Диети и слабеење

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Ја се осеќам супер. Месото ми е 99% од исхраната, еве за појадок имав домашно пушени колбаси со 5 јајца, сеа ќе јадам динстана свинска кртина плешка (околу 500 грама) со кромид и печурки, без леб. Утре сабајле ќе ијам хељдин леб со путер и сланина. За месеципол отидоа од десет до петнаесет кила. Пред да сменам режим на исхрана јадев рецимо (омилено ми беше) домашна вегетаријанска пица со брашно тип 500, полубело брашно, или пица лепчиња да речеме. Како се осеќав? Подуен, мевот ко тапан ми беше од тоа брашното/квасецот, имав проблем со гасови, што е знак на целијалклија или интолеранција на глутен. Сега такво нешто немам, немам болки во табанiтe од прекумерена килажа, до 7 ми се качувам со трчање пред тоа паузи праев на пола пут и се задишував (немав пуштен лифт во нова зграда :) ), подобар фокус/концентрација при работа, боље либидо итн. Шеќери не јадам, кога мислам на шеќери мислам на никакви шеќери вклучувајќи овошје,бел леб, пченка итн. Млечни производи исто не јадам.
Чисто информативно, како си со столица? Не ти е страв од заболувања на дебело црево од волку месо?

И уште едно прашање. На 3-4 страна во назад некој спомна дека шеќерите од овошје дури делуваат како алкохол на замастен џигер. Како го објаснувате гроздовиот шеќер/слад т.е маџунот кој е да речеме признаен лек за замастен џигер или било какво нарушување на црн дроб?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
@Psyside Само не ја прај грешката дека тоа шо не функционирало за тебе се одразува на другите.
Пример ја боље у живот не сум се осеќал од IF + keto. Буквално со стомаков неам никаква мака, прдам еднаш у недела (шо коа јадам карбс ко леб, компир, грав енд шит ми се дешава страшен хаос у стомак), не сум летаргичен у текот на денот и не ми се приспива после оброци ко ментален, средено ми е спиењето шо цел живот ми било проблем, итн итн да не набројувам.
Он-оф сум бил неколку пати на кето по некој месец, ама летово коа се вратив од одмор (кај шо бинџав срања шо ми душа сака) сфатив едноставно дека не ми се исплати. Задоволството од храна (а невиден гурман сум + хаге, тоа е лоша комба) едноставно не ми се исплати за маката шо ми ја праи. Кето + ИФ ме средува комплетно. Некад заборавам да јадам онака, не мислам на храна не стрепам ко наркоман за храна, раат сум едноставно и сфатив дека едноставно тоа ќе ми е животот од сеа, нема шо да мењам.
Исхраната ми се состои од: сите видови месо/риба + јајца + урда + свинска маст/путер/маслиново/сончогледово/кокосово + секој можен зеленчук со акцент на зелени срања + сите јаткасти плодови. Глеам само да сум околу 100 грама протеин у ден и другото од око, околу 2000 калории (шо за мене е спор булк уствари). И се суплементирам само со мултивитамини и минерали и креатин. Сеа после 3 месеци скоро на кето (да не речам ама 100% се држам пошо коа ќе ти се свичне од темпорари диета у глава до -ова ќе го праам цел живот, едноставно све е друго) перформансот ми е вратен на исти левел ко порано на карбс што се тиче тежински тренинзи.
Коа почнав да се средуем, негде пред 5 години (ефективни 4 поради скршена клучна шо ме извади од шини) почнав со 80кг и сум можел 5 склека макс да напраам дали, пулап ми било сајнс фикшн. Сеа сум 62кг (170цм висок), околу 18% масти, пулап 3x10 со +10кг на мене, DL 5x100, бенч не сум се проверил одамна али у моментов си ја дигам килажата 10 пути сигурно, squat 5x90 итн итн.. поентава ми е дека телово приметуем дека више у трети месец ми е тотално ефикасно при горење масти као гориво. Као знам? Знам зашо коа вежбам јаден и коа вежбам а неам јадено 20 саати иам скоро ист перформанс.
Не знам како дојдовме до моменти на спроедба на weight loss vs што е поздраво али сеедно. Мојата дебата на темава не е за тоа која диета доведува до слабеење, него генерално која е за грото од луѓето најздрава, која промовира супресија на автоимуните заболувања, спречува дијабет и атеросклероза и еден тон хронични болести. Ако било кој мисли дека внес на животински протеин во големи или било какви количини може да биде поздрав од внес на зеленчук/овошје/семиња/јатки итн типот е во огромна, не мала заблуда. Значи не се збори за,

Етичко морални аспекти
Вкуосови за храна
Субјективни ставови и резултати
Confirmation bias

Стрикно зборам за тоа која диета што нуди од здравствен аспект, перфектно јасно ми е дека сите диети во кои има дисциплина, и диети кои се генерално подобри од говнариите што луѓето ги правеле претходно доведуваат до одлични резултати, кога и да изгубиш значајна количина на килажа, почнеш да вежбаш - со сигурност ќе се осеќаш далеку подобро од претходно, крвната слика ќе ти биде осетно подобра од претходно, ќе изгледаш подобро ќе бидеш задолен и што уште не, неизбежно е скоро да немаш подобрувања. Значи тоа повторно не е предмет на дискусија - ако се збори за загуба на килограми одлично си е кето, поготово ако си на права кето диета, еден тон масти и зеленчук а минимално животински протеин.......

Ултимативно има ли поглупо нешто од тоа да рестриктираш храна заради одреден спајк на инсулин/гликоза, а воедно да не знаеш дека бобинките, цитрусите (сем помаранџата) не прават ниакаков значаен спајк на гликоза/инсулин? ако е така, која е поентата да се рестриктира храна како калинки, малини, капини, рибизли, цитрони, вишни итн? свесни се овие кето фациве што има у тие овошја?

Значи леб не, ориз бел не, компир не, пченка не, пуканки не, овес не, брашна не, (сем бадемово и кокосово а може и соино) банани не, јаболки не, мед не, урми не, суво овошје не итн - другото нема никаква поента да се рестриктира - целата идеологија на палео и кето диетите ми е смешна, бегаат од нешто што не постои. Кето диета не спречува дијабет/резистетност на инсулин, него само го маскира, кога ќе се опуштиш 2-3 дена со carbs ќе ти стане јасно колку е саат, да видиш како летаргијата и оној замор после оброк ќе се врати. За мешањето на протеини и шеќери, и спинот дека кога ќе се измешаат доаѓа до спајкови, еве демант црно на бело, тој спајк се случува САМО кога јаглехидратот ќе се измеша со животински протеин/маст.

И повоторно за озлогласената фруктоза, иако се постирани еве уште еднаш...

Чисто информативно, како си со столица? Не ти е страв од заболувања на дебело црево од волку месо?
Заболување на дебелото црево е неговиот најмал проблем, човекот е убеден дека месото не е штетно, и не само тоа - убеден е дека е поздраво од овошје и зеленчук - џабе ти е.

За маџунот, и се што е со поголема количина на шеќер, ако човекот е претходно воспален и под силен оксадативен стрест, он ќе реагира и на минимална количина шеќер - дури и на 1/2 лажиче мед. Така да иако за грото луѓе би бил здрав (ако пазат и се здрави) ако си предиабетичар се што е со многу гликоза (НЕ ФРУКТОЗА) ќе ти прави проблем, на темава трврдењата дека фруктозата е проблем а не гликозата се тотален BS.

И уште нешто, извадок од видеата горе кои се правени СПОРЕД испитувања, не се ставови на нараторот!

Industrial, not fruit fructose < --- intake is associated with the severity of liver fibrosis in genotype 1 chronic hepatitis C patients.

Последно уредено:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не знам како дојдовме до моменти на спроедба на weight loss vs што е поздраво али сеедно. Мојата дебата на темава не е за тоа која диета доведува до слабеење, него генерално која е за грото од луѓето најздрава, која промовира супресија на автоимуните заболувања, спречува дијабет и атеросклероза и еден тон хронични болести. Ако било кој мисли дека внес на животински протеин во големи или било какви количини може да биде поздрав од внес на зеленчук/овошје/семиња/јатки итн типот е во огромна, не мала заблуда. Значи не се збори за,

Етичко морални аспекти
Вкуосови за храна
Субјективни ставови и резултати
Confirmation bias

Стрикно зборам за тоа која диета што нуди од здравствен аспект, перфектно јасно ми е дека сите диети во кои има дисциплина, и диети кои се генерално подобри од говнариите што луѓето ги правеле претходно доведуваат до одлични резултати, кога и да изгубиш значајна количина на килажа, почнеш да вежбаш - со сигурност ќе се осеќаш далеку подобро од претходно, крвната слика ќе ти биде осетно подобра од претходно, ќе изгледаш подобро ќе бидеш задолен и што уште не, неизбежно е скоро да немаш подобрувања. Значи тоа повторно не е предмет на дискусија - ако се збори за загуба на килограми одлично си е кето, поготово ако си на права кето диета, еден тон масти и зеленчук а минимално животински протеин.......

Ултимативно има ли поглупо нешто од тоа да рестриктираш храна заради одреден спајк на инсулин/гликоза, а воедно да не знаеш дека бобинките, цитрусите (сем помаранџата) не прават ниакаков значаен спајк на гликоза/инсулин? ако е така, која е поентата да се рестриктира храна како калинки, малини, капини, рибизли, цитрони, вишни итн? свесни се овие кето фациве што има у тие овошја?

Значи леб не, ориз бел не, компир не, пченка не, пуканки не, овес не, брашна не, (сем бадемово и кокосово а може и соино) банани не, јаболки не, мед не, урми не, суво овошје не итн - другото нема никаква поента да се рестриктира - целата идеологија на палео и кето диетите ми е смешна, бегаат од нешто што не постои. Кето диета не спречува дијабет/резистетност на инсулин, него само го маскира, кога ќе се опуштиш 2-3 дена со carbs ќе ти стане јасно колку е саат, да видиш како летаргијата и оној замор после оброк ќе се врати. За мешањето на протеини и шеќери, и спинот дека кога ќе се измешаат доаѓа до спајкови, еве демант црно на бело, тој спајк се случува САМО кога јаглехидратот ќе се измеша со животински протеин/маст.

И повоторно за озлогласената фруктоза, иако се постирани еве уште еднаш...

Заболување на дебелото црево е неговиот најмал проблем, човекот е убеден дека месото не е штетно, и не само тоа - убеден е дека е поздраво од овошје и зеленчук - џабе ти е.

За маџунот, и се што е со поголема количина на шеќер, ако човекот е претходно воспален и под силен оксадативен стрест, он ќе реагира и на минимална количина шеќер - дури и на 1/2 лажиче мед. Така да иако за грото луѓе би бил здрав (ако пазат и се здрави) ако си предиабетичар се што е со многу гликоза (НЕ ФРУКТОЗА) ќе ти прави проблем, на темава трврдењата дека фруктозата е проблем а не гликозата се тотален BS.

https://www.youtube.com/user/FoundMyFitness/videos

Околу здравствени аспекти на кето и IF ако се интересираш.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
https://www.youtube.com/user/FoundMyFitness/videos

Околу здравствени аспекти на кето и IF ако се интересираш.
Ја пратам Ронда, омилен научник - нутриционист ми е, иако за некои работи не се согласувам целосно сепак за 95% од работите и е во право. Она колку што знам јаде риба и многу ретко јајца, друго од животинско потекло ништо.....а исто така јаде еден тон зеленчук и масти,таква кето диета подржувам делумно а ова тука на формуов, по 1кг месо - тоа ти е недајбоже смртна желба.....

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
+ Ако праиме муабет за здравје смешно е да збориме за исхрана. Здравје у смисла силен имунитет + лонгџевити зависи од премногу фактори. На пример џабе ти се бомбинки ако не вежбаш и пушиш цигари и живееш у Скопје на воздухов. Лик на кето шо вежба и не пуши и ќе те надживее и по сите параметри е по здрав од тебе. Онака, глупи примери давам, поентава ми е дека се премногу фактори, да се "храниш" за здравје е глуп концепт, треба да живееш за здравје. Џабе се храниш здраво (кој и да ти е филмов) ако ти е пореметен цел биоритам (внатрешниот часовник) ако немаш доволна активност, ако имаш стресна работа или општо стресен живот, генетски и епигенетки фактори исто ти играат огромна улога итн итн... Поентава ми е, вистинско цепидлачење е да живееш за здравје. Дефинитивно храната е голем фактор, you are what you eat, али во тој контекст во кој ти ја глеаш работава дефинитивно не пресуден.
Мене пример ми се смешни ликови шо неможат планина да качат или 20 склека да напраат ама мислат дека се здрави пошо јадат бобинки. А ги има пун курац. И овде не мислам на тебе пошо неам поима шопраиш у животот, али вакви хелт маниаци шо јадат мусли за доручек и пијат 2 вотки за вечера ги има со лопата да ги ринеш..
Мене лично, филозофијата на живот не ми е да живеам 100 години и да сум опседнат со секој фактор шо влијае на здравјето. Филмот ми е да са осечам лепо, да имам одличен перформанс, да изгледам добро и притоа да немам никаков здравствен проблем.
Али секој со својот филм наравно.[DOUBLEPOST=1509675335][/DOUBLEPOST]
Ја пратам Ронда, омилен научник - нутриционист ми е, иако за некои работи не се согласувам целосно сепак за 95% од работите и е во право. Она колку што знам јаде риба и многу ретко јајца, друго од животинско потекло ништо.....а исто така јаде еден тон зеленчук и масти,таква кето диета подржувам делумно а ова тука на формуов, по 1кг месо - тоа ти е недајбоже смртна желба.....
И опседната е со кељ шејкови :D[DOUBLEPOST=1509675802][/DOUBLEPOST]

И уште едно прашање. На 3-4 страна во назад некој спомна дека шеќерите од овошје дури делуваат како алкохол на замастен џигер. Како го објаснувате гроздовиот шеќер/слад т.е маџунот кој е да речеме признаен лек за замастен џигер или било какво нарушување на црн дроб?
Столицава му е цигли шо кршат шоља за кењање.
На кетово без 30-40 фајбер у денот.. неќе моќи

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Мене пример ми се смешни ликови шо неможат планина да качат или 20 склека да напраат ама мислат дека се здрави пошо јадат бобинки. А ги има пун курац. И овде не мислам на тебе пошо неам поима шопраиш у животот, али вакви хелт маниаци шо јадат мусли за доручек и пијат 2 вотки за вечера ги има со лопата да ги ринеш..
Мене лично, филозофијата на живот не ми е да живеам 100 години и да сум опседнат со секој фактор шо влијае на здравјето. Филмот ми е да са осечам лепо, да имам одличен перформанс, да изгледам добро и притоа да немам никаков здравствен проблем.
Али секој со својот филм наравно.

Јас сум голем гурман и обожавам да јадам сирење, и кашкавал, пица и што уште не. И никогаш немаше да ја снемам екстремно диетата да не морав, единствена диета која нуди резолуција на скоро било која автоимуна болест е веган исхраната, кето ќе ти помогне ама ако имаш одредени здравствени проблеми не е решението.

Токму заради тие проблеми преферирам веган/вегетеријанска исхрана, ме боли стапот колку ќе живеам најбитно ми е како се осеќам, ги имам билдери околу мене, а имам и кросфитер кој е осетно поспремен од билдерите - скоро секој ден вежбаат и не им се живее, јас не сум билдер, али вежбам скоро секој ден - и се осеќам едно 5x подобро од нив, буквално цело време се уморени и што уште не, кросфитерот или како сакаш кажи го па имаше проблем со избувливост, го натерав само ебани 2, да добро прочита 2 оброка веган да проба (иначе на кето е лоу карб тој фазон) ми кажа само дека од 2 оброци, осетил големо подобрување, како пердув бил, што повеќе да се каже?

Вакви се грото луѓе што ги гледам во секојдневието, имам и едни други од населба што секој ден со во кафана, јадат претежно чисти меса и кебапи, од 5-ца 4 ца се дијабетичари и тоа едниот напреден партал е направен - никој од нив не јаде ни леб ни компир само на месо и генерално на сирења и салати се, по многу малце леб..... Еве еден друг интересен пример, ендотелиумот кај луѓето, повредата на истиот доведува до намалена функција на митохондрата, и промоција на атеросклероза т.е. ако го симплифицираме - послаб крвоток, многу малце луѓе знаат дека огромен проблем е слабата па дури и нормалната циркулација, не се свесни што се предизвикува истата....и така доаѓаме до оваа неверојатна студија, во која вегани couch potatoes имаат подобра функција на артериите од маратонци на долги стази кој јадат месо, ако ова за тебе или било кој спортист, не е фрустрирачки податок и доказ за супериорноста на овој тип на диети, малце можеме објективно да дискутираме понатака.

Она што би ви го препорачал (како компромис на месо/животински протеин)

Или да пробате на 1-2 недели веган диета, да видите дали ви одговара - или во јадењето да додавате зачини - антиоксиданти, и тоа со секој оброк и исто така да суплементирате (ALA/resveratrol/tocotrienol) но не генерички булшиот од кај нас.

Последно уредено:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Јас сум голем гурман и обожавам да јадам сирење, и кашкавал, пица и што уште не. И никогаш немаше да ја снемам екстремно диетата да не морав, единствена диета која нуди резолуција на скоро било која автоимуна болест е веган исхраната, кето ќе ти помогне ама ако имаш одредени здравствени проблеми не е решението.

Токму заради тие проблеми преферирам веган/вегетеријанска исхрана, ме боли стапот колку ќе живеам најбитно ми е како се осеќам, ги имам билдери околу мене, а имам и кросфитер кој е осетно поспремен од билдерите - скоро секој ден вежбаат и не им се живее, јас не сум билдер, али вежбам скоро секој ден - и се осеќам едно 5x подобро од нив, буквално цело време се уморени и што уште не, кросфитерот или како сакаш кажи го па имаше проблем со избувливост, го натерав само ебани 2, да дбро проќита 2 оброка веган да проба (иначе на кето е лоу карб тој фазон) ми кажа само дека од 2 оброци, осетил големо подобрување, како пердув бил, што повеќе да се каже?

Вакви се грото луѓе што ги гледам во секојдневието, имам и едни други од населба што секој ден со во кафана, јадат претежно чисти меса и кебапи, од 5-ца 4 ца се дијабетичари и тоа едниот напреден партал е направен - никој од нив не јаде ни леб ни компир само на месо и генерално на сирења и салати се, по многу малце леб..... Еве еден друг интересен пример, ендотелиумот кај луѓето, повредата на истиот доведува до намалена функција на митохондрата, и промоција на атеросклероза т.е. ако го симплифицираме - послаб крвоток, многу малце луѓе знаат дека огромен проблем е слабата па дури и нормалната циркулација, не се свесни што се предизвикува истата....и така доаѓаме до оваа неверојатна студија, во која вегани couch potatoes имаат подобра функција на артериите од маратонци на долги стази кој јадат месо, ако ова за тебе или било кој спортист, не е фрустрирачки податок и доказ за супериорноста на овој тип на диети, малце можеме објективно да дискутираме понатака.

Она што би ви го препорачал (како компромис на месо/животински протеин)

Или да пробате на 1-2 недели веган диета, да видите дали ви одговара - или во јадењето да додавате зачини - антиоксиданти, и тоа со секој оброк и исто така да суплементирате (ALA/resveratrol/tocotrienol) но не генерички булшиот од кај нас.
Мислам дека не се разбираме.
Океј, ќе го зеам твојот заклучок од студијава како факт за да не цепидлачиме. Кауч потејто има подобра циркулација од маратонец. Факт. Така?
И? Шо праи со таа циркулација? Тоа ти е целта у животот, да циркулираш? Тој филм те вози? Плус маратонци не се баш пример за здрави луѓе.. И општо врвните спортисти у секој спорт не се познати по лонгџевити. Али затоа се познати по трчање маратони, лупање луѓе од земја, кревање 500 кила од земја итн итн..
Поентава ми е "Токму заради тие проблеми преферирам веган/вегетеријанска исхрана, ме боли стапот колку ќе живеам најбитно ми е како се осеќам" тука може да заврши цел муабет. Зашо тоа е поентата на све. Ја на пример не се осеќам феноменално као кауч потејто па колку сакал циркулирал. Се осеќам феноменално коа мозоков ми хихти на кетони и коа сум активен и енергијата шо ја иам, ја користам, и телово шо ме служи, го користам и негувам.
За да внесам 80г протеин на веганска диета треба да давам пари на протеински суплементи. Чисто од исхрана, јави ми се коа ќе внесеш 100 грама протеин у ден со квалитетен профил на аминокиселини. Пошо неможам да си дозволам да суплементирам протеини, јајца/риба/месо ми е најдобар избор.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Мислам дека не се разбираме.
Океј, ќе го зеам твојот заклучок од студијава како факт за да не цепидлачиме. Кауч потејто има подобра циркулација од маратонец. Факт. Така?
И? Шо праи со таа циркулација? Тоа ти е целта у животот, да циркулираш? Тој филм те вози? Плус маратонци не се баш пример за здрави луѓе.. И општо врвните спортисти у секој спорт не се познати по лонгџевити. Али затоа се познати по трчање маратони, лупање луѓе од земја, кревање 500 кила од земја итн итн..
Поентава ми е "Токму заради тие проблеми преферирам веган/вегетеријанска исхрана, ме боли стапот колку ќе живеам најбитно ми е како се осеќам" тука може да заврши цел муабет. Зашо тоа е поентата на све. Ја на пример не се осеќам феноменално као кауч потејто па колку сакал циркулирал. Се осеќам феноменално коа мозоков ми хихти на кетони и коа сум активен и енергијата шо ја иам, ја користам, и телово шо ме служи, го користам и негувам.
За да внесам 80г протеин на веганска диета треба да давам пари на протеински суплементи. Чисто од исхрана, јави ми се коа ќе внесеш 100 грама протеин у ден со квалитетен профил на аминокиселини. Пошо неможам да си дозволам да суплементирам протеини, јајца/риба/месо ми е најдобар избор.
За протеин од веган исхрана е лесно, соино брашно на 100 грама има 50 грама протеин, семки од тиква 12 на 100....риба би прифатил (песко вегaн или w/e се вика овој тип на веган подвид мислам) да јадам поготово сардина, така да не гледам каде е проблемот со протеин? 200 грама риба ти се 40 + грама исто така...

Ако не ви одговара таква диета, макар ни за тест - почнете со анти-оксиданти, пошто на долги стази недајбоже незгодно е.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
За протеин од веган исхрана е лесно, соино брашно на 100 грама има 50 грама протеин, семки од тиква 12 на 100....риба би прифатил (песко вегaн или w/e се вика овој тип на веган подвид мислам) да јадам поготово сардина, така да не гледам каде е проблемот со протеин? 200 грама риба ти се 40 + грама исто така...

Ако не ви одговара таква диета, макар ни за тест - почнете со анти-оксиданти, пошто на долги стази недајбоже незгодно е.
Епа друг муабет е риба пер. Него нејсе.
Непрактично ми е пер. Неќам да сум гладен. Готово, се збогував со тоа. Значи ја сум тип на човек шо храна ме пали као секс пеер. Не се заебавам. Коа ќе видам нешо перверзно вкусно се возбудувам. Има причина зашо сум бил 80 кила на мојава висина, на 18 години. Плус дувам бар 2 пути неделно. Неќеш да си Ја и да си гладен и да треба да праиш healthy eating choices. Особено не све ова квадрирано со хаге. Непрактично е педер не ме јеби. Willpower е ограничен ресурс и не планирам 60% од расположливиот willpower у текот на денот да го алоцирам на одржување дисциплина и воздржување да не изедам бизон туку да си каснам салата.
Треба 5 оброци у ден за 2200+ калории у ден да јадам, плус на карбс си гладен на секои 3 саати, ако сум излезен или не сум осмислил за денот однапред и се остаам без храна шопраиме? Ќе се онесвестувам?
На кетово такви срања не се дешаваат, глад не сум осетил 3 месеци, полесно да се држам до режим билокаков не ми било у живот. Енергијата у текот на денот ми е рамна линија. Расположението исто (најбитно). Ако не го испланирам денот ми се дешава да сум цел ден на омлет од 4 јајца, сув врат и кофа зеленчук. Тоа се.. колку пер дал се 600 калории макс. Сум ги изел у 1 попладне и сум излегол и вечерта сум се вратил у 3 дома и ми текнува дека не сум јадел нишо цел ден, сфаќам дека е касно и си легнувам. Мака нема.
Луксуз ми е педер да сум гладен, незнам како да ти кажам. Глупи одлуки носиш у живот коа си гладен.[DOUBLEPOST=1509679255][/DOUBLEPOST]tl.dr заклучок може комотно да извлечеме заклучок дека и ја се осеќам феноменално и имам одличен физички перформанс и олеснет живот и ти скроз истото моеш да го каеш за себе, а и двајцата иам 2 комплетно различни диети.
Вистината ќе да е во синтезата, односно whatever works for you man.
Еве пример ја коа дознав дека Клеренс Кенеди е веган не ми се веруеше... Али после видов у ствари со шо се храни и ми стана јасно. Суплементира протеин и пие цедени сокчиња јаде салати. Дечкото е машина за мелење месо. Од друга страна имаш и кето дечки (деценија минимум на кето зборам) шо се исто така машини и здрави ко дрен, да не ти праќам сеа линкови... Значи не ќе да е работава џа или бу, ако ме сфаќаш...

P.s тие 7-10% нет карбс у денот ми се зеленушки. Тоа е реално кофи салата пеер. Не ми збори за антиоксиданси :D Не сум ко менталниов горе шо кења цигли :))))))

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Епа друг муабет е риба пер. Него нејсе.
Непрактично ми е пер. Неќам да сум гладен. Готово, се збогував со тоа. Значи ја сум тип на човек шо храна ме пали као секс пеер. Не се заебавам. Коа ќе видам нешо перверзно вкусно се возбудувам. Има причина зашо сум бил 80 кила на мојава висина, на 18 години. Плус дувам бар 2 пути неделно. Неќеш да си Ја и да си гладен и да треба да праиш healthy eating choices. Непрактично е педер не ме јеби. Willpower е ограничен ресурс и не планирам 60% од расположливиот willpower у текот на денот да го алоцирам на одржување дисциплина и воздржување да не изедам бизон туку да си каснам салата.
Треба 5 оброци у ден за 2200+ калории у ден да јадам, плус на карбс си гладен на секои 3 саати, ако сум излезен или не сум осмислил за денот однапред и се остаам без храна шопраиме? Ќе се онесвестувам?
На кетово такви срања не се дешаваат, глад не сум осетил 3 месеци, полесно да се држам до режим билокаков не ми било у живот. Енергијата у текот на денот ми е рамна линија. Расположението исто (најбитно). Ако не го испланирам денот ми се дешава да сум цел ден на омлет од 4 јајца, сув врат и кофа зеленчук. Тоа се.. колку пер дал се 600 калории макс. Сум ги изел у 1 попладне и сум излегол и вечерта сум се вратил у 3 дома и ми текнува дека не сум јадел нишо цел ден, сфаќам дека е касно и си легнувам. Мака нема.
Луксуз ми е педер да сум гладен, незнам како да ти кажам. Глупи одлуки носиш у живот коа си гладен.
Нема да бидеш гладен бе луд, ќе лупаш еден тон масти :D

Бадеми и ораси, риба, соин леб со ленено семе, еден тон растителни влакна - далеку ќе бидеш од гладен.....јас не сум гладен воопшто, само порциите ги праам огромни не јадам по 1 лажица грашак него по 200 грама на оброк, заедно со семки од тиква, ораси, соин леб како што реков, спанаќ еден куп, патлиџани, маслинов зејтин ,модри патлиџани, печурки итн....нема да бидеш гладен со сигурност, ако бидеш тоа ти е сугестивно. За секој случај можеш да си носиш со тебе и по некој бадем, или орас и ете ти решен проблем.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Тоа го решавам така што 3 до 4 оброци неделно, може и повеќе, ми се мешункасти (претерав со 99% пошто поентата ми беше дека месото ми е основата), со секое јадење месо јадам и еден тон зеленчук краставица, зелка, цвекло сега зимно време. Избегавам оцет, лимон користам ко замена.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Нема да бидеш гладен бе луд, ќе лупаш еден тон масти :D

Бадеми и ораси, риба, соин леб со ленено семе, еден тон растителни влакна - далеку ќе бидеш од гладен.....јас не сум гладен воопшто, само порциите ги праам огромни не јадам по 1 лажица грашак него по 200 грама на оброк, заедно со семки од тиква, ораси, соин леб како што реков, спанаќ еден куп, патлиџани, маслинов зејтин ,модри патлиџани, печурки итн....нема да бидеш гладен со сигурност, ако бидеш тоа ти е сугестивно. За секој случај можеш да си носиш со тебе и по некој бадем, или орас и ете ти решен проблем.
Значи практично ми препорачуеш месово да го заменам со риба и да откачам на растенија и масти..
Звучи примамиво искрено.
Мада пак ми смрди нешо тука пер..
Шо ако јадам тон масти не е у калорииве муабетов сум изел 70г карбс на оброк лептинов ќе ми откачи. У моментот ко ќе ги изгори шекериве класичен краш ти се дешава, као може да не си гладен..?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Значи практично ми препорачуеш месово да го заменам со риба и да откачам на растенија и масти..
Звучи примамиво искрено.
Мада пак ми смрди нешо тука пер..
Шо ако јадам тон масти не е у калорииве муабетов сум изел 70г карбс на оброк лептинов ќе ми откачи. У моментот ко ќе ги изгори шекериве класичен краш ти се дешава, као може да не си гладен..?
Краш се случува кога ќе ти спајка инсулин/гликоза, тебе нема од што да ти спајка со оброциве кои ги набројавме. Намерно ти набројав храна која не прави спајкови, ако сакаш да бидеш 100% сигурен индиски ораси, лен, фстаци....од аспект на масти, и маслиново на пример. Печурки соин леб, спанаќ, риба......

Бројот на carbs е ирелевантен, ефектот во телото на истите е многу побитен, не е секое овошје исто - и не се секој зеленчук ист....после одмор од животински протеин од 3-4 дена или недела....мада одма се случува - осетно ќе ти се подобри регулацијата на инсулин/гликоза и веќе нема да имаш крашови, сега фактички ги имаш заради тоа што имаш проблем кој со кето го маскираш ама не го решаваш затоа сум против таа диета, кога ќе се вратиш на јаглехидрати има лом да се направиш (зборам за оние кои скапјкаат и ако ги мешаш со животински протеин) го изгледа ли видеото од горе? :D

Ако сакаш уште подобро да ти биде, првите 2-3 дена отиди фул веган дури и без риба, рибата после ќе ја убациш.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Краш се случува кога ќе ти спајка инсулин/гликоза, тебе нема од што да ти спајка со оброциве кои ги набројавме. Намерно ти набројав храна која не прави спајкови, ако сакаш да бидеш 100% сигурен индиски ораси, лен, фстаци....од аспект на масти, и маслиново на пример. Печурки соин леб, спанаќ, риба......

Бројот на carbs е ирелевантен, ефектот во телото на истите е многу побитен, не е секое овошје исто - и не се секој зеленчук ист....после одмор од животински протеин од 3-4 дена или недела....мада одма се случува - осетно ќе ти се подобри регулацијата на инсулин/гликоза и веќе нема да имаш крашови, сега фактички ги имаш заради тоа што имаш проблем кој со кето го маскираш ама не го решаваш затоа сум против таа диета, кога ќе се вратиш на јаглехидрати има лом да се направиш (зборам за оние кои скапјкаат и ако ги мешаш со животински протеин) го изгледа ли видеото од горе? :D

Ако сакаш уште подобро да ти биде, првите 2-3 дена отиди фул веган дури и без риба, рибата после ќе ја убациш.
У право си.

Z

zmej gorjanin

Гостин
У право си.
Заборави да ти каже и да суплементираш железо, витамини (Б12 и Д во главном), цинк и креатин и некои битни аминокиселини.

А за инсулинот, еве ја не знам, докторите на ендокринологија не знаат, Псајсајд, Анима Мунди и вегетаријанските сајтови знаат.

Elevation of the blood glucose level is the most potent stimuli for insulin release from the β- cell in the pancreas. In 1981, Slama et al. showed there was a highly significant correlation between the amounts of carbohydrate consumed, as sugar (dextrose) or as part of mixed meals, and the total amount of insulin needed to restore blood glucose levels to baseline levels in type 1 diabetes using an artificial pancreas21

In isolation, protein is considered a relatively weak stimulus for insulin secretion compared to glucose, however when combined with carbohydrate, the resulting insulin response is significantly increased above that of glucose alone27-30. In healthy subjects, ingestion of 50 g of protein as lean beef stimulated 72% less insulin than that following the ingestion of 50 g of glucose29. When both glucose and protein was consumed, the insulin response was 127% greater than that of glucose alone, indicating an additive effect between protein and glucose.

Kajgana Shop

На врв Bottom