MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Кон болдуваното, по редослед:Не, не ми го напиша Хепта. Ова мислење сум го имал уште претходно. Само што наместо изразот "секој маж и секоја жена е ѕвезда" сум го користел изразот "секоја личност е уникат". Денеска ги користам и двата.
Ова мислење сум го имал уште во времето кога верував во Бога. Кога престанав да бидам конзервативен и кога почнав да го гледам Бог како суштество кое сака луѓето да напредуваат и да успеат во животот, наместо да поставуваат ѕидови на својот Пат и да се затвораат. Да поработат на својот успех наместо како мрзливци да чекаат се нешто да им се даде.
-Ова не е ласкање туку поимот ѕвезда во случајов го користам како метафора. Со значење дека секоја особа без разлика на пол и возвраст има нешто кое ја прави да се разликува од останатите. Секој е талентиран за нешто и само личноста може да одлучи дали ќе блесне т.е. дали ќе покаже зошто тој/аа е тој/аа, а не некој друг или ќе прифаќа се што прават и му наметнуваат другите и неговата уникатност ќе престане да блеска. Како на мене што се обидуваа да ми наметнуваат се и сешто.
Нема тука ласкање, затоа што не ти зборувам јас овде за издигнување некој над некого, ниту за потценување на другите туку за еднаквост на двата пола. Ласкањето е кај оние кои го потценуваат женскиот пол и се гледаат себе како подобри од неа. Ја гледаат жената како нешто кое треба да свири онака како мажот ќе и диригира и како предмет за раѓање деца.
- Незнам зошто не би поминал струшки вечери на поезијата. Поимот ѕвезда се употребува и во други области за да се опишат луѓе. Тоше Проески беше наречен ѕвезда.
П.С. Се однесува на сите. Сите личности се уникатни.
Sent from my SM-G318H using Tapatalk
-Ја‘ више помислив дека „истово„ мислење го имаш уште од пелени. Просто е; не можеш да имаш ист став (!!!) гледан низ две битно различни доктрини (!!!).
- И Црквата ги нарекува мажот и жената со епитетите „миркотеос„ и „микрокосмос„, но зад тие поими стои цела философија а не празни зборови и ласкања.
- Има тука ласкање и точно ти посочив во што се состои ласкавоста.
- Дека сите личности се уникатни, тоа ми го вели и мојата вероисповест, така да за таква квалификација не ми е потреба Телема.
И пак не ми кажуваш; дали сите мажи и жени се „ѕвезди„ или саде мажите и жените од „редот„ се „ѕвезди„?
Ако се сите мажи и жени „ѕвезди„, на кој начин токму Телема ќе им поласка и ќе ги убеди дека буквално „сите„ се „ѕвезди„?...