствено чучањ не правам како тогаш со 150+кг, но и сега дигам по 120-130кг по 6-10пати, мртвото дигање го правам со пола тежина од тогаш (сега почнувам со 80, завршувам со 140, а тогаш завршував со 220кг), градите скоро исто како тогаш (бучици последна серија по 5-7 повторувања со 40кг, шипка 5-7 со 100кг), рамото последна серија на милитари прес со 35кг бучици или 85кг шипка 4-7 повторувања зависи колку сум изморен, на вратило се дигам исто како и тогаш, разбој последно со плус 30кг на мене направив 8 пропаѓања, силата ја вратив уште првите 6 месеци.
Али затоа пак имам воведено други вежби додатно на оние што ги исфрлив или редуцирав поради повредата.
Е сега не фрлам пари колку тогаш на суплементи, храна гледам колку што можам да ја одржувам и тоа е тоа. Можеби ако сум правел пауза од 2-3 месеци и немаше да имам мака, ама со пауза од 2 години нема шанса да ја вратиш истата мускулна маса за неколку месеци, па ако сакаш на глава исправи се.

Бев 78кг со сите стомачни извадени, летово бев 82кг без стомачни но рацете ми беа исти како кога бев 78кг, рамото сеуште не можам да го вратам како тогаш, грбот ми е помал, трапезот исто, нозете слично.
Повреда имам на кичмата, единствено чучањ не правам како тогаш со 150+кг, но и сега дигам по 120-130кг по 6-10пати, мртвото дигање го правам со пола тежина од тогаш (сега почнувам со 80, завршувам со 140, а тогаш завршував со 220кг), градите скоро исто како тогаш (бучици последна серија по 5-7 повторувања со 40кг, шипка 5-7 со 100кг), рамото последна серија на милитари прес со 35кг бучици или 85кг шипка 4-7 повторувања зависи колку сум изморен, на вратило се дигам исто како и тогаш, разбој последно со плус 30кг на мене направив 8 пропаѓања, силата ја вратив уште првите 6 месеци.
Али затоа пак имам воведено други вежби додатно на оние што ги исфрлив или редуцирав поради повредата.
Е сега не фрлам пари колку тогаш на суплементи, храна гледам колку што можам да ја одржувам и тоа е тоа. Можеби ако сум правел пауза од 2-3 месеци и немаше да имам мака, ама со пауза од 2 години нема шанса да ја вратиш истата мускулна маса за неколку месеци, па ако сакаш на глава исправи се.
2 godini se dolg period,kajmene bea samo 3 meseci ali se so vreme....se izvinuvame statusquo ama ni trgna muabeto :)

Втор пат ви ги преместувам мислењата.

@Кеплер
TXpay8t.png

Are u kidding me bro? Одма над тебе стои да не се отвара тука муабет.
Не ми отварајте работа беспотребно.

Ogromen bev, ama definicijata slaba >.<.

Najuba forma imam na 77-78kg. xD

Е сеа и ти огромен... 3 кила се во прашање само (80-83 мислам рече дека си бил тогаш)
Вака по сликава ми изгледаш премногу lean, дефиниран, но мислам дека немаш маса за 80 кг, а и ти самиот рече дека се немаш вагано. 80кг мускулна маса поиаку би требало да изгледа.
Можи се лажам не знам...

Втор пат ви ги преместувам мислењата.

@Кеплер
TXpay8t.png

Are u kidding me bro? Одма над тебе стои да не се отвара тука муабет.
Не ми отварајте работа беспотребно.
Абе пишував дури си го пишал тоа, гледаш цел буквар напишав :D

Тоа за 2 години да, општо јас кажав, ама пак побрзо е него да почнеш од нула. И зависи што си правел додека не вежбаш, пример не е иста атрофијата на мускулот ако 2 години лежиш во кревет спроти нормални активности.И во двата случаи не вежбаш, ама ке имаш мн повеќе изгубено мускул во првиот случај. Во твојот случај дека не си почетник, освен ако не мериш обем, чисто сумљам од око да познаеш дали си накачил мускул.

Е сеа и ти огромен... 3 кила се во прашање само (80-83 мислам рече дека си бил тогаш)
Вака по сликава ми изгледаш премногу lean, дефиниран, но мислам дека немаш маса за 80 кг, а и ти самиот рече дека се немаш вагано. 80кг мускулна маса поиаку би требало да изгледа.
Можи се лажам не знам...

ne be se vagam non stop pred trening i posle vo teretana. :D

Inache "sliznat" bev malce ko bev 83kg, a i ne vezbav to vreme ich.

Sega se izdefinirav i 79-81 variram, ama eve da zemime 80kg.

Тоа за 2 години да, општо јас кажав, ама пак побрзо е него да почнеш од нула. И зависи што си правел додека не вежбаш, пример не е иста атрофијата на мускулот ако 2 години лежиш во кревет спроти нормални активности.И во двата случаи не вежбаш, ама ке имаш мн повеќе изгубено мускул во првиот случај. Во твојот случај дека не си почетник, освен ако не мериш обем, чисто сумљам од око да познаеш дали си накачил мускул.
Други приоритети и работи од кои ми зависеше цел понатамошен живот, никаква физичка активност, храна еднаш до два пати во денот и тоа што се најде, по литар кафе на ден, спиење по 3-5 саати.

ако 2 години лежиш во кревет спроти нормални активности
Тежко можам да замислам таква варианта само ако у кома ке паднеш, обично сите прекинуваме поради обврските, можеби некоја траума ама ако лежиш 2 години во кревет мислам дека губење на мускулна маса ти е најмал проблем :)

Тежко можам да замислам таква варианта само ако у кома ке паднеш, обично сите прекинуваме поради обврските, можеби некоја траума ама ако лежиш 2 години во кревет мислам дека губење на мускулна маса ти е најмал проблем :)
Се согласувам вреди да се спомене, иако има знам случаи подолги операции со рехабилитација знае доста време во болница да се помине.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom