Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
И сега да му ги пуштам да ги одјави ?
инаку скапаниот адвокат ми зеде 2500 и ништо не ми објасни, кога им кажувам на луѓето дека ми зема 2500 не ми веруваат, затоа пред да правите купопродажен договор прашајте го колку пари ќе ви зеде ако е повеќе од 600 бегајте барајте друг.

Poarno tuka da pisese,ke ti objasnevme bez problem

сакам да кажам 2500 ми зеде договорот што го направи помеѓу мене и продавачот, на нотар што го однесовме.

па не му е нему работа тоа, он само ти прави купопродажен договор

сакам да кажам 2500 ми зеде договорот што го направи помеѓу мене и продавачот, на нотар што го однесовме.
Толку е. Адвокатот ти наплатил само за да ти го состави договорот.

Си можел ти самиот да го напишеш (прептшеш) од некој друг, на интернет можеш да најдеш примери, и да заштедиш 2.500. Така ќе платеше само заверка на нотар.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Шо е толку адвокат да не си ?
Значи повеќе прашав што зедоа коли, едниот од Скопје што ја купи му наплатиле 600 другиот од Гевгелија 400 му наплатил адвокат, на едниот дирекно на нотар без адвокат му средиле.

Значи повеќе прашав што зедоа коли, едниот од Скопје што ја купи му наплатиле 600 другиот од Гевгелија 400 му наплатил адвокат, на едниот дирекно на нотар без адвокат му средиле.
Епа јас кога ја префрлав колава, мојот нотар тоа ми го кажа. Он договори неправи, замо заверува. А за договор или кај адвокат за пари или препиши си од некој.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Не се буни, сам си крив. Купопродажниот договор е... јас тој и тој продавам ова и ова возило со шасија број... со рег број... на тој и тој човек за тие и тие пари. НЕ е научна фантастика сам да го составиш, а можеш и да го препишиш од некаде...
И плус, ти бара 2500, фала многу ај сега пријатно си одам јас на друг адвокат, станваш и си заминваш.

Во однос на регистрацијата, побарај назад низ темата пишуваше ама мислам дека тој ги одјавува од кај него(скопје), а ти оди кај тебе(велес) пријавуваш за нови таблици, во МВР (не на технички)...

кога ќе има време @gjoko-mkd ќе види што прашуваш и мислам дека најточно ќе ти одговори за ова.

Izvinete...no ne ja sledev debatata....što e poentata ...

Симе прашва како оди точно процедурата со одјавување/пријавување на таблиците... и каде да го направи тоа?

Уште ја возам на табли од дека ја купив, сега треба да ги пуштам таблите да ги одјави и после да одам нови си земам ? или треба прво тука кај нас да одам ?

Симе прашва како оди точно процедурата со одјавување/пријавување на таблиците... и каде да го направи тоа?
Utre go prašuvam lično čovekot koj raboti na soobrakajni dozvoli...i točno ke mi kaži.

на македонски е ама како не ми требаат кога собраќајната е на негово име.

Значи:Пример ти си од Скопје,газдата на колата е од Велес..
1.Правите купопродажен договор,одите на нотар да се завери,(заверката кошта околу 150-200 денара) му ги даваш парите за колата и колата е веќе на твое име..
2.Се частите у некое кафанче
3.Ако е регистрирана,си ја тераш во Скопје..
4.Ги вадиш таблиците,и сообраќајната ги завиткуваш во весник и со автобус или такси му ги праќаш на газдата на колата..
5.Тој ги зема таблиците и сообраќајната,ги носи или во АМСМ или Здружение и ги предава таблиците,му ги земаат,и на сообраќајната му ставаат печат ПОНИШТЕНО т.е ја одјавил колата од тој град..
6.Сообраќајната ти ја враќа по автобус или такси,ја земаш и со колата директ во АМСМ или Здружение, одиш со договорот од нотар и сообраќајната,вработениот таму ќе провери во компјутер дека е уредно одјавена,ти дава нови табли и нова сообраќајна на твое име небитно ќе ти земе за нова сообраќајна 200 денара,а за табли сигурно над 1000 денара..Гледај името на сообраќајната да биде над 27 години,оти ако е под 27 години ќе плаќаш по 1000 денара на секоја регистрација како јас и многу други што плаќаат..

За одјава е мислам околу 300-400 денара, тоа бившиот газда си плаќа,немој да те тера пари да му пушташ..

(ако колата е од истиот град,само нова сообраќајна вадиш,нема потреба финансиски да лупаш пари за нови табли..

Значи:Пример ти си од Скопје,газдата на колата е од Велес..
1.Правите купопродажен договор,одите на нотар да се завери,(заверката кошта околу 150-200 денара) му ги даваш парите за колата и колата е веќе на твое име..
Чисто да те поправам дека кога отидовме на нотар, ни рекоа дека треба купопродажен договор од адвокат што значи дека треба да има ПЕЧАТ од него а не како погоре наведените дека сум можел сам да си го напишам, друго нотарот ти е 600 денари, а тоа со купопродажниот договор што ти го прави адвокатот НЕМА ЦЕНА едноставно колку сака толку ќе ти го наплати, еве мене лично 2500 ми зеде.
Инаку бев во полиција ми рекоа дека морам да ги пуштам да ги одјават овие табли па нови да ми дадат.
Е сега уште пред да почни да го пишува договорот адвокатот ми рече дека ова била некоја нова процедура порано не било така, или пак нотарот и овој беа договорени бидејќи беа една спроти друга па си најдоа овца за стрижење, али тоа е бидна работава.

Мислам си во право дека лани се донесоа некои измени да при секој склучен договор, наследство,купопродажен обавезно да те застапува адвокат без разлика колку е едноставен банален случајот. Е сеа наводно требаше да се подели нотарскиот колач ама изгледа не ќе е така.

Чисто да те поправам дека кога отидовме на нотар, ни рекоа дека треба купопродажен договор од адвокат што значи дека треба да има ПЕЧАТ од него а не како погоре наведените дека сум можел сам да си го напишам, друго нотарот ти е 600 денари, а тоа со купопродажниот договор што ти го прави адвокатот НЕМА ЦЕНА едноставно колку сака толку ќе ти го наплати, еве мене лично 2500 ми зеде.
Инаку бев во полиција ми рекоа дека морам да ги пуштам да ги одјават овие табли па нови да ми дадат.
Е сега уште пред да почни да го пишува договорот адвокатот ми рече дека ова била некоја нова процедура порано не било така, или пак нотарот и овој беа договорени бидејќи беа една спроти друга па си најдоа овца за стрижење, али тоа е бидна работава.

Не ти треба адвокат за договор, идеш во нотарска канцеларија секретарката ќе го направи, ти ќе и дадеш лична карта и информации, нотарот ќе удри печат и тоа е тоа. Те истрижале баш беспотребно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom