Македонска берза

D

Deleted member 95595

Гостин
НЕМАМ НЕГАТИВЕН СТАВ СПРЕМА ФОНДОВИТЕ ТУКУ СПРЕМА ВАШИТЕ РЕЗУЛТАТИ . . .
Лош маркетинг ви е ова . . . Овде претежно луѓето имаат искуство . . . Не се неинформирани . . .
Ти фали МБИ10 индексот, па спореди го со останатите . . . 01.01.2013 до денес . . .
Моето портфолио претежно беше СТБ, ОХБ, БЕСК . . . , па види кога сум купувал . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=42

Не сум направил само јас 20% годишно, туку сите што купувале на Македонска берза во последниве 3 години . . . Значи не има многу ГЕНИЈАЛЦИ, а не сме лиценцирани . . . .

Вие до лани имавте негативен принос (линкот е од вашиот сајт) додека овие тука на форумов се налапаа дивиденди . . .
http://www.wvpfondovi.mk/mk
А еве ги сите мкд фондови и вредноста на вашите удели . . .
http://www.mse.mk/mk/open-end-investment-funds
Ако човек купил на почеток удел од 100 денари денес е или во загуба или земал помалку пари отколку да штеди во денари во банка на 5 години . . .

Ако сакате да привлечете муштерии покажете резултати . . . Барем 10% годишно, а не 12% за 2,5 години. И знај голема грешка ви е што не сте купиле акции од добри македонски компании туку од Bayer i BASF, затоа и имате 5% годишно не ви се 6% бидејќи постоите 2,5 години . . .
Слабо е 5% годишно!!!
Бараше мислење за работа на фондовите во МКД . . . . Катастрофа сте сите заедно, а Вие не сте многу подобри од остатокот . . . само во подобро време стартувавте . . .
5% godishno za dve godini se malku? Tuka zavrshuva nashiot muabet. Ima lugje kako mene koi se sosema zadovolni so 5-7% godishno shto drug im gi "zarabotil". A za da pokazam rezultati od toa za 10 godini kolku dobivka sme ostvarile, ke mora prvo da da pominat 10 godini, a cisto za informacija, vrednosta na udelot vo nashiot Avstriski investiciski fond e 330, a 1996-ta pocna so 100, kako i nashiot.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
636
Поени од реакции
623
Neka ti e so sreka so novata firma , ti posakuvam sve najdobro!!!Jas veke 12godini sum vo sopstvena firma , ne e lesno ama mora da se raboti.Premnogu davacki ima ke vidis.
So sto se zanimavate, jas imam firmi poveke od 5 godini. Samo hrabro i so sreka. Biznisot e nesto sto bara mnogu zrtva ama ima i mnogu slatki plodovi.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.121
Поени од реакции
716
Nema da veruvas, ama ima lugje sho na kraj na pamet ne bi trguvale na berza, ne od neshto drugo, tuku zatoa shto imaat drugi zivotni fokusi, i popametni raboti da pravat. Ne sekoj ima zelba i energija da trguva sam/a.

I ti sigurno tezis milioni
Ako ima nekoj da dade nekomu 10-20000 evra i da ne se zamara so toa zasto ima drugi fokusi u zivot svaka cast majstori!M islam deka premnogu 'EVROPEJSKI "gledate na parite vie fond menageri , apogotovo na tugjite pari!!!!

D

Deleted member 95595

Гостин
Ako ima nekoj da dade nekomu 10-20000 evra i da ne se zamara so toa zasto ima drugi fokusi u zivot svaka cast majstori!M islam deka premnogu 'EVROPEJSKI "gledate na parite vie fond menageri , apogotovo na tugjite pari!!!!
Samo zatoa shto jas i ti nemame 20000€ da investirame i da " ne gi mislime" ne znachi deka nema lugje shto imaat. Ama ajde eve, ke se slozam so tebe, iako iskustvoto od na teren mi kazuva poinaku, a i imame vekje 17,8 milioni evra pod upravuvanje za samo 2,5 godini, od koi 8 milioni evra samo vo investiciskiot fond. Po tvojata logika, vo tie shto investirale nema nieden koj se razbira i site se glupavi i se odluchile da gi "frlat" parite? A toa shto sme najmoken fond vo Makedonija (a za brzo i vo Srbija zoshto pred mesec dena i vo Srbija otvorivme firma i upravuvame 4 fonda vekje) ne e deka "ni se pogodilo" tuku e zatoa shto ne izmislivme topla voda tuku dobivme znaenje i iskustvo od lugje, Avstrijci, koi shto 40 godini rabotata na svoi lichni portfolija, imaat iskustvo, videle sito i resheto i ne go steknale svoeto iskustvo so rabota so Toplifikacija i AD Beton.

A jas sum profesionalec, od ova ziveam, leb vadam, kaj lugjeto nastapuvam so ime i prezime, lichno i site moi klienti (i za zivotno osiguruvanje i za investiciski fondovi) mene me baraat za bilo shto, a jas koga sum sklucuval dogovori so niv sum im posvetel 100% vnimanie, sum im odgovoril na site prashanja, se shto sakale da znaat zatoa shto sprotivno od toa shto za mene go reche ti, jas ja cenam tugjata para, povekje nego shto mislis, isto kako shto bi sakal nekoj da ja ceni parata na sestra mi, majka mi ili tatko mi. Iskrenosta prodava i iskrenosta ti ovozmozuva dolgorocnost.

P.S. minimum uplata vo nashiot fond e 250€ godishno drugar, taka da ne e fondot samo za milioneri.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@ceasar moze nabrzina si go procital postot i si se izmesal... napisaniot post mi e celosno za OKTA ... a na kraj samo kazuvam sto sum dokupil denta. ne mesam naftovod so tplf bvrati se uste ednas i procitaj go.

Sporedbata na STB i OKTA se odnesuva na strategijata za izvlekuvanje na ekstra keshot od firmata...STB pocna da deli dividenda zasto 90% oni ja zimaat. ist e slucajot i so OKTA, akcijata bese 450 pa se stabilizirase na 850, resija deka treba da go vadat keshot i pocnaa da delat dividenda vekje 2g po red i zatoa se kaci na 2000. Koga vekje go spomna shell - samo da ti spomnam deka vekje so edna noga e vlezen a toa kje go vidis za ~2g, no so maloprodazba dali kje se odluci i za rafinerijata kje vidime...

A bidejki neznaes deka postoi eve ti basic info: Godina izgraden 2000 po cena 130mil eur dolzina 213km / kapacitet 2.5 milioni toni na godisno nivo...

okolu tplf - da ne deli dividenda, poslednata odobrena no neisplatena e vo 2012 od normalno poznati pricini...

@Zedd kako sto imav napisano okta i tplf mi se vo high risk portfolio koe sekako pa od dr strana si nosi golem potencijal za rast - mojata strategija e da si kompenziram so drugoto posigurno low risk portfolio...
Малку факти рафинерија се гради у радиус од 300 до 400 км заради рентабилност. Нафтовод од блиски исток и гас преку гасовод од русија сме светлосни години назад. Се останато е нискоразредно и не вреди да се спомне. Голема политика е во заднина. Добро е да се почне со мрежа, ок поздравувам ама за значајни ефекти по екомија и стандсрд потребен е линк до изворот. Гледајте биг пикчр, нафтата стига преку солунско пристаниште (ако не се лажам) додека во струмичко и по топланите во скопје плинот доаѓа во контејнери. И да има и нафтовод дуректно од арапските земји до окта, капацитетот на рафениеријата е џела мк и косово, јужна србија.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
SLabo 12% za dve godini koga berzi porasnale 30% a Makedonskata 50% za period Majmun da frlal pikado na lista kompanii ke imal pogolem prinos od vas menaxheri fondovski. A ako pocne pad keste zaguba teska kako drugite ubavo virece covekot pokrijtese so usi i molk hAhahah

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Значи колку повеќе истражувам толку повеќе гледам зошто Комерцијална има толкави резервации. Пред малку напишав дека во декември преку извршител ќе се нуди Брилијант поради долг кон Комерцијална банка. Исто така за неколку дена се нуди на продажба Агрофруктис, претставништвото на Агрокор во Струмица за почетна цена од 5 милиони евра. Дефинитивно има уште многу големи имоти за продавање, но не се знае кога и по која цена ќе се продадат. Јас би посакал уште малку да падне акцијата на КБ па би ризикувал со купување со поголем дел од моите пари.
Да не биде касно тогаш :) другите не пијат нафта (јес да имаме нафтовод ;) )

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.390
@Fikshe1989 искрено ми се гади од вакви работи. Ве спремаат таму како во некоја секта, и во секое време и на секое место го рецитирате едно те исто што ви го кажале. Се гледа дека не си ја завршил домашната задача, многу слабо си истражил, па иако си почетник, си дошол тука да врбуваш луѓе и да продаваш инвестирање, на луѓе кои секој ден, се уклучени од 10:00 до 13:00 online, и ги знаат сите трансакции и од која брокерска куќа се од претходните две недели. Земи спреми се, многу подобро, сум видел фантастични sales агенти во МК кои совршено добро си го познаваат својот производ, неговите предности и мани.

Ќе напишам неколку факти за кој сигурен сум дека скоро сите тука ги знаат: Твојот фонд прибра најголем број на средства со меѓусебни договори од осигурителните компании врз база на вашето брокерство, не поради резултатите или знаењето на портфолио менаџерите (не знам дали во МК воопшто и има)... Долги години фондовите имаа катастрофални лоши приноси, поради што во МК се основаа во најлошо можно време... И дај не се правете генијалци сите тука и јас имам принос над 100% во последната година, но тој е остварен многу помал дел од селекцијата, а многу поголем од потценетоста на компаниите во тоа време, но тоа не може барем во МК долго да трае...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Може е просто прашање ама како има ќар инвеститорот во фондот ако акциите што се дел од него земаат дивиденда?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
5% godishno za dve godini se malku? Tuka zavrshuva nashiot muabet. Ima lugje kako mene koi se sosema zadovolni so 5-7% godishno shto drug im gi "zarabotil". A za da pokazam rezultati od toa za 10 godini kolku dobivka sme ostvarile, ke mora prvo da da pominat 10 godini, a cisto za informacija, vrednosta na udelot vo nashiot Avstriski investiciski fond e 330, a 1996-ta pocna so 100, kako i nashiot.
Со најдобра намера Ви посакувам се најдобро, успеси и се тоа ама откачете се од странава на форумов, ова е е за мк берза направете си тема (а ваљда има) инвестициони фондови и поздрав :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.390
SLabo 12% za dve godini koga berzi porasnale 30% a Makedonskata 50% za period Majmun da frlal pikado na lista kompanii ke imal pogolem prinos od vas menaxheri fondovski. A ako pocne pad keste zaguba teska kako drugite ubavo virece covekot pokrijtese so usi i molk hAhahah
А ти пак ако си правник, со ваков речник и со латиница јас сум космонаут.

Може е просто прашање ама како има ќар инвеститорот во фондот ако акциите што се дел од него земаат дивиденда?
Би требало да влезат тие средства во имотот на фондот, па ќе се зголеми вредноста на единицата на фондот.

B

Bafra

Гостин
Јас имам прашања:
Како законски е дозволено да уплаќаш во фондовите како овој погорниот, а не е дозволено да инвестираш свои пари од Македонија на странски берзи :toe:

Овој фондов кога прави профит и ако излезам тогаш дали државава ќе ме оданочи ?

Може легално од Македонија да купувам акции на Атинската берза, не да пренесувам пари преку граница па отварај сметки итн итн.

На овие берзиве што се здружија може ама нејќу кај нив :D

Kajgana Shop

На врв Bottom