Економска политика на Македонија

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Другите работи горе доле ОК, но ова кај ти текна жити се... Поради некој што направил криминална приватизација или корумпирани тендери сите други да плаќаме Прогресивен данок o_O .
А што викаш да профункционираше правото, судиите, обвинителите...

ОДГОВОРНОСТ ништо повеќе не треба. Направи тоа да функционира и ќе се средиме за деценија. Се друго е лажење за пак да си крадат.
Па кога ќе се земе предвид дека баш најбогатите се оние кои најмногу затајуваат данок тогаш зошто да не? Оваа работа е баш актуелна насекаде во светот. Бедотијата преку плаќањето данок во главно ја одржува државата а треба да биде спротивно. Последниве мерки на новата влада ти се типичен пример за тоа кој ќе го плати цехот за 11 годишното расипничко владеење, најсиромашните. Ќе ни го земат и она малку што го имаме, а мене ако ме прашаш јас не мислам дека е фер да плаќам ист данок со некој олигарх таму кој веројатно и воопшто и не плаќа туку ги чува парите на некој од даночните раеви. Ние сме држава со најголем јаз помеѓу богати и сиромашни во Европа. Постои еден индикатор кој се нарекува "џини" коефициент и кој ја одразува на најдобар начин оваа состојба.
Јас не тврдам дека прогресивниот данок е решението, го наведов како опција и е исклучиво мое мислење а тоа дека некој треба сериозно да се позанимава со даночната политика во државава навистина треба.

Јас велам дека треба да профункционираат сите тие институции но исто така велам дека правилата што важат за мене треба да важат и за сите останати.
Сносење одговорност и македонски политичари не одат заедно во иста реченица. Ќе се изнагледаме уште еден куп глупости и уште многу вода ќе протече додека посведочиме на моментот кога некој наш политичар јавно ќе признае и ќе сноси одговорност за неговите политики.
Моментално уште не сме искачени на таа еволутивна скала и поимите одговорност, принципи и чесност не ни се сеуште познати, говорам генерално како нација ништо не сме подобри кога станува збор за овие работи.
Крај краева и политичарите кај нас се луѓе кои излегле од ова опшество и се одраз на нашиот колективен менталитет, чест на исклучоци кои очигледно се премалку за да направат некаква разлика.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Прогресивниот данок е за таа 2-3% средна класа и мали бизниси. Ќе удрат по стоматолози, програмери итн. Мак тие мулти милионерите нема ништо да им фали.

B

Bafra

Гостин
Во книгата на Љ. Георгиевски не вели така. А и никаде не можам да најдам податок дека бил во ДА. Уште од старт, во 1998 г. беше министер на Вмро Дпмне
:lolzz::lolzz::lolzz:

Бегај бе, ти сам по себе си контрадикторен. Системот на твоите им одземал се што имале, а тука се глупираш и го браниш системот.

Имаш интернет, нели си информатичар, барај од каде е дојден Груевски :P

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Од 3милијарди депозити кај население, еве да речеме дека 1милијарда евра се депозити до 30.000 еур.
Сметаш дека тој Фондот за осигурување има толку пари доколку дојде до колапс :D

ДОВЕРБА тоа од секогаш било главното со парите и економијата.

Морган мислам бил што рекол на сослушување: доколку немам доверба не давам пари никому без разлика какви се гаранции ми нуди.
Ќе си чекаат обврзници да созреат внуците нивни, како со заробените девизи во поранешна Југославија.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
:lolzz::lolzz::lolzz:

Бегај бе, ти сам по себе си контрадикторен. Системот на твоите им одземал се што имале, а тука се глупираш и го браниш системот.

Имаш интернет, нели си информатичар, барај од каде е дојден Груевски :P
Не очекував толкава [избришана навреда] од тебе. Помала очекував. И толкава неинформираност и незнаење. Ајде објасни ми, ако сум информатичар, како поразлично од тебе би нашол информација, сем на некој интернет пребарувач?
Јас барав информација, не најдов. Еве, повели ти, посочи ни. Ама да е релевантна, не од „рекла-казала“.[DOUBLEPOST=1511166883][/DOUBLEPOST]
Да, а во неговата книга „Тоа сум јас“ па не го пишува така. Сум го читал ова.
А и во самиов напис во плусинфо е посочена контрадикторност, заради советничко место во 1996.[DOUBLEPOST=1511167964][/DOUBLEPOST]
Прогресивниот данок е за таа 2-3% средна класа и мали бизниси. Ќе удрат по стоматолози, програмери итн. Мак тие мулти милионерите нема ништо да им фали.
Според мене, прогресивниот данок е дискриминаторски.

Последно уредено од модератор:
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Не е ли малку лицемерно и контрадикторно да се оди контра оданочување на богатиот слој во државата, истиот да плаќа исти даноци како сиромашниот дел а на темата токму како главен аргумент против даночната политика на актуелната власт се користи оданочувањето на најниските слоеви во опшеството и тоа во услови кога дискрепанцата меѓу делот богати и сиромашни е најголема?
Во услови кога треба да се настојува да се сузбие овој јаз можеби мерка како прогресивно оданочување не е најсреќен избор, не поради тоа што целиот концепт е лош, туку поради недостаток на способност на државата и нефункционалноста на институциите тоа да се спроведе на вистинскиот начин. Не постојат силни механизми кои државата ќе ги употреби за да ги натера овие 5-10% од најбогатите да го дадат својот придонес кон буџетот.
Прогресивниот данок можеби не е вистинскиот механизам но факт е дека тука треба да се направи нешто.
Не можете вие целиот товар на плаќањето даноци да го префрлите врз сиромаштијата, да носите мерки кои дополнително ќе ги оптоварат за да ги поправите гомнариите од предходната власт.
Ако прогресивниот данок е контровезен тогаш ме интересира какви се резултатите од рамниот данок, со што тој придонесе за намалување во разликите во социјалните слоеви на државата? Дали ја врати средната класа и обезбеди поголема социјална правда?
Кај нас индиректно се врши прогресивно оданочување во моментот, обратно, од сиромашните кон најбогатите.
Илузија е да се мисли дека во оваа држава сите плаќаме еднаков данок кога ќе се земе во предвид дека најголемите неплаќачи се токму оние од повисоките слоеви и за нив не постојат никакви реперкусии за разлика од сиромаштијата која е релативно лесно да ја принудиш да плаќа. Еве и нека си остане актуелниот модел на оданочување кој по мое функционира само во теорија, не е потребна негова промена. Ниту едниот ниту другиот модел не можат да функционираат доколку истите се спроведуваат селективно, во услови на партизирани институции.
Затоа илузорно е да се мисли дека актуелниот систем на оданочување обезбедува рамнотежа туку напротив, спротивен ефект, контра прогресивно оданочување на сметка на сиромаштијата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Или како во Италија некои банки што направија, депозитите ги претворија во акции, па нека продаваат на берза.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Не е ли малку лицемерно и контрадикторно да се оди контра оданочување на богатиот слој во државата, истиот да плаќа исти даноци како сиромашниот дел а на темата токму како главен аргумент против даночната политика на актуелната власт се користи оданочувањето на најниските слоеви во опшеството и тоа во услови кога дискрепанцата меѓу делот богати и сиромашни е најголема?
Во услови кога треба да се настојува да се сузбие овој јаз можеби мерка како прогресивно оданочување не е најсреќен избор, не поради тоа што целиот концепт е лош, туку поради недостаток на способност на државата и нефункционалноста на институциите тоа да се спроведе на вистинскиот начин. Не постојат силни механизми кои државата ќе ги употреби за да ги натера овие 5-10% од најбогатите да го дадат својот придонес кон буџетот.
Прогресивниот данок можеби не е вистинскиот механизам но факт е дека тука треба да се направи нешто.
Не можете вие целиот товар на плаќањето даноци да го префрлите врз сиромаштијата, да носите мерки кои дополнително ќе ги оптоварат за да ги поправите гомнариите од предходната власт.
Ако прогресивниот данок е контровезен тогаш ме интересира какви се резултатите од рамниот данок, со што тој придонесе за намалување во разликите во социјалните слоеви на државата? Дали ја врати средната класа и обезбеди поголема социјална правда?
Кај нас индиректно се врши прогресивно оданочување во моментот, обратно, од сиромашните кон најбогатите.
Илузија е да се мисли дека во оваа држава сите плаќаме еднаков данок кога ќе се земе во предвид дека најголемите неплаќачи се токму оние од повисоките слоеви и за нив не постојат никакви реперкусии за разлика од сиромаштијата која е релативно лесно да ја принудиш да плаќа. Еве и нека си остане актуелниот модел на оданочување кој по мое функционира само во теорија, не е потребна негова промена. Ниту едниот ниту другиот модел не можат да функционираат доколку истите се спроведуваат селективно, во услови на партизирани институции.
Затоа илузорно е да се мисли дека актуелниот систем на оданочување обезбедува рамнотежа туку напротив, спротивен ефект, контра прогресивно оданочување на сметка на сиромаштијата.
Доволно е само да се спречи сивата економија колку што е можно, да се стегнат за врат тие што носат пари во Белизе и заплена на нелегално стекнат имот. Ако овие мерки се спроведат како што треба и 15 % ддв и 7% персоналец е доволен. Вака Белизе и дајмиго натиго пак нема да плаќаат ќе ги репнат тие чесно што си плаќаат. Да се разбереме со овие трошоци за живот 1000-2000 еур примања е средна класа далеку од богата.[DOUBLEPOST=1511170313][/DOUBLEPOST]За илустрација ќе карикирам со бројки бидејќи ме мрзи да истражувам. Да земеме за пример дека во Македонија вкупното богатство е десет милијарди евра. Осум милијарди припаѓаат на 0,05% од населението или некаде 1000 олигарси и др тендер бизнисмени додека остатокот од две милијарди го делат таа средна класа со заработка до 50 000 евра годишно и отепаната класа (над 90%) од населението со мал удел во тие две милијарди евра. Е сега бидејќи првите се заштитени поларни ендемични мечки а овие последниве веќе нема што да им се земе ќе се удира по тие средните.

Последно уредено:
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Доволно е само да се спречи сивата економија колку што е можно, да се стегнат за врат тие што носат пари во Белизе и заплена на нелегално стекнат имот. Ако овие мерки се спроведат како што треба и 15 % ддв и 7% персоналец е доволен. Вака Белизе и дајмиго натиго пак нема да плаќаат ќе ги репнат тие чесно што си плаќаат. Да се разбереме со овие трошоци за живот 1000-2000 еур примања е средна класа далеку од богата.
Ако ова е решението тогаш поверојатно е дека ситуацијата ќе си остане стасус кво, ни моето ни твоето. Не знам кој политичар самоволно ќе се репне по џеб и ќе врати нешто што украл.
Затоа велам, мерки од овој тип ти што велиш и прогресивни оданочувања, социјална правда...тоа се само илузии. Тоа дека постојат решенија постојат, економијата ти е флексибилна наука но сепак функционира по свои законитости. Невозможно е да се постигне еквилибриум и сите да бидат задоволни кога главен извор на дисторзија ни се политичарите. Остави го пазарот сам да си функционира, не се мешај во природните процеси, економијата сама ќе си го најде патот. Задача на државата е само да асистира, да најстојува да одржува баланс, да ја стимулира економијата од страна а не директно да се меша. Кај нас политиката е таа што ја гуши економијата. Веројатно сте во право кога велите дека прогресивниот данок не е решение но дека истото е потребно, тоа е факт. Како што тргнала работава сиромаштијата во државата а и насекаде во светот само ќе се продлабочува а јазот богати-сиромашни ќе расте. Ова не е проблем само кај нас туку е и светски проблем на неправична дистрибуција на богатството и е доста комплексен за дискусија.[DOUBLEPOST=1511171898][/DOUBLEPOST]
За илустрација ќе карикирам со бројки бидејќи ме мрзи да истражувам. Да земеме за пример дека во Македонија вкупното богатство е десет милијарди евра. Осум милијарди припаѓаат на 0,05% од населението или некаде 1000 олигарси и др тендер бизнисмени додека остатокот од две милијарди го делат таа средна класа со заработка до 50 000 евра годишно и отепаната класа (над 90%) од населението со мал удел во тие две милијарди евра. Е сега бидејќи првите се заштитени поларни ендемични мечки а овие последниве веќе нема што да им се земе ќе се удира по тие средните.
Јас те разбирам што сакаш да ми доловиш но кај нас практично и не постои средна класа, таа е мртва баш поради ваквите погрешни политики за кои дискутураме тука. И да постои некаков мал процент тоа не е доволно голема критична маса која е способна само преку даноци да акумулира доволно средства во буџетот, затоа се удира по најсиромашните и овие потези кои сега се влечат се потези на очајници. Држава кај која голема ставка на приходи сочинуваат приходите кои се генерираат во буџетот преку казни и оданочување на најранливите, секторите кои се од стратешки интерес како што е земјоделието се оптоваруваат со дополнителни трошоци...ваква држава и не е држава.
Во здрава економија и држава кој настојува себеси да се нарекува социјално еднаква главен приход на средства од кои ќе го полни буџетот ќе и биде активноста на економијата и средствата во буџетот ќе растат паралелно со нејзиниот раст а не со растот на даноците.

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ако ова е решението тогаш поверојатно е дека ситуацијата ќе си остане стасус кво, ни моето ни твоето. Не знам кој политичар самоволно ќе се репне по џеб и ќе врати нешто што украл.
Затоа велам, мерки од овој тип ти што велиш и прогресивни оданочувања, социјална правда...тоа се само илузии. Тоа дека постојат решенија постојат, економијата ти е флексибилна наука но сепак функционира по свои законитости. Невозможно е да се постигне еквилибриум и сите да бидат задоволни кога главен извор на дисторзија ни се политичарите. Остави го пазарот сам да си функционира, не се мешај во природните процеси, економијата сама ќе си го најде патот. Задача на државата е само да асистира, да најстојува да одржува баланс, да ја стимулира економијата од страна а не директно да се меша. Кај нас политиката е таа што ја гуши економијата. Веројатно сте во право кога велите дека прогресивниот данок не е решение но дека истото е потребно, тоа е факт. Како што тргнала работава сиромаштијата во државата а и насекаде во светот само ќе се продлабочува а јазот богати-сиромашни ќе расте. Ова не е проблем само кај нас туку е и светски проблем на неправична дистрибуција на богатството и е доста комплексен за дискусија.[DOUBLEPOST=1511171898][/DOUBLEPOST]

Јас те разбирам што сакаш да ми доловиш но кај нас практично и не постои средна класа, таа е мртва баш поради ваквите погрешни политики за кои дискутураме тука. И да постои некаков мал процент тоа не е доволно голема критична маса која е способна само преку даноци да акумулира доволно средства во буџетот, затоа се удира по најсиромашните и овие потези кои сега се влечат се потези на очајници. Држава кај која голема ставка на приходи сочинуваат приходите кои се генерираат во буџетот преку казни и оданочување на најранливите, секторите кои се од стратешки интерес како што е земјоделието се оптоваруваат со дополнителни трошоци...ваква држава и не е држава.
Во здрава економија и држава кој настојува себеси да се нарекува социјално еднаква главен приход на средства од кои ќе го полни буџетот ќе и биде активноста на економијата и средствата во буџетот ќе растат паралелно со нејзиниот раст а не со растот на даноците.
Се е точно - статус кво со тенденција на зголемување на џинито.

B

Bafra

Гостин

Еднаш викаш остави пазарот сам да функционира другпат прогресивен данок.... неможе јаре и паре. Нешто ги мешаш работи.... а тоа е зашто НИКОГАШ не сте рекле да се НАМАЛИ буџетот. Не мешај богати и средна класа со криминалци, олигарси, корумпирани политичари и сл.

Економија и социјално еднакво е НЕПРИРОДНО. Еднакви само по закон треба да сме, по се друго се разликуваме. Овозможи им на посиромашните да станат побогати а не обратно.

https://www.youtube.com/watch?v=MRpEV2tmYz4

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Јас не знам кој кај живее, ама јас не живеам во Скопје. И овде минималната плата е единствената плата па едно добри 90 проценти ја земаат, кој има среќа да е вработен. И од нив скоро сите имаат по едно кредитче минимално до илјада евра земено, и кога минусираш рата од кредит 3000 денари месецот остануваат 9000 денари. Досега некако се живееше колку за храна и за сметки, ама од сега со поскапување на акцизи кревање на даноци не знам.

Има една изрека кога луѓето изгубат ќе се, се губат. Остави тие приказни народот е мирен нема такви работи. Мирен е дури е мирен :icon_lol:.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Јас не знам кој кај живее, ама јас не живеам во Скопје. И овде минималната плата е единствената плата па едно добри 90 проценти ја земаат, кој има среќа да е вработен. И од нив скоро сите имаат по едно кредитче минимално до илјада евра земено, и кога минусираш рата од кредит 3000 денари месецот остануваат 9000 денари. Досега некако се живееше колку за храна и за сметки, ама од сега со поскапување на акцизи кревање на даноци не знам.

Има една изрека кога луѓето изгубат ќе се, се губат. Остави тие приказни народот е мирен нема такви работи. Мирен е дури е мирен :icon_lol:.
2017 досега барем мене лично ми е најлоша на економски план. Ако тера вака 2018 отидовме. Нас само тешка инфузија од милијарда еур не спасува и тоа што кажав погоре. Ако годинава имаше 36 000 блокирани од 75 000 вкупно фирми догодина 50 ќе бидат. А како што знаеме пилар на секоја економија е малото и средното стопанство. 2017 растот беше само од гигантите кои се со странски газди - мермерен комбинат, банките, мобилните оператори, евн и др.

B

Bafra

Гостин
Не очекував толкава [избришана навреда] од тебе. Помала очекував. И толкава неинформираност и незнаење. Ајде објасни ми, ако сум информатичар, како поразлично од тебе би нашол информација, сем на некој интернет пребарувач?
Јас барав информација, не најдов. Еве, повели ти, посочи ни. Ама да е релевантна, не од „рекла-казала“.[DOUBLEPOST=1511166883][/DOUBLEPOST]
Да, а во неговата книга „Тоа сум јас“ па не го пишува така. Сум го читал ова.
А и во самиов напис во плусинфо е посочена контрадикторност, заради советничко место во 1996.[DOUBLEPOST=1511167964][/DOUBLEPOST]
Според мене, прогресивниот данок е дискриминаторски.
Од неговата книга си заклучил: дека Грујо не е од кај Тупурко дојден, дека Грујо не бил во Србија да го поднаучат што треба, дека економските потези на Грујо се капиталистички итн итн . А НЕ ти текна дека Љубче може да има селективна меморија и лаже :P :pos:

Ѓорѓи ајде признај зашто му прости на системот кој ти ги уништил предците.

Тука имаш интересни информации да видиш како вас "патриотите" лесно ве манипулираат и тоа за ефтини пари http://kotle.ca/kolumni

Како бе после да не ги стрижеш како овци ова "патриотите" кога толку акал имаат.
УДБА ти ја ебавала фамилијата а сега со сите сили ја браниш, или лажеш дека на дедо ти му одземале или лејка имаш на раменици.

http://www.plusinfo.mk/vest/27115/nikola-gruevski-cestito-17-godishen-jubilej-od-zaclenuvanjeto-vo-demokrtska-alternativa

http://novatv.mk/nikola-gruevski-od-bokser-vo-lesna-do-avtokrat-vo-teshka-kategorija/

Kajgana Shop

На врв Bottom