Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.906
Поени од реакции
30.865
Платите се покачија во приватниот сектор, за тие што земаат минимална плата. Така да ако одам по твојата партиска логика можам и да завршам тука.

Но, реално во приватниот сектор нема да се покачат платите, дури не емигрираат доволно луѓе од државава.

Она што јас го очекувам е подобрување на ситуацијата во државава за водење на приватен бизнис.
По твојата "партиска логика" дали ако се покачи нафтата ќе се покачи цена на се или не?
Иди питај у штаб па ќе ти кажат.
Сите теми ги партизираш.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
По твојата "партиска логика" дали ако се покачи нафтата ќе се покачи цена на се или не?
Иди питај у штаб па ќе ти кажат.
Сите теми ги партизираш.
Многу работи кај нас немаат економоска логика, искрено не верувам дека ќе се покачат цените. Ете ако се сеќаваш на муабетот и платите кај странските инвестиции не растат иако нема доволно работници.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.375
Поени од реакции
24.085
Не можам да пишувам долги постови како ванлок, ама ај во кратики црти.
1. Новата власт во 2006 се однесуваше како партизаните во 1945, нешто што многу го мрази @Ѓорѓи Н.
2. Од пазарно транзициска преминавме во планско транзициска, странските инвестиции беа плански инвестиции на државата
3. Македонија се врати во периодот после смртта на Тито, најубавиот период за административците кога партијата измислуваше работни места и вработуваше по заслуга. Многу луѓе беа среќни што се врати тој период, што не е ни чудно кога голем дел од постарото членство на ДПМНЕ сеуште имаат тетоважи со ЈНА напишана во срце.
Тенеке за приватниот сектор збораме не за вработените во државно или поконкретно за вработените во приватниот сектор не за газдите. Газдите го сакаат тој период за кој збораш пошто се беше на црно или сиво.
Така да кажи ми ти мене ете во кратки црти што беше толку социјалистички во изминатиот период во приватниот сектор , што тебе толку ти бодеше очи. Какви социјалистички права добија вработените во приватниот сектор , обичните работници кои се и најголем дел од работоспособното население.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
Финска Данска и види колку коли има секое домаќинство, колку се задолжени, според тоа колку заработуваат тие сите би требало да живеат во замоци и со слуги (а не живеат), без долгови. Затоа и за некоја година ќе видиш како се РАСПАЃА социјалистичка ЕУ. Само тогаш причината ќе е изгледа Русија или имигрантите а не екстремно високите даноци и непотребни трошења на владите.
Јас сум бил субјективен :)
Ќе се изначекаш дури да се распаднат ЕУ и САД.

Инаку јас сум само реален, даноците вака или така ќе се зголемат, во 2020 треба да се враќаат ЕДНА МИЛИЈАРДА за кредити. Зголемување на даноците пробаа и ДПМНЕ само беа во слаба позиција во тоа време да го спроведат.

P

psychostasia

Гостин
@Bafra Проблемот што ти го кажува @Lurtz со цените не е во зголемувањето на акцизата туку проблемот е во логиката на приватњаците кои што секогаш само гледаат да зголемат цена на производ и да дојдат до поголем профит. Ете пред некое време кога имаше огромен пад на цената на горивата не осетивме никаква разлика во цените на производите. Поентата е, да речеме дека горивото е 70 ден/л и продажна на леб е 30 ден, горивото да дојде 50 ден/л лебот пак ќе остане 30 ден. затоа што производителот/трговецот ќе си ја тргне разликата од горивото како би си го зголемил профитот и ќе се оправда дека и тие имаат трошоци. Факт е дека никој не сака да спушта цена, а народ ко народ ќе збори некој ден дека е поскапо и после ќе си се навикне и пак ќе купува.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
Тенеке за приватниот сектор збораме не за вработените во државно или поконкретно за вработените во приватниот сектор не за газдите. Газдите го сакаат тој период за кој збораш пошто се беше на црно или сиво.
Така да кажи ми ти мене ете во кратки црти што беше толку социјалистички во изминатиот период во приватниот сектор , што тебе толку ти бодеше очи. Какви социјалистички права добија вработените во приватниот сектор , обичните работници кои се и најголем дел од работоспособното население.
Неколку пати кажувам бе Владе, сиот социјализам го плаќавме приватниците. А од друга страна односот на државата кон приватниот сектор беше како партизаните кон боржуазијата во 1945, сите ги прогласија за петоколонаши и квислинзи.
Или ќе ќутиш и ќе трпиш или ќе те нема.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.375
Поени од реакции
24.085
Многу работи кај нас немаат економоска логика, искрено не верувам дека ќе се покачат цените. Ете ако се сеќаваш на муабетот и платите кај странските инвестиции не растат иако нема доволно работници.
Пак истиот муабет. Дали имаш проверено или си прочитал тука некој така напишал и одма си го зеде здраво за готово па го верглаш истото цело време.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
Пак истиот муабет. Дали имаш проверено или си прочитал тука некој така напишал и одма си го зеде здраво за готово па го верглаш истото цело време.
Ова ми го кажува секој приватник што сум разговарал. А јас сум во приватно од 1992 година. Така да немој со тие муабети, јас од марс сум паднат, па не знам како е тука.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.375
Поени од реакции
24.085
Неколку пати кажувам бе Владе, сиот социјализам го плаќавме приватниците. А од друга страна односот на државата кон приватниот сектор беше како партизаните кон боржуазијата во 1945, сите ги прогласија за петоколонаши и квислинзи.
Или ќе ќутиш и ќе трпиш или ќе те нема.
Јас пак ке те прашам што беше толку социјалистички во изминатиот период во однос на вработените кај тие приватници.
И нормално дека беше и треба да биди. Лупни му казна па друг пат да се задума дали ке пријави работник или нема, дали ке им плати придонеси или не и ред други работи. Ова како она најосновното. Не е некоја голема тајна зошто кукате и плачите по тие за вас златни времиња. Прашањето е колку беа златни за сите останати кои беа обични вработени а не таканаречени газди.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Зголемувањето на Акцизата и даноци без решавање на главниот проблем е самоубиство за економијата.
Затоа и споменав и за можно решавање (можеби е бајка, не знам) на причините, иако не знам како е можно некои од тие решенија реално да се изведат без поголеми последици. Кои се според тебе можни решенија за причините.
Финска Данска и види колку коли има секое домаќинство, колку се задолжени, според тоа колку заработуваат тие сите би требало да живеат во замоци и со слуги (а не живеат), без долгови. Затоа и за некоја година ќе видиш како се РАСПАЃА социјалистичка ЕУ.
на страна еу како сојуз, тие држави со децении, некои со векови се распаѓаат.
само за последното не те разбрав
Друга работа: ЗАШТО БЕ ДА ИМ ЗЕМАТЕ НА ТИЕ ШТО ИМАЛЕ (божем богати), ШТО НЕ НАПРАВИТЕ/ ОВОЗМОЖИТЕ ТИЕ ШТО НЕМААТ ДА ИМААТ ПОВЕЌЕ ??
кој кому зема, кои се тие богати од кои треба да се земе и што да се земе.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.375
Поени од реакции
24.085
Ова ми го кажува секој приватник што сум разговарал. А јас сум во приватно од 1992 година. Така да немој со тие муабети, јас од марс сум паднат, па не знам како е тука.
Што ти кажувал секој приватник жити се. За колкави се платите во индустриските зони и дали се кренати????
Сега на таткоми нивите ми ги кажваш кај се?
И јас сум во приватен сектор цел живот ама као работник не како газда. Ако ме убедваш дека периодот за кој ти викаш бил сјаен тоест периодот од 2002 до 2006 тогаш незнам што да ти речам.
Или си изгубен во просторот или во времето или двете. Колку за информација тогаш имавме најголема стапка на невработеност во целата историја на републиката од нејзината независност до ден денешен. Работничките права беа мисловна именка, буквално таканаречените газди се изживуваа врз работниците. Така да незнам по кој пат те прашува што беше толку убаво тогаш за работниците што толку патиш по тие златни времиња.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
Јас пак ке те прашам што беше толку социјалистички во изминатиот период во однос на вработените кај тие приватници.
И нормално дека беше и треба да биди. Лупни му казна па друг пат да се задума дали ке пријави работник или нема, дали ке им плати придонеси или не и ред други работи. Ова како она најосновното. Не е некоја голема тајна зошто кукате и плачите по тие за вас златни времиња. Прашањето е колку беа златни за сите останати кои беа обични вработени а не таканаречени газди.
Па јас тоа и го тврдам, сега оваа влада го прошири и го надгради социјализмот, па му опна 12.000 денари минимална плата.

Ова во врска оти ДПМНЕ ги изгуби изборите и зошто некој луѓе му даваат бланко поддршка на Заев.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.462
Поени од реакции
18.467
Што ти кажувал секој приватник жити се. За колкави се платите во индустриските зони и дали се кренати????
Сега на таткоми нивите ми ги кажваш кај се?
И јас сум во приватен сектор цел живот ама као работник не како газда. Ако ме убедваш дека периодот за кој ти викаш бил сјаен тоест периодот од 2002 до 2006 тогаш незнам што да ти речам.
Или си изгубен во просторот или во времето или двете. Колку за информација тогаш имавме најголема стапка на невработеност во целата историја на републиката од нејзината независност до ден денешен. Работничките права беа мисловна именка, буквално таканаречените газди се изживуваа врз работниците. Така да незнам по кој пат те прашува што беше толку убаво тогаш за работниците што толку патиш по тие златни времиња.
И јас бев работник 10 години за друг газда, па после зедов си отворив сопствена фирма. Ако беше толку убо што не отвори бизнис во времето од 2006 до 2016 нели беше супер за приватен бизнис, еден куп пари се даваа само да отвориш фирма ?
Кој те тераше да бидиш роб и понатаму?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.625
Поени од реакции
16.832
Го спориме фактот што таа цена државата ДОПОЛНИТЕЛНО ја зголемува. КОЈА е причината за такво нешто? Што има државата да става акцизи на алкохол и тутун....

Тевдо и Бранкица не се плашете нема овде народ да излезе на улица, затоа уште сега воведете и данок на поминат километар. Ние богатите си се возикаме од ќеф :D[DOUBLEPOST=1509869959][/DOUBLEPOST]

Абе тебе ко те читам на други теми ко тенекија си г.... :D
Овде покажа големо знаење и проценка (y)
Значи на другите теми субјективен си бил хммм :cautious:

Било која власт што зголемува администрација, државен долг, даноци итн итн е СОЦИЈАЛИСТИЧКА.
МОРА по критериумите на ЕУ каде се стремиме... оди праашај тие што отишле да работаат во УК на пониски плати ( бебиситерки и слично) пола плата даваат за цигари..

Kajgana Shop

На врв Bottom