Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Мене искрено ужасно ме нервира релативизирањето, као демек „па што има врска што праи есдеес, битно не се веќе криминалците на власт“. По се изгледа го испушивме курот со двојазичноста, колку и да се подбивавме и собиравме лајкови со цитирање на одредени мисири на форумов.
Merdita.
Еве мои мислења од почетокот на годинава.
Не можам само да го најдам едно мое мислење во врска со "Тиранската" платформа каде што викам дека не е битно дали е стварно од Тирана или ја смислиле Грујо и Али кога на овој или оној начин таа ќе се оствари. Локалните шерифи се куропецаа тука, како не било ништо, само едно обично заплашување бла бла бла.

Ај да ги видам сега нека испаднат мужи и нека кажат што мислат за се ова што се случува без да ми спинуваат како истото го правеле и другите. Ама по кузнај кој пат ќе го одбегнат ова и нема да одговорат зошто се бескичмењаци и пички во душа. Најјако од се е што мислат дека се нешто подобри од Ѓорги, Виктора, Фринџ и остала багра :ROFLMAO:

ДПМНЕ го стави министер за одбрана дезертерот што масакрираше наши луѓе во 2001, а СДС сега му дава спикерско место во собрание и ти ко демек си ок со тоа зошто Гвујо пред тоа им овозможи се?

Зошто не им ебеме матер на двете страни или и ти ко другиве "неутрални" серковци на темава само против едната страна си? Дур се тепаме ние меѓусебе брачава лом не направија, што сакаа тоа си постигнаа.
УЧК (дуи) партија/терористичка организација што е најмногу години на власт во државава и се опростуваат сите гревови што ги има направено само за СДСМ да биде на власт.
Кога ДУИ намерно и свесно шири национализам тоа е оправдано бидејќи на тој начин само си пробуваат да си ги вратат гласачите што ги имаа изгубено на последните избори, нема да постигнат ништо. Аха, важи.

Дали биле фејк нацисти или вистински мене ме заболе тоа, она што ме загрижува е што си постигнуваат се што посакуаат и никој не им стој на патот. Они си бараат, ние си лаеме ко кучиња против тоа, а ДПМНЕ/СДСМ им го овозможуваат. Само не лажат нашиве "уште оваа кнедла да ја голтенеме и толку после ќе има соживот како нигде никаде!".

Се знае кој е на власт кај нас, УЧК е на власт 15 години! Убаво си кажа Груби само кој да му укаже пажња.

Едниве фејк нацисти (ДПМНЕ) ги отарасивме ама другиве (ДУИ) ќе ги оставиме бидејќи се неопходни за СДСМ да дојде на власт. Лицемерие до бескрај.

Граѓанска и мултиетничка држава не се гради со постојано виктање кичма од едната страна, мора да има и некаков удел од другата страна. Национализмот МОРА да умре веќе еднаш засекогаш и од двете страни.

Сега за сега сум на ставот дека тие 25-30к албански гласови што ги доби СДСМ беа чисто ради тоа што албанците увидоа дека можат на многу убав и демократски начин да ни го спопикаат и да си ги остварат нивните цели, им се виде СДСМ подобра варијанта па затоа демек го "казнија" ДУИ. Ќе видиме до следни избори дали ги имаат отфрлено претензиите за Голема Илирида и стврано сакаат граѓанска држава или се ова беше една обична фарса.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еве мои мислења од почетокот на годинава.
Не можам само да го најдам едно мое мислење во врска со "Тиранската" платформа каде што викам дека не е битно дали е стварно од Тирана или ја смислиле Грујо и Али кога на овој или оној начин таа ќе се оствари. Локалните шерифи се куропецаа тука, како не било ништо, само едно обично заплашување бла бла бла.

Ај да ги видам сега нека испаднат мужи и нека кажат што мислат за се ова што се случува без да ми спинуваат како истото го правеле и другите. Ама по кузнај кој пат ќе го одбегнат ова и нема да одговорат зошто се бескичмењаци и пички во душа. Најјако од се е што мислат дека се нешто подобри од Ѓорги, Виктора, Фринџ и остала багра :ROFLMAO:
Колку што некој муслиман ќе стане атеист толку и некој што гласал за СДСМ ќе признае дека се заебал.....односно ги заебал и сите други што живеат во МК што е уште пострашно. Станува збор за верници, а тоа ти е најлошо нешто.

Член од
8 јуни 2010
Мислења
106
Поени од реакции
261
Иронија е убава форма за подјеб, ама кога соговорникот треска глупости, нешто како фрлање бисери пред свињи.
Во спротивно производот од иронија е глупост.

И битно е навистина дека фамилијата не е на власт, за останатото ќе видиме.
Инаку во еден сечен, лепен и монтиран разговор помеѓу Бонева и тогашниот премиер Груевски имаше муабет дека овој закон е веќе договорен со тогашниот партнер Ахмети.

Мене што ми е поважно од законот за двојазичност е да се изедначи критериумот за сите граѓани, а не како досега да му се расплаче маме само на Македонецот.
Очекувам на јавен конкурс за државно вработување да се одберат најдобрите кандидати, а не само како дури беше ДПМНЕ на власт само рамковните.
Очекувам да му влезе инспектор да чешла во дуќан и казни за цигари пушење и Бесник од Тетово, а не како дури беше ДПМНЕ само Аце од Битола.
Очекувам кога некои дебили од Арачиново ќе претепаат дете во автобус или на училиште, да бидат казнети со општо корисна работа како копање зелки за потребите на дом за деца без родители, а не како дури беше ДПМНЕ на власт да ги амнестираат убијците.
Очекувам кога ќе го фатат Рамче со Ладата да краде дрва од планината да го казнат со десет години садење дрва по 20 часа неделно, а не како дури беше ДПМНЕ на власт само Рампо да го крка оти не пуштил светло во град на бела виделина, а Рамче да не го видат оти од таму имало 3000 гласа.
Oпрости, ама државата ни оди јабана, мора малку и на хумор да свртиме понекогаш, не бива само да сме на апчиња. Иронија, сатира, сарказам, сега е периодот кога се доживува кулминација на употребата на овие стислки фигури. Криво ми е што ги укинаа “Хихирику“ на радио Скопје, шампиони беа за тоа. А кога сме кај комичарите критичари, кај е сеа Цацко да каже:“Па тоа све треба да се убие!!“? Упс, заборавив, во влада е...

Јас не негирам дека минатата влада се утепа од крадење, ниту пак велам дека снимките се монтирани, од авион се гледа се е точно. Што не значи дека чим ги тргнаа нив дошло време на #живот.
Алал да ми ти е за очекувањава, да си ми жив и здрав! Верувај, од се срце и јас го посакувам истото. Ама спушти се малку на земја. Имаше една изјава од Ниче: “Надежта е најлоша од сите зла, затоа што ги продолжува човечките измачувања.“Е буквално така јас би го опишал животот во Македонија.
Тоа дека Бесник или Агим или незнам кој ќе почнат да плаќаат даноци, мало морген. Ако сите Албанци во Македонија си ги плаќаат давачките, нема да има потреба од толку кратење на трошоци и воведување нови мерки за полнење на буџетот. Живееме во држава каде Албанците се заштитени како бели мечки и тоа нема да се смени, поготово што скоро и да нема албанска партија што не е во власта(мислам ДПА не беа).И сега уште треба да бидеме среќни што казните во законов за двојазичност ќе бидат само 2000 евра! Камен од срце ми падна. Нација што не плаќа едно обично возење во градски автобус, ни бара двојазичност и права. Го поздравувам осудувањето на терористите од Диво Насеље, ама ако стварно се отвори меѓународна истрага како што вети Заев, ова е само мачкање очи.
Новата власт продолжува во духот на старата, непотизам и корупција. Вмровките носеа гаќи од 500 евра, сдс-овци ќе се возат за 4000 долари до Аргентина. Мерцедесот не го продадоа, веројатно за да го повозат Борисов па ќе биде.Ќе имаше поврат на ДДВ, ама тек после избори виделе дека касата е уствари празна, не се они криви. На сите соседи им лижеме гз, само да не примат во НАТО и ЕУ. Државата ја направија селска курва. Па уште и МПЦ го попуши. Трнлив е патот до ЕУ, ама трнлив и откако ќе се влезе, никој тоа не го зема в предвид.
Чисто да сумираме, не отфрлам јас критика за Грујо, само истата ја барам и за Зајко.

И јас и ти имаме желба за подобра иднина, а дента кога твоиве очекувања ќе се исполнат, слободно пиши ми и јас и ти ќе пиеме едно пиво во име на тоа што имаме правна држава(како што и ни ветуваат).

Биди поздравен и секое добро

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.802
Поени од реакции
23.146
Колку што некој муслиман ќе стане атеист толку и некој што гласал за СДСМ ќе признае дека се заебал.....односно ги заебал и сите други што живеат во МК што е уште пострашно. Станува збор за верници, а тоа ти е најлошо нешто.
Жал ми е што ете морам јас да ти соопштам но едноставно теоријата не ти држи вода. На последните локални СДСМ доби огромна поддршка од граѓаните и со тоа им се даде до знаење дека ја поддржуваат политиката на СДСМ , ти се допаѓало тоа или не. Така да никој никого не заебал во републиката, посебно не верниците како што ти ги нарекуваш симпатизерите или членовите на една или друга политичка опција пошто очигледно мнозинството од граѓаните со право на глас гласаја како што си гласаја. Сите се тие верници ?Остај што во случајот и нема друга политичка опција, збришана е на последните избори.[DOUBLEPOST=1511463178][/DOUBLEPOST]
Мене искрено ужасно ме нервира релативизирањето, као демек „па што има врска што праи есдеес, битно не се веќе криминалците на власт“. По се изгледа го испушивме курот со двојазичноста, колку и да се подбивавме и собиравме лајкови со цитирање на одредени мисири на форумов.
Merdita.
Не се секирај , според анкетата форумот ќе остани монојазичен. Барем сега засега :zloo:

Член од
7 август 2011
Мислења
4.926
Поени од реакции
14.886
Видеово со Трифун не е од власта. Некои други мотив се кријат позади тоа видео. Верувам дека нечие медиумско присуство ќе се зајакне во периодот што претстои. Особено во 2019 :misticen:

Печатени весници не можам воопшто да ти кажам, нити ги пратам нити кај мене некој ги купува па онака да ѕирнам. Медиуми ко курир, република и сл. не гледам да има и подобро да нема до тој степен ама сите ја знаеме определбата на борјан и сличните што до вчера бараа неутралноста да им се дозволи, ама денес не ја користат туку одбираат да бидат владини гласници иако не е тоа толку изразено како во времето на грујо. Земи го и тоа што Цацко кој што до вчера се трескаше во гради дека отсекогаш бил владин критичар и во време на Бранко, Љубчо па и на Грујо отпочеток одбра да седи во владина фотеља наместо да ја ужива слободата за која се бореше. А можеше да пренесе многу моќна порака со тоа што јавно ќе каже дека му било понудено и одбива во знак на слободата на говорот и дека ќе продолжи да се залага за истата.
Искрено и мене борјан ми е многу антипатичен ама ме изненади периодов. Не само што не видов дека е гласноговорник на власта, токму напротив, во неколку наврати имаше убави критики кон истата. Истото е и со Геро. Е сега за мотивите на овие двајца нема да дискутираме, дали е поради принципиелно новинарство или повредено его, ама битно е дека медиумите се ослободени од прангите на власта и имаат целосна слобода во работата.
За цацко не би зборел бидејќи никогаш не бил новинар.

Да не се сфатиме погрешно, министерството за вистина е пропаганден олош и еден од полошите потези на есдеесем, меѓутоа истото не влијае на слободата на медиумите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.802
Поени од реакции
23.146
Он е противуставен и се надевам дека ќе падне на суд или пак Хорхе ќе го реши „проблемот“, зошто може. Прашање е што би било за годинаипол, кога најверојатно есдеес ќе добие и Претседател, па нема да имаат кочница?
Ништо бе Пеја што Ти немаш правено и претходно. Ќе си излезиш на протести.
Туку ја знаеш онаа народната нели?
Подобро да се спречи отколку да се лечи.
Е па она спречи веќе е зад нас, далеку зад нас.[DOUBLEPOST=1511463853][/DOUBLEPOST]
Целта на новите одредби од Законот за употреба на јазици е да се бајпасира Уставот,

Прво се оди на тоа да се зголеми бројот на вработени Албанци во државниот апарат и да се зголеми нивното влијание по етничка линија во места каде тоа досега го немало воопшто (а нема такви) или било незначително (се цели тука),

Второто е уште еден чекор поблиску до кантонизацијата, сите републички институции стануваат двојазични, додека локалните самоуправи варираат во зависност од етничка структура на население, фактички полека прераснуваат во кантони.

За правењето на ваков експеримент од страна на МФ пред повеќе од година дена пишуваше Арсим Зеколи, само не се знаеше точно од каде и како сето тоа ќе се реализира стартно, Косово или кај нас, сега знаеме.

Обидот за наше приближување кон Бугарија и на некој начин напоредно дистанцирање од Србија поради Руското влијание таму е показател за понатамошните текови, 2012 имаше изјава од Лавров дека Западен Балкан ќе се редефинира во наредните десет години, одложувањето на пописот кај нас за да не падне во вода бројноста која подоцна беше разводнувана со автохтоноста е уште еден показател, жал ми е што многу ликови кои ги презирам беа повеќе него во право...иако никогаш и никако не се оградија од сево ова што сега се случува и децидно не изјавија дека нема да го прифатат.
Само си создадоа комотна позиција за одстапување преку бројот на пратеници, ако немаме 60+ џам ќе свиткаме вие сте криви не ние..
Ајде бе не паничи и не паѓај на ВМРО пропаганда. Врска ти нема муабетот. Какви кантони, каква двојазичност , какво редефинирање. Се е тоа ветер во магла. Тоа режимот пробва да се спаси ама нема бегање од демократијата и слободата.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.251
Поени од реакции
18.193
Зашто мислиш дека сме се заебале? Будала е ако некој мислел дека нешто значајно ќе се подобри, ама овие не се ни 1% од машинеријата на вмро. Всушност и затоа неам пишано толку на темава, нема нешто што ептен би ме изнервирало ( освен Васиљ што го вработија).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Верници...
Еден од бауците на денешницата.
Да, од неверниците кои се исто така верници. Луд јебе збуњеног. Ама тоа не е поентата....поентата е што фактите не влијаат на верниците како во случајот со гласачите за СДСМ. Тоа е многу сложена психолошка состојба, ама не е ни време ни место овде.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.263
Поени од реакции
15.373
Ајде бе не паничи и не паѓај на ВМРО пропаганда. Врска ти нема муабетот. Какви кантони, каква двојазичност , какво редефинирање. Се е тоа ветер во магла. Тоа режимот пробва да се спаси ама нема бегање од демократијата и слободата.
Pred 7-8 godini rabotev zaedno nekoe vreme so vnuk na Fazli Veliu.....i koga kažuvaše kako ke bidi vo idnina vo zemjava inie go pravevme budala...

Dosega pogodi so 99% (da ne pišuvam 100% ...kako kliše..).

Na tvoe mestone bi se kladel za ova što zboruvaš...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Зашто мислиш дека сме се заебале? Будала е ако некој мислел дека нешто значајно ќе се подобри, ама овие не се ни 1% од машинеријата на вмро. Всушност и затоа неам пишано толку на темава, нема нешто што ептен би ме изнервирало ( освен Васиљ што го вработија).
Што да се подобри?!
Па не е проблем само крадење и економска состојба. Овој не продаде на кого стигна.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
Да, од неверниците кои се исто така верници. Луд јебе збуњеног. Ама тоа не е поентата....поентата е што фактите не влијаат на верниците како во случајот со гласачите за СДСМ. Тоа е многу сложена психолошка состојба, ама не е ни време ни место овде.
Сеа глеам у религија зашто те заебаваат.[DOUBLEPOST=1511465835][/DOUBLEPOST]
Pred 7-8 godini rabotev zaedno nekoe vreme so vnuk na Fazli Veliu.....i koga kažuvaše kako ke bidi vo idnina vo zemjava inie go pravevme budala...

Dosega pogodi so 99% (da ne pišuvam 100% ...kako kliše..).

Na tvoe mestone bi se kladel za ova što zboruvaš...
Не разбираш ти.
Тоа му беше покушај за сарказам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.251
Поени од реакции
18.193
Што да се подобри?!
Па не е проблем само крадење и економска состојба. Овој не продаде на кого стигна.
Работата е што никој не беше излажан, сдсм не ни ветуваа патриотизам. Ја гласав зашто вмро беа навлезени во секоја пора во државата и нивните членови беа третирани како граѓани со плава крв, па мора малце тркалото да го свртиме.
За патриотизам горе доле тоа е не ги кривам и двете партии, едноставно толку се способни и они и ние како народ. Албанците константно добиваат повеќе моќ без разлика кој е на власт.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom