Македонска берза

D

Deleted member 95595

Гостин
Со најдобра намера Ви посакувам се најдобро, успеси и се тоа ама откачете се од странава на форумов, ова е е за мк берза направете си тема (а ваљда има) инвестициони фондови и поздрав :)
Vo pravo si. Ama ne najdov tema za fondovi. Se povlekuvam, se najubavo.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
А ти пак ако си правник, со ваков речник и со латиница јас сум космонаут.
А ти па треба да имаш осет за колегите на кои не им е мајчин јазик македонскиот.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
А ти пак ако си правник, со ваков речник и со латиница јас сум космонаут.

Би требало да влезат тие средства во имотот на фондот, па ќе се зголеми вредноста на единицата на фондот.
abe nikot mie pravnick negde nepisuva deka sum pravnik :)))) a i moze serazbiram u berz Samo se pravam lud pointeresno e taka

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Јас имам прашања:
Како законски е дозволено да уплаќаш во фондовите како овој погорниот, а не е дозволено да инвестираш свои пари од Македонија на странски берзи :toe:

Овој фондов кога прави профит и ако излезам тогаш дали државава ќе ме оданочи ?

Може легално од Македонија да купувам акции на Атинската берза, не да пренесувам пари преку граница па отварај сметки итн итн.

На овие берзиве што се здружија може ама нејќу кај нив :D
Мислам дека целата работа е во контролата. Сакаат другарчината од НБРМ и од МФ да контролираат се. Секој потрошен денар, секоја трансакција. Нема да имаат контрола, ако физичките лица купуваат, а вака фондовите се строго регулирани. Исти к*р и со крипто- валутите, гувернерот не штител нас да не се збогатиме, а во исто време има кладилница на секој чекор кои собираат над 150 милиони евра од најсиромашното население, кои после можат да ги одданочат.

Колку што знам јас, имаат повластена стапка од некои 7%, но не знам дали се оданочува моментално.

Па нели и Атинската беше во процес на приклучување на SEE Link??

Дај доста е со заебавање... Има некој од форумот купено акции преку SEE Link, од некоја македонска брокерска куќа?
Јас познавам еден кој купи акции од Јамница пред да се суспендираат акциите под Агрокор на хрватската берза преку Илирика.

B

Bafra

Гостин
Мислам дека целата работа е во контролата. Сакаат другарчината од НБРМ и од МФ да контролираат се. Секој потрошен денар, секоја трансакција. Нема да имаат контрола, ако физичките лица купуваат, а вака фондовите се строго регулирани. Исти к*р и со крипто- валутите, гувернерот не штител нас да не се збогатиме, а во исто време има кладилница на секој чекор кои собираат над 150 милиони евра од најсиромашното население, кои после можат да ги одданочат.

Колку што знам јас, имаат повластена стапка од некои 7%, но не знам дали се оданочува моментално.

Па нели и Атинската беше во процес на приклучување на SEE Link??

Дај доста е со заебавање... Има некој од форумот купено акции преку SEE Link, од некоја македонска брокерска куќа?
Јас познавам еден кој купи акции од Јамница пред да се суспендираат акциите под Агрокор на хрватската берза преку Илирика.
Имаше намера и Атинската ама што е проблемот кој знае. Баш утре ќе потпрашам брокерот.

А за контролата јасно ми е, ама како може во инвестициски фонд, кој парите надвор ги префрла, а неможам јас самиот. Јас пак би идел преку наши банки префрлањето.
Исто нели СЕЕ линк странски се берзите и акциите па дозволено е.

Не дека се многу пари ама кога нашава нема ликвидност што па да неможе Атинска или САД

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
Генерално гледано на светско ниво приносот од фондовите е слаб, така да оние 5-6% годишно од странскиот фонд е супер.
Светот е омлитавен, фондовите се чудат што да прават малку да живне, та дури CME ќе прави futures од биткоин, а овие ќе земаат со цел памет.
Колегата си има плодна почва армија луѓе што ги чуваат парите по банки за кикирики камата, не е за нас.

Туку, гледам на нашава пополека убави прилики се отвараат. :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
5 страни за некој саат... си викам нешто се десило КМБ наплатила, ТПЛФ наплатила, СТБ ја продале, НЛБ ја лапнал некој, нафтоводот проработел, Фени стартал печките, БГ не внеле на раце во еу... брзо читај кога гледам ВФП газел

него сакав да го прашам како тоа он со 2 год искуство (под знак прашалник) не класифицира тука нас дека немаме елементарно познавање за акции и фондови... штета што се одјави а толку многу заеднички теми имаме!!

Него ова ме потсети скроз сум заборавил па сега отворив да ја проверам состојбата. Да ви пријавам дека имам инвестирано и во инвестициски фонд Илирика (во двата Глобал и Југоисточна) чисто за да го испитам теренот решив да ставам 100к да видам како ке иде...

еве ви сумасумарум (2012-2017)
инвестирани 98.658 ден
денешна вредност 110.258 ден

Инаку се слагам со @TENDO има SALES луге ке те продадат сосе партали...

него да видиме @M.Marlon што намерачил периодов

@Bafra проблемот е што моментот кога ке излезе кешот надовр од МК нема веке контрола simple as that...

Имаше намера и Атинската ама што е проблемот кој знае. Баш утре ќе потпрашам брокерот.

А за контролата јасно ми е, ама како може во инвестициски фонд, кој парите надвор ги префрла, а неможам јас самиот. Јас пак би идел преку наши банки префрлањето.
Исто нели СЕЕ линк странски се берзите и акциите па дозволено е.

Не дека се многу пари ама кога нашава нема ликвидност што па да неможе Атинска или САД

D

Deleted member 95595

Гостин
5 страни за некој саат... си викам нешто се десило КМБ наплатила, ТПЛФ наплатила, СТБ ја продале, НЛБ ја лапнал некој, нафтоводот проработел, Фени стартал печките, БГ не внеле на раце во еу... брзо читај кога гледам ВФП газел

него сакав да го прашам како тоа он со 2 год искуство (под знак прашалник) не класифицира тука нас дека немаме елементарно познавање за акции и фондови... штета што се одјави а толку многу заеднички теми имаме!!

Него ова ме потсети скроз сум заборавил па сега отворив да ја проверам состојбата. Да ви пријавам дека имам инвестирано и во инвестициски фонд Илирика (во двата Глобал и Југоисточна) чисто за да го испитам теренот решив да ставам 100к да видам како ке иде...

еве ви сумасумарум (2012-2017)
инвестирани 98.658 ден
денешна вредност 110.258 ден

Инаку се слагам со @TENDO има SALES луге ке те продадат сосе партали...

него да видиме @M.Marlon што намерачил периодов

@Bafra проблемот е што моментот кога ке излезе кешот надовр од МК нема веке контрола simple as that...
Ne sum odjaven drugar, nego sosem vo pravo bea deka ova e tema za Mak Berza, ne za fondovi i rekov ne postiram povekje. Se odluchiv da ti odgovoram samo radi shto mi gi prevrte zborovite, zatoa shto vo nitu eden moment ne rekov deka "nemate elementarno poznavanje" tuku deka covekot konkretno na koj sho mu go rekov toa spored prashanjata sho mi gi postavi, pokaza elementarno nepoznavanje.

Ako veke sakas da znaes, za trguvanje so akcii na makedonska berza, siguren sum deka ste edno 100 pati poupateni od mene, barem tie shto lichno sami si go pravite trguvanjeto.

I ne go sporeduvaj WVP so Ilirika, toa e navreda, i Dacia i Mercedes se koli, ama ne se isto. A isto kako shto 2005 bevme prvo brokersko drushtvo za osiguruvanje vo istorijata na Republika Makedonija, taka i fondov ke bide neshto za koe shto ke se zboruva i ke bide najdobar. Pak, da ne se razbereme pogreshno, trguvanje i investiranje se dva kompletno razlicni poimi i gledam zoshto vi e odbivno inv fond, si sakate sami da si ja brkate rabotata i toa e za sekoja pofalba.

Pozdrav

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Dobro neli trebashe so novava vlast berzava da rasne? Stabilnost Nato Eu ovo ono sto se desi? Cunami da ne’ udri?

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Ode sve u tri lepe....Neka mu ja mislat onie kaj koi porasnalo najmnogu,tuka sekogas ke ima nekoj koj vlegol poevtinko za dadeniov period.[DOUBLEPOST=1511516878][/DOUBLEPOST]Novata vlast e od sds,i vidovme kolku raboti do 2006ta taka da...
Rekovme nema politika ,no se e povrzano...Eve Silegov donira sretstva za nova godina na detskata bolnica zazoa sto ne e sposoben da napravi dobra zabava na plostad...

Последно уредено:
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Ode sve u tri lepe....Neka mu ja mislat onie kaj koi porasnalo najmnogu,tuka sekogas ke ima nekoj koj vlegol poevtinko za dadeniov period.[DOUBLEPOST=1511516878][/DOUBLEPOST]Novata vlast e od sds,i vidovme kolku raboti do 2006ta taka da...
Rekovme nema politika ,no se e povrzano...Eve Silegov donira sretstva za nova godina na detskata bolnica zazoa sto ne e sposoben da napravi dobra zabava na plostad...
Пошто добрата забава на плоштад е она што кај нас е традиција и не смее да се наруши :D

Абе дечки, падна МБИ за 4% во минативе 7 трговски денови и вие одма со негативни планови/претпоставки. Рецсијата ене каде е, само што не стигнала во државава. Де малку наобразба и информирање, па не е се така црно: http://www.finance.gov.mk/mk/node/6826

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Kakva takva,neka ima zabava,a ne so skrsteni race....doniraj i uzivaj.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Voopsto ne me raduva sto pagjaat cenite na akciite ama pa od druga strana ovaa e posledna prilika za dokupuvanje i fakanje pozicii za perid na dividendni objavi. Taka da ovaa go sfakam kako BLACK FRIDAY na MSE.Vo sekoe loso ima i ponesto dobro. Ili pak ne???...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ова со корекцијата кај СТБ и КМБ не е добар знак за ФЕНИ.

Kajgana Shop

На врв Bottom